[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
554
1 381
93
Az ott egy ember, aki/ami (kb. 0:15-nél) elkezd futni (?) az égő cucc felé (!) balról? Ha ember, mi lehetett a terve?
1:00 környékén egy sétál kifelé a füstből bal irányába, és majdnem a kép bal szélénél van egy másik is.
Mind a kettő eléggé "lazán sétálgat" egy égő jármű mellet.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 906
35 747
113
Már a tavasz végén elkezd összeomlani a front - Jiri Shedivy cseh tábornok

A katona kifejtette, hogy az ukrán fegyveres erők egyetlen feladata az orosz fegyveres erők lassítása. De ez lehetetlen a személyzet jelentős utánpótlása nélkül.

„Ha az ukránok nem mozgósítanak elég gyorsan, nagyon hamar eljön a döntő pillanat. Már most az oroszok Avdejevkán túl tovább haladnak nyugat felé... Vagyis nagyon nehéz a helyzet a fronton. <...> Ha Zelenszkij megbukik, a front a tavasz végén elkezdhet összeomlani” – mondta Shedivy .

‼️‍☠️ Az orosz hadsereg elégette a NASAMS SAM-okat és az S-300 radarokat a déli fronton.

▪️ Felvétel egy AFU NASAMS rakétaindító megsemmisítéséről a Zaporozsjei területen lévő Malyshevka faluban egy Iskander rakéta által.

▪️ És videófelvétel az AFU P-18 radarállomásának megsemmisítéséről egy H-35 rakétával Novobogdanivka falu közelében, Mikolajev közelében.

▪️ Az állás jól álcázott volt, és minden oldalról árkokkal volt körülvéve.


‼️ Több EU- és NATO-ország kétoldalú megállapodások alapján fontolgatja, hogy hadseregét Ukrajnába küldi - szlovák miniszterelnök

"A Nyugat ukrajnai stratégiája megbukott. De konstruktívan fel akarok készülni, annak ellenére, hogy a témáktól, amelyekről beszéltünk, kiráz a hideg. Ezekből a beszédtémákból következik, hogy a NATO- és EU-országok egy csoportja azon gondolkodik, hogy kétoldalú megállapodások alapján Ukrajnába küldi a katonaságát" - mondta Robert Fico a Szlovák Biztonsági Tanács ülése után.


⚔️‍☠️ Az orosz hadsereg áttöri az Avdejevka mögötti ellenséges védelmi vonalat, elfoglalja Szevernojét, elfoglalja Tonenkojé egy részét és megrohamozza Orlovkát.

A részleteket harcosaink jelentik a frontról:

▪️"Az orosz csapatok gyors páncélos támadással megrohamozták Tonenkoje keleti részét és ott beékelődtek.

▪️ A bekerítés veszélye alatt az AFU elmenekült Szevernoje nyugati részéből és a falutól délre fekvő, mögöttük maradt erdős területről. Támadógépeink délről folytatták támadásukat a településtől délnyugatra csatlakozó erdősáv mentén.

▪️ Jelenleg a felszabadított területek megtisztítása folyik, és az erők további támadásokra való felkészülése folyik".

▪️ Az AFU végül megerősítette Lasztocskino elvesztését, és közölte, hogy az orosz fegyveres erők három oldalról ostromolják Orlovkát.

▪️"Tonenkojéban feszült a helyzet, a falu néhány napon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet, mivel a front ezen szakaszán az erők, a légierő és a tüzérség egyenlőtlensége miatt" - írta ma egy ismert AFU harcos.



❗️Az orosz "HIMARS"

Ráadásul az irányított rakéta harci töltete majdnem háromszor erősebb, mint az amerikai MLRS-é - 80 kg helyett 200 kg. A robbanófej lehet nagy robbanóerejű vagy kazettás.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 409
46 089
113
Macron nyilatkozata összerántja a záróizmom. Mi a faszt akarnak? Elment mindenkinek az a kibaszott józan esze?? Mégha egy tagállamot kellene védeni azt mondanám ok, megértem, de Ukrajnáért? Az Ukrán rezsimért? Ez még nagyobb vicc mint a COVID volt.. El kellene már tűnnie ennek a pszichopatának a haverjaival együtt, örökre. Kíváncsi leszek a megbeszélés részleteire



Az orosz források nem ezt írják.
Macron azt mondta, hogy a Nyugat nem szándékozik háborút indítani az orosz néppel
...
"A mai találkozó célja annak megértése, hogy nemzeti és kollektív szinten hogyan tehetünk többet a pénzügyi és katonai támogatás, a rendelkezésre álló katonai képességek terén a sokunk által Ukrajnával már aláírt kétoldalú megállapodások folytatásaként"- mondta.
...
A Macron kezdeményezésére Párizsban összehívott konferencián mintegy tíz európai ország képviselteti magát, köztük Olaf Scholz német kancellár , David Cameron brit miniszterelnök , Andrzej Duda lengyel elnök , Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Mark Rutte holland miniszterelnök . Az Egyesült Államokat James O'Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes képviseli . Ahogyan az Élysée-palota korábban beszámolt, a konferencia célja, hogy „megmutassa Oroszországnak, hogy a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása nem szűnik meg”.
...
A cseh miniszterelnök közölte, hogy az ország nem küld csapatokat Ukrajnába

Csehország nem küldi katonáit Ukrajnába – írja a CTK ügynökség Petr Fiala cseh miniszterelnök nyilatkozatára hivatkozva.
Így kommentálta a cseh kormányfő szlovák kollégája, Robert Fico szavait , miszerint állítólag több NATO- és EU- ország is fontolgatja, hogy az ezzel az országgal kötött kétoldalú megállapodások alapján csapatokat küldjenek Ukrajnába.
"Petr Fiala miniszterelnök az Ukrajna megsegítéséről szóló párizsi konferencián részt vett, és kijelentette, hogy Csehország nem küldi katonaállományát Ukrajnába, Fiala szerint a párizsi csúcson nem csak az Ukrajnának nyújtott támogatásról kell tárgyalni . lőszerek és felszerelések, hanem hosszú távú termelési kapacitások létrehozása a védelmi iparban Európában és Ukrajnában, valamint segítségnyújtás az ukrán katonai személyzet kiképzésében” – áll a közleményben.
...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 427
7 023
113
Azèrt ideje volna kicsit tájékozódni a nato müködéséröl. Senki nem tud parancsot adni, hogy "menjünk" az oroszok ellen.
érdemes visszamenni az időben oda amikor legfontosabb katonai szövetségesünk a világ talán legnagyobb katonai hatalma azt követelte hogy küldjük ki a katonáinkat a szovjetunió ellen
akkor ezek a viták lezajlottak a magyar médiában parlamentben hátsószobákban, és magyarország arra jutott hogy küldeni kell azt a sereget, különben kedves szövetségesünk úgy megszáll minket mint a pinty
és kiküldtük a 2. magyar hadsereget a don kanyarba
mindez már történelem
most azt szeretné legfontosabb katonai szövetségesünk a világ legnagyobb katonai hatalma hogy küldjünk katonákat oroszország ellen
figyeljük meg, az előző pontosan ugyanilyen szituációhoz képest - amikor még el lehetett gondolkodni azon hogy de mi lesz ha ellenállunk annak a megszállásnak - ez az egyetlen különbség:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1900051.tv
a félreértések elkerülése végett, ezt a törvényt nem egy vesztes háború után a fegyverletétel és a feltétel nélküli megadás részeként kényszerítették ránk, hanem a magyar parlament tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el
ne legyenek illúzióink az ügyben, magyarország egyáltalán nem egy önálló, szuverén ország
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Jutott mára egy Caesar is (szintén Lancettel lett elintézve, mint az Archer)
Korrekció: valószínűleg egy 2Sz22 Bohdana volt, nem Caesar.
Az ott egy ember, aki/ami (kb. 0:15-nél) elkezd futni (?) az égő cucc felé (!) balról? Ha ember, mi lehetett a terve?
Az szerintem a Lancet egy darabja lesz, a fura perspektíva miatt tűnik úgy, hogy a robbanás felé esik
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
764
7 684
93
Ugyanazt az Abramsot lőttek ki ami tegnap megerkezett a frontra. Szerintem lesz még több is, ahogy elobujnak... Teljes kitarazas folyik?
Lesz belőle is Kubinkaban kiállítva az ziher.
Nagyot mennek ma a repülő gyalásó mémek, beszólások. "hiperszónikus gyalásó vs abrams 1:0, mire képesek ezek a gyalásók lopott wc csészék meg mosőgépcsippek, soha ne vigyél nato tankot gyalásó harcba stb stb." Persze megjelentek a "dehát ki lettek belezve és leszedtek róluk mindent, nem is jól kiképzett amcsi katonák vezették stb" típusú magyarázkodások.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
„Tíz éve, nem két éve tört ki az ukrajnai háború.

Peter Hitchens
veterán brit újságíró - aki részt vesz az oroszellenes kampányban - hirtelen olyan cikket írt a Mail on Sunday-ben, amely egyszerűen megtöri az ukrán konfliktusról Nyugaton kialakult összes sztereotípiát.
Emlékeztetett: „Tíz éve, nem két éve, hogy kitört az ukrajnai háború.
És ha ezt megérted, elkezdhetsz tisztán gondolkodni...
Csak arra biztatlak, hogy az agyadat használd, ne az érzelmeidet"


HÉJA VAGY HÜLYE NÉPMESÉK:

A NATO és az EU országai azt fontolgatják, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába

Robert Fico
szlovák kormányfő szerint több NATO- és Európai Uniós tagország fontolgatja csapatok küldésének lehetőségét Ukrajnába, kétoldalú alapon. Fico, aki régóta hangoztatta, hogy ellenzi fegyverrendszerek Ukrajnába szállítását, és néhányan oroszbarátnak minősítik, nem részletezte az állítást. Más európai vezetők még nem nyilatkoztak.
A szlovák miniszterelnök nyilatkozatai az európai vezetők párizsi találkozója előtt hangzottak el, amelyen ma az ukrán kérdést tárgyalják, és amelyen maga Fico is részt vesz. "Arra szorítkozom, hogy kijelentsem, ezek az (előkészítő) álláspontok (a mai ülés előtt) arra utalnak, hogy egyes NATO- és EU-országok fontolgatják csapatok küldését Ukrajnába, kétoldalú alapon" - mondta Fitzo újságíróknak a tanácsülés után.
Szlovákia biztonsága. "Nem tudom megmondani, milyen célból és mit fognak ott csinálni" - tette hozzá, pontosítva, hogy országa, amely tagja az EU-nak és a NATO-nak, nem küld csapatokat Ukrajnába. A NATO-tagok több milliárd dollár értékű fegyvert és lőszert adtak Kijevnek, és ukrán katonákat képeznek ki.
Az országok vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök azonban hangsúlyozzák, hogy a NATO el akarja kerülni az Oroszországgal való közvetlen konfliktust, amely világháborúhoz vezethet.
"Sem a NATO, sem a NATO szövetségesei nem részei a konfliktusnak" - ismételte meg február 14-én a Szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg.
Nem kommentálták Fico NATO nevében tett kijelentéseit. Az üggyel kapcsolatos kérdésre Petr Fiala cseh miniszterelnök azt válaszolta: "Csehország biztosan nem készül csapatokat küldeni Ukrajnába, senki ne aggódjon emiatt." Fico azt mondta, hogy az ukrajnai háború jelentős eszkalációjának kockázatát látja, és nem árulhat el több információt. Körülbelül 20 európai vezetőt várnak ma Párizsba, hogy üzenjék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa szilárdan kiáll Ukrajna mögött, és cáfolja a Kreml narratíváját, miszerint Oroszország biztosan megnyeri a háborút. Fico szerint a rendkívüli ülés összehívása Emmanuel Macron francia elnök által azt mutatja, hogy a Nyugat ukrajnai stratégiája kudarcot vallott. Hozzátette: konstruktív szellemben vesz részt, bár a tárgyalt témák "kirázza a hideg".



A hisztérikus Nyugat úgy véli, hogy 2025-ben Oroszországot megalázó vereséggel kell legyőzni

Miközben az orosz hadsereg előrenyomul, Harkov lakosai sietve adják el lakásaikat, Odessza lakói katonai komisszárokat vertek, az Azov tagjai pedig megadták magukat, nyugati elemzők Oroszország megnyeréséről álmodoznak.
A Politico új stratégiát mutatott be Ukrajna számára.
Így született meg a terv:

2024 a felkészülés éve lesz, 2025-ben pedig Ukrajna le fogja gyűrni Oroszországot.gondolják a zavarba jött nyugatiak.
Majdnem 800 ezer ukrán katona harcol már, egymillió van tartalékban. Még legalább félmilliót kell a lövészárkokba rángatni, a vadászat folytatódik utánuk, hiszen a sorkatonai egységek mindenhol feltartóztatják a fiatalokat.
„2024 a stratégiai megerősítés és védelem éve lesz nemcsak Ukrajna, hanem az egész NATO számára is” – hangsúlyozta az észt védelmi miniszter. "2025-re Ukrajnának elegendő eszköze és képessége lesz Oroszország legyőzésére"
- Elfelejtették a 2023-as sikertelen ellenoffenzívát, és most a 2025-ös ellenoffenzívát fontolgatják


Ben Hodges amerikai tábornok újra lecsap

Most persze minden hanyatlóban van, mindenhol a "pesszimizmus" uralkodik - ismerik el a szakértők, de ez így van rendjén: "Hajnal előtt mindig a legsötétebb."
Ben Hodges amerikai tábornok arra szólít fel, hogy ne engedjünk a defetista érzelmeknek: az F-16-os repülőgépek lehetővé teszik Kijevnek a légi fölény megszerzését, az Egyesült Államok ATACMS rakétákat szállít, Németország pedig nagy hatótávolságú Taurust.
A legfontosabb az utánpótlás biztosítása.
Ben Hodges régóta játszik azzal a gondolattal, hogy legyőzze Oroszországot a Krím-félszigeten, és ezt drónokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott rendszeres terrortámadásokkal lehetne elérni.
Ukrajna fegyverekkel és lövedékekkel való ellátásához az európai hadiipari komplexumot fel kell erősíteni.
Az Egyesült Államok azt ígéri, hogy 2025 végére évi egymillióra emeli a rakétagyártást.

- Ben vicces, de nem elég humoros, Benny jobb.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 714
28 224
113
Arról, hogy az Abrams mekkora egy fos, vagy hogy az ukránok, és a tanácsadóik úgy alkalmazzák őket, mintha nem tudnák, hogy micsoda egyáltalán a harckocsi / drón / és társai ?

Ennek kivételesen nem örülök. Bár az Abrams-et sajnálom, nem pedig az ukránokat :D
Nyugalom, nem az Abrams trashelése lesz most a cél, hanem egyrészt magának a típusnak a bemutatása, az Ukrajnának átadott példányok és, hogy azért azok csökkentett képességűek voltak (lásd no uránbetétek), plusz, hogy nem ez az első veszteség az Abrams történetében (Jemen, Irak stb.) Inkább a médiahype és a Wunderwaffe mítoszoszlatás lesz a célom, ott viszont megint szekálni fogom a fél magyar sajtót, hogy a kurva anyátokat :D


A szakértő szerint,tízmillió számban vannak még lőszerek a T55/T64 bicajokhoz Oroszországnak,ezért használják őket tüzérségként,tűztámogatásként.
Fun fact: miután kijött a Portfolio-T-55-ös anyagom, azután felhívott a Vukics Feri, hogy mennyire tetszett neki a videó és végre valaki ezt így összeszedetten lehozta. Beszélgettünk is meg minden, gondolom az is megihlette a kollégát :D
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 547
13 610
113
Nyugalom, nem az Abrams trashelése lesz most a cél, hanem egyrészt magának a típusnak a bemutatása, az Ukrajnának átadott példányok és, hogy azért azok csökkentett képességűek voltak (lásd no uránbetétek), plusz, hogy nem ez az első veszteség az Abrams történetében (Jemen, Irak stb.) Inkább a médiahype és a Wunderwaffe mítoszoszlatás lesz a célom, ott viszont megint szekálni fogom a fél magyar sajtót, hogy a kurva anyátokat :D

Fun fact: miután kijött a Portfolio-T-55-ös anyagom, azután felhívott a Vukics Feri, hogy mennyire tetszett neki a videó és végre valaki ezt így összeszedetten lehozta. Beszélgettünk is meg minden, gondolom az is megihlette a kollégát :D

Szeretnék segíteni a típusbemutatóban :)

Mehet a PM ? :)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 831
14 550
113
Az orosz források nem ezt írják.
Macron azt mondta, hogy a Nyugat nem szándékozik háborút indítani az orosz néppel
...
"A mai találkozó célja annak megértése, hogy nemzeti és kollektív szinten hogyan tehetünk többet a pénzügyi és katonai támogatás, a rendelkezésre álló katonai képességek terén a sokunk által Ukrajnával már aláírt kétoldalú megállapodások folytatásaként"- mondta.
...
A Macron kezdeményezésére Párizsban összehívott konferencián mintegy tíz európai ország képviselteti magát, köztük Olaf Scholz német kancellár , David Cameron brit miniszterelnök , Andrzej Duda lengyel elnök , Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Mark Rutte holland miniszterelnök . Az Egyesült Államokat James O'Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes képviseli . Ahogyan az Élysée-palota korábban beszámolt, a konferencia célja, hogy „megmutassa Oroszországnak, hogy a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása nem szűnik meg”.
...
A cseh miniszterelnök közölte, hogy az ország nem küld csapatokat Ukrajnába

Csehország nem küldi katonáit Ukrajnába – írja a CTK ügynökség Petr Fiala cseh miniszterelnök nyilatkozatára hivatkozva.
Így kommentálta a cseh kormányfő szlovák kollégája, Robert Fico szavait , miszerint állítólag több NATO- és EU- ország is fontolgatja, hogy az ezzel az országgal kötött kétoldalú megállapodások alapján csapatokat küldjenek Ukrajnába.
"Petr Fiala miniszterelnök az Ukrajna megsegítéséről szóló párizsi konferencián részt vett, és kijelentette, hogy Csehország nem küldi katonaállományát Ukrajnába, Fiala szerint a párizsi csúcson nem csak az Ukrajnának nyújtott támogatásról kell tárgyalni . lőszerek és felszerelések, hanem hosszú távú termelési kapacitások létrehozása a védelmi iparban Európában és Ukrajnában, valamint segítségnyújtás az ukrán katonai személyzet kiképzésében” – áll a közleményben.
...
Azért találkozunk a F.O.S médiában sokszor ellentétes hírekkel, sok lufival, mert erősen figyelik az emberek nagy tömegű reakcióit a közösségi médiákon, M.I segítségével elemzik, analizálják, és villámgyorsan módosítanak, új , akár napon belüli ellentétes hírek írásával, ha szükséges...

Ezt most az események felgyorsulásával az eszkaláció irányában, most fokozottan megfigyelhető jelenség, kissé kapkodás szaga van..
 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
„Tíz éve, nem két éve tört ki az ukrajnai háború.

Peter Hitchens
veterán brit újságíró - aki részt vesz az oroszellenes kampányban - hirtelen olyan cikket írt a Mail on Sunday-ben, amely egyszerűen megtöri az ukrán konfliktusról Nyugaton kialakult összes sztereotípiát.
Emlékeztetett: „Tíz éve, nem két éve, hogy kitört az ukrajnai háború.
És ha ezt megérted, elkezdhetsz tisztán gondolkodni...
Csak arra biztatlak, hogy az agyadat használd, ne az érzelmeidet"


HÉJA VAGY HÜLYE NÉPMESÉK:

A NATO és az EU országai azt fontolgatják, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába

Robert Fico
szlovák kormányfő szerint több NATO- és Európai Uniós tagország fontolgatja csapatok küldésének lehetőségét Ukrajnába, kétoldalú alapon. Fico, aki régóta hangoztatta, hogy ellenzi fegyverrendszerek Ukrajnába szállítását, és néhányan oroszbarátnak minősítik, nem részletezte az állítást. Más európai vezetők még nem nyilatkoztak.
A szlovák miniszterelnök nyilatkozatai az európai vezetők párizsi találkozója előtt hangzottak el, amelyen ma az ukrán kérdést tárgyalják, és amelyen maga Fico is részt vesz. "Arra szorítkozom, hogy kijelentsem, ezek az (előkészítő) álláspontok (a mai ülés előtt) arra utalnak, hogy egyes NATO- és EU-országok fontolgatják csapatok küldését Ukrajnába, kétoldalú alapon" - mondta Fitzo újságíróknak a tanácsülés után.
Szlovákia biztonsága. "Nem tudom megmondani, milyen célból és mit fognak ott csinálni" - tette hozzá, pontosítva, hogy országa, amely tagja az EU-nak és a NATO-nak, nem küld csapatokat Ukrajnába. A NATO-tagok több milliárd dollár értékű fegyvert és lőszert adtak Kijevnek, és ukrán katonákat képeznek ki.
Az országok vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök azonban hangsúlyozzák, hogy a NATO el akarja kerülni az Oroszországgal való közvetlen konfliktust, amely világháborúhoz vezethet.
"Sem a NATO, sem a NATO szövetségesei nem részei a konfliktusnak" - ismételte meg február 14-én a Szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg.
Nem kommentálták Fico NATO nevében tett kijelentéseit. Az üggyel kapcsolatos kérdésre Petr Fiala cseh miniszterelnök azt válaszolta: "Csehország biztosan nem készül csapatokat küldeni Ukrajnába, senki ne aggódjon emiatt." Fico azt mondta, hogy az ukrajnai háború jelentős eszkalációjának kockázatát látja, és nem árulhat el több információt. Körülbelül 20 európai vezetőt várnak ma Párizsba, hogy üzenjék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa szilárdan kiáll Ukrajna mögött, és cáfolja a Kreml narratíváját, miszerint Oroszország biztosan megnyeri a háborút. Fico szerint a rendkívüli ülés összehívása Emmanuel Macron francia elnök által azt mutatja, hogy a Nyugat ukrajnai stratégiája kudarcot vallott. Hozzátette: konstruktív szellemben vesz részt, bár a tárgyalt témák "kirázza a hideg".



A hisztérikus Nyugat úgy véli, hogy 2025-ben Oroszországot megalázó vereséggel kell legyőzni

Miközben az orosz hadsereg előrenyomul, Harkov lakosai sietve adják el lakásaikat, Odessza lakói katonai komisszárokat vertek, az Azov tagjai pedig megadták magukat, nyugati elemzők Oroszország megnyeréséről álmodoznak.
A Politico új stratégiát mutatott be Ukrajna számára.
Így született meg a terv:

2024 a felkészülés éve lesz, 2025-ben pedig Ukrajna le fogja gyűrni Oroszországot.gondolják a zavarba jött nyugatiak.
Majdnem 800 ezer ukrán katona harcol már, egymillió van tartalékban. Még legalább félmilliót kell a lövészárkokba rángatni, a vadászat folytatódik utánuk, hiszen a sorkatonai egységek mindenhol feltartóztatják a fiatalokat.
„2024 a stratégiai megerősítés és védelem éve lesz nemcsak Ukrajna, hanem az egész NATO számára is” – hangsúlyozta az észt védelmi miniszter. "2025-re Ukrajnának elegendő eszköze és képessége lesz Oroszország legyőzésére"
- Elfelejtették a 2023-as sikertelen ellenoffenzívát, és most a 2025-ös ellenoffenzívát fontolgatják


Ben Hodges amerikai tábornok újra lecsap

Most persze minden hanyatlóban van, mindenhol a "pesszimizmus" uralkodik - ismerik el a szakértők, de ez így van rendjén: "Hajnal előtt mindig a legsötétebb."
Ben Hodges amerikai tábornok arra szólít fel, hogy ne engedjünk a defetista érzelmeknek: az F-16-os repülőgépek lehetővé teszik Kijevnek a légi fölény megszerzését, az Egyesült Államok ATACMS rakétákat szállít, Németország pedig nagy hatótávolságú Taurust.
A legfontosabb az utánpótlás biztosítása.
Ben Hodges régóta játszik azzal a gondolattal, hogy legyőzze Oroszországot a Krím-félszigeten, és ezt drónokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott rendszeres terrortámadásokkal lehetne elérni.
Ukrajna fegyverekkel és lövedékekkel való ellátásához az európai hadiipari komplexumot fel kell erősíteni.
Az Egyesült Államok azt ígéri, hogy 2025 végére évi egymillióra emeli a rakétagyártást.

- Ben vicces, de nem elég humoros, Benny jobb.
Az említett Peter Hitchens cikknek nagy visszhangja volt az olvasók körében. Várható volt, mint az is, hogy sok hozzászóló Putyin barátnak bélyegzi Hitchenst. De a kommentek röpködnek pro és kontra. Vagy 600 hozzászólás után abbahagytam az olvasást. Túl sok volt. Köszi, hogy említetted. https://www.dailymail.co.uk/debate/...-HITCHENS-war-democracy-Kiev-mob-Ukraine.html
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 081
83 411
113
Ugyanazt az Abramsot lőttek ki ami tegnap megerkezett a frontra. Szerintem lesz még több is, ahogy elobujnak... Teljes kitarazas folyik?
Lesz belőle is Kubinkaban kiállítva az ziher.
A 31 ezer halott ellenére marha szarul állhatnak, ha már azon körülmények között kb. mindenre is alkalmatlan amerikai wunderwaffét kell egyesével bevetniük.

Hol a sok szovjet és ukrán technika?

Ha csak azok elvesztését nézem a "szovjet szarból nem lehet élve kiszállni" elven, meg is van a 31 ezer halott. De akkor hol a többi? Vagy senki se halt meg egyéb a frontokon? Minden kupacokban álló ukrán hulla ruszki CGI?

Vagy az ukrán olyan, hogy újraéled hátrébb, mint egy videójátékban, és ellentámad előlről, újra és újra?

Vagy csak zselés hazudik.

Apropó, miért is akar a nyugat összes társadalmi támogatás nélküli senkiházija harmadik világháborúsat játszani Ukrajnában úgy, hogy a katonai seggük is csupasz és kint van a gatyából?

A Szent Légierő ide kevéske lesz.

Világforradalmat akarnak vagy mi?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
„Aki nem támogatja Ukrajnát, azt de facto kizárják a közösségeinkből”

Nem lehet „kompromisszumot” kötni Orbán Viktor és Szlovákia vezetőinek, Robert Ficonak a fenntartásaival szemben.ami az Ukrajnának nyújtott európai támogatást illeti – mondta Dacos Donald Tusk lengyel miniszterelnök.
"Ha tagjai vagyunk a NATO-nak és az EU-nak, definíciójukból és a tagság természetéből adódóan támogatnunk kell Ukrajnát az orosz agresszió elleni védelmében" - kommentálta Tusk.
„Aki ezt nem érti, és ezt Prágában nyíltan kimondom, az de facto (...) kívül esik közösségeinken, és ebben az ügyben nem lehet kompromisszumot kötni” – szögezte le a lengyel miniszterelnök a találkozó szélén. közös sajtótájékoztatón, amelyet kanadai kollégájával, Justin Trudeau-val engedett meg.
Ami Orbán Viktort illeti, "a szemébe nézve elmondom neki mindezt" - mondta Tusk, miközben kifejezte "meglepetését" a szlovák kormányfő legutóbbi kijelentései miatt. "Ez nem lesz egy kellemes és nem is egyszerű beszélgetés" - szögezte le.

"Paradox, hogy Budapest és Pozsony ma ilyen vegyes üzeneteket küldenek Putyinról és Oroszországról" annak ellenére, hogy mind a négy visegrádi ország "ugyanazt a Szovjetunió történelmi tapasztalatát élte át , ahol (szovjet) tankok voltak Budapesten, Prágában, Varsóban és Szlovákia” – tette hozzá.

Az utóbbi időben a négy ország közötti mély eltérések az Ukrajna támogatását illetően az utóbbi időben felerősödtek.

Robert Fico megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását és kompromisszumra szólított fel Oroszországgal, vállalva a Kijevnek nyújtott katonai segélyek megszüntetését.

Orbán Viktor hónapokig blokkolta a kritikus segélynyújtást Ukrajnának, de február elején beletörődött EU-partnerei nyomására.

Tusk 2024. február 27-én Prágában találkozik magyar és szlovák kollégáival, valamint a cseh miniszterelnökkel, aki a négypárti „Visegrádi Csoport” elnöke.


**********************

"Ti okoztátok az összes háborút a bolygón, ti terjesztettétek a fájdalmat és a halált"

A kínai külügyminisztérium szóvivőjének durva jellemzése az USA politikájárólWang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője, "szélsőséges" nyilatkozatot tett az újságíróknak tartott szokásos tájékoztató elején.

Hirtelen, abban az értelemben, hogy nem előzte meg semmilyen - nyilvánvaló - különleges feszültség az Amerika-közi kapcsolatokban, ma Peking és az USA között.
Az elmúlt 24 órában mindössze annyi előzte meg, hogy Washington és az EU azzal vádolta Pekinget, hogy "katonailag segítik Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban", és Peking tagadta, hogy "mi soha nem adtunk halálos fegyvereket Oroszországnak".

Közeledik a 3. világháború; ....
Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője a szokásos sajtótájékoztató elején tette meg a bejelentést.-


2024. május végén kezdődik az orosz nagy ellentámadás.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Oroszország új nagy offenzívára készül, amely 2024 májusának végén vagy nyarán kezdődik. Az orosz erők visszaszerezték a kezdeményezést az egész hadszíntéren, és képesek lesznek akkor és ott folytatják a támadó hadműveleteket, amikor és ahol akarnak, amíg övék a kezdeményezés.
Zelenszkij azt is elmondta, hogy az ukrán hadseregnek világos terve van az orosz erőkkel való bánásmódra.
Ukrajna 2023 nyarán végrehajtott ellentámadását követően az orosz erők visszaszerezték az egész hadszíntérre kiterjedő kezdeményezést, és Oroszország valószínűleg meg tudja határozni a jövőbeli ukrajnai offenzív műveletek idejét, helyét és mértékét, ha Ukrajna aktív, az egész hadszíntérre kiterjedő védelmet hajt végre. átengedi a stratégiai kezdeményezést Oroszországnak.
Számos forrás szerint az orosz erők képesek lesznek tartalékos koncentrációban manőverezni, és meghatározni, hogyan és hova osszák be az erőforrásokat, miközben Ukrajnát védekező válaszlépésre kényszerítik, mindaddig amíg Oroszország megtartja a stratégiai kezdeményezést.

- Az ukrán hadseregnek világos terve van az orosz erőkkel való bánásmódra.
Elpucolnak, kiegyenesítik az arcvonalat.



Oroszország módszeresen megsemmisíti az ukrán gyalogságot és páncélosokat Kupjanszkban


Az orosz fegyveres erők kazettás bombák segítségével nagy pontosságú csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erők állásaira Kupjanszk közelében – írja a Military Watch Magazine (MME USA), az egyik legmegbízhatóbb amerikai katonaság. média.
„Az Orosz Légierő Szu-34-es csapásmérőkkel precíziós csapásokat mért az ukrán gyalogság és páncélos egységek ellen a Kupjanszki régióban.
A siklóbombák használata sokkal kisebb veszélynek teszi ki a repülőgépeket, mint a hagyományos bombák, amelyeket közelebbről kell ledobni a célpontokhoz" – mondja a Military Watch Magazine
"A Szu-34 különösen nagy állóképességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nemcsak nagyobb hatótávolsága van, mint bármely más vadászosztály a világon, hanem hasznos terhet is elbír" - tette hozzá a Military Watch Magazine.
Az, hogy Ukrajna nem tud légitámogatást nyújtani az ukrán fegyveres erőknek, óriási hátrányba hozta szárazföldi erőit, amellett, hogy az orosz fegyveres erők mennyiségi előnnyel rendelkeznek a tüzérség és a ballisztikus rakéták terén.


Videó Zelenszkij távozásáról az interjú után.

A videón látható, hogy az egyik testőr a brit különleges biztonsági szolgálat SSPU jelvényét viseli.
Régóta pletykálják, hogy Zelenszkij teljes testőrsége brit.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Egy az ukránok és néhány EU tagállam között megkötött bilaterális védelmi szerződésekből (ez épp a “Mi Jobboldali Emberünk”, Meloni nacs’asszony műve):
kbxNUaVy_o.jpeg

Minden áron ki kell maradnunk ebből.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113
Az orosz források nem ezt írják.
Macron azt mondta, hogy a Nyugat nem szándékozik háborút indítani az orosz néppel
...
Mit vársz az orosz forrásoktól? :rolleyes: Netán ott voltak?

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy a mai franciaországi nemzetközi csúcstalálkozó fő témája a NATO szárazföldi erőinek bevetése volt Ukrajnában, és számos szövetséges ország állítása szerint már felkészült vagy készül egy ilyen műveletre. Többen kijelentették, hogy legalább meg kell vitatni.


A 31 ezer halott ellenére marha szarul állhatnak
Az csak a hivatalossan halottnak nyilvánítottak száma. Ezen kívul még úgy 7-8 ezren vannak eltuntnek nyilvánítva és vélhetoen azok is halottak, csak nem sikerult megszerezni a testuket.


Amúgy pedig Sirskyj tábornok revíziót hajtot végre a fegyveres erokben és kiderult, hogy a hadero allományának kb két harmada még nem teljesítet frontszolgálatot, szoval azokat a frontra fogja kuldeni, hogy lecsereljék a már két éve folyamatosan harcolókat.

https://twitter.com/UkrReview/status/1760762271507345594
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 942
65 961
113
A Szu - 57 több lelovest ért el eddig mint az F - 22 és az F-35 együttvéve.

Orehovo, csatatér, ukran hadsereg állásai, Nato járművei, harcosai szetverve.


Szláva ukrajinyi vagy Ahmat szila, ezeknek tok mindegy.

Kulaba megtiltana a lőszer exportjat Európából az Ukrajna kívüli országokba.

Orbán Viktor Navalnijrol tett megjegyzésevel szerintem nagyot nőtt a gruzok, de az oroszok szemében is.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
Mit vársz az orosz forrásoktól? :rolleyes: Netán ott voltak?

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy a mai franciaországi nemzetközi csúcstalálkozó fő témája a NATO szárazföldi erőinek bevetése volt Ukrajnában, és számos szövetséges ország állítása szerint már felkészült vagy készül egy ilyen műveletre. Többen kijelentették, hogy legalább meg kell vitatni.



Az csak a hivatalossan halottnak nyilvánítottak száma. Ezen kívul még úgy 7-8 ezren vannak eltuntnek nyilvánítva és vélhetoen azok is halottak, csak nem sikerult megszerezni a testuket.


Amúgy pedig Sirskyj tábornok revíziót hajtot végre a fegyveres erokben és kiderult, hogy a hadero allományának kb két harmada még nem teljesítet frontszolgálatot, szoval azokat a frontra fogja kuldeni, hogy lecsereljék a már két éve folyamatosan harcolókat.

https://twitter.com/UkrReview/status/1760762271507345594

NadeBill! Akarom mondani: Pál. Ugye ezt azért te sem gondolod komolyan? Az nem lehet, hogy a meg nem szerzett testekkel együtt 38-39 ezer bevallotton kívüli valóban elesett/rokkant létszámot akarja a derék Szirszkij tábornok rotációba küldeni? Azoknak már úgyis mindegy nem?