[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 050
54 183
113

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 609
16 332
113
Azt lattatok mar mikor az oroszok Krasznopollal szetkaptak a Leo2A6-t?

Nem lehet a batykaeknal buntetlenul terroristaskodni.

Akik hianyoltak a rendes bombazast most gyonyorkodhetnek kedvukre.

Lealltak a verbovoi eloretoresi kiserlettel az ukran/Nato erők. Most a szarnyakat akarjak kiszelesiteni, hogy az orosz ne zarja be alkalomadtan. Ugy nez ki tehat ez melysegben ennyi marad.

Lavrov brilians valasza az ujsagironak.

Zaharova kozben az ostoba nemet kulugyert oktatja.

A labatlan nagyonukran ficko mehet vissza a rokimobillal a frontra.
Basszus... Lavrov mekkora már :) Kb. hasonlót mondtam volna magam is :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Fókuszban2023. okt. 2.
Hidegkuti Konstantin
Ukrajna nyugati fegyvertára

Az amerikai MGM-140 ATACMS ballisztikus, valamint a német Taurus cirkáló rakéták lehetséges jövőbeli szállítása kapcsán az elmúlt időszakban szabályos információáradat zúdult az átlagos olvasó nyakába. Nem is csoda, ha a laikus civil elsőre nem tud eligazodni a Nyugat által Ukrajnának átadott vagy átadandó támadó fegyverzet kérdéskörében. Épp ezért többrészes haditechnikai kisokosunkban igyekszünk végig járni Kijev nyugati eredetű mélységi támadófegyverzetének kérdéskörét. Milyen eszközökkel rendelkezik jelenleg Ukrajna és miket kaphat? Az első részben a Storm Shadow cirkáló rakétákkal foglalkozunk.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 426
46 232
113

Szijjártó Péter kihagyta a kijevi uniós külügyi csúcsot​

Szijjártó Péter azonban nincs jelen a találkozón, ugyanis a magyar miniszter Facebook-posztja szerint jelenleg a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.
"Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp"
– írta bejegyzésében Szijjártó.
Paczolay Máté külügyi szóvivő a hvg.hu-val azt közölte, a tanácskozáson Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tárgyaláson. Hozzátette, nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A lap úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol.

Oroszország a Burevesztnyik atommeghajtású rakéta tesztelését tervezi – NYT​

A jelek szerint Oroszország a Burevesztnyik nukleáris meghajtású rakéta újabb tesztjét tervezi vagy hajtotta végre a közelmúltban – írja a New York Times.
Ez a következtetés egy távoli sarkvidéki bázisról származó vizuális adatokon alapul. A jelenlegi helyzet a Burevestnik vagy az SSC-X-9 Skyfall korábbi, 2017-es és 2018-as tesztjeinek előkészületeit tükrözi.
A Burevestnik egy kísérleti, nukleáris meghajtású cirkálórakéta, amelynek elméleti hatótávja 1609 km.
A rakétát szilárd rakétamotorral kell elindítani, mielőtt egy kis atomreaktort repülés közben aktiválnának, ami elméletileg lehetővé teszi, hogy a rakéta végtelenségig magasan maradjon.
Ez egy „stratégiai hatótávolságú második csapásmérő fegyver”.
Korábban közölték, hogy az Egyesült Államok és Kína is készülhet az első nukleáris kísérletekre csaknem 30 év után .
Источник: https://rusvesna.su/news/1696256590
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
750
4 030
93
...
Bergmann meg van győződve arról, hogy Európának növelnie kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, amihez további ipari kapacitások telepítésére lesz szükség lőszerek, tankok és repülőgépek előállításához. A szakértő szerint az EU-nak a levegő-föld rakéták átvitelére kell összpontosítania
Kijevbe és mindenekelőtt az ő szemszögéből a légvédelmi rendszerekre. Hangsúlyozta, hogy mindez megvalósítható, és problémák esetén az EU hitelt kérhet e célok eléréséhez.
alakul ez.
mondhatja bárki, hogy az összeesküvés elméleteknek nincs alapja
ez itt már konkrétan arról is szól, hogy vedd meg tőlünk. ahhoz meg adunk mi hitelt is (usa).
csak mindenedet add nekünk!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 548
45 154
113
Basszus... Lavrov mekkora már :) Kb. hasonlót mondtam volna magam is :D
Mindenki akinek van töke, és normális kb. ezt mondaná szíve szerint, csak a diplomáciai kapcsolatokban azért ezt nem szokás. Lavrovra ez amúgy nem vall, Ő diplomata, szinte biztos vagyok benne hogy máshogy - finomabban - fogalmazott.
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 657
93
Mindenki azt látja, hogy a mindentérű (na jó hírszerzési fölényük nincs) fölényük ellenére az oroszok csak szerencsétlenkednek. Több mint másfél éve tart a háború és a Krím szárazföldi összeköttetésének megteremtésén kívül semmilyen más céljukat nem érték el, sőt amellett, hogy újra nem biztosított a krími ipar és mezőgazdaság vízellátása még a Fekete-tengeri flottának is vissza kellett vonulnia Szevasztopolból.
Na ennyit ér a nyugati kiképzés és támogtas, ezek nélkül ez a hábirú pár hét alatt lezajlot volna.
Mik azok a célok amit nem értek el? Nácítlanítanak, annektáltak 4 megyét, mi van még amit a vezetés kitűzött célnak?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
én is megemlítettem egyszer ,de szintén csak elméleti síkon :D
Én is, én is...:D, szokta írni, hogy könnyen megtörténhet, hogy az ukrán orosz összefog. Főleg, ha a NATO bemegy nyugat Ukrajnába, menteni ami még menthető alapon. Erre jön majd a medve válasza, hogy aszongya: kedves ukrán testvéreim, elárult titeket a nyugat, de rendesen, még területeiteket is elvett tőletek, lám a román és lengyel területfoglalás, ezért fogjunk össze és együtt közösen rendezzük le ezeket a kapzsi nyugati országokat. Na az szép lesz. Ezért szoktam mondani, hogy a világ összes kincséért, de még a Vlagyivosztokig terjedő Nagy-Magyarországért cserébe se menjünk mi be Ukrajnába!
Emlékeztek miket szokott itt írogatni Hóbagoly? Sokan viccnek vették, amit mond, aztán jól kiderül, hogy valamit tudott. Lehet, hogy nem véletlen tűnt el innen:oops:?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 806
77 945
113
Mik azok a célok amit nem értek el? Nácítlanítanak, annektáltak 4 megyét, mi van még amit a vezetés kitűzött célnak?
A 4 megye nincs annektálva amit a Kreml már magának tulajdonít (meg valószínűleg Harkov megyét és Odesszát is ,maguknak akarták). Nincs víz a krími iparnak és mezőgazdaságnak, az ukrán haderő erősebb mint a háború elején. Igazából csak a Krím és az anyaország szárazföldi összeköttetése valósult emg.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
Az fvp drónok megváltoztatták a háború menetét,értelmetlen ilyen árkokban várni a halált.Nem kell d-20 százat lőni amikor 10 drón az egészet megoldja.Ukrajna ezt nem sokáig fogja bírni. https://x.com/narrative_hole/status/1708876174288392410?s=20
Nem a filléres drónok. Valami van az mögött, ha az egyi oldal egyre többet reptet, a másik operátorára meg D20-al borítják rá a házat. A legtöbb felvételen látványosan panaszkodik a drón hogy; "слабый GPS сигнал" ("gyenge GPS jel"). És ez egy publikus információ, milyen EW mehet ez mellett...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 494
19 609
113
az ukrán haderő erősebb mint a háború elején.
:D :D :D Dudika, ezt hol álmodtad? Az ukrán haderő a háború elején 8 évig épített állásokban full kiképzett és feltöltött állapotban várta, hogy benyomulhasson Donbasszba. Most már lassan aggastyánokkal és gyerekekkel kell feltölteni, az átadott nyugati technológiát is csak minimális alapszinten tudják kezelni (ezt valami Dudi hangoztatta itt!) szóval mi a fenétől lenne az ukrán haderő erősebb, mint a háború elején? A kiképzett katonák kb. régen elfogytak, a tölteléket meg hajtják maguk előtt a kedvenc neonáci alakulataid... Ha ezek most tényleg erősebbek, mint 2 éve, akkor csupasz gatyával várták az oroszt... :D
De ez megnt csak amolyan NATO papírhuszár megállapítás volt, valós tartalom nélkül...
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
az ukrán haderő erősebb mint a háború elején.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sikeres ellentámadás, az elfoglalt városok tömkelege. A ruszkik fejvesztve menekülnek, a kaprok holnap már Moszkva ostromát kezdik meg. Teljesen komolyan kíváncsi vagyok amúgy, hogy honnan tájékozódsz, az ilyesmi állításoknak mi a forrása, estére nem lenne rossz valami könnyed kis szórakoztató olvasmány.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 159
83 777
113


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 990
66 258
113
Folyamatban! No para gringó! És jól haladnak pedig alaposak !
Ukrajnat mar demilitarizaltak, nem sok eredeti eszkozuk maradt. Most mar a Nato demilitarizalasa folyik.

Van az a penz?

A modositott ukran S -200 inditasa.
Mi +20 eve kivontuk.

Lancat altal elejtett Stryker.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 426
46 232
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. október 2-án.

A fő események a Vremevszkij szektorban bontakoztak ki , ahol az orosz csapatok kiterjesztették az ellenőrzési zónát a Gruseva vízmosás irányába, visszaverve az ukrán támadást. Urozsajnojától keletre az Orosz Fegyveres Erők egységeinek is sikerült előrehaladniuk az Urozsajnoje - Novodonyeckoje vonalon . A helyzeti összecsapások folytatódnak a Szerebrjanszkij erdészet területén Starobelsky irányban és Kleshcheevka térségében a Soledarsky szektorban .

Annak ellenére, hogy az orosz határvidék ágyúzásának intenzitása enyhén csökkent, az ukrán alakulatok ma támadásokat indítottak Kurszk , Belgorod , Herszon , Zaporozsje régiók és a DPR lakott területei ellen . A lakosság körében vannak áldozatok, és infrastrukturális károkat is jelentettek.

Egy kis humor

Kis Benedek József videója alatt az egyiki kommentelő bejegyzése:
- "Nem lehetne megoldani, hogy Kis-Benedek kérdezzen Rita pedig szakértsen?"

Ukrajna: kihátrálhat a Nyugat a háborúból? - Kis-Bendek József​


Azon már többször morfondíroztam, hogy az érintettek elolvassák-e a bejegyzéseket. Szerintem nem, mert akkor néhányan befejeznék a "szakértést"!