[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Bizonyíték szokás szerint semmi a nagy ukrán győzelmekre, csak a nyilatkozatok, hogy becsszó így volt. De ha így is lett volna, még évekig elég lenne az oroszok tankkészlete akkor is ha leállnak a gyártással s csak üzembe helyeznek. Na de kell valami morzsa a parasznak, hogy egy kicsit később koncolják fel az Ukrajnát eláruló vezetést.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 474
17 944
113
Biden 100 milliárd dollárt kérhet Ukrajnának – Telegraph (RT)

Biden amerikai elnök potenciális „egyszeri” ukrajnai segélykérést tervez, amely akkora lenne, hogy csak a 2024-es választások után kell további finanszírozási jóváhagyást kérnie a Kongresszustól – írta szombaton a The Telegraph.
Az új segélykérelem elérheti a 100 milliárd dollárt is, ami elegendő ahhoz, hogy elkerüljék a folyamatos törvényhozási vitákat, amelyek hátráltathatják Biden jövő évi újraválasztási pályázatát – írja a brit újság a Fehér Házban folyó vitákat ismerő emberekre hivatkozva. Egy ilyen javaslat eltörpítené azt a 24 milliárd dolláros finanszírozási kérelmet, amelyet az amerikai képviselőház törvényhozói kivontak a múlt héten elfogadott költségvetési törvényjavaslatból, hogy elkerüljék a kormány leállását.
Biden adminisztrációja azon fáradozik, hogy ideiglenes megoldásokat találjon a pénz és a fegyverek Kijevbe való beáramlására, Ukrajna orosz erők elleni harcának támogatására, amíg a Kongresszus el nem fogadja a jelentős segélytörvényt. Például a hírek szerint az Egyesült Államok külügyminisztériumának támogatási programját mintegy 650 millió dolláros támogatás biztosítására lehetne felhasználni.

A sajtó a Fehér Ház illetékeseit idézte, akik azt mondták, hogy már csak néhány hét van hátra az ukrajnai finanszírozás esetleges megszűnéséig, amelyre figyelmeztettek, hogy pusztító következményekkel járhat a csatatéren.
A The Telegraph jelentése szerint a Biden-adminisztráció csak azután dönt, hogy javaslatot tesz-e egy egyszeri segélycsomagra Ukrajnának, ha esetleg a jövő héten meg nem választják a képviselőház új elnökét. Egy 100 milliárd dolláros törvényjavaslat elfogadása megkövetelheti az elnöktől, hogy engedményeket tegyen a konzervatív republikánusoknak olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás.

Lauren Boebert, az Egyesült Államok képviselője, a Biden Ukrajna-politikájával szemben kritikus republikánusok egyike, egy pénteki interjúban azt javasolta, hogy a képviselőház új elnökének ígéretet kell tennie arra, hogy ellenzi Kijev további finanszírozását. Megjegyezte, hogy a republikánusok többsége a republikánusok által ellenőrzött képviselőházban a múlt héten egy 300 millió dolláros ukrajnai segélytörvény ellen szavazott.

„A házelnöknek fel kell ismernie ezt, és nem engedheti meg, hogy több finanszírozás kerüljön szóba Ukrajnának. Teljesen belefáradtunk a költésbe.”

A Kongresszus már négy körben hagyta jóvá Ukrajna finanszírozását, összesen mintegy 113 milliárd dollár értékben. A Pentagon a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy „szinte az összes rendelkezésre álló biztonsági támogatást kimerítette Ukrajna számára”.
Ha 25 milliárdot nem adott meg a kongresszus miből gondolja, hogy 100 milliárdra rá fognak bólintani? Elmebeteg vén hülye eltakerodhatna már a nyugdíjas otthonba.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Mindig a pénz beszél és az ukránnak abból nem sok van.
Soha nem is volt, és ez egy hatalmas különbség a legtöbb eddigi, háborúkban kinullázott ország és azok népei meg az ukránok “népe” és országa közt. A zsidóknak ott volt a hatalmas nemzetközi hálózatuk meg a bankok. A németeknek az iparuk, és az egyébként komoly jólétük, amit felépítettek az egységes Németország megalkotása óta.
De ha pénz nem is feltétlenül volt mindegyik esetben, pl a koreaiaknak ott volt az állandó bizonyítási kényszerük, hogy ők a japánoknál és a kínaiaknál is jobbak akartak lenni.
A japánokról talán nem kell szót ejteni.

Az ukránoknak se szellemi, se pénzbeli, és most már egyéb materiális javuk sem maradt. Balti csivavák lesznek ők is, appokat fejlesztő, kilátástalan, halálra ítélt nép.

Nekik egyszerűen nincs mire építeni, még a saját lakosaik is menekülnek onnan.

Van fogalma itt bármelyik ukránszoponcnak, mit jelent amikor egy ország lakosságának negyede (most már inkább harmada) két év alatt örökre elhúz az adott országból? Mégis milyen képet fest ez a kilátásaikról?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 141
83 704
113
Ha 25 milliárdot nem adott meg a kongresszus miből gondolja, hogy 100 milliárdra rá fognak bólintani? Elmebeteg vén hülye eltakerodhatna már a nyugdíjas otthonba.
Bolondok. Telibe van szarva a gatya. Odaadtak mindent az EU készletekből, aztán annak jó része eséllyel kikötött az araboknál, most meg dobálóznak a számokkal, pedig a saját államuk finanszírozását is alkukkal mentették meg. Nem fognak a repik Izrael mellett milliárdokat az ukránoknak önteni, csak hogy a demokraták seggét védjék, főleg nem választások előtt, mégha a repik is nyakig benne vannak!

Ukrajnát el fogják felejteni, több a zsidó szavazó, és még több lesz, ha hazahúznak a hobbi usa-izraeli kettős állampolgárok, akik nem akarnak katonák lenni, és azok is rájuk fognak szavazni. Rájuk fognak koncentrálni vagy óriási vereség lesz.

Anno olvastam egy elemzést a háború elején, hogy rövidtávon hatalmas USA boost ez a gazdaságnak, de ha máshol is kitörne a háború, az komoly szopás lenne, erre tessék!

A MOSZAD az örményeknél, más szovjet utódállamokban kavart és Ukrajnában, és ahogy a CIA is, mindketten elhanyagolták a közel-keleti felderítést. Az eredményt látjuk.

Félreértés ne essék, a ruszkik is anno elqurták, meg is kapták a Majdant, Minszket és a többit.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 237
61 635
113
Egyelőre az oroszoknál volt puccs és nem az ukránoknál. Putyin meg nem meri felhasználni az emberi erőforrásaikat, mert fél a népharagtól.
Én nem emlékszem semmiféle puccsra az oroszoknál.
Volt egy akármilyen puccskísérlet-féle valami, de egyik főszervezője se él már.
Putyin nem meri, vagy nem akarja felhasználni az emberi erőforrásokat, az csak propaganda kérdése, hogy ki mit magyaráz bele, de a lényeg, hogy azok a bizonyos emberi erőforrások nincsenek felhasználva. Így megmenekülnek.

Az ukránoknál viszont van bátorság és honszerető nemes akarat, hogy a még megmaradt emberi erőforrásokat felhasználva lenullázzák a maradék jövőképet is.
A többiek meg már elmenekültek.
Ez akárhogy nézem nem a győztes oldal koreográfiája.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Ukrajna adta el nekik a fegyvereket – állítja egy Hamászhoz köthető videó
2023. október 08. - 09:48

Ezeket a fegyvereket használták Izrael megtámadásakor.
Joey Mannarino egy megdöbbentő Telegram-videót osztott meg a Twitter-oldalán, amely egy Hamászhoz köthető Telegram-csoportból származik. A videó tanúsága szerint, a szervezetnek Ukrajna adta el azokat a fegyvereket, amelyeket az Izrael-elleni támadásban használtak.
Nem tudni, hogy a videóban elhangzó állítások igazak-e vagy sem, mindenesetre érdekes, hogy ezt állítják.
Joey Mannarino hozzátette, „az is lehet, hogy [a fegyvereket] abból a hatmillió dollárból vették, amit Joe Biden nemrég adott Iránnak”.- írja a mandiner.hu.

Hamas is claiming Ukraine sold them the weapons they used in the attack today against Israel. pic.twitter.com/SZ9vAAQIhF
— Joey Mannarino (@JoeyMannarinoUS) October 8, 2023


Nekik már nincs rá szükségük.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113
Nem tudom, igaz-e?

Az amerikai szenátus sürgősen
visszavonja 30 Abrams tank és 10 F-16 vadászrepülő Ukrajnának való átadását, valamint 8 milliárd dolláros katonai segélyt Izraelnek.
Kijevben valaki szívrohamot kapott.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 769
113
Én nem emlékszem semmiféle puccsra az oroszoknál.
Volt egy akármilyen puccskísérlet-féle valami, de egyik főszervezője se él már.
Putyin nem meri, vagy nem akarja felhasználni az emberi erőforrásokat, az csak propaganda kérdése, hogy ki mit magyaráz bele, de a lényeg, hogy azok a bizonyos emberi erőforrások nincsenek felhasználva. Így megmenekülnek.

Az ukránoknál viszont van bátorság és honszerető nemes akarat, hogy a még megmaradt emberi erőforrásokat felhasználva lenullázzák a maradék jövőképet is.
A többiek meg már elmenekültek.
Ez akárhogy nézem nem a győztes oldal koreográfiája.
Én nem venném semmibe a puccsot. Elég komoly belső problémákról árulkodott.

Ez a háború Ukrajnának rosszabb, ez tény. Viszont Ukrajnának egzisztenciális kérdés a háború, Oroszországnak nem, csak Putyinnak.

Oroszország veszteségei is jelentősek. Még az ország méreteihez képest is. A SZU töredéke veszteséget szenvedte 10 év alatt. És nem csak sorkatonákra kell gondolni, hanem hatalmas az eszközveszteség és magas beosztású katonai vezetők is nagy számban vesztek oda. Ezeket nem lehet csettintéssel pótolni. A sorozás pedig konkrétan exodust idézett elő főleg a magasan képzett (azaz nehezen pótolható) emberek körében.

Nem tudom mi lesz a háború vége, mert azt látom hogy sikeres offenzívát senki se tud indítani, de mindkét fél próbálkozik vele. Jelenleg ez az első vh-ra hajaz ahol az lett a vége hogy az egyik fél belülről összeomlott. Hasonlóra számítok most is. Hogy ki fog előbb összeomlani, arról lehet találgatni, de egyelőre Putyin az aki jobban megingott és nem Zelenszkij.
Ukrajna adta el nekik a fegyvereket – állítja egy Hamászhoz köthető videó
2023. október 08. - 09:48

Ezeket a fegyvereket használták Izrael megtámadásakor.
Joey Mannarino egy megdöbbentő Telegram-videót osztott meg a Twitter-oldalán, amely egy Hamászhoz köthető Telegram-csoportból származik. A videó tanúsága szerint, a szervezetnek Ukrajna adta el azokat a fegyvereket, amelyeket az Izrael-elleni támadásban használtak.
Nem tudni, hogy a videóban elhangzó állítások igazak-e vagy sem, mindenesetre érdekes, hogy ezt állítják.
Joey Mannarino hozzátette, „az is lehet, hogy [a fegyvereket] abból a hatmillió dollárból vették, amit Joe Biden nemrég adott Iránnak”.- írja a mandiner.hu.

Hamas is claiming Ukraine sold them the weapons they used in the attack today against Israel. pic.twitter.com/SZ9vAAQIhF
— Joey Mannarino (@JoeyMannarinoUS) October 8, 2023


Nekik már nincs rá szükségük.
Miért adna Ukrajna fegyvert annak a Hamasznak amit az az Irán fegyverez ami Oroszországot is fegyverezi Ukrajna ellen?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 455
113
Bizonyíték szokás szerint semmi a nagy ukrán győzelmekre, csak a nyilatkozatok, hogy becsszó így volt. De ha így is lett volna, még évekig elég lenne az oroszok tankkészlete akkor is ha leállnak a gyártással s csak üzembe helyeznek. Na de kell valami morzsa a parasznak, hogy egy kicsit később koncolják fel az Ukrajnát eláruló vezetést.

Kevered, az az oroszok hazugsága.
Olvasgass mást is.
Üdv a valóságban!
;)

Az melyik "tank készlet" is?
A T-55 vagy a T-34?

Mindegyik jó lehet még....

Soha nem is volt, és ez egy hatalmas különbség a legtöbb eddigi, háborúkban kinullázott ország és azok népei meg az ukránok “népe” és országa közt. A zsidóknak ott volt a hatalmas nemzetközi hálózatuk meg a bankok. A németeknek az iparuk, és az egyébként komoly jólétük, amit felépítettek az egységes Németország megalkotása óta.
De ha pénz nem is feltétlenül volt mindegyik esetben, pl a koreaiaknak ott volt az állandó bizonyítási kényszerük, hogy ők a japánoknál és a kínaiaknál is jobbak akartak lenni.
A japánokról talán nem kell szót ejteni.

Az ukránoknak se szellemi, se pénzbeli, és most már egyéb materiális javuk sem maradt. Balti csivavák lesznek ők is, appokat fejlesztő, kilátástalan, halálra ítélt nép.

Nekik egyszerűen nincs mire építeni, még a saját lakosaik is menekülnek onnan.

Van fogalma itt bármelyik ukránszoponcnak, mit jelent amikor egy ország lakosságának negyede (most már inkább harmada) két év alatt örökre elhúz az adott országból? Mégis milyen képet fest ez a kilátásaikról?

Ja, meg a kő gazdag Vietnám is, ugye?
Sőt, a mesésen sok pénzt kezelő Afganisztán, az is kipicsázta, a ruszkit is, meg a ZUSA -t is.
:D

Tiszta Mapetshow, ahogy egymást viszitek félre.
Amikor tavaly februárban kitört a háború, megírtam, hogy Ukrajnának vége, azt is hogy miért.
Szimplán az arányok és a lehetőségek miatt. Nincs semmilyen saját erőforrása, de a területén zajlik a háború, miközben az oroszoknál voltak a prosperáló nyugati befektetések és nem náluk.
De az oroszoknak nincs komoly infrastrukturális és humán veszteségük se.
Ukrajna csak egy nettó pénztemető, csupán csak egy eszköz, egy pajszer az oroszok ellen. És ha ez az eszköz egyszer kicsorbul, eldobják.
És igazam lett, pontosan ez történik.
Nem az oroszok állnak vesztésre Ukrajnában, hanem az ukránok. És az ukránok ügye nem csak a saját korábbi közigazgatási határain belül áll vesztésre, hanem külföldön is.

A permanens háborúkba befektetőknek pedig kezd elmocsarasodni a kelet-ukrán frontszakasz, ahogy anno beszart a szíriai Iszlám Állam is.
Még a Covid-háború is elsekélyesedett két év után.

Az érdekes majd az lesz, ha az ukránok magukra maradva rájönnek, hogy komoly összegeket kéne visszafizetni a semmiből. Ilyenkor jön majd jól a jelenkori, Nyugat-barát vezetéssel szembehelyezkedő, a mostani ukrán állam jogi kontinuitását valahogy lenullázó átállás, valamilyen államközi kiegyezés az oroszokkal. Akiknek meg azért nyilván jól jönne, ha Biden még odaadná azt a tervezett 100 mrd dollárt. Akkor a medve elvenne belőle 75-öt, a maradék 25-öt megtartva az új ukrán kormány meg nyalogathatja sebeit és cserébe az orosz garantálná, hogy semmit se kelljen visszafizetnie senkinek.
Mindig a pénz beszél és az ukránnak abból nem sok van.

A pusztán kvantitatív szemlélet a totális, az egyes államok egzisztenciáját fenyegető háborúk eredményének jóslása esetén lehetne igazolható. Történelmi példa a két világháború, ahol ez működött.
Itt maximum Ukrajna léte volt veszélyben, tavaly.

A történelmi példák az ilyen proxy, gyarmatosító, hódító (terület- vagy befolyás szerző) háborúk esetében más séma szerint érnek véget:
A konfliktus előtti célok elérésének lehetősége és "ára" határotzza meg .
Itt nyilvánvaóan Putyin próbálja megszerezni szomszédja területét, természeti kincseit nagyhatalmi céljai érdekében.
Ilyen célból az USA és a SZU is indított és VESZTETT már el háborút az elmúlt évtizedekben.

A te megközelítésed nem veszi figyelembe a szembenálló katonák és társadalmak áldozatvállalását, amit alapjaiban határoz meg veszteni valójuk.
Az ukrán a hazáját, családját védi, az orosz zsoldos nyilván nem. Az orosz katonák Putyin birodalmi álma érdekében kockáztatják életüket.
Látszik is az orosz csapatok morálján.
Azt pedig pótolni a legnehezebb.

A társadalom szerepe még Putyin országában sem elhanyagolható, Lásd Wágner lázadás. Bizony nem azért vesztett az USA Vietnamban mert nem volt erőforrása, pénze. A célt nem tudta elérni, mert az amerikai társadalom adta fel.
A Szovjetunió afganisztáni veresége is az összeomló birodalom következménye volt és nem oka, mint ahogy azt sokan állítják.
A szovjet társadalom nem akarta azt a szintén megnyerhetetlen és céltalan háborút, amiért a gyengülő hatalom kénytelen volt azt feladni.
Ez a fajta bukás fenyegeti Putyint is.
Ezért hiába számolod a szenet, vasércet, lakosságot: ezt a háborút nem ez dönti el.
Már csak azért sem, mert ha még igazad is van a matematikai megközelítés alapján, rossz az alap.
Ukrajna ehhez a háborúhoz csak katonát ad, minden mást a nyugat és a külföldi segítség biztosít.
Az pedig jóval nagyobb és jóval kevesebb megterhelést jelent küldőjének, mint Putyin társadalmának.
Amit Putyin is tud, ezért nem mer, nem is képes mozgósítani.
Viszont így céljai felé sem közeledik. Ez pedig a Vietnám szindróma esete: hosszú veszteség teljes háború, eredménytelenül, egyre kisebb eséllyel a sikerre.

Az pedig a hódító vagy helyi háború K történelmi példái alapján nem az erőforrások nagysága, hanem a társadalmak kitartása alapján dől el.
Putyin az erőforrásaival is addig gazdálkodhat, amíg hajlandó az orosz katona Ukrajnában harcolni. Ezzel volt eddig is a legtöbb gondja, nem a fegyverrel vagy üzemanyaggal.
Fentiek miatt a társadalmak tűrőképessége lesz a meghatározó inkább, mint a fegyverek száma.
Szerintem.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 307
113
Csak a szokásos:

A világ legdemokratikusabb országában védik a saját állampolgáraikat:


Ennek ellenére hatalmas a nemzeti lelkesedés és nem győzik kiképezni a sok önkéntest:




 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A MOSZAD az örményeknél, más szovjet utódállamokban kavart és Ukrajnában, és ahogy a CIA is, mindketten elhanyagolták a közel-keleti felderítést. Az eredményt látjuk.
Nem elhanyagolták, hanem kölcsön kenyér vissza jár! Mondja a medve. Mert ki is nyert ezzel az izraeli balhéval most?
Félreértés ne essék, a ruszkik is anno elqurták, meg is kapták a Majdant, Minszket és a többit.
Igen így van, csak annyit javítanék, hogy Minszket az orosz meg tudta akadályozni! Vagyis ez is egy olyan cica projekt lett, mint a Venezuelai forradalom, azaz bukta.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 849
14 709
113
Áruld már el, hogy hogyan szerezte ezeket a területeket az az Ukrajna ami soha nem volt (négány évet az I.vh. környékén nem számítva)önálló állam?
Kb a XIX század második felétől a lenini döntésig egyáltalán nem létezett Ukrajna mint állam , a későbbi, lenin által adományozott állam területén is úgy mondjam eléggé vegyes lakosság élt.


Oops....
Erről már több mint egy éve is írtam itt.
Ez az egyik lényege ennek a konfliktusnak, a pénzbeli segélyezés. Erről persze tudnak a segélyezést megszavaztató politikusok, aki elvárják hogy ennek egy része különböző csatornákon visszakerüljön hozzájuk (a közpénz elveszti közpénz jellegét).

Ezt a folyamatot a magyar nyelv is már régóta "visszaosztásnak" nevezi.