[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz csapatok többször is gránátokat dobnak,

A felvételen az a pillanat látható, amikor orosz ejtőernyősök egy quadrocopterről pontosan ledobtak egy gránátot, és megsemmisítették az ukrán fegyveres erők egy evakuáló csoportját.
A felvételen az látszik, hogy a támadás hatására az ukrán katonák egy csoportja szétszóródott és meghalt.

Ukrán katonák szétszéledtek, miután a csecsen erők csapást mértek rájuk Klescsejevkában

A csecsen tüzérség hajtotta végre a mészárlást. A város külterületén a holttestek mellett az ukrán fegyveres erők égő felszerelései is hevertek. A felvételen a csecsen "Varvar" különítmény 4. brigádja látható, amint az ukrán fegyveres erőkre támad. A légi felderítés azonosította az ukrán katonák mozgását és továbbította koordinátáikat a tüzérségi erőknek. A drónok robbanásról robbanásra filmezték az ukrán hadsereg állásait. A támadás hatása a felvételek végén látható.



Kijev azzal fenyeget, hogy térdre kényszerítik az orosz gazdaság meghajtóerejét

Amennyiben Oroszország a télen fokozza az ukrán áramellátás létesítményei elleni támadásokat, Ukrajna válaszul készen áll az orosz olaj- és gázinfrastruktúra megrohamozására.
„Csak így lenne igazságos” – jelentette ki az Egyesült Államokban tartózkodó ukrán energiaügyi miniszter.
Oroszország rendszeresen indít kibertámadásokat az ukrán elektromos hálózat ellen – emlékeztetett German Galuscsenko, aki a tavalyi tapasztalatok alapján úgy véli: a hőmérséklet csökkenésével fokozódnak majd a fizikai támadások azok ellen a létesítmények ellen is, amelyek az ukrán otthonokat fűtik.
Az elmúlt hetekben Oroszország hatvan alkalommal támadta különböző fegyverekkel az ukrán energetikai infrastruktúrát – tudatta a minap a Galuscsenko vezette minisztérium.
Ukrajna, amely korábban többször is támadást indított orosz infrastrukturális célpontok ellen, „nem hagyná válasz nélkül” Oroszország téli akcióit elektromos hálózata ellen – ezt közölte nemrégiben az ukrán elnök.
A belengetett megtorlás további zűrzavart okozhatna a globális energiapiacokon.
Az ukrán energiaügyi miniszter beszélt a döntés hátteréről.
A kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij megjegyzése magában foglalja-e a kiterjedt orosz olaj- és gázipari műveleteknek, egyszóval a gazdaság legnagyobb mozgatórugójának a célba vételét, Galuscsenko kijelentette: csak ez lenne az arányos válasz.
Szerinte az orosz támadásokra csak ugyanazzal a megközelítéssel, az energiainfrastruktúra elleni támadásokkal lehet reagálni.
Hozzátette, hogy nem tagja az ukrán hadseregnek, és amerikai látogatása során nem tárgyalt lehetséges célpontokról vendéglátóival. Ugyanakkor Galuscsenko az ukrán nemzetbiztonsági tanács tagja.

Az orosz infrastruktúra elleni támadás nem jár globális drágulással
Európa – jobbára az amerikai cseppfolyósított földgáz importjának köszönhetően – nagymértékben csökkentette orosz függőségét. Moszkva azonban továbbra is nagy mennyiségben értékesíti fosszilis tüzelőanyagait Kínában és Indiában, és ezzel féken tartja a globális árakat.
Az ukrán energiaügyi miniszter nem tart attól, hogy az orosz energetikai infrastruktúra elleni támadások után megugranának az árak a nemzetközi piacon. Más termelők is pótolhatják a kimaradást – érvelt Galuscsenko.
Nem befolyásolnák az árakat, kivált „a gáz és az olaj esetében” – hangoztatta a miniszter, aki szerint ezek az energiahordozók nemcsak Oroszországtól vásárolhatók.
Németország és más európai országok – az enyhe időjárás és az alapos beszerzések jóvoltából – most épp bővében vannak a gáznak. A gázhiány tavaly télen aggasztotta a fogyasztókat, a félelem azonban végül megalapozatlan volt annak ellenére, hogy felrobbantották a Németország ellátása szempontjából kulcsfontosságú Északi Áramlat 2 vezetéket.

A zaporizzsjai erőmű elhanyagolt karbantartása
Ukrajna szankciókat sürget az orosz nukleáris ipar, köztük az állami irányítás alatt álló Roszatom ellen, hogy az orosz személyzet mielőbb elhagyja a még 2022 elején elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet.
A nukleáris üzemanyag és technológia Oroszország egyik legjelentősebb exportcikke. Jóllehet az Egyesült Államok és Európa csökkentette orosz olaj- és gázimportját, több száz millió dollárt költött orosz nukleáris üzemanyagra és technológiára – egyszóval olyan vásárlásokra, amellyel a kritikusok szerint Moszkva háborús erőfeszítéseit finanszírozza.
A zaporizzsjai erőmű megszállását nevezi Galuscsenko Ukrajna egyik legnagyobb aggodalmának, kivált azok után, hogy júniusban szivárogni kezdett a hűtővíztározó. A miniszter szerint a karbantartással nem törődnek.
A tétlenség felveti egy nukleáris baleset kockázatát abban az országban, amely 1986-ban már átélte a csernobili katasztrófát.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakemberei ugyan a helyszínen vannak, de képtelenek rávenni Oroszországot, hogy hagyja el az erőművet. Galuscsenko szerint erre csak szankciók kényszeríthetik rá Moszkvát.

Úgy kezdődött, hogy a muszka visszaütött?
Más termelők is pótolhatják a kimaradást? Eddig az arabok nem növelték a kitermelést, miért tennék most?
A tétlenség felveti egy nukleáris baleset kockázatát? A rivnyei
barkácsolgatás nem veszélyesebb?

Rosszul felépített érvrendszer, ellentmondó tények kifelejtése. Jobb lett volna hallgatni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 514
47 059
113
Biden aláírta az amerikai kormány munkájának finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot, amely nem nyújt további segélyt Izraelnek és Ukrajnának.

Légiriadót rendeltek el Szevasztopol kormányzóságban.
A Neptune OTRK tevékenységéről is érkeznek jelentések
az Odessza régióban.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 011
9 070
113
"Nagy-Britanniának oda kellene adnia az összes Challenger 2-es harckocsiját Ukrajnának és inkább Leopard 2A8-asokat kellene vásárolnia – véli Nicholas Drummond, neves brit hadiipari elemző, aki az X-en osztotta meg gondolatait."
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 480
18 428
113
"... tortákat küldözgetnek az óceánon át ..."


Be kell fejeznie Ukrajnának a háborút a tél beállta előtt, mert nem lesz Ukrajna. Mindegy mi az ára. Nem beállni védekezni, nem új védvonal, más vezető, új választás. Nem. Azonnal befejezni, mert csak a szenvedést növelik. Persze, papíron mindkét oldalon, de csak pípíron. Látva ezt, nagyon nem úgy néz ki, hogy mindkét oldalon ez lenne az általános. A kis sikerekkel ukránék meg visítva telekürtölik a nagyvilágot - lásd portfólió és mandiner napi wunderwaffe és "győzni fogunk, győzni fogunk" híreit! -, miközben magyar hadseregnyi állományt veszítenek el havonta ...

Az oroszoknak annyi öngyilkos drónjuk van, hogy akár egy emberre is ráküldik lövészárokharc közben. Brutális. Ezt nem lehet sokáig bírni. És akkor visszakerültünk a tegnapihoz:

El se kellett volna kezdeni. Nem tavaly, hanem még 2014ben, és lefogadom, hogy nem hiányozna a fél országuk menekültként vagy halottként/sebesültként.

... kíváncsi leszek a mai bolgár-magyarra, lesz-e bulika a bolgár ultráktól, amitől félt a bolgár szövetség, és főleg a Sorosista bolgár kormány (nem véletlenül nem akarták Szófiában a meccset), mert elképzelhető, hogy egy nagy Majdanozás lesz belőle, mert ott tényleg minden szar. És itt nem kell 5 milliárd dollár a ruszkiktól, hogy tönkretegyenek egy országot, pár millából olyan puccsot lehetne ott csinálni, hogy ihaj! De ne rohanjunk így előre ...!

Miért véded az ukránokat ennyire? (Ez nagyon fura tőled).
Nem látod, hogy bánnak a magyar kisebbséggel?!
Jól akadályozzák Putyint, ez a legjobb, amit tehetnek.
Mindenkinek nagy szívességet tesznek azzal, hogy Putyin nem tud sikert felmutatni a feláldozott, becsapott orosz népnek.

Folyamatos nyugati harckocsi ellátás biztosítja Putyin vereségét ukrajnában.
:)
Ütemesen, adagolva, sokáig.



Nem hiába őrjöng a Putyini propaganda gépezet.....
Közeledik a Putyinválasztás, siker továbbra sincs, a Fekete tengeren vesztettek, a Dnyeper bal partján szarul állnak...
;)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 772
48 104
113
"Nagy-Britanniának oda kellene adnia az összes Challenger 2-es harckocsiját Ukrajnának és inkább Leopard 2A8-asokat kellene vásárolnia – véli Nicholas Drummond, neves brit hadiipari elemző, aki az X-en osztotta meg gondolatait."
De hát a C2 a világ legjobb védettségű, mindenekelőtt lEgKoRsZerűBb tankja, nem is értem ezt a hülyeséget.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 473
85 321
113
"„Nagyon nehéz segíteni egy olyan országnak, amelynek nincsenek egyértelmű hadicéljai” – mondta Ukrajnáról szólva Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Kijev nem definiálta egyértelműen, hogy pontosan miért küzd.

A határon túli magyarok helyzetéről szólva, valamint a szlovák választásra utalva azt mondta, hogy „amíg van etnikai alap, addig van értelme az arra épülő politizálásnak is”. Szerinte a kárpátaljai magyarság van a legrosszabb helyzetben, jelenleg ugyanis Magyarország nem tud semmit sem kínálni Ukrajnának, miután az ottani politikai vezetés olyan utat követ, amelyet Budapest nem tud támogatni.

Ukrajna szerinte folyamatosan vegzálja a kárpátaljaiakat.

„Nem túlzó, ha azt mondom, hogy a Szovjetunióban jobb helyzetben voltak az ottani magyarok, mint most”– jegyezte meg."


Mindeközben:

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 824
47 104
113
"Nagy-Britanniának oda kellene adnia az összes Challenger 2-es harckocsiját Ukrajnának és inkább Leopard 2A8-asokat kellene vásárolnia – véli Nicholas Drummond, neves brit hadiipari elemző, aki az X-en osztotta meg gondolatait."
1. Egyrészt tudni kell, hogy Drummondot "nagykövetként", "tanácsadóként", "lobbistaként" a KMW fizeti. Ebből sosem csinált titkot, mi több, tök tisztességesen ez minden megjelenésében disclaimerként megjelenik.
2. Másrészt tudni kell, hogy az a helyzet, hogy a RM csinálja a CH2-esek CH3-ra való upgradejét. Ez jelenleg csak a RM-nak üzlet. Ha A8-asra váltanának, akkor ott belépne a KMW is. Ha CH2 formájukban kerülnének átadásra, akkor tulajdonképpen a RM bukná az üzletet. Hagy ne magyarázzam ezt tovább... !
3. Nyilván ez a nagy ukránszurker Drummondnak tetszene, hogy azonnal többszáz darab harckocsit kaphatnának az ukránok. Arról mondjuk érdemes lenne elbeszélgetni vele, hogy akkor így az angolok saját tank fegyverneme menne a levesbe, mert több évig nem lenne mivel kiképzéseket sem tartani, hiszen az A8 még a "napban van", vagy amögött. Szerintem ez minimum felelőtlenség, de ezt felfogást nem egy nyugati véleményformálótól láthattuk már.
4. Azzal együtt, hogy ezek nyilvánvaló faktorok, elmondható, hogy lenne ebben ráció, mivel a későbbi üzemeltetést komolyan olcsóbbá teheti, ha egy olyan all-európai típusra váltanak, ami igen sok NATO szövetségesnél lesz szolgálatban. A CH3 egyik komoly problémája, hogy ugyan azzal fognak küzdeni, mint a cseh T72 upgrade esetén. Hiába válik a felújítás után korszerű konstrukcióvá, ha a nincs szinte semmivel egyezés. Minden főbb alkatrész egyedi. A csehek ráadásul - az angolokhoz hasonlóan - nem a teljes flottát upgradelték (anyagi okok ugyebár), így mindenképpen egy vakvágány a dolog. Azért is küldték ezeket a csehek is ukrajnában, mert mér kannibalizálték őket otthon.
A CH3 esetén valamennyire törekednek a homologizásra - ugyebár egy csomó RM Leopard alkatrész kerül bele -, de ez akkor sem ugyan az.
De hát a C2 a világ legjobb védettségű, mindenekelőtt lEgKoRsZerűBb tankja, nem is értem ezt a hülyeséget.
A védettséggel nincs is nagyon probléma. A korszerűséggel már igen. A Challenger újabb, mint a T64, vagy a T80, amikre még számíthatnak az ukránok.
A gond azzal van, hogy az alapos haderő leépítés közepette az angolok nem költöttek rá semmit sem, hogy az évek alatt komolyan hozzányúljanak. Az űrméret változtatás után a következő a most aktuális nagy CH3 upgrade lesz.
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
543
1 538
93
Kik azok a mindenhova kommentelgetők ? Kik között látsz átfedést ? Tudnál megnevezni illetőket ?





A magyar kormánymédiában / híradóban csak azt olvassák fel unalmasan, hogy három - öt faluért csépelik egymást / három - öt kilométert tili - toliznak oda - vissza a kettő fél, ez teljesen semleges, nem kommentelik máshogyan, nem rendeznek szurkolást egyik fél mellett, és uszítást a másik ellen, akkor mi a bajod ? Hogy kéne mégis tudósítaniuk ?





A Nyugat haldoklása az barokkos túlzás, de az bizonyos, hogy a Willkommenskultur, a nagy politikai korrektség, és egyéb párhuzamos folyamatok nem sok jóra vezetnek. Amúgy nem csak az oroszok / vagy az egyéb EU / NATO - kritikusok riogatnak, hanem az izraeli diplomaták, és politikusok is arról vitáznak, hogy pár éven belül az vár Nyugat-Európára, ami ővelük történt 2023. október 7.-én. Az izraeli politikacsinálók is Putyin kottájából hegedülnek ?





Ukrajnával az a probléma, lehet hogy jogilag / papíron szuverén ... de amióta formálisan önálló országként létezett, azóta volt olyan, hogy nem valamelyik oldal bábja volt az aktuális hatalom ?

Janukovicsot is illették orosz báb jelzőkkel, az ellen volt kifogásod ?

A másik, ki határozza meg, hogy milyen nép / ország létezik, és miből áll a területe ?

És a harmadik, örökkévaló, kőbevésett egy ország, vagy ők is születnek, léteznek, leáldozik nekik, és megszűnnek ?

Az 1991-es / 1994-es határokhoz ragaszkodsz, megmásíthatatlanul ?





Mert mégis milyen álláspontra kellene helyezkednie a Magyar Kormánynak ?

Tisztában vagy a Honvédség állapotával, méretével, és bevethetőségével ? És egy, a mi országunkra is kiterjedő háború következményeivel ? Szeretnéd, ha megismétlődne a II. világháború ?

Akkor is lehetett volna az akkori kormány / államfő nyíltan vállalt álláspontja, hogy legyünk semlegesek, ez nem a mi háborúnk.





Mind az USA-ban, mind a NATO-ban egy jó ideje nagyon furcsa politizálás, és folyamatok zajlanak, amik ránk, és másokra sincsenek jó hatással. Az ellenségünk az USA / NATO kijelentés az túlzás, de attól még bőven kritizálhatók, és tudják is viselni, vagy nem ?

Fordítva kérdezem, a NATO nem szokott élni az aki nincs velünk, az csak és kizárólag ellenünk van hozzáállással ?





Mert szerinted Zelenszkij eredeti foglalkozása mi volt ?





Vannak, akikkel elszalad a ló, ugyanakkor Victoria Nuland is biológiai kutatólaborokról beszélt. Részemről ez a résztéma a túllihegett vadhajtás kategóriába tartozik, de hát veszed a legszélsőségesebb véleményt, az alapján általánosítasz, és próbálsz mutogatni a nem tetsző táborra ... Csak hogy miért ? :rolleyes:





Mert szerinted mégis milyen a külhoni magyarság helyzete ? Vagy az Ukrán Kormány, és a Magyar Kormány viszonya ?





A felsoroltak mindegyikére tudtam felelni, akkor mi is a hazugság ?





Mit szeretnél ez ügyben ? Milyen intézkedéseket ?

Az internet megbénítását, blokkolását ? A híradó cenzúráját ? Internetrendőrséget, ahol egy "rossz" / nem megfelelő hozzászólás miatt száguldana is az illetőért a rendőri kommandó ?

Hogy döntenéd el, hogy az adott tudósítás / hír / fórumos hozzászólás rémhír/ álhír / propaganda / agitáció, vagy még belefér a médiaszabadságba és a szabad véleménynyilvánításba ?

Hogy garantálnád, hogy ne éljenek vissza az ilyesfajta rendszer vezetői a véleményterror "intézményével" ?

Nehéz úgy vitázni, hogy előre azzal söpörsz le minden más lehetséges véleményt, hogy "Orosz propaganda".

Neked a demokrácia ezt jelenti, hogy az adott politikus teljesen egyedül, és önkényesen eldönti, hogy mit szabad, és mit nem 9,99 millió embernek, aztán erőszakkal végre is hajtják a "bölcs" döntést ?!! Brávó neked, mint Sztálin, Hitler, és Rákosi hős követőjének ! De Joseph Raymond McCarthy is elégedetten csettintene, az ő hisztériakampánya is mekkora károkat okozott ...


Pont az ilyen megnyilvánulások miatt kritizálják az átlagosnál is erősebben az EU-t és a NATO-t ...
"A magyar kormánymédiában / híradóban csak azt olvassák fel unalmasan"
A "magyar" kormány hivatalos álláspontja pontosan megegyezik a ruszki propagandával. Például ezerszer elhangzik, hogy a békét azt hozná el, ha Ukrajna megadná magát, hagyná, hogy a ruszkik eltapossák és betereljék a birodalomba. Nyilván ez is egyfajta "béke" lenne, ahogy az Egri vár feladása is hozhatott volna ilyen "békét", de a valóságban az ukránok természetesen az országuk megvédésével szeretnének békét. De ez csak 1 példa, folyamatosan a ruszki érveket ismétlik.

"A Nyugat haldoklása az barokkos túlzás"
Konkrétan ezt ismételgetik a "magyar" propagandisták. A nyugat valóban problémákkal küzd (ahogy a kelet is!), de erre semmiképpen sem az a válasz, hogy kelet felé fordulunk "szuverén módon". Ha szétbomlana az EU (vagy Orbán kilépne), akkor az egyes kis EU országokat a nagyok (Kína, USA, korábban a ruszkik) megennék. A ruszkinak nyilván ez is a céljuk az EU bomlasztásával. Ezzel szemben a minél szorosabb EU integráció jelenthet megoldást, közös energia beszerzés, közös hadsereg, külpolitika stb.

"ki határozza meg, hogy milyen nép / ország létezik, és miből áll a területe ?"
Senki. Minden ország ezért létezik, mert a lakói megszerezték és megtartják, tökmindegy, hogy milyen történelmi háttere van. Janukovics egy FSZB projekt keretében akarta bevinni az országot a ruszki birodalomba, ezt megakadályozták a Majdan téren, most pedig független önálló ország. USA befolyás persze van (ami nagyrészt az oroszok háborújának köszönhető) de semmivel sem nagyobb, mint sok helyen máshol, illetve sokkal kisebb, mint a ruszki befolyás a gyarmataikon (pl. Belarusz). A fegyverszállítások létfontosságúak, a szállító ezzel nyilván extra befolyást is szerez, de ez is a háború miatt ilyen erős. De ettől még Ukrajna önálló ország.

"Mert mégis milyen álláspontra kellene helyezkednie a Magyar Kormánynak ?"
A semlegesség csak az előszobája az orosz függés alá kerülésnek. Magyarország ezen a helyen gazdaságilag, katonailag, politikailag képtelen szuverén módon létezni, mindenképp egy nagyobb szervezet része lesz. Ha nem az EU, akkor Kína, USA vagy korábban orosz birodalom. Az évszázados ruszki módszer szerint feszültséget keltenek, erőszak robban ki, elismernek (báb)kormányként valakit, aki behívja őket "békefenntartani". Ez rengetegszer előfordult a múltban/közelmúltban, óriási veszélyt jelentene, ha a ruszkik Záhonynál állnának. A mi érdekünk, hogy a jelenlegi háborús vonalak megmerevedjenek, tűzszüneti határ legyen, majd valós határ, jó messzire tőlünk, nyugati békefenntartókkal. AZUTÁN lehet kereskedni a ruszkikkal, lehetőleg az egész EU egységes fellépésével, ami sokkal jobb pozíció számunkra.

"a NATO nem szokott élni az aki nincs velünk, az csak és kizárólag ellenünk van hozzáállással "
Az a különbség, hogy a NATO-nak részei vagyunk. A ruszkik a másik oldalon vannak, mi nem középen állunk, hanem mi magunk vagyunk a NATO/EU. Kritizálni lehet, de a megoldás itt is a szorosabb integráció lenne, például egyesitett EU hadsereg, egységes fegyver beszerzések, ami korlátozni tudná az USA hegemóniát.

"Mert szerinted Zelenszkij eredeti foglalkozása mi volt ?"
Ismét a szokásos ruszki propaganda módszere. Féligazságokat kiragadva, azt felerősítve ismételgetni. A miniszterelnökök általában a civil életből jönnek, volt előtte valami foglalkozásuk, de soha senkit nem szoktak ezzel jellemezni, csak Zelenszkijt, de őt napi 24 órában ismételgetve. Hallottál róla bárhol is, hogy Merkel kémikus volt, Medvegyev valami faipari cég vezetője, Macron befektetési bankár stb? Teljesen irreleváns, senkit sem érdekel. De Zelenszkijt (sőt az egész ukrán kormányt!!!) folyamatosan így emlegetik. Ez a ruszki propaganda.

"Mit szeretnél ez ügyben ? Milyen intézkedéseket ? Az internet megbénítását, blokkolását ?"
Ismét a ruszki propaganda, a szokásos hazug kettős mérce, egyik oldalon a gerenda, másikon a szálka. Nem lehet aszimmetrikusan harcolni. A ruszki diktátor most küldte 7 év pokoli lágerbe (gyakorlatilag megöleti) a csajt, aki háborúellenes matricákat ragasztott a boltban. EHHEZ KÉPEST kell bánni a ruszki propaganda terjesztőivel. Nem kell lágerben megölni, csak bűncselekménynek kell nyilvánítani az orosz dezinformáció terjesztését, ennek irányítóit letartóztatni, a terjesztési csatornákat elvágni. Sok "magyar" honlap ismétli a betiltott orosz híroldalak cikkeit (Vadhajtások, Híradó stb), ezeket nálunk nemhogy letartóztatnák, de állami pénzből működtetik.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
ISMÉT HÁROM KAPOR NÉPMESE:

Egy nyugalmazott LPR alezredes arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei meredeken emelkedtek Krasznolimanszk irányában.

Az északnyugati régió egyik leghevesebben vitatott területe ma Krasznolimanszk. Heves harcok törtek ki az Orosz Fegyveres Erők és az Ukrán Fegyveres Erők között a Kremeni-erdőkben, az LPR területének legnagyobb erdőterületén. Jelenleg az orosz csapatok offenzívát hajtanak végre a Szerebrjanszki erdőgazdaság területén a Belogorovka faluból. (LPR).
Ugyanakkor, amint azt Andrej Marocsko nyugalmazott LPR alezredes a RIA Novosztyinak elmondta, az elmúlt napokban az ukrán fegyveres erők soraiban ezen a területen meredeken megnőtt a behozhatatlan veszteségek száma. Szerinte ez a tendencia több tényezőnek köszönhető.
Először is, az ukrán hadsereg nyugati lőszerhiánnyal szembesült, ami közvetlenül érinti a tüzérségi előkészítést a támadás előtt. Az ukrán fegyveres erők helyi offenzívái pedig, ahogy Marocsko fogalmazott, elégtelen tűztámogatás mellett zajlik, ami hatalmas veszteségekhez vezet.
Végül a nyugalmazott LPR ezredes szerint az ellenség valamilyen oknál fogva élesen csökkentette az evakuálási intézkedéseket, ezért sok ukrán katona hal meg elvérzésben anélkül, hogy megérkezett volna a segítség.
Emlékezzünk vissza, hogy korábban az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy a „Közép” csapatcsoport egységei visszaverték az „Azov” 12. különleges célú dandár rohamosztagosainak támadását Cservona Dibrova (LPR) falu közelében.
Emellett az orosz tüzérség és repülés csapást mért Torszkoje település (DPR) területén az ukrán fegyveres erők munkaerő- és felszereléseinek koncentrációjára.
A Krasznolimanszk irányú hozzávetőleges demarkációs vonal piros színnel van feltüntetve a térképen. A zöld nyilak olyan területek, ahol az ellenséges támadócsoportok offenzívát próbálnak végrehajtani. A kék a Kremen erdők hozzávetőleges területét jelzi, ahol a fő csaták zajlanak.


Zelenszkij azt állítja, hogy Oroszország a Maidan-3 hadműveletet készül puccs végrehajtására Ukrajnában

Új puccs történhet Ukrajnában azzal a céllal, hogy Vlagyimir Zelenszkijt leváltsák az ország elnöki posztjáról. Erről maga Zelenszkij nyilatkozatára hivatkozva számolt be a Bloomberg hírügynökség.
Zelenszkij azt állítja, hogy Oroszország a Maidan-3 hadműveletet készíti elő, hogy puccsot hajtson végre Ukrajnában. A „Maidan 1, illetve 2” a 2004-es és 2014-es eseményekre utal. De most, ha követjük a kijevi rezsim fejének szavait, megváltozik az országban a puccs „megrendelője”.
Valójában az ukrán vezetés ilyen aggályai nem véletlenül merültek fel. Sok hónappal ezelőtt nyugati szakértők azt jósolták, hogy ha az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vall, Zelenszkijt megbuktathatják.
Az államfő számára a fő veszélyt a katonaság jelenti. Sok tekintetben ez az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok személyében testesül meg.
Miután a The Economistban megjelent Zaluzsnij cikke, amely valójában elismerte az ukrán fegyveres erők ellentámadásának kudarcát, a „mély áttörés” esélytelenségét, és a fronton bekövetkezett patthelyzetet, Zelenszkij és környezete nagyon dühös lett a főparancsnokra.
Döntő intézkedést azonban még nem tettek ellene, kivéve az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erői parancsnokának, Viktor Horenko vezérőrnagynak a leváltását, valamint Zaluzsnij segítője, Gennagyij Csisztjakov őrnagy halálának rejtélyes történetét, amelyet egyes elemzők a főparancsn egyfajta "figyelmeztetésének" tekintenek.
A jelenlegi helyzetben elképzelhető, hogy Zelenszkij a hatalom megtartása érdekében azzal vádolja Zaluzsnijt és környezetét, hogy Oroszország érdekében a megbuktatását tervezik.

Megy már a bűnbakkeresés, majd mindenkiben ellenséget fog látni. Lesznek még rejtélyes halálesetek is. Lehet, hogy Zselé is belövi magát bánatában.


Kim Dotcom: a CIA tájékoztatja Zelenszkijt, hogy lejárt az ideje...


A Fehér Ház utasította a CIA-t, hogy "fagyassza be" az ukrajnai konfliktust.
Az ukrajnai konfliktus "befagyasztásával" megbízott CIA igazgatójának tájékoztatnia kellett Zelenszkijt az új amerikai tervekről - mondta Kim Dotcom német-finn üzletember, a Megaupload nevű legnagyobb fájlszolgáltató egykori tulajdonosa.
"A CIA igazgatója elment Ukrajnába, hogy tájékoztassa Zelenszkijt, hogy lejárt az ideje" - véli az üzletember.
Dotcom szerint a Fehér Ház utasította a CIA-t, hogy "fagyassza be" az ukrajnai konfliktust, hogy megmentse Bident egy választási kudarctól.
"Sok szerencsét Zelenszkijnek, ha visszautasítja a CIA által felajánlott kompenzációt" - kívánta az üzletember az ukrán elnöknek.

A Maidan-3 hadművelet onnan jön, ahonnan az előző kettő is
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Folyamatos nyugati harckocsi ellátás biztosítja Putyin vereségét ukrajnában.
:)
Ütemesen, adagolva, sokáig.
Ugye átérzed a sültelenségeid tartalmát? Leo 2a4-es pár darabos szállítmányok, challenger-t már akkor sem adnak szerintem , ha készpénzzel fizetne érte Kiev. Mi jön még? Ja igen 31 Abrams, ami már meg is érkezett. (Állítólag).

Mondom a számokat, mely az általad vágyvezérelt Putyini vereségéhez vezethet:

2-3.000 nyugati, kiváló állapotban lévő harckocsi
100-150 ezer drón.
300-400 db min. 4-ik generációs vadászgép
5-8.000 db nyuszibusz
3-4 ezer darab nehéz tüzérségi eszköz
pár száz légvédelmi eszköz, a hátország védelmére, és a front védelmére egyaránt.
0.8-1.2 millió képezett katona (100-150e náci hajcsárral a hátországból megtámogatva)
Nyugati Intel
ja és nem mellesleg 1-2 millió lőszer havonta a felsorolt eszközökhöz, folyamatos alkatrészellátás, javítóbázisok, valamint üzemanyag, és élelmezés a megjelölt számú katonáknak.

A felsorolt eszközökkel és harcászati nemeknek megfelelően képzett humán erőforrással, nagy valószínűséggel az oroszokat ki lehetnek szorítani Ukrajna területéről.

Második fordulóhoz szükséges eszközök:

5000 db atomtöltet :)


Volt még egy ilyen hajmeresztő cikked, mely a jövő évi 8 milliárdos német támogatásról szól. Az eddigi 4 millárd/év segítségüket jövőre megduplázzák a cikk szerint. Ezzel ellentétben évi ca.150 milliárdot az USA-tól meg elbuktak.:) Az EU nem fogja még töredékében se tudni pótolni azt amit az USA eddig adott.
Ukrajna dübörög!
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 002
28 197
113
"A magyar kormánymédiában / híradóban csak azt olvassák fel unalmasan"
A "magyar" kormány hivatalos álláspontja pontosan megegyezik a ruszki propagandával. Például ezerszer elhangzik, hogy a békét azt hozná el, ha Ukrajna megadná magát, hagyná, hogy a ruszkik eltapossák és betereljék a birodalomba. Nyilván ez is egyfajta "béke" lenne, ahogy az Egri vár feladása is hozhatott volna ilyen "békét", de a valóságban az ukránok természetesen az országuk megvédésével szeretnének békét. De ez csak 1 példa, folyamatosan a ruszki érveket ismétlik.

"A Nyugat haldoklása az barokkos túlzás"
Konkrétan ezt ismételgetik a "magyar" propagandisták. A nyugat valóban problémákkal küzd (ahogy a kelet is!), de erre semmiképpen sem az a válasz, hogy kelet felé fordulunk "szuverén módon". Ha szétbomlana az EU (vagy Orbán kilépne), akkor az egyes kis EU országokat a nagyok (Kína, USA, korábban a ruszkik) megennék. A ruszkinak nyilván ez is a céljuk az EU bomlasztásával. Ezzel szemben a minél szorosabb EU integráció jelenthet megoldást, közös energia beszerzés, közös hadsereg, külpolitika stb.

"ki határozza meg, hogy milyen nép / ország létezik, és miből áll a területe ?"
Senki. Minden ország ezért létezik, mert a lakói megszerezték és megtartják, tökmindegy, hogy milyen történelmi háttere van. Janukovics egy FSZB projekt keretében akarta bevinni az országot a ruszki birodalomba, ezt megakadályozták a Majdan téren, most pedig független önálló ország. USA befolyás persze van (ami nagyrészt az oroszok háborújának köszönhető) de semmivel sem nagyobb, mint sok helyen máshol, illetve sokkal kisebb, mint a ruszki befolyás a gyarmataikon (pl. Belarusz). A fegyverszállítások létfontosságúak, a szállító ezzel nyilván extra befolyást is szerez, de ez is a háború miatt ilyen erős. De ettől még Ukrajna önálló ország.

"Mert mégis milyen álláspontra kellene helyezkednie a Magyar Kormánynak ?"
A semlegesség csak az előszobája az orosz függés alá kerülésnek. Magyarország ezen a helyen gazdaságilag, katonailag, politikailag képtelen szuverén módon létezni, mindenképp egy nagyobb szervezet része lesz. Ha nem az EU, akkor Kína, USA vagy korábban orosz birodalom. Az évszázados ruszki módszer szerint feszültséget keltenek, erőszak robban ki, elismernek (báb)kormányként valakit, aki behívja őket "békefenntartani". Ez rengetegszer előfordult a múltban/közelmúltban, óriási veszélyt jelentene, ha a ruszkik Záhonynál állnának. A mi érdekünk, hogy a jelenlegi háborús vonalak megmerevedjenek, tűzszüneti határ legyen, majd valós határ, jó messzire tőlünk, nyugati békefenntartókkal. AZUTÁN lehet kereskedni a ruszkikkal, lehetőleg az egész EU egységes fellépésével, ami sokkal jobb pozíció számunkra.

"a NATO nem szokott élni az aki nincs velünk, az csak és kizárólag ellenünk van hozzáállással "
Az a különbség, hogy a NATO-nak részei vagyunk. A ruszkik a másik oldalon vannak, mi nem középen állunk, hanem mi magunk vagyunk a NATO/EU. Kritizálni lehet, de a megoldás itt is a szorosabb integráció lenne, például egyesitett EU hadsereg, egységes fegyver beszerzések, ami korlátozni tudná az USA hegemóniát.

"Mert szerinted Zelenszkij eredeti foglalkozása mi volt ?"
Ismét a szokásos ruszki propaganda módszere. Féligazságokat kiragadva, azt felerősítve ismételgetni. A miniszterelnökök általában a civil életből jönnek, volt előtte valami foglalkozásuk, de soha senkit nem szoktak ezzel jellemezni, csak Zelenszkijt, de őt napi 24 órában ismételgetve. Hallottál róla bárhol is, hogy Merkel kémikus volt, Medvegyev valami faipari cég vezetője, Macron befektetési bankár stb? Teljesen irreleváns, senkit sem érdekel. De Zelenszkijt (sőt az egész ukrán kormányt!!!) folyamatosan így emlegetik. Ez a ruszki propaganda.

"Mit szeretnél ez ügyben ? Milyen intézkedéseket ? Az internet megbénítását, blokkolását ?"
Ismét a ruszki propaganda, a szokásos hazug kettős mérce, egyik oldalon a gerenda, másikon a szálka. Nem lehet aszimmetrikusan harcolni. A ruszki diktátor most küldte 7 év pokoli lágerbe (gyakorlatilag megöleti) a csajt, aki háborúellenes matricákat ragasztott a boltban. EHHEZ KÉPEST kell bánni a ruszki propaganda terjesztőivel. Nem kell lágerben megölni, csak bűncselekménynek kell nyilvánítani az orosz dezinformáció terjesztését, ennek irányítóit letartóztatni, a terjesztési csatornákat elvágni. Sok "magyar" honlap ismétli a betiltott orosz híroldalak cikkeit (Vadhajtások, Híradó stb), ezeket nálunk nemhogy letartóztatnák, de állami pénzből működtetik.
Épp írtam pár sort a porpagandáról a Beszélgető topikba egy friss hír kapcsán.

Maia Sandu moldáv elnök kutyája megharapta az osztrák elnököt.
Obama kutyái 2 fehér házi látogatót haraptak meg (az egyik ráadásul egy tinédzsert).
Biden kutyája több embert is.

Beírod a gúgliba, h "dog scare politics" és csak Putyinra kapsz találatot, és az ordas hazugságra*, h szegény rettegő Merkelre uszította a kutyáját.
* Merkelről több fotó is készült, ahogy kutyákat simogat. Vagy Putyin kigyógyította a fóbiájából (én nem hinném, h ilyen szuperképessége lenne), vagy az egész sztori hazugság volt, h szegény Merkelt az orosz agresszió áldozatának mutassák be. Csóri Koni meg csak egy kis kekszet akart kunyizni az újságíróktól, ahogy szokott.

De ez ugye nem propaganda, ez függetlenobjektív tájékoztatás.

Tudod, mi a leghatékonyabb orosz propaganda? A túltolt ukránnyaloncság. Lásd még: befőttesüveg, sörétes puska, Kijev Szelleme stb, stb, stb.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Döbbenetes dologra készül az USA
Origo 2023.11.16.

Miután az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai tervek kudarcot vallottak, Bidenék új stratégiát dolgoztak ki Oroszország destabilizálására - írta meg a Fehér Ház egykori munkatársának videójára hivatkozva az orosz sajtó.
Ukrajnát már feláldozta az Egyesült Államok a saját nagyhatalmi céljai érdekében, de kudarcot vallott, így most új stratégiákat keres - jelentette ki egy podcastban Paul Craig Roberts, aki Ronald Reagan kormányzása idején volt a Fehér Ház munkatársa.
Mint elmondta: Irán "kiiktatásával" az USA képes lesz terroristákat küldeni Közép-Ázsiába és Oroszországba, és a tervek szerint ezt meg is fogja tenni.
Mondtam én már fél éve, hogy az USA célja Irán bedarálása, ugyanis mivel fel kellett adnia Afganisztánt, megszűnt az a hídfő, amin keresztül elérheti Közép-Ázsiát, aminek birtoklása - Brezinszky szerint, egyenlő a világ uralásával, Irán lenne az ideális hídfő K-Ázsia felé. Van tengerpartja, kikötői és közvetlenül határos K-Ázsiával. Főnyeremény lenne számára. A valóság az, hogy nem volt ideális Afganisztán, lévén, hogy nem volt közvetlen tengeri kijárata, így a nyugat logisztika szempontjából ki volt szolgáltatva Pakisztán jóindulatának, de könnyen meghódítható területnek tűnt, ezért is ez volt az első, azaz "A" terv. Aztán kiderült, hogy uralni egyáltalán nem tudják, legfeljebb ideig óráig.
Iránt azonban nem szerencsés lerohanni, maximum megproxiztatni lehetne. De hogyan. melyik országgal?

Játszunk el a gondolattal, hogy ki jöhetne szóba egy ilyen porxiban.
  • Szaudnak nincs szárazföldi határa, meg egyébként is nem hiányzik neki, hogy Irán lerombolja a Perzsa öböl partján lévő olajinfrastruktúráját. Ezenkívül ott vannak a jemeni papucsosak a seggében, még azokkal sem bír, akkor, hogy bírna Iránnal? Vagyis kiesik.
  • Irak már jó lenne, mert hosszú határa van Iránnal. Azonban ott a síták fújják a passzát szelet és ha nagy buli lenne, még az ott állomásozó USA erőknek is pucolnia kellene (egyébként javaslom figyelni, hogy mikor menti ki onnan Amerika a katonáit, amolyan Afganisztáni módra, mert az azt jelenti, hogy pár héten belül nagy buli lesz a környéken). Egyébként Irak egy jó felvonulási terület lenne az USA-nak, dehát azt nem nézné tétlenül Irán, és már a kezdetekkor megszórná őket rendesen, továbbá a helyi síták sem egyengetnék nekik a felvonulási terepet.
Itt jegyzem meg, hogy egyébként az összes Iránnal határos ország közül, Irak lett volna a legalkalmasabb egy proxiztatásra. Nem véletlen, hogy a Kuvaiti balhéval, ennek próbált megalapozni. Azaz elűzni Huszeint, majd egy USA barát kormányt összehozni (ez az elején ment is), akit jól felfegyvereznek, aztán, ahogy az ukrikat, neki hajtani őket Iránnak. Csak hát nem jött össze a nagy számítás, mert közben a síták erősödtek meg, így elvesztette a befolyását az USA. De sebaj, van másik terv. Bosszúból rájuk uszította az általa kreált ISIS-t - igaz nem sok sikerrel, továbbá, ahogy a gazdája, úgy ő sem adja fel soha!
  • Törökország saját K-Ázsiai játszmáival van elfoglalva, nem az USA érdekei mentén politizál. Bolond lenne, ha nekimenne Iránnak, hogy ezzel kicsinálja magát, mert ti. ha nyerne is, annyira meggyengülne, hogy még saját Kurdjai féken tartása is nehezére esne, és akkor még hól lennének a K-Ázsiai nagy tervekhez szükséges erők. Nincs az a pénz, hogy őt bele lehessen rángatni egy ilyen háborúba (habár az USA ott is kever, és egy Öo-Azeri balhéval, hátha össze tudja ugrasztani Iránt és Töo.-ot). Szóval Töo. is teljesen kiesik a számításból.
  • Örményország és Azerbajdzsán - ha csak nem ettek meszet - biztos nem fognak szembeszállni Iránnal. Azeri marad a seggén, mert Töo ezt parancsolja neki. Öo. amilyen lökött, tehetne érdekes lépéseket Irán ellen. Pl. felvonulási terpet adna az USA Army-nak. Mondjuk, ennek akadálya, hogy jelenleg Grúzia nem áll be az USA seggébe (látványos jele ennek, hogy nem nem akar beleállni az Oo. elleni balhéba). Ennek következménye, hogy Örményország nem elérhető szárazföldről, így nem biztosított a felvonulási terület az USA-nak, egy Irán elleni háborúhoz.
Lehet, hogy megalapozatlan a felvetés, de nekem régóta van egy olyan elképzelésem, hogy Grúzia Azerbajdzsán vonalon próbálja Amerika K-Ázsiát uralma alá hajtani. Nem véletlenül indult el a Kaukázus felforgatásának projektje (mert, hogy az is folyik, így párhuzamosan a többivel). Igaz itt a török ellent tart, az Azerieket nem engedi az USA befolyása alá. A fentiekre is tekintettel, a lényeg, hogy per pillanat nincs nagy esély, hogy Öo. és Azerit bele lehessen hajtani egy proxiba. 10 év múlva lehet, de hogy most nem, az több mint biztos. Túl sok állandónak kellene változnia, hogy ez megtörténhessen.
  • Türkmenisztán szóba jöhetne, de ő katonailag sehol sincs Iránhoz képest. Na meg népességben sem, tizede sem. Na meg egy proxihoz el is kellene látni fegyverrel valahogy. De hát hogyan? Rá kell nézni a térképre. Szóval nem játszik ez az ország sem.
  • Afganisztán? Felejtős. Most menekültek ki csúfosan onnan, így nem is hiszem, hogy egyhamar oda vissza tudnának menni. A hadúrak szedett-vedett, gerilla hadviselésre 100%-ig alkalmas seregei egy nyílt terepen zajló háborúban nem igazán jöhetnének számításba. Irán pedig nem fogja megtenni azt a szívességet, hogy bevonuljon Afganisztánba, hogy ott szétlövesse magát.
  • Maradna Pakisztán. Ő még "jóban" is van az USA-val, engedi is a logisztika mozgatását, de azért annyira nem őrült meg, hogy Iránnal háborúzzon. Még ha két és félszer többen is vannak, mint a Perzsák. Sőt azt sem engedné meg, hogy a területéről az USA támadást indítson Irán ellen. Ennek oka, hogy a hátában ott van a nagy India, aki csak éppen arra várna, hogy a Pakik nekimenjenek Iránnak. Egyből lenyelné a vitatott himalájai területeket. Szóval Pakisztán is kiesik a Proxiból.

Elnézve a fenti lehetőségeket egy proxi kapcsán, az USA-nak majd nulla esélye van egy Irán elleni ilyen típusú háború beindítására.
Nem marad más hátra, minthogy saját maga kellene felvállalnia egy háborút Iránnal. Ez azonban - még ha győzne is - nagyon fájna neki. Iszonyatos veszteségeket kellene elviselnie. Itt tényleg egyedül kellene harcolnia (nem sok NATO tag tolongna arrafelé), úgy ahogy az orosz teszi most, csak jóval nagyobb távolságról. Pluszba még bejönne, hogy Oo. mindennel és még annál is többel ellátná Iránt a Kaszpi-tengeren keresztül. Meg Kína is! És ne feledjük, ahogy már fent írtam, nem lenne szárazföldi felvonulási területe, ahol - mint Irak esetében - minimum 1 millió katonát fel tudna vonultatni kényelmesen.
Nem lenne más lehetősége, mint a partraszállás. DE ezt hogyan bonyolítaná le? Irán partja teljesen alkalmatlan erre. Nagyon tagolt, nagyrészt meredek, ahol pedig homokos, ott pedig a parttól pár száz méterre hegyek vannak. Pluszba, mint probléma az is bejön, hogy ha a flotta bemerészkedne az USA a kötelékeivel a Perzsa öbölbe vagy az Ománi öbölbe egy partraszállás megalapozni, a kis távolságok miatt ki lenne szolgáltatva az Iráni tűtérségnek, ami a nagy számok törvénye alapján, akár komoly veszteségeket is okozhat a NAVY-nak.
De legyen. Tételezzük fel, hogy az USA bevállalja a hídfő kialakításával járó nagy veszteségeket és sikerül partra szállnia. DE akkor hogyan tovább? Ha a partraszállás feltételei nem voltak éppen ideálisak, akkor a tovább vonulás ahhoz képest egy rémálom lenne. Ugyanis a parttal párhuzamosan húzódnak a hegyek és völgyek. Együttesen pedig egy labirintust alkotnak. Ezeken átmenni, majdnem lehetetlen. És még hol van Teherán. És ez az Irán lerohanása projekt alsó hangon is évekig tartana. Vietnám egy cserkésztábor, ahhoz képest ami Iránba vár az USA-ra egy fenti akció kapcsán. Amit eddig itt leírta, alsó hangon több tízezer halott. vajon elbírja ezt az USA társadalma? Vagy úgy terveznek az USA stratégák, hogy a semmire sem jó lumpeneket küldik a darálóba, akikre amúgy sincs szükségük és akikből egyre több van mostanában? Nem tudom. De egy dolog az biztos egy Irán vs. USA háborúban. Nagyon nagy veszteségei lesznek mindkét félnek.
Az USA ezt vagy proxival tudná elkerülni (de amint már fent kibeszéltem, erre nincs alkalmas jelölt, továbbá már nincs 10 éve az USA-nak, hogy egy ilyent felépítsen, amolyan Majdanos mintára), vagy atomfegyverrel. Azonban, ha Amerika ezt meglépi, akkor onnantól kezdve senki nem mossa le róla a tömeggyilkos címet, illetve onnantól elszabadulna a pokol. Minimum Oo. Ukrajnát tenné a földel egyenlővé (ha az USA-nak szabad, akkor neki miért nem, címszó alatt), továbbá K-Európa is megreccsenne (nem mernének többet pattogni a ruszkival. sokan behódolnának), ami a NATO omlását hozná magával. Az is igaz, hogy atom nélkül is le tudja győzni Iránt, HA!, bevállalja a rengeteg halottat és veszteséget. Ez pirruszi győzelem lenne az USA-nak. Még egy ilyent győzne, nem maradna egy katonája sem. Egyébként igen, egy Irán elleni háborúba az USA belerokkanna. Beteljesedne az Afgán jóslat, azaz Afganisztánba halni mennek a birodalmak.
Kemény dió Irán. Nem véletlen, hogy lassan 60 éve csak kerülgeti az USA, mint macska a forró kását.
 

N.K.

Active Member
2022. március 1.
10
126
28
"A magyar kormánymédiában / híradóban csak azt olvassák fel unalmasan"
A "magyar" kormány hivatalos álláspontja pontosan megegyezik a ruszki propagandával. Például ezerszer elhangzik, hogy a békét azt hozná el, ha Ukrajna megadná magát, hagyná, hogy a ruszkik eltapossák és betereljék a birodalomba. Nyilván ez is egyfajta "béke" lenne, ahogy az Egri vár feladása is hozhatott volna ilyen "békét", de a valóságban az ukránok természetesen az országuk megvédésével szeretnének békét. De ez csak 1 példa, folyamatosan a ruszki érveket ismétlik.

"A Nyugat haldoklása az barokkos túlzás"
Konkrétan ezt ismételgetik a "magyar" propagandisták. A nyugat valóban problémákkal küzd (ahogy a kelet is!), de erre semmiképpen sem az a válasz, hogy kelet felé fordulunk "szuverén módon". Ha szétbomlana az EU (vagy Orbán kilépne), akkor az egyes kis EU országokat a nagyok (Kína, USA, korábban a ruszkik) megennék. A ruszkinak nyilván ez is a céljuk az EU bomlasztásával. Ezzel szemben a minél szorosabb EU integráció jelenthet megoldást, közös energia beszerzés, közös hadsereg, külpolitika stb.

"ki határozza meg, hogy milyen nép / ország létezik, és miből áll a területe ?"
Senki. Minden ország ezért létezik, mert a lakói megszerezték és megtartják, tökmindegy, hogy milyen történelmi háttere van. Janukovics egy FSZB projekt keretében akarta bevinni az országot a ruszki birodalomba, ezt megakadályozták a Majdan téren, most pedig független önálló ország. USA befolyás persze van (ami nagyrészt az oroszok háborújának köszönhető) de semmivel sem nagyobb, mint sok helyen máshol, illetve sokkal kisebb, mint a ruszki befolyás a gyarmataikon (pl. Belarusz). A fegyverszállítások létfontosságúak, a szállító ezzel nyilván extra befolyást is szerez, de ez is a háború miatt ilyen erős. De ettől még Ukrajna önálló ország.

"Mert mégis milyen álláspontra kellene helyezkednie a Magyar Kormánynak ?"
A semlegesség csak az előszobája az orosz függés alá kerülésnek. Magyarország ezen a helyen gazdaságilag, katonailag, politikailag képtelen szuverén módon létezni, mindenképp egy nagyobb szervezet része lesz. Ha nem az EU, akkor Kína, USA vagy korábban orosz birodalom. Az évszázados ruszki módszer szerint feszültséget keltenek, erőszak robban ki, elismernek (báb)kormányként valakit, aki behívja őket "békefenntartani". Ez rengetegszer előfordult a múltban/közelmúltban, óriási veszélyt jelentene, ha a ruszkik Záhonynál állnának. A mi érdekünk, hogy a jelenlegi háborús vonalak megmerevedjenek, tűzszüneti határ legyen, majd valós határ, jó messzire tőlünk, nyugati békefenntartókkal. AZUTÁN lehet kereskedni a ruszkikkal, lehetőleg az egész EU egységes fellépésével, ami sokkal jobb pozíció számunkra.

"a NATO nem szokott élni az aki nincs velünk, az csak és kizárólag ellenünk van hozzáállással "
Az a különbség, hogy a NATO-nak részei vagyunk. A ruszkik a másik oldalon vannak, mi nem középen állunk, hanem mi magunk vagyunk a NATO/EU. Kritizálni lehet, de a megoldás itt is a szorosabb integráció lenne, például egyesitett EU hadsereg, egységes fegyver beszerzések, ami korlátozni tudná az USA hegemóniát.

"Mert szerinted Zelenszkij eredeti foglalkozása mi volt ?"
Ismét a szokásos ruszki propaganda módszere. Féligazságokat kiragadva, azt felerősítve ismételgetni. A miniszterelnökök általában a civil életből jönnek, volt előtte valami foglalkozásuk, de soha senkit nem szoktak ezzel jellemezni, csak Zelenszkijt, de őt napi 24 órában ismételgetve. Hallottál róla bárhol is, hogy Merkel kémikus volt, Medvegyev valami faipari cég vezetője, Macron befektetési bankár stb? Teljesen irreleváns, senkit sem érdekel. De Zelenszkijt (sőt az egész ukrán kormányt!!!) folyamatosan így emlegetik. Ez a ruszki propaganda.

"Mit szeretnél ez ügyben ? Milyen intézkedéseket ? Az internet megbénítását, blokkolását ?"
Ismét a ruszki propaganda, a szokásos hazug kettős mérce, egyik oldalon a gerenda, másikon a szálka. Nem lehet aszimmetrikusan harcolni. A ruszki diktátor most küldte 7 év pokoli lágerbe (gyakorlatilag megöleti) a csajt, aki háborúellenes matricákat ragasztott a boltban. EHHEZ KÉPEST kell bánni a ruszki propaganda terjesztőivel. Nem kell lágerben megölni, csak bűncselekménynek kell nyilvánítani az orosz dezinformáció terjesztését, ennek irányítóit letartóztatni, a terjesztési csatornákat elvágni. Sok "magyar" honlap ismétli a betiltott orosz híroldalak cikkeit (Vadhajtások, Híradó stb), ezeket nálunk nemhogy letartóztatnák, de állami pénzből működtetik.
Gratulálok!
Szépen felmondtad a nyugati FOS propagandát.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 684
55 784
113
Így hamar bezárnak a falusi kocsmák, mert szerintem ott készült.... ha nem lesz vendég...
Rátapintottál az ukránok legnagyobb problémájára a jelenlegi helyzetben. :)

Fél évvel ezelőtt a Nagy Tavaszi Ellentámadásról harsogott a média, meg napi 30 km előrehaladásról.
Egy ideje patthelyzet a divatos pozitiv leirása a harcok állàsának.
Kiváncsi vagyok a narrativa következő fordulatára....
Ukrajna ugyan elvesztette a háborút, de erkölcsi győzelmet aratott .... ?
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 920
7 638
113
Rátapintottál az ukránok legnagyobb problémájára a jelenlegi helyzetben. :)

Fél évvel ezelőtt a Nagy Tavaszi Ellentámadásról harsogott a média, meg napi 30 km előrehaladásról.
Egy ideje patthelyzet a divatos pozitiv leirása a harcok állàsának.
Kiváncsi vagyok a narrativa következő fordulatára....
Ukrajna ugyan elvesztette a háborút, de erkölcsi győzelmet aratott .... ?
de oroszország katonai potenciáját is magával vitte a sírba , ez lesz
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 514
47 059
113

"Támogatás nélkül visszavonulunk" - Zelenszkij figyelmeztette a Nyugatot a frontproblémákra és egy "új Maidan veszélyére"​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna nyugati támogatás nélkül "visszavonul". Erről ír a Bloomberg.
"Most arra összpontosítok, hogy segítséget kapjak a Nyugattól. A Közel-Kelet és más okok miatt eltolódik a fókuszuk. Támogatás nélkül visszavonulunk
(hátrálni fogunk, valószínűleg az ukrán hadsereg fronton való visszavonulására utalva - a szerk.)" - mondta az ukrán elnök, akinek szavait a Bloomberg idézi.
Azt is állítja, hogy Oroszországnak terve van egy "Majdan" megrendezésére Ukrajnában és Zelenszkij eltávolítására.
"A hírszerzésünknek vannak információi, amelyek partnereinktől is származnak" - mondta Zelenszkij.
Információi szerint ezt a tervet a Kremlben "Majdan 3"-nak nevezik. Ez abból áll, hogy megosztottságot vetnek az ukrán társadalomban, "káoszt" teremtenek, és végül elmozdítják Zelenszkijt.
"A Majdan számukra puccs, tehát a művelet egyértelmű"
- mondta az elnök.

Az ukrán Neptun-rakétákat megsemmisítették a Fekete-tenger felett​

Az Ukrán Fegyveres Erők Neptunus hajóelhárító rakétákkal próbáltak csapást mérni a krími célpontokra.
Erről most tájékoztatták a Honvédelmi Minisztériumot.
Az ellenséges támadást az orosz hadsereg légvédelmi erői leállították.
„November 17-én, moszkvai idő szerint 10 óra 40 perckor leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy két Neptun hajóellenes rakétával terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderációban lévő célpontok ellen.
„Az ukrán rakétákat szolgálati légvédelmi rendszerek észlelték és megsemmisítették a Fekete-tenger felett, a Krím-félsziget partjainál” – jelentette a katonai minisztérium.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700209681
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 596
13 879
113
Ha érdemben hozzá tudsz szólni, akkor szólj hozzá, de az ilyen bekiabálásokat fejezzük ben.

Amit @Gari írt, az az, hogy nagyon szűk, személyre szabott politikai nézeteket vall, nem bírja elviselni a más véleményt, annyira, hogy neki minden más vélemény orosz propaganda, ami ellen fel kellene lépni, durván visszaélve a hatalommal.

Én örülök, hogy egyáltalán van ez az oldal, és egyáltalán ilyen Magyarország. Máshol meg pont ilyen szólásszabadság sincs. Mire jó ez, amit @Gari csinál, hogy felöntenek a garatra, és militánsan kijelentik, hogy az második - harmadik - negyedik - ötödik nézőpontokat nem tűrnek meg, csak egyetlen álláspontot, és annak ragozásait, és ezzel kisajátítaná az oldalt / a publikumot ?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Amit @Gari írt, az az, hogy nagyon szűk, személyre szabott politikai nézeteket vall, nem bírja elviselni a más véleményt, annyira, hogy neki minden más vélemény orosz propaganda, ami ellen fel kellene lépni, durván visszaélve a hatalommal.

Én örülök, hogy egyáltalán van ez az oldal, és egyáltalán ilyen Magyarország. Máshol meg pont ilyen szólásszabadság sincs. Mire jó ez, amit @Gari csinál, hogy felöntenek a garatra, és militánsan kijelentik, hogy az második - harmadik - negyedik - ötödik nézőpontokat nem tűrnek meg, csak egyetlen álláspontot, és annak ragozásait, és ezzel kisajátítaná az oldalt / a publikumot ?
reddit bubble, ironikusan nem veszik észre valójában a kis közösségük az ami abszolút kisebbségben van.



Ukrainian journalist says:
-- Without a game-changer, Zaluzhny wrote, and without acquiring some new technological advantage, Ukraine won’t be able to win. With this bombshell, he overturned Zelensky’s policy of sharing only positive narratives
-- Zelensky needs to tell Ukrainians that there is a shortage of soldiers on the front line and that mass conscription is urgently needed. But how can he reconcile this with the official message that victory is just around the corner?
-- After seeing so much territory liberated last year, Ukrainians expected similar progress this year – and won’t settle for less now. Last month, a poll by the Kyiv International Institute of Sociology showed that 80 per cent believe that Ukraine should not give up any of its territories, Crimea included, even if it means prolonging the war. Billboards and TV advertisements beg men to enlist, but why should anyone do so if people believe the Russian forces are ‘impotent’? People who think victory is certain want to plan for the future and for their children. They don’t risk their lives.
-- the West must give Ukraine all the weapons it needs, without restrictions, or accept that victory is impossible. ‘Then we need to tell the Ukrainians this, and perhaps start negotiations,’ he added. ‘In that case, we must admit that the Ukrainian state in its current form may cease to exist, because Russia will destroy it.



Donyecki ipar remekműve