[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 606
16 323
113
Pédául a felhasználta anyagoktól. A tűrések pontosságától, A technológiától amivel folyik a gyártás. Tudod a BTR-82A a rádiót, a stabilizátort és az irányzó optikai rendszerét leszámítva nem változott a BTR-80A-hoz képest, azaz a 80-as évek eleji technológiai színvonal. Egy Boomerang meg marhára nem, gondold végig, már a páncélja sem csak egy 8mm vastag homogén acéllemez, hanem vagy NERA vagy rétegelt páncélzat.
Ne haragudj, de rohadt égő ez a "válasz". Láthatóan fogalmad nincs a gyártástechnológiákról (amit el is fogadok, hiszen nem ez a szakmád), ezért szállj már le a magas lóról; tűrések? Mesélj kérlek, h hova kell bármilyen harckocsi alkatrészhez IT4-5 alatti? A páncél meg bőven hagyjuk ezek után (csak szabványos acélból van majd tízezer), pláne a rétegelteket.
Maradjunk annyiban, h bármit, bármilyen minőségben le tud a muszka gyártani, akár tetszik nekünk, akár nem. Sőt a jelek szerint sokkal jobb anyagmérnökeik vannak, mint a teljes atlanti konglomerátumnak.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
773
2 341
93
E mellet továbbra is tény, hogy mivel a II. VH-s harckocsik nem tudtak menetből lőni,

Érdekes amit mondasz,mert Carius szerint a német nehézvasak sokszor azzal védekeztek rájuk özönlő keleti tankáradat ellen,hogy hátramenetben ritkitották őket.És ha jól tudom,ez a hh alatt is eljárásként volt oktatva a germánoknál.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 652
77 640
113
Ne haragudj, de rohadt égő ez a "válasz". Láthatóan fogalmad nincs a gyártástechnológiákról (amit el is fogadok, hiszen nem ez a szakmád), ezért szállj már le a magas lóról; tűrések? Mesélj kérlek, h hova kell bármilyen harckocsi alkatrészhez IT4-5 alatti? A páncél meg bőven hagyjuk ezek után (csak szabványos acélból van majd tízezer), pláne a rétegelteket.
Maradjunk annyiban, h bármit, bármilyen minőségben le tud a muszka gyártani, akár tetszik nekünk, akár nem. Sőt a jelek szerint sokkal jobb anyagmérnökeik vannak, mint a teljes atlanti konglomerátumnak.
Szerintük meg nem tudnak.
A sokkal jobb anyagmérnökeik ott tartanak, hogy most van 2023-ban egy valamennyire kész (jelenleg is berepülés alatt ál a 30-as gyártmány) 5.gen. hajtóművük. Tudod olyan ami a Raptorban ketyeg 1990 óta, de pl egy nyomorult 1500 LE-s harckocsimotort sem tudnak kiizadni (minden bajuk van a T-14 motorjával) magukból ami megint csak megy nyugaton már 1979 óta.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 041
54 150
113
Lehetséges hogy mindenki elszámolta magát???
Ilyen szintű döntéshozatalnál az “elszámoltuk magunkat” szerintem nem opció, ellenben van A B C és talán D és n+1 forgatókönyv is. Az, hogy “nincs határozott elképzelés” arról hogy mi lesz ha nem jön be valami, az igen valószerűtlen (bár a média gyakran sugall ilyet). Nem várt és nem tervezett eseményekre is vannak kidolgozott protokollok nemhogy a végrehajtani kívánt cselekményekre. Persze mondhatják azt, hogy “bocs tévedtünk”, mert manapság egy politikusnak nincs elszámolási felelőssége legalábbis a választói felé (az nem az, hogy legfeljebb legközelebb nem választják meg, fagyinál esetleg működik ha nem ízlik s akkor nem veszem meg legközelebb), bár az inkább nyugaton van...keleten ki lehet esni az ablakon reggeli közben...


Többször ki lett elemzve itt, hogy cirka 200 E katonával indultak meg az oroszok az elején. Valóban hitelesen hangzik egy ilyen terv ennyi emberrel a gyors sikerre? Mi lett volna a lényege az akciónak ha sikerül?

...Ez lehetett egy A terv, de hogy ez nem jött be és akkor indult a nagy “szarakodás” ez eléggé “szabad sajtó” megközelítés-ne haragudj téged olvasva azonnal ez ugrik be, ott tálalták így...nagyon is van/volt ott elképzelés és eszköz is a megvalósításhoz, de tény, hogy naivitás és puhakezűség is..(például a Török tűzszünet-megegyezés amit Schröder is megerősített a napokban).
A hadsereg és hadiipar újjáépítést hogy érted? A bővítés, fejlesztés szerintem jobb szó rá, de talán neked lehet igazad…

Szerintem az Orosz fél a passzív tervező ebben a konfliktusban, ők sokkal inkább csak “reagálnak”, bár a média ennek ellenkezőjét állítja (nagyon ügyesen amúgy).

A felőrlés azért lehetett egy jó B terv az oroszoknak, mert az a "Nyugatnak" is pont megfelelt (tehát lett egy status quo és egy furcsa érdekazonosság a “Nyugattal”) : Ukrán lakosság elüldözése/kiirtása, ország működésképtelenné tevése/lerombolása(nem csak és feltétlenül fizikailag), már úgyis félig ki lett rabolva....
Az ukránok sosem szerették túlságosan az oroszokat (kijevi barátnőm volt még 2003.-ban), és a dicsőséges demokrácia 8 évében ez a hozzáállás csak rosszabb lett. Nem lehetetlen, hogy egy Ukrán, de oroszbarát bábkormány létrehozását (a gyors győzelem után) Putyin már eleve elvetette a tömegbázis teljes hiánya illetve oroszellenessége miatt (Donbassz oroszlakta részeit nem számolva persze). Emiatt Ukrajna lassú de biztos megsemmisítése (lakossággal együtt!) szintén kedvezőbbnek látszódhatott egy későbbi rendezés szempontjából. Ne felejtsük el, hogy a mai napig 10k/nap (a híradó szerint) az ukrán menekültek száma csak Magyarországon (tény, hogy sokan vissza is mennek).
Oroszország egy oroszbarát Ukrajnában lett volna érdekelt de minimum egy semlegesben, és egy baráti de minimum gazdasági partner EU-val. Viszont neki így is jó lesz, maradék Ukrajnát feldarabolja, amit tud integrál/annektál (főleg oroszlakta területek), a maradék meg kollaboráns kormányokkal elvegetál minimális (10-15 millió) elöregedett/nyomorék lakossal, valamennyi katonai jelenlét mellett. Persze ezzel még közel sem lesz vége a történetnek, legalábbis ha az Egyesült Államokon múlik….de Ukrajnának gyakorlatilag jó időre igen. Giskard és cirqle válaszai elég mérvadóak és objektívek szerintem, lentebb idéztem.

Khm, a "Nyugat" eleve az orosz támadás kiprovokálására játszott úgy, hogy csak az ukránokat kellett egyre beljebb tolni a tűzbe, tehát közvetlen kockázat nélkül....(Szaddám Irán ellen amúgy nem ugyanez a módszer volt? 8 évig nyomták)..így az orosz támadás "esete" csak idő kérdése volt ugye..
A Nyugat terve – ami inkább az USA döntéshozójának terve (bárki is az) szerintem sokkal komplexebb. Ez a terv nálam az aktívabb, dinamikus terv, az USA érdekszféra keletre nyomása, Oroszország gyengítése minden kontroll alatt tartható módszerrel, eszközzel:
Eleve évtizedek óta ott gyengítik az oroszokat ahol csak tudják, felfűtve minden lehetséges tűzfészket a közelükben, így Ukrajna is “csak” egy B vagy C elindított terv lehetett az elején, csakúgy mint anno Grúzia. Ukrajna jól reagált és az orosz is hagyta (Majdan) ,és utána: orosz befolyás kiütése, Ukrán aranytartalék kimentése (https://news.metal.com/newscontent/...rves-reported-to-be-hastily-aircrafted-to-us/ ), nagy üzletek USÁba áttevése (atomenergetika pl), állami vagyon (erdők, bányák, lelőhelyek stb) nyugatra játszása, közben pedig az ország felfegyverzése és felkészítése az “orosz fenyegetésre”, azaz proxi hadviselővé alkalmassá alakítása.
További tervek lehettek akár: Krímről az orosz flotta elküldése (nem jött be), Ukrán EU és NATO csatlakozás (ki tudja hogy volt-e valós szándék ezek mögött?). A teljesség igénye nélkül ugye, lehetne még folytatni.
Eközben pedig a "zöld emberkék csendben ellopták a Krímet...mindenkinek jutott valami...

Az a narratíva, miszerint a Nyugat az orosz agressziótól óvta (mentette) csak Ukrajnát, alapvetően hamis de minimum manipulált, bizonyíték rá a majdani szponzorált puccs, a bevallott (és be nem tartott)Minszk-paródiák, a kisebbségek elleni nyílt fellépések tolerálása, sőt bátorítása (Ukrajnában) és még sorolhatnám. Nem jöttek be a Nyugat -ja bocs az EU szankciói Oroszország ellen.. ja, dehogynem:
USA nyomásra az EU kiszankciózta magát a versenyképes gazdaságok sorából, pont egy kiéleződő geopolitikai helyzet kellős közepén (klímaváltozás, túlnépesedés..). Ahol akadozott a végrehajtás, ott be lett segítve (NS2 elvágása) hirtelen. USA gyengítette gazdasági vetélytársát az EU-t, ugyanazt az EU-t tolja neki másik (nem elsősorban gazdasági) ellenfelének (Oroszország), jön a megrendelés a hadiiparának, ukrán arany már az államokban van, mi kell ide még? Győzelem? Ha Oroszország veszít vagy előnytelen békére kényszerül akkor igen, jobb lehet a konc, de amúgy kit érdekel? Ha Ukrajna veszít, akkor még mindig marad nagyon sok lehetőség, és az USA (nem a Nyugat) CSAK NYERT mindezzel. Európa szinte CSAK VESZÍTETT !!!

A Nyugat nincs “együtt”: csak a politika mutatja így be. USA érdekek vannak, mindenki erre a kottára játszik, legalábbis Európában. Aki ezt nem érti meg, nem fogja látni azt, hogy valójában mi is történik.

Itt az US Apénzeső Ukrajnának 22 februárjától, kissé 45 milliárd felett, aprópénz a rendszeres és éves 1000 milliárdos költségvetési hiányhoz képest:

https://usafacts.org/articles/how-much-money-has-the-us-given-ukraine-since-russias-invasion/
https://www.cfr.org/article/how-much-aid-has-us-sent-ukraine-here-are-six-charts


Erre Giskard és cirqle válaszai nagyon relevánsak, ideidéztem lejjebb, nevekre kattintva odaugrik:

Ez ugye ma már elképzelhetetlen, de a józanabban gondolkodóknak másfél éve is az volt. Hsz-edre reagálva: A “Nyugat” kap egy gazdasági-társadalmi roncsot max 20+ millió lakossal, elszegényedve, tele özvegyekkel nyomorékokkal, súlyos problémákkal. Elmenekült lakosság töredéke esetleg visszatér majd a nyomorba. Az USA és szövetségesei majd összedobnak valamit segélynek TALÁN, bár a maradék területekből sokmindent kivenni nem fognak tudni - hiszen az értékesebb részek mind keleten lesznek immár orosz oldalon- tehát sok támogatást én nem prognosztizálok...
Olaj és gázmezők elhelyezkedése pl:
https://about.soar.earth/press-rele...vasion-lines-versus-existing-energy-resources
Szerintem a győztes Ukrajna ez soha nem volt benne az USA tervekben. Megsemmisülése (esetleg némi orosz részekkel együtt), na az talán. Addig tolják bele a darálóba, míg “elkopik” a szerszám, aztán a megmaradt részeit valahogy felhasználják.Vagy eldobják. Így megy ez arrafelé. Addig is gyengül az orosz…de megrogyni ettől még nem fog.
Bocs ha túl hosszú lett.




Annyit tennék hozzá,hogy hamarosan indul egy exodus nyugat európából keletre,ahogy az új európaiak rákapcsolnak a sharia bevezetésére,azokkal lesz feltöltve az Orosz Föderáció új tartománya(i),amiből nekünk is ki lehetne/kellene csipkedni a javát.
Ha jól időzítenek mindkét oldalon, nyugatról a derékhad sebtiben keletre költözik,és nyugat európai országok kb ellenállás nélkül térnek át az új vallásra.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 606
16 323
113
Szerintük meg nem tudnak.
A sokkal jobb anyagmérnökeik ott tartanak, hogy most van 2023-ban egy valamennyire kész (jelenleg is berepülés alatt ál a 30-as gyártmány) 5.gen. hajtóművük. Tudod olyan ami a Raptorban ketyeg 1990 óta, de pl egy nyomorult 1500 LE-s harckocsimotort sem tudnak kiizadni (minden bajuk van a T-14 motorjával) magukból ami megint csak megy nyugaton már 1979 óta.
Szerencsére itt vagy te, aki pontosan és naprakészen tudja ezt. Igazán besegíthetnél a LM-nak, mert baromira nem megy nekik a 4-5 mach sem a légkörben. Nekem sincs fogalmam, h megoldható.
Annyira jól prezentálsz egy effektust :)
1*VX_yFVny-8iHO22IwUgpDw.png

Isten óvja Magyarországot egy háborútól!
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Annyit tennék hozzá,hogy hamarosan indul egy exodus nyugat európából keletre,ahogy az új európaiak rákapcsolnak a sharia bevezetésére,azokkal lesz feltöltve az Orosz Föderáció új tartománya(i),amiből nekünk is ki lehetne/kellene csipkedni a javát.
Ha jól időzítenek mindkét oldalon, nyugatról a derékhad sebtiben keletre költözik,és nyugat európai országok kb ellenállás nélkül térnek át az új vallásra.
Ha ez így lesz, akkor ez a folyamat még jópár évet/évtizedet igénybe vesz majd...mivel exodust mondtál, gondolom tömegekről van szó.. de mekkorákról?
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and Ursula

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Ellentámadásban az orosz erők

Ahogy az orosz-ukrán háború kirobbanása a médiában egyik napról a másikra elsöpörte a kovidot, úgy tett a palesztin-izraeli konfliktus fellángolása az ukrajnai háborúval. Pedig az ukrajnai háború sokkal nagyobb hatással van a világrend alakulására, mint a gázai válság. Ráadásul az ukrajnai frontokon is folyamatosan változik a helyzet. Az írás eredetileg a Demokrata című hetilapban jelent meg.

Miközben a sokat emlegetett ukrán ellentámadás több mint négy hónap alatt sem jutott egyről kettőre – az ukrán erők az oroszok által ellenőrzött területek mindössze 0,25 százalékát szerezték vissza –, az orosz csapatok az egyik leginkább megerősített ukrán vonalakon, Avgyejevkánál lendültek váratlanul támadásba. A Donyeck környéki ipari agglomeráció központját 2014-től valódi erőddé alakították az ukrán erők. Az avgyejevkai koksz kombinátban több kilométer hosszan alagutakat ástak, különleges betonnal kiöntött bunkereket alakítottak ki, a környékén pedig akna mezőket telepítettek. Jobban megerősítették, mint a mariupoli acélművet, amelyet csak hónapokon át tartó ostrommal tudtak bevenni az orosz csapatok. Nem véletlen, hogy az avgyejevkai erődöt 2022-ben nem sikerült bevenni, és esélytelennek tűnt, hogy ebben az irányban indítsanak ellentámadást, és hátrább tolják Donyeck elővárosától a frontot.

„Aztán miközben a világ Gázára figyelt, a napokban egyik napról a másikra megváltozott a helyzet. Előbb a háború legintenzívebb tüzérségi csapását mérték az ukrán állásokra”
Ezzel párhuzamosan pedig a front e szakaszán először bevetették a légierőt, és 500 valamint 1500 kilós UMPK irányító rendszerrel felszerelt bombákkal „puhították” az erődrendszert. Az ukrán erők soraiban kisebb pánik tört ki, és a donyecki repülőtér körzetéből visszavonultak, az orosz rohamcsapatok – élükön a híres Storm Z-vel és az egykori vagneresekkel feltöltött Reduttal – lényegében menetből áttörtek a három védelmi vonalból kettőn. Közben elfoglalták a várostól északnyugatra, a tengerszint felett 260 méter magasan kiemelkedő stratégiai fontosságú meddőhányót, ahonnan ellenőrzés alatt tartható nemcsak a koksz kombinát, hanem a város központja, sőt az egyetlen utánpótlási útvonal is. Az orosz erők tovább előre nyomulva elkezdték bekeríteni a várost, és lassan kialakítottak egy katlant, amelynek megkezdték a felmorzsolását.
„Kijevet meglepte ez a hadmozdulat, így egy nap alatt nagyobb elmozdulás történt az avgyejevkai fronton, mint másfél év alatt”
Az orosz erők nem estek neki öngyilkos módon frontálisan az aláaknázott erőd rendszernek, ám orosz források szerint így is jelentősek a veszteségek. Emiatt háborús milbloggerek támadják is az orosz hadvezetést, és nem festenek túl jó képet az offenzíva haladásáról. Az ismert haditudósító, Alekszander Szladkov például hiányolja az ukrán tüzérség kiiktatását, és egyenesen a közel másfél éve ostromlott város elleni offenzíva felfüggesztését javasolja.
Áttöréstől tehát ez még messze van, az orosz erők most megerősítik az újonnan kialakított állásokat, de az év végére akár be is vehetik a várost. Ezzel Donyecktől hátrébb tolnák a frontot, és az ukrán védelmi vonalon ütött lyuk lehetőséget teremthet a további előrenyomulásra északnyugatra, hosszú távon a H 20-as autóút mentén Konsztantyinovka irányában.

„Közben folytatódik az előre nyomulás a front északkeleti részén, Kupjanszknál is, ahol kijevi jelentések szerint az ukrán erők naponta átlagosan tucatnyi ellentámadást vernek vissza”
Az ukrán védő erőket átcsoportosításokkal megerősítették, így sikerült stabilizálni a frontot, ám az oroszok szisztematikus tüzérségi tűzzel és bombázásokkal lehetetlenítik el az utánpótlást.

Ezzel párhuzamosan az orosz erők ellentámadásba lendültek a zaporizzsjai fronton is Orehovo irányában, ahol Verbovoje térségében a néhány kilométeres előrehaladással lényegében lenullázták az ukránok négy és fél hónap alatt elért eredményeit.

„Az őszi esős idők beköszöntéig az ukránok még minden bizonnyal megkísérelnek egy nagyobb támadást a zaporizzsjai fronton, mozgolódnak Herszonnál is, a nyár elején indított ellentámadás azonban lényegében kimerülni látszik, és Kijev már 2024 nyarát emlegeti az újabb kísérlet időpontjaként”
Az ukrán hadvezetés feltehetően egy átfogó támadással próbálkozik majd a már kialakult Rabotyino-Verbovoje vonal és a vremjevkai kiszögellés mentén, valamint potenciálisan egy Dnyeper átkelést is végrehajthat. Több szektor egyidejű támadásával Kijev célja vélhetően az orosz védelem széthúzása, illetve túlterhelése, amellyel ha a Szurovikin-vonal egészének áttörését nem is, de nagyobb területet még akár el is foglalhat.
Nem kizárt, hogy Kijev egy utolsó, nagy támadási hullám előkészítéseként támadta Bergyanszkot is. A napokban ugyanis átfogó rakétatámadás érte a Zaporozsjei terület délkeleti részén található Bergyanszk repülőterét. Bár az orosz fél által elszenvedett károk pontos mértéke e sorok írásáig sem tisztázott, ám az már biztos, hogy Kijev első alkalommal vetette be az MGM-140 ATACMS típusú ballisztikus rakétát. Azt a rakétát, amelynek átadását Washington egészen a támadást követő ukrán győzelmi jelentésekig kegyesen elhallgatta, sőt egyenesen tagadta. Mint az várható volt, Kijev a korai gyártású, kazettás robbanófejjel felszerelt M39 típusú alváltozatot kapta meg, amelynek hatótávolsága 165 kilométer. Noha ez elsőre nem tűnhet soknak, ám a Dnyepropetrovszki területről indítva már könnyen csapást lehet mérni vele az Azovi-tenger partján fekvő orosz ellenőrzésű területekre, így Bergyanszkra is.
„Persze, nem lehet kizárni azt sem, hogy Kijev egyszerűen így akarta felhívni magára a figyelmet, illetve megpróbálta elterelni a figyelmet az ellentámadás sikertelenségéről”

Amikor ugyanis a harctéri események nem az ukrán félnek kedveznek, akkor Kijev az ilyen jellegű kisebb vagy diverzáns akciókhoz fordul. Láttuk ezt már a krími híd, a szevasztopoli kikötő elleni támadások során. Ezek az akciók hagyományosan minimális hatással vannak a háború egészének a menetére, ám az ukrán kormányzat mind a hazai közönség, mind a külföldi partnerei számára eredményként tudja eladni. Erre szükség is van, hiszen a nyugati támogatóknak is igazolni kell valahogy a hazai társadalmak előtt a támogatások létjogosultságát. Úgy tűnik, a Nyugat is hosszú háborúra készül, és az izraeli válság sem csökkenti a Kijev melletti kiállását. Az Egyesült Államok például most egy 100 milliárd dolláros csomagot készít elő, amelyből 60 milliárd jutna Ukrajnának, míg a maradék 40 Izraelnek és Tajvannak. Így aztán ez a háború nyugodtan eltarthat 2025-2026-ig, vagy még tovább is. Mindkét oldal, a Nyugat és Oroszország is bírni fogja.

„Kérdés inkább az, hogy ilyen kitartó marad-e Ukrajna is, és a technika mellé lesz-e elegendő katona”
Közben ugyanis, ha lassan, de az ukrán társadalom hangulata is kezd megváltozni. Egy a Razumkov Intézet által készített friss felmérés alapján az egy évvel ezelőtti 7 százalékkal szemben már a megkérdezettek 14 százaléka támogatná akár területi engedmények árán is a tárgyalások megkezdését a tűzszünetről, 20 százalékról 50-re nőtt azok száma, akik szerint az országban nem jó irányba haladnak a dolgok, 71 százalék pedig úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak feltétel nélkül finanszíroznia kell a továbbiakban is Ukrajnát.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 416
46 149
113

A Krím megtámadására tett kísérletet visszaverték​

Kijev fokozza a Krím megtámadására tett kísérleteit. Ma kora reggel, moszkvai idő szerint hajnali 4 órakor két ukrán pilóta nélküli hajót fedeztek fel a Fekete-tengeren, és tűz érte őket – jelenti az orosz védelmi minisztérium.
Источник: https://rusvesna.su/news/1698412794

Robbanások Odesszában: rakétacsapások (FOTÓ)​

Október 30-án reggel több robbanás is történt Odesszában.

Ukrán források Onyx rakéták érkezéséről számolnak be.

A hírhedt russzofób képviselő, Alekszej Goncsarenko azt mondta, hogy egy hajójavító üzemet támadtak meg.
Источник: https://rusvesna.su/news/1698649416
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 652
77 640
113
Szerencsére itt vagy te, aki pontosan és naprakészen tudja ezt. Igazán besegíthetnél a LM-nak, mert baromira nem megy nekik a 4-5 mach sem a légkörben. Nekem sincs fogalmam, h megoldható.
Annyira jól prezentálsz egy effektust :)
1*VX_yFVny-8iHO22IwUgpDw.png

Isten óvja Magyarországot egy háborútól!
Egyszerű tényt közöltem, te meg nekiálltál személyeskedni, mert valahogy elfogytak az érvek. Mondjuk arra nem is lehet mit mondani, hogy nyugaton 33 éve van 5. gen. hajtómű, az oroszoknál meg nagyon nincs. De természetesen bármit legyártanak az oroszok...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 101
83 527
113
Ha 2013ban ki tudtak menni mínusz 10ben a Majdanra bohóckodni, miközben az elit mellettük intézte a karácsonyi bevásárlását, akkor ez nekik, most, hogy az elit külföldön, szinte semmiség lenne:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Gránátdobálás Bahmut közelében:
- Andrejevka

- Kliscsejevka

Tehetséges ukrán MANPADS indítás

Az Italmasz kamikaze-drón készen áll a sorozatgyártásra:

És a peremogás szakosztálynak (mikibá', dudi) egy igazi finomság:
ukrán analízis az ukrán hadiipar közeljövőjéről, konkrétan arról, hogy milyen fejlesztési irányokban kéne haladni a páncélosokat illetően ... igen, ukrajnában :D :D :D


Pár szemelvény:

According to specialists in the Defense industry, the following ways of solving problems are possible to increase the capabilities and improve the efficiency of the ARMAMENT AND MILITARY EQUIPMENT park of Ukraine.
So for the period until 2023: the creation of a combat module with fire capabilities no worse than the combat module of the BMP-3 product (probability of advantage in a duel Pv≥0.55) and its adaptation on the chassis of BTR-4, BTR-3, MTLB and BMP-2 products; the establishment of the serial production at enterprises of the industry at the level of 50 units/year; the creation of a remote-controlled strike complex-carrier of ultra-light class weapon; the creation of a medium-weight tracked infantry fighting vehicle (floating) and its modifications; the carrying out the research and development work on the creation of a unified series of 4-stroke special-purpose diesel engines and transmissions for them in the power range of 300-600 horsepower; the completion of the research and development work on the modernization programs of previously created main battle tanks and the beginning of work on the creation of a perspective tank of the 30s.

So for the period until 2027: the designing a promising tank; the creation of a heavy infantry fighting vehicle for operations in an urbanized area; the development and the ammunition production with improved characteristics for barrel complexes of tanks and light armored vehicles; the development of an automated troop management system at the company-battalion level; the creation of a robotic ground combat complex of the medium weight category; the creation of self-propelled guns of the «Bohdan» type on a tracked chassis with an automated artillery fire control system.

So for the period until 2030: the serial production of a promising tank and a family of heavy combat vehicles; the introduction of an automated unit management system with its expansion to the battalion-brigade level; the serial production of a line of 4-stroke diesel engines; the production of a line of robotic shock complexes; the exploratory and applied studies of directions for the creation of promising samples of asymmetric weaponry, based on non-traditional energy sources and new physical principles.

...
Tehát 2030-ig (kevesebb, mint hét év alatt!) terveznek még:
  • új harci modult fejleszteni és gyártani BTR-3-ra, BTR-4-re, MT-LB-re és BMP-2-re
  • új közepes (úszóképes) IFV-t fejleszteni és gyártani
  • új négyütemű dízelmotort fejleszteni és gyártani 3-600 lóerős tartományban
  • egy "ígéretes tankot" fejleszteni és gyártani
  • egy nehéz IFV-t fejleszteni és gyártani
  • új lőszerfajtákat fejleszteni és gyártani IFV-k és tankok részére
  • egy közepes, robotizált GCV-t

Engem ez a "non-traditional energy sources and new physical principles" dolog fogott még meg, vajon mi lehet... Fluxuskondenzátor? Esetleg Egely mester valamelyik találmánya?