Kh-47M2 Kinzhal - hiperszonikus levegő-föld rakéta (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 233
113
Senki sem tudja, hogy Oroszország melyik módszer mellett állapodott meg és melyik módszert használja a Kinzhal esetében, ez mind titkos. A valószínű tény azonban az, hogy a Kinzhal, valamint az Iskander egyszerűen már nem hiperszonikus, mire elérik a célt, ami lehetővé teszi, hogy rádiójelekkel adják meg nekik a cél felé történő közbenső pályakorrekciót. Ennek az az oka, hogy amint felgyorsulnak a ballisztikus ív csúcsán a hiperszonikus "kiégési sebességükre", minden, ami utána következik, elkezd sebességet veszíteni. Valójában senki sem tudja biztosan, de valószínű, hogy a célpontba való becsapódás pillanatában valahol a 3-5 Mach sebességtartományban haladnak.

Ez még mindig nagyon gyors, de megóvja őket a "plazmamező" problémájától. Honnan tudjuk ezt? Nos, van néhány videó az Iskander becsapódásairól, és bár az Iskander állítólag 6-7 Mach sebességgel éri el a csúcsot kiégési sebességnél, a becsapódásai nem tűnnek hiperszonikusnak, bár sokkal gyorsabbnak tűnnek, mint bármely más hagyományos rakétatípusé.

Ne feledjük, hogy ebben a részben az Iskanderre fogok összpontosítani, mivel szoros kapcsolatban áll a Kindzsállal. A Kindzsál "állítólag" az Iskanderen alapul, különböző mértékben. Egyesek úgy vélik, hogy teljesen azonosak, és a Kindzsál csupán az Iskander-M légi indítású változata. Tehát az Iskander tanulmányozása valószínűleg a legvilágosabb betekintést adhatja a Kindzsál potenciális képességeibe.

Van itt egy videó, amely egy tesztlőtéren történő lövést mutat be:


A videó végén látható a hatás. Ha a rakéta Mach 7+ sebességgel száguldott volna, valószínűleg nem is látná a kamera. Ezzel együtt érdekes, hogy van egy lelassított verzió, amiről csak feltételezhetjük, hogy 60fps, és még az 1 másodperc alatt felvett 60 képkockából is csak egy képkockán jelenik meg a rakéta. Valaki, aki nálam sokkal jobb a fejlett matematikában, valószínűleg ki tudja ezt számolni valamilyen sebességre.

Egyébként érdekes összehasonlításként nézd meg ezt az Iskander-K változatot az R-500-as cirkálórakétáról és annak becsapódásáról, ami egy normál szubszonikus rakéta, mint a Kalibr:


De figyeljék meg, hogy a rakéta még több képkockán is jól látható. Az R-500 a jelentések szerint a 3M54/3M14 Kalibr és Kh-101 rakétákon alapul, amelyek mindegyike nagyjából 0,8 Mach-os szubszonikus végsebességgel rendelkezik. A korábbi Iskander-M ballisztikus csapás ennél egyértelműen többszörösen gyorsabbnak tűnik, csak szemrevételezéssel azt mondanám, hogy legalább 2-4-szer gyorsabb. Ez az M-et az általam feltételezett 3-5 Mach-os zónába helyezné. Sőt, talán némi durva matematikával még azt is ki lehet mondani, hogy mivel a cirkálórakéta kb. 3 képkockán jelenik meg, a ballisztikus rakéta pedig csak 1 képkockán, akkor talán a ballisztikus kb. 3-szor gyorsabb a végső becsapódási fázisban. Mivel tudjuk, hogy az R-500 kb. 0,8 Mach sebességgel megy, ez az Iskander-M közelítené a ~3 Mach sebességet.

A másik bizonyíték, és az egyetlen Iskander-csapás, amelyet valaha videóra rögzítettek, a hírhedt találat egy kijevi bevásárlóközpontra, amely néhány AFU MLRS-rendszert rejtegetett:

https://twitter.com/Akashtv1Soni/status/1506260095675498503

A filmen látható, hogy az Iskander a tipikus ballisztikus ívben, egyenesen lefelé, a célpontra érkezik. Ez egy normál rakétához képest nagyon gyors, azonban az épület magasságának becslésével és néhány más rendelkezésre álló paraméter felhasználásával nagyon durván ki lehet számítani a sebességet. Egyszer kiszámoltam, amennyire csak tudtam, és valami 1,5-2 Machot kaptam, bár bevallottan több is lehet. Ez a google maps-ről származó épület magasságának felhasználásával, a sebesség extrapolálásával történt aszerint, hogy a rakéta milyen gyorsan halad át az épület hosszán, stb.

Ami viszont érdekes, hogy ez egy hőkamerás felvétel, és a rakéta fehéren izzik, bár ez nem szokatlan egy érzékeny hőkameránál.

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F66ce5883-ca5d-4aab-8019-c80704ffd4b9_502x355.png

Ezt azonban alátámasztja az a tény, hogy egy másik, nem termikus kamera szögéből rögzített egy képkockát a rakétáról, amely éjszaka érkezik, és úgy tűnik, hogy valószínűleg forrón izzik még az IR segítsége nélkül is: Film.


A másik érdekes bizonyíték ezzel összhangban az, hogy az Iskander korábbi tesztlövéseiről készült felvételeken, ha megállítjuk az egyetlen képkockát, amelyen a rakéta megjelenik, a következőket látjuk:

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F73acf2e8-64d8-4d19-b8eb-6e7d2c74c1a1_366x368.png


folyt.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 233
113
Összehasonlítva ezt az indítási képpel:

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F84dcfd14-7181-4a8e-9ca4-2bbae3797ccc_418x259.png

Azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy a rakéta elszenesedettnek tűnik. Teljesen megfeketedett az első fele. A fehér gyűrűk eltűntek, a zöld szín eltűnt, és helyét egy fakó, tompa szénszín vagy hamuszínű fém kinézet veszi át. Nyugaton egyesek megkérdőjelezték, hogy az Iskander/Kindzsál egyáltalán képes-e valóban hiperszonikus sebességre, kiégéskor vagy végfázisnál. Ez érthető, tekintve, hogy az Egyesült Államok Iskander megfelelője, az ATACM-ek egyáltalán nem képesek hiperszonikus sebességre, maximum 3+ Mach sebességre. De a rakéta elején lévő elszenesedett fém egyértelmű mutatja, hogy valószínűleg jelentős ideig hiperszonikus volt, ami extrém hőmérsékletre hevítette a burkolatot.

Ezzel együtt döntő fontosságú, hogy a becsapódás idején nem izzik, ami egyértelműen azt jelzi, hogy már nem hiperszonikus, és már jó ideje nem is az, ami megerősíti az összes állításomat a sebességprofiljáról.

Hasonlítsa össze a Sprint rakéta első orrkúpjának melegedési mintázatával, amikor hiperszonikus sebességbe kerül:

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff7167a8e-19d1-43b5-83ac-dcc2817bdf40_379x187.png

De még mindig áll, soha nem építettek olyan ember alkotta tárgyat, amely képes lenne ellenállni a hiperszonikus légkörnek a földi légkör szintjén, legalábbis amiről én tudok. Lehetséges, hogy Oroszország kitalált valamilyen speciális burkolat és kerámia varázsformulát, de ez nem látszik a rakéta konstrukciójából.

Ráadásul tegnap maga az orosz védelmi minisztérium is siklórakétaként hivatkozott a Kindzsálra:

iWf7tWp.jpg

Ez egy érdekes megkülönböztetés, mert bár nem egy hagyományos HGV, ahogyan azt korábban említettem, tény, hogy az Iskander/Kindzsálnak olyan profilja van, ahol a ballisztikus ív alatt eléri a teljes "kiégési fázist", ahogyan azt korábban kifejtettem, majd lecsúszik a célponthoz, miközben a hajtóművei már nem működnek és nem adnak tolóerőt. Ez valójában még a tesztvideón is látható, amelyből vettem a képet: az Iskander-M-nek nem látszik, hogy a hajtóművei működnének, amikor a földbe csapódik.

Miért fontos ez? Mert nyilvánvaló, hogy ha a ballisztikus ívének zenitje után már nem hajtja tolóerő, és csupán egy "siklórepülő", akkor az onnantól kezdve elért hiperszonikus sebesség lassan, apránként fog elszállni. Ez valószínűleg természetesen úgy van időzítve, hogy a rakéta már nem hoz létre plazmapajzsot, vagy nem bomlik szét, így még mindig gyorsabban halad, mint bármi más, de már tud pályakorrekciós adatokat fogadni. Ezért a legjobb tippem az, hogy ezek a rakéták valójában legfeljebb 2-5 Mach sebességgel csapódnak be.

Azt is jegyezzük meg, hogy a május 16-i támadás során az éjszakai kamerafelvételeken nem látszott az égen leereszkedő "izzó tárgy". Ha a Kindzsál valóban 5-7+ Mach sebességgel haladt volna, amikor a Patriótáknak csapódott, akkor meteorként zuhant volna lefelé, izzó és plazmát szóró sugárzással. És igen, ez azt jelenti, hogy azok a hírhedt videók, amelyek azt állítják, hogy egy orosz Kindzsál "hiperszonikusan repül", valószínűleg mind hamisítványok:


De van még egy fontos szempont, amiről még nem esett szó. A plazmabuborék elnyeli az összes elektromágneses jelet, így a jármű érzékelhetetlen lesz. Találd ki, hogy ez mit jelent? Így van - a hiperszonikus jármű lényegében "lopakodó", és radarral nem észlelhető. A radarhullámokat egyszerűen elnyeli és ionizálja a plazmabuborék, és valójában hosszú évek óta folynak kutatások ezen a területen.

A lényeg tehát az, hogy a Patriot képes-e elfogni a Kinzhal vagy akár az Iskander rakétákat, a tény az, hogy ezek a rakéták valószínűleg teljesen lopakodóak a Patriot radar számára a ballisztikus ívük nagy részében. Amint elérik az ívet, "sikló üzemmódba" kapcsolnak és lassulni kezdenek, lassan kilépnek a lopakodó üzemmódból, de a probléma az, hogy ekkor már valószínűleg a célpont felett vannak, és legfeljebb 15-30 másodpercre vannak a becsapódástól, talán kevesebbre, és a lassulás kezdetén még mindig nagyon gyors, 4-5 Mach sebességgel haladnak.

Ha a korábbi példát vesszük, miszerint a Kinzhal a határ túloldaláról, Kijevtől mintegy 100-150 km-re lövik ki, tegyük fel, hogy a ballisztikus ív csúcsa nagyjából a középső ponton következik be. Ez azt jelenti, hogy nagyjából a fennmaradó kb. 50 km-t az ív lefelé tartó pályáján tölti, a lopakodásból kilépve. De még 4-5 Mach sebességnél is 50km-t kb. 28 másodperc alatt tesz meg. Ezalatt a radarok képernyőjén egy bizonyos ponton elkezdhet felbukkanni, de ez nagyon kevés időt hagy a reagálásra a legjobban felkészült/képzett legénységnek is.

Másodszor, az Iskander-M híres tulajdonsága, amelyet feltehetően a Kindzsáll is örököl, hogy a végfázisban vadul manőverezni tud, és csalétkeket is ki tud ereszteni. A 9B899 jelzésű csalétkekről korábban megerősítették, hogy több Iskander-találatból származó csalétkeket találtak Ukrajnában:

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F16463d4a-ed12-4271-ab01-78c35ed4cafe_680x679.jpeg

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fe7e697e5-2890-4070-9dfc-3e9bcbe44e6b_680x370.jpeg


folyt
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 233
113
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F795dac98-32fb-4cb6-ac4a-b814527e856c_680x510.jpeg

Mint látható, az Iskander rakéta alsó felvételén láthatóak a kör alakú nyílások, amelyekből valószínűleg a 6 csalétket engedik ki. Maguk a csalétek állítólag rendkívül fejlettek, és nem csak radarellenes csalétekként működnek, hanem fejlett elektronikai/zavaró képességekkel is rendelkeznek.

Nézze meg ezt a szegmenst alább:


Nemcsak zavarókkal rendelkeznek, hanem még fáklyákhoz hasonló, égő hőforrásokkal is, hogy félrevezessék az IR-irányítású rakétákat. Nagyon jó esély van arra, hogy ez a fajta "zavarás" volt a felelős azért, hogy május 16-án a Patriot rakéták rendkívül nagy számban " megbolondultak".

Korábbi videókon láthattuk, hogy az orosz fejlett Kh-101-es cirkálórakéták hasonló módon tették bolonddá az ukrán légvédelmet, mivel a Kh-101-es is rendelkezik elektronikus zavaró képességekkel.

Emellett jegyezzük meg, hogy a Pac-2 Patriot rakéták repesz-robbanófejű típusok voltak, de a Pac-3, amelyet Ukrajna megerősített, hogy használt, teljesen más konstrukció, mint az összes korábbi Patriot. Ez egy "közvetlen találat" technológia, ami azt jelenti, hogy a rakéta megpróbál közvetlenül becsapódni a célpontba, ahelyett, hogy kis távolságból repeszeket szórna szét.

A "közvetlen találat" módszer a legkevésbé hihető, hogy képes legyen elfogni egy Iskander/Kindzsált, amely magas G kitérő manőverekre, valamint az EW ellenintézkedésekre specializálódott. Nagyon valószínűtlen, hogy egy "közvetlen találat" rakéta képes lenne követni és becsapódni egy potenciálisan hiperszonikusan haladó Kindzsálba (attól függően, hogy az ívének melyik szakaszában fogják elkapni), miközben vadul kanyarog. Ez olyan, mintha egy őrülten imbolygó lövedéket egy másik lövedékkel próbálnának eltalálni.

Egyébként az Iskander rendelkezik néhány egyéb, a legtöbbek számára ismeretlen különleges tulajdonsággal, többek között azzal, hogy nagymértékben újracélozható és rejtett optikai irányítással rendelkezik, amelyet valószínűleg csak a végfázisban vetnek be az elülső orrkúp vagy egy kis ablaknyílás felpattintásával, ahonnan egy kamera érzékelője figyelhet.

A célpontokat nemcsak műholdak és repülőgépek, hanem hagyományos hírszerző központ, tüzérségi megfigyelő vagy számítógépbe szkennelt légi felvételek alapján is meg lehet határozni. A rakéták repülés közben is átirányíthatók mobil célpontok elleni támadás esetén.Az Iszkander-M másik egyedülálló tulajdonsága az optikai irányítású robbanófej, amely titkosított rádióadással is vezérelhető, beleértve az AWACS vagy UAV által vezérelteket is. Az elektro-optikai irányítórendszer önirányítási képességet biztosít. A rakéta fedélzeti számítógépe képeket kap a célpontról, majd a célt célkeresztbe állítja a céltávcsővel, és szuperszonikus sebességgel ereszkedik felé.

Vegyük észre a fentieket is: "szuperszonikus sebességgel ereszkedik" - nem hiperszonikus.

Mint mondtam, ez az Iskander-M-re vonatkozik, de feltételezhetjük, hogy a hasonlóságokat a Kindzsálra is átvitték. Végül is, miért ne tennék? Nem mintha a Kindzsál helyhiányban szenvedne az Iskanderhez képest - ha valami, akkor éppen ellenkezőleg. Tekintettel arra, hogy a Kindzsálnak megvan az az előnye, hogy a levegőből indítható, összehasonlítva kevesebb üzemanyagra és belső alkatrészre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazokat a teljesítményjellemzőket, mint az Iskander, amelynek a gravitációval kell megküzdenie, hogy először elérje a magasságot/sebességet stb. Ez azt jelenti, hogy a Kindzsálnak elméletileg még több belső tere lenne a különleges "finomságok" számára. Végül is a méretek szinte azonosak: mindkettő 7,3 m magas.

Tehát tegyük fel, hogy a Kindzsál is rendelkezik a csalival. Visszatér a légkörbe, lassan elveszíti plazma lopakodó képességét, ahogy lefelé siklik, és a Patriot operátoroknak legfeljebb 20-30 másodpercet ad, amikor elkezd bukkanni a képernyőjükön. De hirtelen elengedi a "behatolási segédeszközöket", azaz a csalétek ellenintézkedéseket, és a képernyő megtelik számos blip-el mindenütt. A "zavarás" valójában hamis visszatéréseket és fantomrakétákat is létrehoz a képernyőn, ami, ahogy mások is megjegyezték, nagy valószínűséggel felelős azért, hogy Kijev azt állítja, hogy számos Kindzsált lőttek le. Valószínűleg tényleg azt hiszik, hogy valóban lelőtték őket, de valójában az AD rakétáik a radar "szellemképekre" vadásztak, amelyeket a Kindzsál zavaró ellenintézkedések formájában bocsátott ki.

Sőt, a mai nyilatkozatában Sojgu érdekes beismerést tett, amikor azt mondta, hogy Kijev "háromszor több lövést" állít, mint amennyi valójában megtörtént. Zaluzsnij jellemzően azt állította, hogy az orosz rakéták 70-80%-át lövik le, itt Sojgu úgy tűnik, hogy arra utal, hogy valóban csak 25%-át lövik le. Ugyanakkor azt is konkrétan kijelentette, hogy Kijev több Kindzsált "lőtt le", mint amennyit Oroszország egyáltalán kilőtt. Kijev azt állítja, hogy 6 rakétát lőttek le, Sojgu pedig úgy tűnik, hogy Oroszország valójában csak 2-3 rakétát lőtt ki május 16-án. Úgy tűnik, hogy az a 2-3 mind a Patriot-állásokba csapódott be, mivel pontosan ennyi robbanásról és megsemmisült kilövőállásról számoltak be.

Sojgu kommentálta a Patriot légvédelmi rendszer megsemmisítését Kijevben:
1. Az Orosz Föderáció nem lőtt ki annyi "Kindzsált", mint amennyit állítólag minden alkalommal lelőnek a nyilatkozataikkal

2. Ezeknek az "ukrán elfogásoknak a száma háromszor több, mint amit mi megengedünk"

3. " És mindig tévednek a rakéták típusával kapcsolatban. Ezért nem értik"

A fenti 3. ponttal kapcsolatban úgy tűnik, hogy Shoigu arra utalt, hogy Ukrajna nem "azonosította" megfelelően a rakétákat, ezért jutnak át a rakéták. Nehéz biztosra menni, de lehet, hogy itt a csali problémára utal, mivel arra utal, hogy az ukrán rendszerek alapvetően rosszul azonosítják a rakétatípusokat.

Mit tudunk tehát a Kindzsál-csapások tényleges eredményeiről? A Pentagon most már hivatalosan is elismerte, hogy egy Patriot "megsérült", de azt állítják, hogy a helyszínen javítható. Ezt az érdekes beismerést tették:
gLMaI1t.jpg


folyt.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 233
113
Tehát elismerik, hogy az orosz jelgyűjtés, amelyet korábban leírtam, valóban lehetővé tette Oroszország számára, hogy nyomon kövesse a Patriot rendszert és eltalálja azt.

Emlékezzünk vissza, hogy korábban említettem, hogy Rybar névtelen bennfentes információkat gyűjtött Ukrajnától a támadásokkal kapcsolatban. Lehetetlen megmondani, hogy mennyire pontosak ezek a "bennfentes" információk, de mindenképpen érdemes figyelembe venni:

#Belső infó

Az OP forrásunk szerint a Patriot rendszer megsérült, 2 Patriot Indítóállomás -3 és egy Patriot radarkészlet megsemmisült. Meghalt 5 katona, ebből kettő külföldi kiképző, minden nyugati légvédelmi rendszert úgy szállítanak Ukrajnába, hogy technikai személyzettel, akik segítenek a mi szakembereinknek a légvédelmi rendszer használatában. (ford. megj.: ez arra utal, hogy a forrás ukrán)

Meg nem erősített hírek szerint a Pentagon megtiltotta Ukrajnának a MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer használatát, amíg az amerikai fél nem kap minden információt az amerikai légvédelmi üteg elleni legutóbbi rakétatámadás körülményeiről. Washington egy különleges csoportot küldött Ukrajnába, hogy felmérje az érintett Patriot légvédelmi rendszer állapotát és a légvédelmi üteg orosz rakéták általi megsemmisítésének okait.

Egy másik:

❗️Megbízható adatok szerint május 16-án a Kindzsál hiperszonikus rakétarendszer kijevi támadásának következtében eltaláltak és teljesen megsemmisítettek egy többfunkciós radarállomást, valamint az USA által gyártott PATRIOT légvédelmi rakétarendszer 5 indítóállását - Orosz Védelmi Minisztérium

És most az a hír járja, hogy a NATO sürgős megbeszéléseket indított, mert ezek a csapások éppen az USA/NATO legerősebb stratégiai védelmi rendszereit leplezték le, ami nagyon rossz előjel a NATO biztonságára nézve. Ez az első alkalom a történelemben, hogy az USA-nak most van abszolút bizonyítéka arra, hogy az orosz rendszerek képesek áthatolni a legfejlettebb amerikai védelmi rendszereken. Emlékezzünk vissza, hogy a jelentések szerint Ukrajna a legújabb Pac-3 rakétákkal volt felfegyverezve, nem a régebbi Pac-2-esekkel stb. Ez szörnyű következményekkel jár az egész európai biztonságra nézve, mivel bizonyítja, hogy az orosz rakéták most már büntetlenül behatolhatnak bármelyik NATO-bázisra Lengyelországban és máshol. Valójában az ilyen típusú tektonikus pillanatok egész generációs doktrínaváltásokat idéznek elő, és teljesen megváltoztatják a védelmi pozíciók számítását.

A NATO-ban sürgős megbeszélést tartottak a Lengyelország és Szlovákia területén található fő katonai bázisokat és logisztikai központokat védő légvédelmi/PRO rendszerek állapotáról.

** Török jól értesült források megjegyzik, hogy a találkozót azt követően kezdeményezték, hogy orosz H-47M2 "Kindzsál" hiperszonikus levegő-föld rakéták behatoltak a Kiev város légvédelmi/PRO zónájába és a kilőtt nagyszámú elfogó rakétától függetlenül , megsemmisítették a harci műveletekben részt vevő MIM-104(F) Patriot egységeket.

A találkozókkal kapcsolatos légkört riasztónak értékelték, ami egy sor olyan következtetéshez vezetett, amelyek konkrét intézkedések azonnali meghozatalát irányozzák elő, azzal a céllal, hogy tovább erősítsék a PVO/PRO kapacitásait ezeken a területeken.

Ez nem meglepő. Néhány hónappal ezelőtt állítólag egy orosz Kh-55 rakétát találtak Lengyelország nyugati részén. Ezek a legöregebb, lassú és nagyon nem lopakodó rakéták, amelyeket Oroszország általában csaliként vet be, hogy az újabb és sokkal fejlettebb Kh-101-es rakétáikat árnyékolja.
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fa72e799e-d9ba-4a93-9f78-7a02002bd260_765x762.png

Ha egy ősi Kh-55 képes megkerülni az összes NATO-védelmet, beleértve a Patriot ütegeket és az AEGIS Ashore-t, amelyekről Lengyelország megerősítette, hogy rendelkeznek, akkor biztosan nincs esélyük a Kindzsál vagy hasonló megállítására.

Egy másik meg nem erősített jelentés:

A vezérkartól származó információk szerint a mai napon légvédelmünk kénytelen volt kilőni egy 32 Patriot rakétából álló szalvót, hogy megakadályozza a robbanást és a hatalmas pusztítást a lakott területen. A teljes üteg megsemmisült egy hiperszonikus rakéta érkezése miatt, az SBU pedig keresi a forrását annak a kiszivárgott videónak, amely a rakéták indítását és a robbanást mutatja. A Kijev elleni tömeges csapásról szóló összes információ kifejezetten a rakéták tömeges indítását és nem egyetlen robbanást magyaráz az égen.

Lehet, hogy ez egy alacsony megbízhatóságú jelentés, de a második rész igaz. Az SBU példátlan kampányt indított a csapások nyomán, hogy elfogjanak minden embert, aki rögzítette az érkezéseket. Már fél tucat ilyen bloggert fogtak el:
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F922f32a0-90ca-42c5-b0df-f47991eaf581_427x594.png


Ez azzal a ténnyel párosul, hogy az SBU már elkezdte kikapcsolni az összes utcai kamerát, kétségbeesetten próbálva megakadályozni, hogy a jövőben bekövetkező csapásokat rögzítsék:
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fb10d5fc6-9bba-47de-8df1-b49594b6624f_1280x727.jpeg

a1xkmfP.jpg

folyt.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 233
113
Ukrajnában, be akarják tiltani a webkamerák közvetítését a rakétatámadások alatt - hogy senki ne lássa az érkezéseket és a légvédelem munkáját.

A mindenhová telepített utcai kamerák működését úgy lehet szabályozni, hogy az ellenség ne tudja rajtuk keresztül követni a légvédelem munkáját. Ezt Jurij Ignat, az Ukrán Légierő szóvivője jelentette ki a rádió НВ adásában.

"Az ilyen kamerák a világ minden táján működnek, online közvetítenek a Youtube csatornákon. De a mi helyzetünkben, amikor hadiállapot van az országban, úgy gondolom, hogy bizonyos kiigazításokat fogunk eszközölni a katonai közigazgatással. Amikor légvédelmi művelet van, amikor az információk kiszivárgásának veszélye fenyeget, úgy gondolom, hogy a katonai adminisztrációk szervei alkalmazkodni fognak, hogy valahogy megakadályozzák, hogy az ellenség ne tudja online megfigyelni a légvédelmi rendszereink harci működését" - magyarázta Ignat.

Elmondta, hogy "együtt kell működni" azokkal a magánintézményekkel és vállalkozókkal is, akik szintén telepítettek utcai kamerákat.

Ez egy rendkívül kétségbeesett és szélsőséges taktikának tűnik, miután állításuk szerint az összes Kinzhalt sikeresen lelőtték, és a Patriot egyáltalán nem sérült meg. Ez egyértelműen arra utal, hogy valami nagyon rosszul sült el, mivel egy ilyen típusú eszkalációra még nem volt példa, mivel még soha nem tettek ilyet a korábbi, még nagyobb csapások után.

Végül, ha a "szivárgások" pontosak, és 2-3 Patriot indítóállás megsemmisült, esetleg egy radarral együtt, akkor még mindig marad másfél másik üteg működőképes, mivel Ukrajna állítólag kettőt kapott. Ha azonban igaz, hogy egy radart találtak el, az sokkal pusztítóbb lehet, mivel ezek sokkal értékesebbek és drágábbak.

A közelmúltbeli Khmelnitsky csapások során Oroszország állítólag több százmillió Patriot rakéta lőszert is megsemmisített, így a két esemény együttesen eléggé pusztító lehet az AFU számára, különösen az érintett árak miatt:

Pvikryr.jpg

UvdlzVT.jpg

Nincs annyi ilyen rendszer és rakéta, amennyit az USA tovább tudna szállítani Ukrajnának. Egyelőre azonban az olasz SAMP-T rendszerek újabb szállításának bejelentésével fedezték őket.

C6hkaFm.jpg

Időközben azonban belépünk a május végi szakaszba, amelyet a Pentagon kiszivárogtatásai a legutolsó, végső időszakként jelöltek meg, ameddig az ukrán AD lőszer tart. Az S-300-asok és a NASAM-ok kifejezetten 2023 májusára kimerültnek lettek jelölve. Meglátjuk tehát, hogy az új szállítmányok mennyire tudják megerősíteni az ukrán védelmet.

Másrészt a Kindzsálról azt állították, hogy masszívan felpörgetik a gyártást, legalább 7x vagy többszörösére, így meglátjuk, hogy a Kinzhal orosz használata most már mindennaposabbá válik-e.

Jelen írásunk pillanatában úgy tűnik, hogy egy újabb csapás közeleg, mivel az orosz Tu-95-ösök felszálltak, és Ukrajna-szerte tömeges légi riasztás van érvényben, így meglátjuk, mi történik ezután. Ez lehet a tisztító csapás, amely a megmaradt Patriot-állomásokat sújtja.

Egyelőre a Nyugatnak marad a célpont-mozgatási lehetőség:

iuvuvd2.jpg

Ha tetszett az olvasmány, nagyra értékelném, ha havonta/évente feliratkozna a munkám támogatására, hogy továbbra is részletes, éleslátó beszámolókkal szolgálhassak, mint amilyen ez is.

--------------------------------------------------------------------

A kiegészítés lehetősége mindenkinek adott.

Vége
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 027
54 063
113
Roni b+,lehet a kínaiak adtak csólinger Oroszoknak pár sisakcélzót stikában?
:rolleyes:

Ez van ha egy országot sehol sem jegyeznek,nem rendelkezik semmilyen technológiával,gyártással,a tengóikat is a tengerészek hajtják szobabicikliről hajtott dinamókkal,és az ukrajnai lopott centrifugákkal dúsítják az uránt is, a töketlen buzik.
Hülyék ezek,még államadósságuk,se amerikai állampapírjaik sincsenek.
Még a legmodernebb ,nyugati légvédelmet is alig lövik szarrá,a kedves tanácsadókkal együtt.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
Történt X sikeres elfogás, 1 sikertelen, megrongálódott ELVILEG egy indítóállvány..

Sikeres X elfogást a Klicskó féle bojlerek és egyéb eszközök bemutatásából tudod? Hiszen ezek szerinted megtörténtek...
Az indítóálvány sérülés pedig már elvileg kategória.., kezdem érteni..
Valahogy nekem a videó(k) sokkal eredetibb(ek) és sokkal kézzelfoghatóbb(ak), a több indítós kitárazáSOKKAL és a becsapódásokkal.
Bár szíved jogában áll fentartásokkal kezelni a Patrion szétcsapást és tényként venni a Kindzsal(ok) elfogását... bár a bemutatott ukrán "bizonyítékok" után ez nem csak az ukrán propaganda röhelyességét mutatja, hanem egy ilyen érvelését is.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Sikeres X elfogást a Klicskó féle bojlerek és egyéb eszközök bemutatásából tudod? Hiszen ezek szerinted megtörténtek...
Az indítóálvány sérülés pedig már elvileg kategória.., kezdem érteni..
Valahogy nekem a videó(k) sokkal eredetibb(ek) és sokkal kézzelfoghatóbb(ak), a több indítós kitárazáSOKKAL és a becsapódásokkal.
Bár szíved jogában áll fentartásokkal kezelni a Patrion szétcsapást és tényként venni a Kindzsal(ok) elfogását... bár a bemutatott ukrán "bizonyítékok" után ez nem csak az ukrán propaganda röhelyességét mutatja, hanem egy ilyen érvelését is.
Amit tudunk, innen-onnan:
  • aznap este valami 32 indítást számoltak a Patriot üteg részéről (videón látszik is)
  • az indítások egyszercsak befejeződtek
  • ez után volt látható egy (két?) robbanás az üteg területéről
  • a videón Shahed/Geran-féle motorzúgást nem lehetett hallani
  • a videó készítőjét az SzBU lekapcsolta

Nekem a fentiek alapján az tűnik valószínűnek, hogy kifogyott az üteg, kvázi védtelen lett, és ekkor csapódott be, ami.
Nem tudjuk mennyi lelövés volt, és hogy miket lőttek le.
Kifogytak és utána robbant valami az üteg területén, kb ennyit tudunk.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
Amit tudunk, innen-onnan:
  • aznap este valami 32 indítást számoltak a Patriot üteg részéről (videón látszik is)
  • az indítások egyszercsak befejeződtek
  • ez után volt látható egy (két?) robbanás az üteg területéről
  • a videón Shahed/Geran-féle motorzúgást nem lehetett hallani
  • a videó készítőjét az SzBU lekapcsolta

Nekem a fentiek alapján az tűnik valószínűnek, hogy kifogyott az üteg, kvázi védtelen lett, és ekkor csapódott be, ami.
Nem tudjuk mennyi lelövés volt, és hogy miket lőttek le.
Kifogytak és utána robbant valami az üteg területén, kb ennyit tudunk.

Volt az a másik videó, ahol a távolban voltak a tömbök és onnan történt a kitárazást.. úgy tippre pár száz méterre is volt egy becsapódás, ahonnan kilövés nem történt. Nem visszaeső törmelék szólt akkorát, az biztos.
Így hirtelen nem találom azt a videót.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and cirqle

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 928
36 240
113
Ugyanez videó formátumban
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 135
26 832
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 928
36 240
113
A kritika jogos, de akkor ezt miért csinálják?
H6-KBallisticmissile.jpg
Kindzsal egy légi indítású ballisztikus rakéta (ALBM) - nem az amit a szakma hiperszónikus fegyvernek tart (Hypersonic Glide Vehicle).

Attól még nem feltétlen rossz fegyver, mert a legtöbb légvédelmi rendszer nem tudja elfogni, de nem kell róla többet állítani mint ami valójában. ALBM-je több országnak is van - lásd népi Kína. Messze nem olyan különleges és ritka mint ahogy az orosz média és propaganda beállítja.

Nem teljesenen tartom kizártnak, hogy nálunk is lesz ilyen fegyver: Böröndi mondta, hogy akarnak Gripenre stand-off fegyverzetet. Ezen a téren izraeli vonal nagyon esélyes - pláne ha bejön a PULS mint MLRS rendszer.
PULS EXTRA rakétájának légi indítású változata a RAMPAGE, ami egy kisebb ALBM - nem kizárt hogy látunk egyszer ilyet a a magyar légierő gépein.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Nem teljesenen tartom kizártnak, hogy nálunk is lesz ilyen fegyver: Böröndi mondta, hogy akarnak Gripenre stand-off fegyverzetet. Ezen a téren izraeli vonal nagyon esélyes - pláne ha bejön a PULS mint MLRS rendszer.
PULS EXTRA rakétájának légi indítású változata a RAMPAGE, ami egy kisebb ALBM - nem kizárt hogy látunk egyszer ilyet a a magyar légierő gépein.
Most így utánaolvasva, ez igazából már az alsópolcos lópikula kategória, szóval ez még akár lehet is idehaza, főleg ha az Elbitnek kell valami bizonyíték, hogy mondjuk Gripenre is integrálható.
Vicces, hogy a Kinzsal topicjába idespammelted ezt a vadászbombázóra kendácsolt MLRS rakétát, mint "ballisztikus rakéta".