[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 505
19 915
113
Aknára lépett, elvitte a jobb lábfejét. A hangokra külön felhívnám a figyelmet, hogy az éles harc ebben különbözik a NATO zsebkönyvek világától: a hangok a vér, a sz@r és a szagok. Ezt nem lehet tanulni és erre felkészíteni is rohadt nehéz a katonát. Ebben "rutint" csak úgy tudsz szerezni, ha átélted és túlélted, és akkor idővel kialakul egyfajta belső elnyomása az ingereknek.
Visszatérve a videóra, ez a harcos feltehetően többé nem lesz katona, vagy csak nagyon korlátozott lehetőségekkel, de valószínűleg a civil életben is a helyi TB-t fogja terhelni a túléléssel...
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
370
2 495
93
Kicsit demagóg a szöveg, de illik hozzád.

Ebben a kérdésben szerintem igaza van. Háború van, lehet hibának hívni, lehet háborús bűnnek hívni, de terrorcselekménynek pont nem.

Úgy egy éve (?) kezdődött, az orosz oldalról, hogy mindent terrornak hívnak, na az demagógia.

Nem védem az ukránokat, elég sok vaj van a fejükön és csinálnak dolgokat, amelyek tényleg besorolhatók a terror kategóriába, de ez a konkrét eset pont nem.

Sokat lendítene a világon egy kicsivel több elfogulatlanság.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Súlyosak az ukrán veszteségek Kupjanszk-Donyecben

-Kupjanszk irányában az orosz fegyveres erők 5 ukrán támadócsoportok támadását hárították vissza, és ellenséges állásokat találtak el a harkovi Ivanovka és Beresztovoje települések területén.
Az ukrán fegyveres erők vesztesége 175 katona, 2 harckocsi, 5 jármű, 5 különböző típusú önjáró tüzérségi egység volt.

- Krasznolimanszk irányában az ukrán hadsereg akár 260 embert, 2 harckocsit, 8 páncélozott járművet, 9 autót veszített.

- Az ukrán fegyveres erők vesztesége Donyeck irányában elérte a 220 katonát, 3 harckocsit, 8 páncélozott járművet és 16 járművet.
Itt az orosz fegyveres erők ukrán alakulatokat találtak el Andrejevka, Klescsejevka és Kurdjumovka térségében.
-Donyec irányában megsemmisült a lengyel gyártmányú Krab löveg, az amerikai gyártmányú M777, az amerikai gyártmányú M119 löveg, egy Msta-B tarack, egy D-20 és 2 db Gvozdika önjáró löveg.

-Dél-Donyeckben az orosz egységek Novomihajlovka település közelében legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 79. légi rohamdandárjának személyzetét.
Az ukrán hadsereg 105 embert, 3 járművet, 1 brit gyártmányú FH-70 tarackot, 1 Gvozdika önjáró löveget, D-20-as löveget, BM-21 Grad rendszert veszített.

-A Zaporozsje irányába indított hadműveletek eredményeként az Orosz Fegyveres Erők az Ukrán Fegyveres Erők 33. gépesített, 128. hegyi rohamdandár és az Ukrán Nemzeti Gárda 3. dandár állományát ütötték el.
Rabotino, Nesterjanka és Sztepovoje falvak közelében elhelyezkedő állásaikat légitámadásoknak és tüzérségi bombázásoknak vetették alá.
Az orosz védelmi minisztérium 50 főre, 2 páncélozott járműre, 3 autóra és 1 D-20-as ágyúra becsüli az ukrán hadsereg veszteségét.

- Herszon irányában az ukrán hadsereg 60 főt, 7 járművet és egy ZU-23 légelhárító ágyút veszített.
Emellett az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárait is eltalálták, miközben az Orosz Fegyveres Erők légvédelmi erői 2 Tochka-U rakétát, 8 HIMARS rakétát és 51 pilóta nélküli légi járművet lőttek le.

Orosz drónok megsemmisítik az ukrán tüzérséget Kalinivkában:
Az orosz gyalogság dróntámogatással támadja meg az ukrán állásokat Avdifkában:
Orosz tank "töri" az ukrán védelmet Pobiedában:
Orosz mesterlövészek és gyalogosok ukrán katonákat öltek meg Zaporizzsja éjszakai hadműveletében:

A tűzerő leggyakrabban katalizátornak bizonyult az orosz hadsereg ukrán hadműveleteiben, és a fő eszköz az orosz hadsereg TOMA-i és TOMB-jai által szállított 30 mm-es ágyú.
Így itt is a fekete-tengeri ezred ejtőernyősei egy erdős területen, egy ukrán szakasz észlelésével egyszerűen megsemmisítik a szívós BMD-3 ágyújának folyamatos tüzével.
Harci felvételek a fekete-tengeri ezred rusz ejtőernyőseiről, amint ellátják a kapor (Ukrop) állásokat a Kremennaja melletti erdőkben a 30 mm-es gépágyúval.


Oroszország megsemmisítette Ukrajna egyetlen SAMP-T légvédelmi rendszerét

Az orosz fegyveres erők először semmisítettek meg az ukrán hadsereg birtokában lévő, francia gyártmányú SAMP-T légvédelmi rendszert. Emlékeztetünk arra, hogy a Patriot, a NASAMS stb. már megsemmisült.
Az orosz védelmi minisztérium napi jelentése részletesebben említi egy SAMP-T légvédelmi rendszer első megsemmisítését. Az oroszok nem említik, hogyan semmisítették meg.
A hivatalos adatok szerint az ukrán fegyveres erők tavaly májusban mindössze egy SAMP-T és 700 Aster-30 rakétát kapott Franciaországból és Olaszországból.
Emmanuel Macron francia elnök 2023 júniusában megerősítette az átigazolásukat.
A SAMP/T tüzérség az ARABEL nagy hatótávolságú radarból, a rendszerkezelő ketrecéből és a hat rakétakilövőből áll. A radar X-sávos AESA technológiájú, hatótávolsága 100 km, és akár száz célpontot is képes követni. Az indítók nyolc Aster 15 vagy Aster 30 rakétát szállítanak, 20, illetve 120 km-es hatótávolsággal.


Az oroszok által használt észak-koreai rakéták rendkívül pontosak és rendkívül hatékonyak voltak


Amerikai tisztviselők a New York Timesnak hangsúlyozták, hogy az Oroszországnak szállított észak-koreai rakéták ugyanolyan pontosak, mint az orosz gyártmányú rakéták.
Amerikai tisztviselők azt is elmondták a The New York Timesnak, hogy az orosz erők valószínűleg Észak-Korea által szállított rakétákat lőnek ki, hogy megkíséreljék kiütni Ukrajna nyugat által szállított légvédelmi rendszereit.
Észak-Korea állítólag kevesebb mint 50 rakétát szállíthatoott Oroszországnak, bár meg nem nevezett amerikai és európai tisztviselők becslése szerint Észak-Korea többet is szállíthatott volna.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
934
10 787
93
És máris nem terrorcselekmény, katonai célpont volt, már ha az ukránok lőtték le. Vagy az egész orosz speciális művelet is terrorcselekmény.
Azért kisebb lendületet az ukránmosdatásban.
Ha nem volt információjuk az ukránoknak, igazad van. Az, hogy tudtak a fogolycseréről, viszont biztos, így ez nem áll meg ilyen egyszerűen. Ha az oroszok valamiért most más metódust követtek a szállítás során, amiről nem tájékoztatták az ukránokat, akkor ez szerencsétlen véletlen is lehetne. Viszont ha tudtak róla, akár csak olyan szinten hogy ez volt a bevált gyakorlat, akkor ez bűncselekmény. Majd a jogászok meghatározzák hogy milyen típusú, háborús bűn vagy terrorizmus vagy más.

Egyébként az egészben a legérdekesebb a célfelderítés. Az ukránoknak továbbra sincs lehetősége folyamatos célfelderítést és azonosítást végezni. Nekik ehhez kellett egy füles, egy gyors felderítés és célravezetés majd kikapcsolás és áttelepülés.
Ha a fülest a (nem)nato adta akkor az erős fejvakarás. Ennyire hülyék vagy megint valami mocskos angolszász szarkavarás volt?
Ha valami helyi ukrán ügynök volt akkor ennyire hülyék, vagy ennyire nincs koordináció a légvédelem egysége és a parancsnoksága között? Ez utóbbi nehezen elképzelhető.

Csak tipp, de a legvalószínűbb hogy a NATO nagy igyekezetében lelövette az ukránokkal a saját embereit. A Tupoljev drón után ez újabb kérdőjelet vet fel a szervezetről - kicsit vízfejű lett a nagy kényelemben. Úgy megtudjuk itt is az igazságot mint a drónnál. Sehogy.
Vagy, cél lehet egy zsarolási potenciál létrehozása a foglyok "felhalmozásával", ha már sem a frontról, sem a szankciókból nem sikerült orosz belpol válságot összehozni. Ez elég buta gondolat de ez az ukrán erőlködés teli van ilyen gondolatokkal.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 504
46 952
113
Az orosz kormány jóváhagyta az Egyesült Királysággal kötött halászati megállapodást felmondó törvényjavaslatot. A dokumentumot a miniszteri kabinet ülésén tárgyalták. A dokumentumot jóváhagyták" - közölte az orosz kormány sajtószolgálata a TASS-szal.

A megállapodást 1956-ban kötötte meg a Szovjetunió és Nagy-Britannia.A Szovjetunió kormánya engedélyezte a brit halászhajók számára, hogy a Barents-tenger bizonyos területein halászhassanak a Kola-félsziget partja mentén. A hajók szabadon vitorlázhattak és horgonyozhattak ezeken a vizeken. Mivel Oroszország a Szovjetunió utódja, a megállapodás az unió felbomlása után is tovább működött.

Az Orosz Föderáció várható döntése, miszerint megtiltja a brit hajók által a Barents-tengeren folytatott halászatot, megfoszthatja a briteket kedvenc nemzeti ételüktől, a fish and chipstől – panaszkodik. a Daily Mail bulvárlap.


Összefoglaló 2024. január 25-én reggel

▪️Éjszaka többször is muskátlikról érkezett bejelentés Odessza régióból. Kremencsugban és Harkovban rakétákkal támadtak célpontokat.

▪️A helyzet Kherson irányában nem változott. Krynkiben csaták dúlnak, az ukrán fegyveres erők romokban foglalnak állásokat tüzérségünk és drónjaink tüze alatt, és a Dnyeperen keresztül próbálják pótolni a személyzetet. Mindkét oldalról vannak tüzérségi támadások, és az ellenséges drónok fölénye a levegőben megmarad.

▪️A zaporozsjei fronton is rengeteg ellenséges UAV található . Az ellenség kis gyalogságcsoportokban tevékenykedik Rabotino és Verbovoy közelében, csapataink tüzérséggel és aknavetőkkel dolgoznak. Az Orosz Fegyveres Erők légiközlekedése FAB-500-as támadásokat hajt végre az UMPC-vel az ukrán fegyveres erők állásai ellen. Az ellenség rakétákkal támadja meg a hátsó területeket.

▪️Avdejevszkij irányában az ukrán fegyveres erők harmadik napja próbálják visszafoglalni az állásokat a közelmúltban elfoglalt Tsarskaya Ohhota rekreációs központ területén, és a front egy szűk szakaszára koncentrálják a tartalékokat akár három zászlóaljjal.

▪️A Kremennajától délre fekvő Belogorovka közelében folytatódnak a heves harcok , csapataink támadó hadműveleteket hajtanak végre.

▪️Belgorod térségében az Ukrán Fegyveres Erők tegnap lelőttek egy Il-76-os gépet, amelyen elfogott Ukrán Fegyveres Erők katonáit mintegy 130 km-ről szállították cserére . A fedélzeten mindenki meghalt. Legénységünk elvezette a lezuhanó gépet a lakott területekről. A helyzet szünetelteti a cserefolyamatot, az ellenség ügyetlenül próbált hamis adatokat bedobni, és belegabalyodott saját hazugságaiba.

▪️Sötétedésig az ukrán fegyveres erők négyszer kísérelték meg UAV-kkal támadni a Brjanszk régiót. A belgorodi régió számos ágyúzása folytatódik. A krasznodari Tuapse városában robbanás és nagy tűz történt egy olajfinomítóban. A szocsi repülőtéren törölték a járatokat, a helyi lakosok UAV-k repüléséről tettek közzé felvételeket, amelyek sziluettje az ukrán Beaver típusú repülőgépek drónjaira emlékeztet. Donyeckben ( DPR ) egy 1951-ben született civil megsérült egy UAV leesésétől.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Az NGP Razvedka Avdejevszkij irányítása felvételeket tesz közzé katonai hírszerző tisztjeink ellenséges vonalak mögé történő áthaladásának előkészítéséről az Ukrán Fegyveres Erők hosszú távú megerősített területén, a Tsarskaya Okhota rekreációs központban. Katonáink egy földalatti csövön mentek keresztül, a felkészülés nehéz volt. Jelenleg az erődített területet csapataink foglalják el, az ellenség három napja veti be gyalogságát, hogy megpróbálja visszafoglalni az állást.


Egy drón érkezése Tuapse-ba egy újabb emlékeztető, hogy nem balekok ellen harcolunk.

Minden európai és általában minden nyugati piac nyitva van, például nem jelent gondot kiváló minőségű kanadai dízelmotorok szállítása UAV-khoz.
Miért írjuk ezt, hát mert sokan megnyugodtak, és megint idős „szakértők” jelentek meg a tévében, akik azt mondják, milyen hülyék a körülöttünk lévő ellenségek, és a nyugati rakéták sehol sem csapnak be.
Üdvözlöm Szivkovot és mindenkit, aki meghívjaőt a tévébe.

Van még egy bejegyzés az oldalon a megalapozatlan optimizmus kritikájáról. Nekem egy közmondás jutott eszembe, mikor cikkek és szakértők sokasága hangoztatta, hogy az ukránok kifogytak "mindenből is".
"Aki sír attól el kell venni! Aki dicsekszik annak adni kell!"


Megtalálták a Belgorod régióban lezuhant Il-76 fekete dobozait
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Az a baj, hogy vannak fenntartásaim Trumppal kapcsolatban is. Láttuk milyen volt a 2016-os kampány során, ahol ismét csak előkerült az orosz megbékélés kérdése, amiből aztán nem lett végül semmi. Jelentős részben épp a bürokratikus, ellenőrizetlen intézményi struktúra gáncsolásai miatt, akik a mínusz egyedik naptól kezdve ott fúrtak mindent ahol tudtak. Na ez vszeg 2025-ben sem fog igazán megváltozni, sőt, ez az emlegetett szembenállás csak erősebb lesz az elnök és a végrehajtó hatalom csápjai között. Mert ha valamit Bidenék csináltak, akkor fixen kitömték az államapparátust a sajátjaikkal. Itt már nem széllel, hanem egy ramjet hajtóművel szemben kéne hugyozni, miközben még egy szorítót is felraknak a pöcsödre a jogállamiság és demokrácia nevében.

Plusz érdemes azt sem elfelejteni, hogy Trump volt az első, aki engedélyezte a halálos fegyverek szállítását Ukrajnába. Amire tippelni tudok az az, hogy akkor az USA Trump alatt idézőjelesen angolosan távozik/minimálgázra veszi a hozzájárulását, miközben az egész terhét a csatlós Európára tolja. Az meg van olyan hülye is mellé, hogy támogassa. 2017-21 között sem sikerült igazán Trump-párti fordulatot elérni Európa szerte és ez nem fog változni a jövőben sem, mert az nem a deep state érdeke.
Lavrov is pontosan így látja a dolgokat Trumppal kapcsolatban.Egyébként az ő kormányzása idején szarták le nagy ívben az ukránok a minszki egyezmények egyetlen pontjának is a betartását.Meg az ő elnöksége alatt volt,hogy 2018-ban Szíriában C-130 repülő erődről támadták az Orosz csapatokat a conocoi olajmezőknél amire a hidegháború óta nem volt példa.Lehet Bident is felül fogja múlni majd az ukránok támogatásában. https://x.com/ivan_8848/status/1749780030211678630?s=20
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 917
113
Az én véleményem szerint mindegy, hogy voltak hadifoglyok vagy sem a gépen.
A körülményektől függetlenül az ukránok lelőttek egy orosz Il-t.
A lényeg, hogy sikerült megint remekelteti a légvédelmüket, feltehetőleg a Patriotot.
Komoly fenyegetés még az uki air def., főleg a Patriot. Pedig egy 2 ütegnél nem lenne szabad több lenni nekik.
Mi van ha nyugat úgy dönt, hogy áttolják az összes eddig legyártott rendszereknek nagy részét, akkor minden bokorban lesz egy.

Ugyan ez a helyzet az F-16-al.
Még mindig van repképes ukrán heli, repcsi.
Még mindig van miről eregetni a StormShadow-t.
Hiába cikkeznek mindenki nyugaton keleten, hogy majd jól le lesznek lőve. Oroszok is hetente hozták/hozzák ki, hogy mennyit ezt meg azt lőnek le. Már rég el kellett volna fogyjon minden IS.

Közben potyognak az AWACS-ok orosz oldalon. Égnek a gyárak, épületek Szentpéterváron és Moszkvában 2-3 naponta.
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Eközben az oroszok csak ugyan azokat a kis tanyákat ostromolgatják és előrehaladásuk méterekben mérhető.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 764
6 736
113
Akkor a NATo légtér=magyar légtér :)
A Nato területe meg magyar terület.
Azért ne degradáljuk le ezt ennyire. Egy szerződés egy "klubbal" nem feltétlen tulajdonjog.
de azért te ledegradálhatod a NATO-t egy "klubb" szintjére ugye? :)
Egyébként a "mire használják" felvetésre, ott volt a linkelt cikkben, hogy "feltehetően", ha legalább megnyitottad volna...
Persze a 3 gép ( egyikük Nato 01 hívójellel... ) nyilván nem vesz részt semmiben, ez csak egybeesés.
Ez olyan valószínű, minthogy egyes orosz egységek sem vesznek részt az smo-ban. Csak ukrajnába tévedtek. Véletlenül egyszerre.
kövire a lottószámokat írd be ide szerintem, ha ennyire mindent is tudsz gondolom ez sem lehet akadály :)
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 853
15 137
113
Az én véleményem szerint mindegy, hogy voltak hadifoglyok vagy sem a gépen.
A körülményektől függetlenül az ukránok lelőttek egy orosz Il-t.
A lényeg, hogy sikerült megint remekelteti a légvédelmüket, feltehetőleg a Patriotot.
Komoly fenyegetés még az uki air def., főleg a Patriot. Pedig egy 2 ütegnél nem lenne szabad több lenni nekik.
Mi van ha nyugat úgy dönt, hogy áttolják az összes eddig legyártott rendszereknek nagy részét, akkor minden bokorban lesz egy.

Ugyan ez a helyzet az F-16-al.
Még mindig van repképes ukrán heli, repcsi.
Még mindig van miről eregetni a StormShadow-t.
Hiába cikkeznek mindenki nyugaton keleten, hogy majd jól le lesznek lőve. Oroszok is hetente hozták/hozzák ki, hogy mennyit ezt meg azt lőnek le. Már rég el kellett volna fogyjon minden IS.

Közben potyognak az AWACS-ok orosz oldalon. Égnek a gyárak, épületek Szentpéterváron és Moszkvában 2-3 naponta.
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Eközben az oroszok csak ugyan azokat a kis tanyákat ostromolgatják és előrehaladásuk méterekben mérhető.

Ebben van igazság, de hát ugye ez egy orosz belháború, és a keleti-oroszok vannak többen.

más

kb. fele Ukrajna:

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 941
5 304
113
Az én véleményem szerint mindegy, hogy voltak hadifoglyok vagy sem a gépen.
A körülményektől függetlenül az ukránok lelőttek egy orosz Il-t.
A lényeg, hogy sikerült megint remekelteti a légvédelmüket, feltehetőleg a Patriotot.
Komoly fenyegetés még az uki air def., főleg a Patriot. Pedig egy 2 ütegnél nem lenne szabad több lenni nekik.
Mi van ha nyugat úgy dönt, hogy áttolják az összes eddig legyártott rendszereknek nagy részét, akkor minden bokorban lesz egy.

Ugyan ez a helyzet az F-16-al.
Még mindig van repképes ukrán heli, repcsi.
Még mindig van miről eregetni a StormShadow-t.
Hiába cikkeznek mindenki nyugaton keleten, hogy majd jól le lesznek lőve. Oroszok is hetente hozták/hozzák ki, hogy mennyit ezt meg azt lőnek le. Már rég el kellett volna fogyjon minden IS.

Közben potyognak az AWACS-ok orosz oldalon. Égnek a gyárak, épületek Szentpéterváron és Moszkvában 2-3 naponta.
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Eközben az oroszok csak ugyan azokat a kis tanyákat ostromolgatják és előrehaladásuk méterekben mérhető.
Ebből az awacs hasonlóan "kérdéses" mint a hadifoglyok a gépen.Elsőnél állitólag "eltünt" a radarról az IL22M eltalálásával egy időben.Második esetben van lista a foglyokról de más nincs egyenlőre .Miközben az Ukránokhoz "került" roncsról készült videókon nincsennek holtestek.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 981
15 807
113
De egy kiképzett orosz Szpecnaz vagy VDV hogy aránylik az ázsiai önkéntesekhez? Nem a mennyisegről, a minőségről beszélek.

Úgy beszélsz mintha te konkrétan tudnád hogy a VDV vagy az orosz különlegesek totál kivéreztek volna. Ilyen viszont nincs, pótolni pedig mindenkit lehet. Az orosz haderőben az sem új, hogy tele van ázsiaival, kirgizzel, mongollal meg szibériaival, ez mindig is így volt.

A pár hónapja elhíresült, ukrán harckocsikat közelharcban ledaráló orosz tank legénysége is azt hiszem mongol volt.

Pedig ez a folyamat beindult,

Indult a francokat, ez egy 50 éves amerikai kívánsággondolkodás, hogy majd jól kijátszuk a kínaiakat az oroszok ellen.

Az apró gond az egésszel hogy az USA ezt úgy szeretné, hogy közben mind Kína, mind Oroszország lábára tapos folyamatosan, ők ezért érdekeltek az együttműködésben küpoltikailag (közös ellenség) és gazdaságilag is (az oroszoknál nyersanyag van, a kínaiaknál pedig ipar).

Nincs a két országnak vitája egymással, és nem Oroszország van eladósodva nyakig Kínának, hanem az USA. Ezek tények, a többi pedig az MSM beszélő fejei által tolt kívánsággondolkodás.


Amíg az amcsi haderő a legerősebb, addig senki sem kéri számon rajtuk a hiteleit, dollárt még a végtelenbe tudnak nyomni.


Ez a dudi féle álomvilág, hogy majd úgyis nyomtatnak. Persze…

Az az apró gond hogy attól, hogy az amerikai hadsereg a legerősebb (hitelből), még fizetni kell a hitelek kamatait, mert puszira meg majd nyomtatok mégre nem adják. A költségvetési deficitük most 6% (!) körül van évente, ez az amit hitelből kell fedezni minden évben, és ez ami már jelenleg is az USA adóbevételeinek 20%-át emészti fel és ahogy egyre szarabbul állnak, úgy lesz a hitel egyre drágább. Pesszimista becslés szerint ha a hitelráta 9%-ot is eléri, akkor 10 éven belül az USA az adóbevételin 90 %-át fogja a hiteltörlesztésre fordítani évente.


Ha pedig nem fizeti a kamatokat akkor egyszerűen nem kap több hitelt és azt úgy hívják, hogy államcsőd, mert vagy a kiadási oldalt kell NAGYON visszafogni, vagy még több kamatot fizetni.

Csak a valóság sajnos nem így működik, ahogy a gazdasági analfabéták gondolják, hogy majd nyomtatok még, ebből hosszú távon csak egy vaskos infláció lesz, azaz minden egyre drágább, és egyre több (devalválódó) pénz kell majd.. öngerjesztő a folyamat.

Egyébként épp most mondták el virágnyelven az ukránoknak, hogy elvtársak, nincs pénz… kérjetek mástól.


Ami itt zajlik a szemünk előtt az a Pax Americana egyre erősebben gyorsuló összeomlása. Elvesztették Irakot, elvesztették Afganisztánt, elvesztették Szíriát, a mindegyiknél drágább és látványosabb Ukrán fiaskó fogja betenni a kaput(t).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A SZEGÉNY ANGOL HALÁSZOKHOZ:

- Annak idején (régen), amikor Londony-országban laktam egy kicsiny időt, Greenwichben (a napidíjnak és a pénztárcámnak megfelelően olcsó) sok fish and chipset ettem: apróhalból készült, jól átsült.

Bent a nagyfaluban meg tőkehal darabokból csinálták: néha kissé speciális rothadt, belül csak átpárolódott, tréfli, drágább. Inkább kihagytam és éheztem estig, a Greenwichiig. Meg mást is lehetett ott kapni, jóféle helyi kásákat.

Nem vesztenek azok, akik nem kóstolhatják a továbbiakban.




A Nyugat vereséget szenved Ukrajnában, és csúnya provokációkat készít elő


Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a Nyugat ukrajnai vereségei miatt újabb oroszellenes provokációk alakulnak ki, de hosszú távú hatásokat nem kell tőlük várnunk, – mondta Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója.
„Ma, amikor a Nyugat vereséget szenved Ukrajna területén, nagyon nagy a lehetőség a különféle kihívások végrehajtására.
Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy az ilyen kihívások hatása és időtartama nagyon rövid életű, különösen azért, mert modern világunkban minden titkos információ, beleértve az álhíreket is, nagyon gyorsan nyilvánvalóvá válik” – hangsúlyozta Szergej Nariskin.
A nyugati blokk által kiváltott ukrajnai válság „sok példával szolgál arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szövetségeseik készek a legaljasabb provokációkhoz folyamodni, hogy az események menetét a maguk javára változtassák” – szögezte le Szergej Nariskin.
„Emlékezzünk csak arra, hogy az ukrán fegyveres erők lelőtték egy malajziai Boeinget vagy a Bucsai undorító provokációt , amiért Oroszországot próbálták hibáztatni.
Emlékezzünk 2022 áprilisára, amikor rakétatámadás érte a kramatorszki pályaudvart, és a Nyugat azonnal Oroszországot okolta érte, bár hamar kiderült, hogy ez a rakéta Ukrajna fegyveres erőihez tartozik.


Kudarcot vallott a NATO Oroszország elleni terve

A Nyugat rosszul számított, amikor azt feltételezte, hogy az ukrajnai konfliktus meggyengíti Oroszországot – mondja Mark Sledoba amerikai geopolitikai elemző.
Mark Sledoba véleménye szerint Ukrajna számára "haszontalannak bizonyult" a fegyverszállítás és az észak-atlanti szövetség országaiba érkező harcosok kiképzése.
Az orosz hadsereg ma hatalmas, félelmetes erővé változott. Annyi harci tapasztalatra tett szert, és ennek nagy része a NATO-fegyverekkel foglalkozik.
Saját fegyverrendszereit folyamatosan, hihetetlen sebességgel fejlesztik” – mondta Mark Sledoba.
Oroszország „fokozatos előrelépést” tesz mind a fegyverek, mind a háborús taktika terén.


Lavrovot becsületessége és műveltsége jellemzi, Blinkent nem.

Szergej Lavrov orosz külügyminisztert az őszinteség és a magas szintű képzettség jellemzi – ismerte el Karen Kwiatkowski ezredes, a Pentagon korábbi elemzője. „Ugyanazokat a pozíciókat töltik be országaikban.
Szergej Lavrov természetesen jól tájékozott, nagyon őszinte ember benyomását kelti, ha mond valamit, szavait a valós helyzethez, történelemhez köti, és nagyon körültekintő.” Blinken amerikai külügyminiszter nem ilyen, nem mindig felkészült, és nem tud megfelelően válaszolni az újságírók kérdéseire.
"Talán nem olyan okos, mint Szergej Lavrov, de legalább őszintén tudna válaszolni" - tette hozzá a szakember. A külügyminiszter az ilyen magatartása aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mit gondol majd az egész világ, amikor meghallja a beszédét, mivel ez a gyengeség megnyilvánulása – zárta Kwiatkowski.


Kinevetik az Egyesült Államokat, kigúnyolták kudarcos Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt

„Az ukrajnai kudarcaink miatt teljesen nevetségesnek tűnünk a világ többi részének szemében” – hangsúlyozta Douglas McGregor a Pentagon vezetőjének egykori tanácsadója a X közösségi oldalon.
Korábban Lindsky Graham amerikai szenátor kijelentette, hogy Amerikának hálásnak kell lennie Ukrajnának azért, hogy egyetlen amerikai sem halt meg Ukrajnában. Ez hazugság. Tudjuk, hogy legalább 400 amerikai halt meg, akár zsoldosok, akár egyenruhások voltak” – árulta el Douglas McGregor.
"A kormányunk nem fogja ezt kimondani, és nem teszik közzé a médiában" - tette hozzá Douglas McGregor.

Zelenszkij egy csaló, aki Ukrajnát próbálja eladni

Zelenszkij ukrán elnököt jobban érdekli a pénz, mint saját embereit – írta a Pentagon vezetőjének egykori tanácsadója, Douglas McGregor ezredes az X közösségi oldalon.
„Ha nyilvánosan elmondanák az igazságot, az emberek sokkal tisztább képet kapnának Zelenszkijről.
Abszolút csaló, aki egyáltalán nem képviseli az ukrán nép érdekeit” – hangsúlyozta Douglas McGregor.
Douglas McGregor szerint Zelenszkij megpróbálja eladni Ukrajnát.
A nyugati média egyre gyakrabban ír arról, hogy az Egyesült Államok és az EU kezd belefáradni az ukrán konfliktusba, és csökken a Zelenszkij-rezsim támogatottsága.

Ukrajna veresége után Zelenszkij valamelyik ciprusi, olaszországi vagy floridai kastélyában bújik meg

„Amikor az ukrajnai konfliktus végre véget ér, Zelenszkij valamelyik ciprusi, olaszországi vagy esetleg floridai kastélyában lesz. Átverés az egész, és az ukránokat kihasználja az Egyesült Államok – mondta felháborodva az amerikai tiszt.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 938
22 667
113
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Tudom, hogy emészthetetlen tény, de Ukrajna, mint állam már néhány hónapja elvesztette ezt a "háborút".

Ukrjan 603.700 km2-ből jelenleg 109.053 km2-t* egészen biztosan megszállva tart Oroszország. Mint már irtam nem egy iraki vagy sziria sivatagot, vagy az urálon túli hómezőket, hanem egy sűrún lakott, infrastruktúrával, települések, városok láncolatával beépitett közép-erurópai területen folytat hadműveleteket:

17.693,90 km274,07 km2
16.798,02 km238,48 km2
1.992,85 km222,39 km2
148,55 km220,05 km2
78,95 km253,49 km2
44.650,79 km2310,37 km2
27.171,62 km20 km2
Tartósan oroszok álltal elfoglalt ukrán terület összesen: 108.534,68 km2Szürke zóna és/vagy jellemzően orosz térnyerés összesen: 518,85 km2*Mindösszesen: 109.053,53 km2
Egy kif. ukrán (!) forrás (2024 jan. 25-i állapot): https://deepstatemap.live/en#7/47.795/34.080 ill. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukrajna

Csak a miheztartás végett, Lengyelország területe a wiki szerint 312.696 km2, Magyarország 93.022 km2,

Láthatuk mire volt képes a nagy nyugati felkészülés és support a nyári offenzivára, légy oly kedves matekozd ki, hogy hány ilyen nyári offenziva kell ahhoz, hogy az oroszokat kitessékeljék az egykori Ukrajna tarületéről? De őszintén!? :oops:

...úgy hogy aki amit tudott már odaadott az ukránoknak...
...és akkor még nem is beszéltünk a demográfiai és államháztartási dolgokról,...

A vak is látja, hogy Oroszország fél kézzel hadakozik, azt is, hogy bizony bénáznak eleget, meg azt is, hogy ez a háború nem tönkreteszi az orosz gazdaságot és a "hadigépezetet" hanem kitőkéletesiti, mint ahogyan az USA is kül. harcok/háborúk során lett olyan katonai hatalom amilyen. Talán ez is volt a cél? Nem tudom.
Azt viszont biztosan állithatom, Ukrajna ezt a fiaskót beszopta, de nagyon. A Minszk-i megállapodások be nem tartása beleverte az összes szöget szegény ország koporsójába, pedig akkor még ki lehetett volna jönni jól ebből a konfliktusból.
Bármilyen számot nézünk, mindenféle részrehajlás nélkül, akkor sem az ukránoknak áll a zászló. Az oroszok valódi célja pedig még ennyi év után is kifürkészhetetlen, hogy mit miért csinálnak...

Úgyhogy el kellene kezdeni annak szurkolni inkább, hogy mihamarabb asztalhoz üljenek a felek és valamilyen reális, mindkét félnek -a körülmények figyelembevételével persze- elfogadható rendezés szülessen.
Ebbe ma már nyilvanvalóan nem fér bele az ukrán náci rezsim azon követelése, hogy "mindent vissza". Az a hajó örökre elment...
Legyen béke!:cool:
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Friss videók a roncsokról.Vagy elszállitották őket,vagy nyom nélkül "megsemmisültek",vagy nem is volt ennyi holtest.
Nyílván eggyik fél se fogja bevallani hogy "ferdített"
Nyilván, a szétszóródott a rakományból (s300 rakéták maradványai) megállapítható, hogy bizony nem hadifoglyok voltak a gépen. :)
A lényeg, hogy sikerült megint remekelteti a légvédelmüket, feltehetőleg a Patriotot.
Egy szállítógép ellen. Ez gyakorlatilag übermensch kategóriába emeli a patriot légvédelmi képességeit.
Közben potyognak az AWACS-ok orosz oldalon.
FOS narratív 1db = többes szám.
Égnek a gyárak, épületek Szentpéterváron és Moszkvában 2-3 naponta.
Ukrajnában százával égnek a fontos katonai üzemek, kiszolgáló létesítmények , és százával hullanak a nemnato egységek a wellness szállodákban. Azonban az ukránok pár tűznél több kárt még nem tudtak okozni, ami nem lebecsülendő, legalább hetekre, hónapokra csak 80%-on LNG-t szállítani az oroszok a nyugati "nemveszünkoroszgázt" államoknak.
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Pont ezért fogja. Az ukránok minden kisebb sikerüket, Döbrögi Döme módjára kénytelenek megfizetni az orosznak.
Eközben az oroszok csak ugyan azokat a kis tanyákat ostromolgatják és előrehaladásuk méterekben mérhető.
Miközben az Ukránok a háttérországban is havonta elszenvednek olyan mértékű csapásokat, mely az összes nyugati törekvést romba dönti. Csinálj egy táblázatot, mennyi hadipari létesítményt rombol havonta Oroszország Ukrajna hátországában, és mit sikerül az ukránoknak. Az ukránok egy-két tartányt céloznak meg, jelentősebb kár nélkül a tüzeket eloltják (ráadásul az USA és szövetségesek áhított célpontjait rongálják pl: LNG terminál). Nagyobb a füstje mint a lángja. De mi marad az ukrán ipari katonai létesítményekből, hídfőkből, laktanyákból, wellness szállodákból egy két cirkáló vagy ballisztikus után? Valahogy nincs értelme a látottak alapján az ukrán hurráoptimizmusotoknak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 504
46 952
113
Az én véleményem szerint mindegy, hogy voltak hadifoglyok vagy sem a gépen.
A körülményektől függetlenül az ukránok lelőttek egy orosz Il-t.
A lényeg, hogy sikerült megint remekelteti a légvédelmüket, feltehetőleg a Patriotot.
Komoly fenyegetés még az uki air def., főleg a Patriot. Pedig egy 2 ütegnél nem lenne szabad több lenni nekik.
Mi van ha nyugat úgy dönt, hogy áttolják az összes eddig legyártott rendszereknek nagy részét, akkor minden bokorban lesz egy.

Ugyan ez a helyzet az F-16-al.
Még mindig van repképes ukrán heli, repcsi.
Még mindig van miről eregetni a StormShadow-t.
Hiába cikkeznek mindenki nyugaton keleten, hogy majd jól le lesznek lőve. Oroszok is hetente hozták/hozzák ki, hogy mennyit ezt meg azt lőnek le. Már rég el kellett volna fogyjon minden IS.

Közben potyognak az AWACS-ok orosz oldalon. Égnek a gyárak, épületek Szentpéterváron és Moszkvában 2-3 naponta.
Pont ezért fogja Ukrajna NEM elveszíteni ezt a háborút. 2-3 naponta tud valamit felmutatni, 3-4 hetente valami fájdalmas stratégiait megütni az orosznak.
Eközben az oroszok csak ugyan azokat a kis tanyákat ostromolgatják és előrehaladásuk méterekben mérhető.


Gerimaster részben megírta neked, ami bennem is megfogalmazódott. Két erős ellenfél küzdelme során nem csak az egyik felet érik veszteségek. Az arány a lényeges, illetve a milyen veszteségek kérdése. Olajraktárakat támadni nem tudom, mennyire ésszerű Oroszország esetében?
A vojenkorok közül többen kifejtik azt a véleményüket, hogy Ukrajna katonai és államszervezeti téren jól megszervezett rendszer. És meglehetősen lefojtott kommunikáciős teret hoztak létre, az ő veszteségeiket kemény eszközökkel titkolják el.
Az Orosz Föderációt kritizálják a laza törvények miatt, de ez a választásokig nem hiszem, hogy változni fog.
Bírálják Nariskint a kommentelők, hogy nem elég hatékony az elhárítás, de azért egy ilyen méretű országban nem lehet minden utcasarkra egy elhárító tisztet állítani.


Nyilván, a szétszóródott a rakományból (s300 rakéták maradványai) megállapítható, hogy bizony nem hadifoglyok voltak a gépen. :)

Elképzelhető, hogy dezinformáció, de egy orosz cikkben azt olvastam, hogy a holttestek 1,5-2 kilométerre vannak a géptől. Nem értek, hozzá, talán a kommentelők között van "tudósabb" személy.


Bloomberg: Biden arra kéri a Kongresszust, hogy hagyja jóvá F-16-os vadászrepülőgépek eladását Törökországnak a NATO-megállapodás után​

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszus törvényhozóit, hogy hagyják jóvá F-16-os katonai repülőgépek eladását Törökországnak, miután Ankara hozzájárult Svédország NATO-csatlakozásához – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.
...



Ukrajnát 15 perccel az indulás előtt figyelmeztették az Il-76-os járatra

Az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov közölte, hogy Ukrajnát 15 perccel indulása előtt hivatalosan is figyelmeztették az Il-76-os orosz katonai szállítógép repülési tervére. Elmondása szerint az információkat az ukrán félnek továbbították, és az Ukrán Fegyveres Erők Hírszerzési Főigazgatósága megerősítette.

Kartapolov hangsúlyozta, hogy az ukrán fél hivatalosan is tudott a közelgő cserére szánt fogolyszállításról, amelyre később szerdán kerül sor Belgorod és Sumy régiók határán. Ennek ellenére az ukrán fegyveres erők január 24-én, szerdán lelőtték az Il-76-os katonai szállítórepülőgépet Belgorod térsége felett.
...
Подробнее на: https://avia.pro/news/ukraina-byla-preduprezhdena-o-polyote-il-76-za-15-minut-do-vyleta


PRIVÁT!

Szeretnék egy új számítógépet, aki ért hozzá, mit ajánl. Azt tudom, hogy i9-es processzor szükséges. A videókártyával vagyok bajban: melyiket vegyem. A legújabb videókártyák 1 milla körül vagy felette vannak. Hát... ennyit nem szeretnék adni érte. Szóval a csúcskategóriás gépet kihagynám, de azért legyen jó teljesítményű. Köszi a segítséget!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 586
113
Mi evvel a mondattal a problémád: „A magyarok többsége nem ért veled egyet. A magyarságnak sokat ártott Ukrajna, az Oroszország meg nem. Nem olyan bonyolult a világ……”
Te nem vagy a magyarok többsége, csak egy magyar. Ebből az következik, hogy csak a saját nevedben beszélhetsz. Minden más esetben valamilyen felméréssel kéne alátámasztani az állításod.