[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 896
4 965
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Szerintem ez sokkal lényegesebb győzelem orosz szempontból, mint Bahmut elfoglalása volt. Nem a település lélekszáma a lényeges hanem az elhelyezkedése: innen lőtte az ukrán tüzérség Donyecket. A logisztikai útvonal szerepe meg ami ettől is fontosabb a várost az ukránok erődként használták, az oroszok 2014 óta nem tudták elfoglalni. Most sikerült és ez egyáltalán nem véletlen. Megerősíti ami eddig is látható volt: az ukrán haderő súlyos létszámhiánnyal küzd, a meglévő állomány átlagéletkora nagyon magas, a katonák fáradtak, fásultak, már nincs meg a motiváció mint a háború elején volt, erre jön még a lőszerhiány és az orosz légierő nagyobb aktivitása, egyre gyakoribb légicsapások és ez nem sok jót ígér az ukránoknak.
Avdiivkánál mindkét fél nagyon súlyos veszteségeket szenvedett, de a különbség az, hogy az oroszok azonnal tudják pótolni az elesett, megsérült személyi állományt. Az ukránok szerintem már nem.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 542
13 107
113
önmagában így belinkelem, mert kb a címlap minden cikke a konfliktust érintő propaganda.
Elolvasni nyilván nem érdemes a cikkeket, de végigpörgetni érdemes katasztrófatúristáknak a címeket.

Ez a bukta most nagyon fájhatott, hogy ennyire csúcsra kellett járatni a fos propaganda osztályt.

Nyilvánvalóan a Navalnijos szál lett hirtelen fontos

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 766
48 066
113
Teljesen hidegen hagy. Elvileg minden bent lévő egységet kivontak, hogy ezt mennyi veszteséggel csinálták meg ötletem sincs. Az oroszok sem fogják feltölteni sehova ha azovos sebesülteket lövöldöztek agyon a pincékben, ha erre gondolsz. Vagy nem tudom mi a gond.
Feltöltöttek egy videót, szerintem (sőt biztos vagyok benne, hogy) te is láttad: kb egy tucat azovos hulla fekszik kisebb kupacokban a saját vérével kevert pocsolyában valami romok között, fegyver nem nagyon volt náluk. Nem nagyon nézem a fórumot, de esélyes, hogy @Ooorky valamelyik 4chanos gyűjtésében megtalálod.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Összenő, ami összetartozik.

Erről a CIA-t kéne megkérdezni.
A hadiipari komplexumot nem lehet profit nélkül hagyni.

Ki ez a kommentelő?
Ide kéne hívni; már kezd ellaposodni a topik.;)



...hát hová lettek a prioritások?
Hát nem a csabaccság megvédése a cél!? Nem Európáé Bármi Áron?
Vagy akkor ez is csak a profitról szól?



Vagy két éve voltunk Szécsényben. Benéztünk a Nosztalgia Múzeumba (A kastélymúzeumot is érdemes megnézni!). Az egyik rádióban az 56-os rádióadások mentek.
Megfogott, mert nagyon drámai volt. Örülök, hogy nem kellett átélnem.

Lassan gondolnunk kéne a jövőre is: Az USA - szokás szerint rettenthetetlenül - itt hagyja az Ukrajna projektet is, s Európára marad a széklet visszalapátolása a lóba. Vagyis megpróbálni kiengesztelni az oroszokat ( pl. sport, kulturális kapcsolatok rendezése), s majd megpróbálni elérni, hogy kedvező áron szállítsák a gázt, kokszot, nyersanyagokat, félkész termékeket stb.
Mert anélkül marad a versenyképtelen méregdrága termelés. Már ha már most nem késő, hiszen azzal a Kínával kéne versenyeznie, aki nem rúgta pofán az oroszokat, nem alázták meg ott, ahol csak tudták, mint Európa, mi több; mögéjük álltak, veszik a gázt, adnak mindent, amit az oroszok kérnek. Na innen lesz szép nyerni...

Ezzel csak az a bibi, hogy az oroszok veszteségeket szenvedtek, pótolhatóakat és pótolhatatlanokat a konfliktusban, a konfliktus miatt.
A pótolhatóakat könnyű kiszámolni; lefoglalt, jegelt orosz vagyonok, befektetések, elmaradt bevételek, közvetve az orosz gazdaságnak, lakosságnak okozott veszteségek (pl. mennyit drágult a nyugati repülőgépek, autók üzemeltetése?).

A pótolhatatlanok,vagy csak idővel helyettesíthetőek már keményebb dió, s vastagabb ceruza:
A hidegháború idején felhalmozott haditechnika és lőszerkészlet szerintem nagyrészt elfogyott, kikopott. A mostani háború is csak megerősíti őket abban, hogy a nyugat soha nem nyugszik, s csak idő kérdése, hogy hol és mikor fog megint nekik menni. S az megint anyagháborúba fog torkolni. Azt pótolniuk kell.
Az emberélet még keményebb dió. Az elesettek felnevelése, oktatása, képzése a társadalomnak nem volt ingyen, s ők már nem tudják visszaadni munkájukkal, tapasztalatukkal. Két évtized az ő kiesésük.

Ezt az oroszok össze fogják számolni (ahogy nekünk is kiszámolták az utolsó csatlóságunk) s megpróbálják majd bevasalni Európán.
Ha önmagukban ezt nem fogják tudni érvényesíteni - mert világpiaci árak vannak - akkor majd megteszik a Globális Déllel összefogva.
...végül is a globális Délnek csak fél évezredes megaláztatása, elszámolni valója van a Nyugattal...
Szokjunk hozzá; nem lesz olcsó mulatság.
Nem is az európai politikusok "pálfordulása" a lényeg. Jön egy új választás és kvázi tiszta lapot nyitva dörgölőznek majd Oroszországhoz (mikor és ha, oroszok számára legpozitívabb befejezését tekintve a konfliktusnak).
Viszont ott az a több 100 millió polgár aki már kisebb nagyobb intenzitással egy évtizede hallgatja, hogy milyen gonoszak, rosszak, stb. az oroszok. Aki ha nem is tapsolt, de eltűrte, vagy éppen támogatta, az orosz irodalom, kultúra megtaposásást (könyvek, színház stb.) Szerintem sokakban kialakult már egy sztereotípia, ha nem is az oroszokkal, de oroszországgal szemben. Továbbá szerintem a nyugati ukrán diaszpóra, aki a biztonságból ma is a végső harcra biztatja a szegény lövészároktöltelékeket, biztos minden esetben hangosan fog rikácsolni és tűntetni, ha a berlini filharmonikusok Csajkovszkijt játszanak, vagy éppen netalántán megnyer egy sportversenyt egy orosz sportoló és stb.
Nem a gazdasági, hanem az emberi kapcsolatok rendezése lesz a nehéz. Ez nem a második vh, ahol mindenki hallgat arról hány gaztettet vitt végbe az amerikai, angol, francia, szovjet hadsereg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 776
46 984
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Nem folyamatában vizsgálod a fejleményeket.
Avdiivka/Avdejevka megtartását talán még jobban akarták az ukránok, mint Bakhmutét. És kialakítottak egy olyan védelmet, amivel egészen sokáig ki tudtak volna tartani. Azonban elértek a zsák aljára. Jelenleg éppen kotorásznak az alján.
És nincs olyan trükk, amit ki tudnának rántani a fülénél fogva a cilinderből.
Ha nincs támogató tüzérséged, nincs folyamatos és megbízható légi támogatásod, akkor b@szhatod a modern hadszintéren.
A drónokkal nem lehet csatákat nyerni.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy miért nem sorozták folyamatosan az előrenyomuló orosz erőket az FPV drónokkal. Mert itt aztán voltak célpontok.
Nyilván voltak sikereik, de a drónokkal csak lassítani lehet az ellenség felfejlődését, meg felderíteni azt. Megakasztani, visszaverni viszont nem.
Erre alkalmas egy tömeges tüzérségi támogatás, egy intenzív bombázás, vagy akár egy komolyabb műszaki zár.
Én figyelem több mapper napi jelentéseit, és teljesen nyilvánvaló, hogy szinte minden orosz előrenyomulásnál vannak felvételek ukrán öngyi. drón támadásokról, aztán ezt inkább csak geolokálásra használhatjuk, mert aztán jön a megerősítés, hogy a csapás ellenére birtokba veszik kérdéses területet.

Az ukránok tűztámogatásának (tüzérség, légierő) a hiánya annyira fájóvá vált, hogy tulajdonképpen amikor a háború ezen fejezetében elérték a jelenlegi helyzetet, akkor az oroszok ugrásszerűen növelték a hatékonyságukat. A jelentések szerint a korábbi max. raj szintű mozgásokat felváltotta a már-már tömegesnek számító szakasz szintű felvonulás. És amikor egy erősséget korábban csak egy raj pucolt ki az egy igen tökös vállalkozás. Egy szakasznál sem egy esti séta a Duna parton, de azért egy nagyságrendet nő a csapat bátorsága.

És ez az, amivel a "folyamatában kell nézni"-re akartam célozni.
Az ukránok nem fognak tudni a logisztikájukon drasztikusan javítani. Azaz innentől én egy folyamatosan gyorsuló orosz előrenyomulást jósolok.
A gond az, hogy már a kiképzett élőerőből is fogytán vannak. Jól példázza ezt az is, ahogy egyszerűen nem tudták váltani a 110-es dandárt a konfliktus kezdete óta. Egy aktív harcban részt vevő alegységnek maximum 30 nap az egy huzamban fronton tarthatósága. Komoly veszteségek esetén még ennél is kevesebb.
Állítólag ezek a nyomorultak lassan 2 éve ott lézengenek Avdiivka környékén...
Közben meg jönnek a hírek minimum 2 helyen olyan orosz erőkoncentrációról, hogyha ott megindulnak, még az Avdiivkai művelet lezárása előtt, akkor nem nagyon fognak leállni. Egyetlen dolog mentheti csak meg az ukránokat a gyors vereségtől, a sár.
Ugyanakkor a sár az ukrán logisztikának is betesz....
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 048
113

2906cd3fd35e4234bf5ac915a3e4ecf3.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Avdejevka felszabadítása után az orosz fegyveres erők választhatnak egy további fő támadást

Az Orosz Fegyveres Erők teljesen felszabadították Avdejevkát, megtisztítják, és több ígéretes irányt is megneveztek a további offenzíva számára.
Az orosz fegyveres erők felszabadították Avdejevkát, és az ukrán fegyveres erők „vállán” nyugat felé, Lastocskino felé nyomulnak

Február 17-én délután az Orosz Fegyveres Erők egységei zászlókat tűztek ki az Avdejevka Kokszgyár (AKHZ) és a Himik mikrokörzet városvezetési épülete fölé.

Ez azt jelenti, hogy Avdiivka hivatalosan orosz irányítás alá kerül, és az ukrán hadsereg visszagördül nyugat felé, az „előre előkészített állásokba”.

Éjszaka az ukrán fegyveres erők vezetése a közösségi oldalakon bejelentette, hogy kivonják a csapatokat Avdejevkából. Ekkor még körülbelül egy kilométer volt hátra a városközpontot és a „9. mikrokörzetet” elfoglaló nagy bogrács bezárásáig. Az ukrán fegyveres erők egységei visszavonultak az AKHZ-ba, és mint február 17-én a nap közepére kiderült, ellenállás nélkül maradt.

Ukrán nyilvános oldalakon özönlenek a vádak az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij ellen , hogy engedélyezte a „húsdarálót” Avdejevkában. Még az a feltételezés is létezik, hogy Szirszkij „gyorsan megállapodást kötött az ellenséggel, és feladta a várost”.

Azt is állítják a 3. rohamdandárral szemben, hogy nem hajtotta végre az AKHZ oldalról indított támadásokkal való felszabadítására vonatkozó parancsot, hanem elmenekült, így a bekerítésből menekülőket támadásnak tette ki, és lehetővé tette a front összeomlását.


Hol ásnak az ukrán fegyveres erők?


A Condottierro Telegram csatorna megerősíti, hogy az ukrán fegyveres erők teljesen kivonultak Avdejevkából, két nap alatt több mint 2,5 ezer ember veszteséggel.

A szerző, egy orosz katona szerint az ellenség elérte a Durna folyó vízvonalát, Berdicsi-Szemjonovka-Orlovka-Umanszkoje településeket, és beásta magát. A csoportot 4-6 ezer főre becsülik, de működési tartalék nincs. Az ukrán fegyveres erők fő hídfője Krasznoarmejszkban (Pokrovszk) található. Vannak még rotációs bázisok, kórházak és eszközjavító bázisok is

Condottierro szerint az orosz fegyveres erők hadművelete Csaszov Jar – Druzskovka - Konsztantinovka irányában megkezdettnek tekinthető, hiszen megkezdődött az erőteljes tüzérségi előkészítés és a rakétatámadások ezen a hídfőn.

„A nap vége felé ma Lasztocskinóba megyünk, és megkezdjük a támadást Szevernij ellen” – írja a szerző.


Az orosz fegyveres erők fő támadásának következő irányai


Ukrán források három irányt neveznek meg az orosz fegyveres erők további támadásának:

A DPR-től nyugatra Pokrovszk felé, kilátásba helyezve a Pavlograd elleni támadást, amely fenyegetést jelent az ukrán fegyveres erők egész csoportjára a déli fronton.

Csaszov Jarba és a Szlavjanszk-Kramatorszk-Druzskovka-Konstantinovka városi agglomerációba.

Zaporozsjébe és Dnyepropetrovszkba Orehovból.

Az Orosz Fegyveres Erők 2014 óta az Ukrán Fegyveres Erők legmegerősítettebb pozícióterületét foglalták el, 4 hónapot töltöttek el rajta – sokkal gyorsabban, mint Artyomovszkot, és kevesebb veszteséggel. Az előny a csata minden elemében, a levegőben és a felkészült tartalékokban megmutatkozott.

A nyilvánvaló eredmény mellett – az ukrán fegyveres erők védett tüzérségi állásainak Donyeckből való elmozdítása és a hadműveleti térbe való belépés – lehetőség nyílik a Donbassz logisztikájának helyreállítására – a Jaszinovataja körzeti vasútvonal megszakadására, ezáltal visszatérve. a város a legnagyobb válogató státuszát kapta, amely a legmagasabb színvonalon volt felszerelve.

nagy bogrács = kicsi katlan


Ukrajna a náci Németország stratégiáját választotta, ami vereséggel végződött

Ukrajna a náci Németország sikertelen stratégiáját alkalmazza – írja Michael Peck katonai megfigyelő a Business Insider amerikai kiadványban megjelent cikkében.
Szerinte ez a stratégia a 80 évvel ezelőtti német megközelítést visszhangozza.

„A nyári ellentámadás kudarca, a lőszerhiány, és az oroszországi folyamatos támadások visszaverésére szolgáló erők kimerülése után az ukrán parancsnokság az „aktív védelemre” való átállásról beszél. Azt reméli, hogy blokkolja az orosz előretörést, miközben lehetőséget keres a visszacsapásra és a térnyerésre” – írja Peck

Ugyanakkor megjegyzi, hogy ha egy ilyen megközelítés nem tudta megakadályozni, hogy a Vörös Hadsereg 1945-ben elfoglalja Berlint, akkor ez valószínűleg nem segít Ukrajnának se.

Véleménye szerint az aktív védelmet nagy egységek - hadosztályok vagy hadseregek - végzik, míg Ukrajna kisebb egységekkel hajt végre műveleteket.

„A németek manőverekkel és oldalirányú támadásokkal aktív védelmet folytattak az előrenyomuló Vörös Hadsereg ellen. De most az ilyen manőverezés rendkívül nehézkes a drónok és rakéták miatt” – áll a cikkben.

Peck azt is megjegyzi, hogy Ukrajna, akárcsak a németek, nyilvánvalóan nem áll készen arra, hogy elhagyja a területet, hogy megfeszítse az ellenség erőit, és megtámadja őket a szárnyaikon – inkább a statikus védelmet részesíti előnyben.

Szerinte a második világháború tapasztalatai ennek a megközelítésnek a kudarcát bizonyították.
„A szovjet parancsnokság tetszés szerint összpontosíthat elsöprő erőket, hogy áttörje a német vonalak bármely szakaszát. A német páncéloshadosztályok végül kimerültek, mivel páncélos tűzoltóegységként működtek, egyik válságpontról a másikra rohanva, hogy megállítsák az áttörést” – áll a cikkben.

Peck szerint ha Kijev célja Oroszország legyőzése és az elvesztett területek visszaszerzése, akkor az ilyen stratégia kudarc.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 967
22 174
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Nem szeretnék belerondítani az okfejtésedbe, de szerintem egy szóval nem írtam, hogy ez konkrétan Avdeevka elveszése miatt történik.
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus and megazez

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 725
8 912
113
Azt az apróságot kifelejtetted, hogy a nyugat segítséget ígért, amit jó szokásához híven nem tartott be. Ukrajna ugyanabban a csapdába vergődik, amiben mink 56-ban (az üres ígéretek csapdájában).
Magyarországon csak az segíthetett volna ha a nyugati erők bevonulnak, az meg érthető hogy nem történt meg abban a helyzetben.
Fordítva ülsz a lovon. Janukovics törvényes, és szabad választások útján került hatalomra, egyszerű, enyhe többségi szavazattal, és nem csak ő volt, hanem már 1991-ben, a függetlenség kikiáltása / a rendszerváltás után, pont az első elnök, Leonyid Kravcsuk abszolút oroszbarát elnök volt, és Leonyid Kucsma meg közvetített az oroszok, az ukránok, és a Nyugat között. És bármilyen korrupt volt Janukovics, ezt nem lehet sajátosságának felróni, mivel előtte, utána, és most is ez az alapjárat Ukrajnában. Kormányzása alatt nem tapadt vér a kezéhez (a majdan más tészta, és vitatott is a felelőssége). És nem is volt diktatórikus intézkedése.

Mi alapján minősíted Janukovics elnökösködését diktatórikus rendszernek ?


Ezt összehasonlítani az 56-os vérmocskos, szavazófülke előtt géppisztolyokkal álló, úgy hatalomra jutott, az embereket napi terrorban tartó, koncepcióperes, padláslesöprő, erőszakkal kolhozosító, komcsi bagázzsal, remélem csak tudatlan vagy.

Nem kifejezetten Janukovicsról írtam hanem általánosságban az ilyen rendszerekről. Amúgy meg Ukrajnában is voltak bebörtönözve és megmérgezve ellenzéki politikusok. Ukrajnát azért nem tudták Belarusszá változtatni, mert az ukrán identitás létezett, míg a belarusz identitást sikeresen felszámolták.
Mi az, hogy népakarat ?

Te végigkérdezted mind a 40 millió ukrajnai embert ?

Ukrajnában vannak

- szélsőséges ukrán nacionalisták, a román Vasgárda / Ceaușescu színvonalán

- Nyugat előtt fejet hajtó "mérsékelt" ukrán nacionalisták

- progresszív - liberális tábor az ukránoknál

- nyugatorientált etnikai oroszok

- Oroszországhoz tartozni kívánó oroszok

- szélsőséges ideológiájú oroszok, mindegy, hogy ultranacionalista, vagy kommunista

- a tatárok

- a teljesen kevert nemzetiségűek és etnikumúak, akik vérében van kazah, grúz, fehérorosz, orosz, és lengyel származás is (Klicskó, és Aresztovics ilyen).

- És vannak azok az emberek, akiknek teljesen mindegy, hogy ukrán, vagy orosz zászló lobog a városházán, csak békében, és biztonságban akarják élni a köznapjaikat, nyelvi akadályaik nincsenek.
2014 óta ebből a konfliktusból azt biztosan le lehet vonni, hogy az ukránok nem akarnak oroszokká válni.
bandera1.jpg

Odessa_Russian_Sring_20140330_07.JPG




Az ukrán politikában és közéletben

- intézményesített a korrupció, a feketekereskedelem, és a szervezett bűnözés,

- az oligarcháknak van elnökük,

- marionettfigura módjára politizál az ukrán politikusok egy jó része, nem szégyenlősködnek, hogy totál alkalmatlanok, és még tahók is akadnak,

- sok a szélsőséges, törvényen kívüli fegyveres szabadcsapat, és magánhadsereg,

- még Bulgáriát is alulmúlták gazdasági teljesítőképességben, .




Így néz ki egy EU, és NATO-érett ország és politikai vezetés ? És az EU, és a NATO a saját szabályzatával szembe menve akarta így Ukrajnát felvenni a nagy klubba ?
Én nem gondolom hogy azonnal EU vagy NATO taggá kéne válniuk de azt se gondolom hogy jogos lenne az orosz agresszió.
És ezentúl az Ukrán Hadsereg fantomszervezet volt. Ukrajna 1991-ben akkor mennyiségű fegyverzetet örökölt meg a Szovjetuniótól, hogy az önmagában több volt, mint a Varsói Szerződés csatlósaié, és azzal Oroszország, és az USA ligájában játszott. Nem csak a tömegpusztítók, hanem a hagyományos fegyverek terén is. Vagyis annyi hadihajót, repülőt, harckocsit és egyéb páncélost, tüzérségi eszközt, és gyalogsági cuccot.

A fegyverek sorsa a következőképp alakult:

- amit lehetett, örömmel visszaadtak az oroszoknak

- amit lehetett, elpasszoltak a harmadik világba

- amit nem tudtak, a nyakukon maradt, és azoknak is több sorsuk volt


* volt, amit kivágtak a betonplaccra, a szabad ég alá, komplett gépek rohadtak szét

* volt, amit kibeleztek, és részegységenként értékesítettek

* és voltak, amiket egészekként adtak el, a vevő pontos kiléte nem érdekelte őket, csak jöjjön a pénz.



Az Ukrán Hadsereg akkoriban erőforrás, és feladathiányos volt, mint sok más ország a világon. Mihez kezdtek volna önmagukban a Kalasnyikovokkal, és az egyébként eszetlen mennyiségű, túlságosan sok fegyóval ?

Nem egyet láttam, hogy az amerikai illető, aki egyébként törvénytisztelő, és követő állampolgár, ex-Bolgár Kalasnyikovot vett, ami eredeti, valódi, katonai, vagyis sorozatlövésre alkalmas példány volt, a Bolgár Néphadsereg raktárkészletéből, 1987-esként. Az Ukrán Hadsereg Kalasnyikovjai is hasonló utakat jártak be.

Ilyen mértékben tolták a korrupciót a hadseregben, és akkor több ezres mennyiségű Kalasnyikovnak, és RPG-nek milyen könnyen lába kelt Ukrajnában, és került hol az ukrán szélsőjobbosokhoz, hol az orosz szélsőségesekhez ?

Vagy mennyi harckocsi, és egyéb páncélos, és még repülő is rohadt szét a szabad ég alá kivágva, békeidőben.
Ukrajna azért szerelte le az atomfegyerzetét, hogy cserébe Oroszország elismerje a határait. Ennyire érdemes Oroszországgal alkudozni. Akkor még nem lehetett tudni hogy Oroszország mivé lesz.

elnézést meszes .. hány éves vagy ?
Kádár-rendszer .. van róla egyáltalán fogalmad (persze nem tankönyvekből) hogy miről szólt ? hogy hogyan is zajlott ott az élet ? a szüleid szerinted hol a picsába szocializálódtak ??

szerintem fogalmad sincs arról,milyen volt abban a rendszerben élni/felnőni .. és miért vágyják sokan vissza azt a rendszert a maival szemben !
és tudod miből gondolom ezt ? abból,hogy ha éltél volna abban a rendszerben ekkora faszságot nem írtál volna le.
lehet boncolgatni,hogy elnyomás volt,gazdaságilag eladósodott az ország stb stb ., de mind ez mi volt ahhoz a szabadrabláshoz képest amit a rendszeváltáskor megtettek az egykoron elvtársak utána meg már a nyugat kiszolgálói ? az országot végeredményben nem az döntötte be,hogy a Kádár-rendszer eladósította .. hanem a gusztustalan uzsorakamat amit ugye megint nem a Moszkva által üzemeltetett bankokból vettek fel.

az a rendszer a világháború után a nulláról épitette fel ezt az országot,tette működőképessé, és a rendszerváltás után ezt a működő,önellátó országot rabolták le a nyugat hathatós közreműködésével ! ja,és nem vagyok sem kommunista,se baloldali szavazó,ezt rögtön hozzá is teszem .. de egy sokkal élhetőbb,igazságosabb rendszer volt az,amit tudatlanul (de már meg sem lep egyébként) lefikázol,igaz ezt csak az értheti aki abban nőtt fel.
tényleg nem akarnék itt nosztalgiázni,de ha beszélsz a szüleiddel .. kérdezd meg tőlük,milyen volt pl a munkanélküiségi ráta, a szociális háló, a közbiztonság,és a létbiztonság abban a rendszerben,utána meg gyere ide vissza és kérj szépen elnézést ! :)
Azóta is az akkori idők hitelből fenntartott jólétét törlesztjük. Feléltétek a jövő generációt is. Még egy olyan EU taggá lett volt komcsi állam nincs ami visszasírná azokat az időket. Érdemes megnézni hol volt akkor mondjuk Lengyelország és Románia és hol vannak most. Csak nálunk lett elcseszve így a rendszerváltás. Csak mi voltunk képesek arra hogy egy kevésbé élhető rendszert hozzunk létre és ebben szerepe van a hatalmas államadósságunknak és a kádárista mentalitásnak is.
a nemzetet meg nem az a generáció mérgezi,mert abban az időben volt még nemzeti öntudat az emberekben,amit a kis barátaid, a neoliberális csürhe (szintén nyugati segítséggel) napi szinten probál meg aláásni,és ehhez egy kottából játszik a jelenlegi kormánypárt és az ellenzék kb 90%-a .. szóval akkor ki is az aki a nemzeti öntudatot tudatosan rombolva "szolgalelkűségre" akarja nevelni a jelen generációt ? a szüleid akik abban a rendszerben nőttek fel,vagy ezek a mai "megmondóemberek" akik szerint nyugodtan tegyél azt amit akarsz,mondj azt amit akarsz,viselj azt amit akarsz,valld magad annak aminek akarod,legyél liberális,mert az nagyonjó .. mert neked jogaid vannak,szólásszabadságod is van,egészen addig,amig NEKIK ellent nem mondasz,mert onnantól kezdve szélsőséges,kirekesztő .. stb stb stb vagy. voltak annak a rendszernek ishibái,de melyiknek nem ? e hol voltak azok ahibák azokhoz képest,amit a rendszerváltás után elkövettek és azóta is elkövetnek ?


és hogy ne sértsek szabályt sem .. a csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosainak videója :

https://vk.com/feed?z=video-10511775_456242843/e8bdde7fa40ce845f0/pl_post_-10511775_27848
Nemzeti érzelem? Az akkori kocsikból lettek a legnagyobb nemzetiek és keresztények. Helyezkedni megtanult a kádári generáció az biztos.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 670
55 701
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Egy 700000 lakóssal rendelkező várost nem neveznék metropolisznak. Az legfeljebb egyszerűen egy nagyváros. A lakósság száma ráadásul a valóságban valószinűleg jóval kevesebb lett időközben.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 228
42 865
113
Szu 35 helyesen.
Fighter bomber ha áttételesen is de megerősíti!
A fordításba direkt nem javítottam bele, vastagon kiemelve a lényeg!
A hülye khokhillek tegnap egész nap néhány képernyőfotóval zaklattak néhány kitalált vészhelyzeti rádiókapcsoló pontról.

A következő a helyzet. Még a hülye Khokhloknak is tudniuk kellene, hogy a vészhelyzeti rádiók a harci műveletek során lekapcsolódnak mindenféle automatikus kioldásról és a pilótán lévő mellény NAZ-IR mellényre átadott csésze NAZ-ról. Természetesen kikapcsolt állapotban.
Pontosan azért, hogy a Khokhls és más köcsögök nem pepelengo helyét a pilóta a munka az állomáson. És a helikopter látóvonalában használják a mentőhelikopter személyzetének parancsnokával való kommunikációra, nem pedig a jeladó üzemmódban (amely jelet ad a COSPASA műholdaknak) és a hangrádió üzemmódban.
Ez a kézikönyv szerint így van.

És ez azért sem "működhet", mert ezeket a jól ismert adásfrekvencián működő normál vészhelyzeti rádiókat a pilótáink kurvára kidobták a SWO első napjaiban, mert teljesen szarok, és átálltak a tőlünk kapott rádiókra.

Ezek nem kapcsolódnak a SARSAT COSPAS rendszeréhez, és több tucatszor erősebbek és jobbak, mint a szabványos R-855-ös.

De például a Szu-35-ös pilótája tegnap a katapultálás után hagyományosan a jó öreg mobiltelefonon keresztül vette fel a kapcsolatot a parancsnoksággal.

Ezt nem is annyira a khokhalaiaknak írtam, hanem a mi katonai vezetőinknek, akik az elmúlt 50 évben nem tudták megoldani a vészhelyzeti kommunikáció problémáját. Ma sem oldották meg.
És ezt a problémát, valamint a légierőnk sok más problémáját maguk az önkéntesek és a pilóták oldják meg.

H.Y. Az állítólag ma lelőtt Szu-34-es is baromság.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 151
92 462
113
Nem folyamatában vizsgálod a fejleményeket.
Avdiivka/Avdejevka megtartását talán még jobban akarták az ukránok, mint Bakhmutét. És kialakítottak egy olyan védelmet, amivel egészen sokáig ki tudtak volna tartani. Azonban elértek a zsák aljára. Jelenleg éppen kotorásznak az alján.
És nincs olyan trükk, amit ki tudnának rántani a fülénél fogva a cilinderből.
Ha nincs támogató tüzérséged, nincs folyamatos és megbízható légi támogatásod, akkor b@szhatod a modern hadszintéren.
A drónokkal nem lehet csatákat nyerni.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy miért nem sorozták folyamatosan az előrenyomuló orosz erőket az FPV drónokkal. Mert itt aztán voltak célpontok.
Nyilván voltak sikereik, de a drónokkal csak lassítani lehet az ellenség felfejlődését, meg felderíteni azt. Megakasztani, visszaverni viszont nem.
Erre alkalmas egy tömeges tüzérségi támogatás, egy intenzív bombázás, vagy akár egy komolyabb műszaki zár.
Én figyelem több mapper napi jelentéseit, és teljesen nyilvánvaló, hogy szinte minden orosz előrenyomulásnál vannak felvételek ukrán öngyi. drón támadásokról, aztán ezt inkább csak geolokálásra használhatjuk, mert aztán jön a megerősítés, hogy a csapás ellenére birtokba veszik kérdéses területet.

Az ukránok tűztámogatásának (tüzérség, légierő) a hiánya annyira fájóvá vált, hogy tulajdonképpen amikor a háború ezen fejezetében elérték a jelenlegi helyzetet, akkor az oroszok ugrásszerűen növelték a hatékonyságukat. A jelentések szerint a korábbi max. raj szintű mozgásokat felváltotta a már-már tömegesnek számító szakasz szintű felvonulás. És amikor egy erősséget korábban csak egy raj pucolt ki az egy igen tökös vállalkozás. Egy szakasznál sem egy esti séta a Duna parton, de azért egy nagyságrendet nő a csapat bátorsága.

És ez az, amivel a "folyamatában kell nézni"-re akartam célozni.
Az ukránok nem fognak tudni a logisztikájukon drasztikusan javítani. Azaz innentől én egy folyamatosan gyorsuló orosz előrenyomulást jósolok.
A gond az, hogy már a kiképzett élőerőből is fogytán vannak. Jól példázza ezt az is, ahogy egyszerűen nem tudták váltani a 110-es dandárt a konfliktus kezdete óta. Egy aktív harcban részt vevő alegységnek maximum 30 nap az egy huzamban fronton tarthatósága. Komoly veszteségek esetén még ennél is kevesebb.
Állítólag ezek a nyomorultak lassan 2 éve ott lézengenek Avdiivka környékén...
Közben meg jönnek a hírek minimum 2 helyen olyan orosz erőkoncentrációról, hogyha ott megindulnak, még az Avdiivkai művelet lezárása előtt, akkor nem nagyon fognak leállni. Egyetlen dolog mentheti csak meg az ukránokat a gyors vereségtől, a sár.
Ugyanakkor a sár az ukrán logisztikának is betesz....
Én értem és logikus amit elmondász, de már többször hasonlót gondoltam, gondoltak sokan. Aztán az orosz áttörés nem jött. Ma sokkal jobbak esélyek mint 1 éve. Legalábbis Ukrajna sokkal jobban amortizálódott és sokkal kevesebb utánpótlás van, mindenre is gondolva.

A kérdés az, az oroszok milyen állapotban vannak. Mert most tényleg csak rajtuk múlik.
A háború lezárása, a magyar geopolitikai helyzet ezt kívánná! Hadd szóljon!!!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 502
46 906
113

Scholz elutasította egy híres német politikus jelöltségét a NATO-főtitkári posztra​

Scholz túlságosan kritikusnak tartotta von der Leyen EB-elnök Oroszországhoz való hozzáállását, és ez volt az egyik oka annak, hogy elutasították jelöltségét. A NATO-főtitkári poszt legesélyesebb jelöltje... O. Rutte holland miniszterelnök.

Olaf Scholz német kancellár nem hagyta jóvá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetőjének jelölését a NATO-főtitkári posztra – írja a Welt am Sonntag forrásokra hivatkozva.

„Scholz kategorikusan ellenezte, hogy von der Leyen a NATO vezetője legyen” – mondta az egyik.
Az okok között szerepelt az EB vezetőjének Oroszországgal szembeni túlságosan kritikus hozzáállása. Ráadásul Scholz nem akarja átadni ezt a posztot von der Leyennek, mint a Kereszténydemokrata Unió képviselőjének, amely szembehelyezkedik Németországi Szociáldemokrata Párttal.

Így – összegzi Welt – megnőtt az esély a NATO-főtitkári poszt megszerzésére. O. Mark Rutte Hollandia miniszterelnök részéről. A lap forrásai szerint támogatottsága növekszik, Washington, London, Párizs és más NATO-tagországok is jóváhagyják jelöltségét, nyíltan egyedül Magyarország ellenezte.


A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy Törökország is pozitívan áll Rutte jelöltségéhez, de még nem hagyta jóvá. Ankara számos követelést támaszt a leendő NATO-főtitkárral szemben, például, hogy ne legyen elfogult hozzáállása a szövetség EU-tagjaival szemben, és ami a legfontosabb, hogy ne engedjen Görögország és Ciprus nyomásának, amelyekkel Törökország hosszan tartó konfliktus viszonya van Észak-Ciprus miatt.

Az ügynökség azt is megírta, hogy Rutte jóváhagyása annak köszönhető, hogy képes lesz „menedzselni” Donald Trumpot, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének.
Источник: https://rusvesna.su/news/1708189713


Az ellenség elvesztette Avdeevka területét dinamikában térképen.


Összefoglaló 2024. február 18-án reggel

▪️Az Ukrán Fegyveres Erők Avdejevkából való menekülése az orosz hadsereg 2023 októberében kezdődött támadó hadműveletének a végét jelentette. Az elhúzódó, nehéz csatákban csapataink hatalmas erődített területeket vontak el az ellenségtől, és sok ellenséges katona fogságba esett. Az ellenség nyugat felé próbál védvonalat építeni: Szemjonovka-OrlovkTonenkoe. Ugyanakkor az ellenség légvédelme ugyanazon a szinten marad, ami kockázatokat jelent katonai repülőgépeink számára: a NASAMS működik, az ukrán fegyveres erők UMPC-vel szállnak szembe FAB-hordozóinkkal. Légvédelmi rendszereink működésével kapcsolatban is felmerülnek kérdések, ezek után az ellenség célozza a harci gépeinket. Ennek ellenére az Avdeevka csapataink nagy sikert értek el, Kijev számára pedig demoralizáló tényezővé vált.

▪️A Zaporozsjei Fronton csapataink a Rabotino-Verbovoye szektorban vonultak támadásba, Rabotino közelében fontos erődítményeket foglaltak el, és heves harcok zajlottak. Az orosz fegyveres erők tartalékai még nem kerültek harcba.▪️Az orosz hadsereg sikereinek hátterében az ellenség aktívan a szélsőséges Navalnij börtönben való halála felé tolja el az információs napirendet, de ez a hírfolyam nem különösebben észrevehető a fronton. Egy másik esemény – a müncheni biztonsági konferencia – bohózattá és oroszellenes fellépésé fajult. Zelenszkij azzal fenyegeti az Egyesült Államokat, hogy többé nem tekinti Washingtont stratégiai szövetségesének, ha nem látja el fegyverrel, a NATO politikai vezetői külön pártot gyűjtöttek, hogy „igyanak Putyin ellen”.

▪️Az ellenség nem hagyja abba az orosz frontterületek csapását, egyre gyakrabban használ drónokat civil célpontok megsemmisítésére és civilek megölésére. Egy másik tragédia, az ukrán fegyveres erők MLRS-től Belgorod lövöldözése azt mutatja, hogy a csapatokat ütegelhárító rendszerekkel kell telíteni, és ezzel tovább kell „tolni” a frontvonalat Nyugat felé. Az ellenséges repülőgép típusú UAV-k is valós veszélyt jelentenek hazánk katonai biztonságára. Legtöbbjüket légelhárító tüzéreink lőtték le, de továbbra is előfordulnak olyan incidensek, mint például egy olajraktár elleni támadás a Kurszk régióban.▪️Csapataink kombinált csapásokkal ütik az ellenséges célpontokat hátul: különböző típusú rakétákat és Geranium UAV-kat használnak egyszerre. A héten visszhangot váltott ki a Selidovo Ukrán Fegyveres Erők gyakorlóterének támadása, ahol akár 1,5 ezer ellenséges katonát is eltaláltak, akik Avdejevkába készülődtek.

⭐️Az elkövetkező időszakban az Orosz Fegyveres Erők az Avdejevszkij- irányú sikereikre építenek, megpróbálnak beékelődni az ukrán fegyveres erők védelmébe, valamint fokozni a nyomást a Zaporozsjei Frontra. Kijev előreláthatóan arra fogja használni a front kudarcait, hogy új fegyverszállítmányokért könyörögjön, és megszigorítsa a drákói intézkedéseket a lakosság mozgósítása érdekében.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 039
36 350
113
⚡️⚡️
A szakadék szélén állnak." A létszámhiány globális kudarccal fenyegeti az ukrán fegyveres erőket

A létszámhiány kimeríti az ukrán fegyveres erők fejlett egységeit, és aláássa moráljukat, írja a Military Watch. Az ukránok már nem vonulnak be a hadseregbe, és már nincs több önkéntes. Mindez a frontvonal összeomlásával és globális kudarccal fenyegeti Kijevet.

Szüntelenül a frontvonalban ülnek, a morál csökken, betegek vagy fagyottak. A szakadék szélén vannak.... A front felbomlik. A front megszakad" - idézi a portál egy Alexander nevű ukrán parancsnokot
⚡️⚡️
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 350
13 965
113
Egyenlőre ennyit találtam.
Természetesen ettől még kérdőjeles a lelövés.Legutóbbinál egyet ismertek el meg pár napig nem is bombáztak abban a térségben.Hogy most is van-e "FAB-ozásban szünet nem tudom.Ami miatt egyenlőre még veszélyes az orosz gépekre az Ukrán légvédelem hogy nem fejlesztettek kifelyezetten SEAD feladatkörre gépeket és erre "specislizált" alakulataik se nagyon voltak a háború előtt.Patriot veszélyessége meg abban "rejlik" hogy gyorsan lehet telepíteni,kevés ideig kell bekapcsolni a tűzvezető/felderítő lokátort hogy felderítse a célpontokokat és rövid idő alatt többet is támadjon.De ugyanez igaz a legtöbb korszerű akár Orosz komplexumra is.

Pont erre irtam a ctrl c+v kombót... leszed a légvédelem egy gépet és beszorozza hárommal, erre úgy látszik template van náluk :D
SEAD/DEAD géppel az orosz adós - vagyis lenne egy tipus, de abból van egy század és kéne kb. mindenre...
Szu 35 helyesen.
Fighter bomber ha áttételesen is de megerősíti!
A fordításba direkt nem javítottam bele, vastagon kiemelve a lényeg!
A hülye khokhillek tegnap egész nap néhány képernyőfotóval zaklattak néhány kitalált vészhelyzeti rádiókapcsoló pontról.

A következő a helyzet. Még a hülye Khokhloknak is tudniuk kellene, hogy a vészhelyzeti rádiók a harci műveletek során lekapcsolódnak mindenféle automatikus kioldásról és a pilótán lévő mellény NAZ-IR mellényre átadott csésze NAZ-ról. Természetesen kikapcsolt állapotban.
Pontosan azért, hogy a Khokhls és más köcsögök nem pepelengo helyét a pilóta a munka az állomáson. És a helikopter látóvonalában használják a mentőhelikopter személyzetének parancsnokával való kommunikációra, nem pedig a jeladó üzemmódban (amely jelet ad a COSPASA műholdaknak) és a hangrádió üzemmódban.
Ez a kézikönyv szerint így van.

És ez azért sem "működhet", mert ezeket a jól ismert adásfrekvencián működő normál vészhelyzeti rádiókat a pilótáink kurvára kidobták a SWO első napjaiban, mert teljesen szarok, és átálltak a tőlünk kapott rádiókra.

Ezek nem kapcsolódnak a SARSAT COSPAS rendszeréhez, és több tucatszor erősebbek és jobbak, mint a szabványos R-855-ös.

De például a Szu-35-ös pilótája tegnap a katapultálás után hagyományosan a jó öreg mobiltelefonon keresztül vette fel a kapcsolatot a parancsnoksággal.

Ezt nem is annyira a khokhalaiaknak írtam, hanem a mi katonai vezetőinknek, akik az elmúlt 50 évben nem tudták megoldani a vészhelyzeti kommunikáció problémáját. Ma sem oldották meg.
És ezt a problémát, valamint a légierőnk sok más problémáját maguk az önkéntesek és a pilóták oldják meg.

H.Y. Az állítólag ma lelőtt Szu-34-es is baromság.

Érdekes, hogy ez is lapos dugóban jön le...
Megjegyzem szép munka a Patriottól (és az orosz mérnökök felköthetik a gatyájukat, bár nem tudjuk az elháritott raksik számát, csak a lelövéseket). Viszont ez igy lófasz légvédelem, ha közben két vagon bombát leszór az orosz az ukrán csapatokra. Értékes trófeák (a nyugati légvédelemnek), csak éppen a légvédelem mivolta nem érvényesül. Üss és fuss nem területvédelem, attól a saját katonákból még kibombázzák a szart...