[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 315
27 318
113
A katonai vezetés 1990 óta máig felelős a politika és lakosság irányába jól kommunikált koncepciók, fenyegetések és stratégiák teljes hiányáért és a felelős gazdálkodásért mind a készletekkel, lehetőségekkel és állománnyal.

Ma is ugyanúgy mint 1990 óta bármikor.

Ez talán annak az öröksége, hogy egy bábállam tisztikara vedlett át és soha nem voltak úgy nevelve, hogy a hazának kellene megfelelni. Karrierizmus, korrupció és valamifajta szellemi kilátástalanság jellemezte őket és ezt őrökítik máig. Megfelelés max a szovjetek és bábjaik helyébe lépett helyi politikusok irányában van bennük, akiket ugyanolyan hévvel szolgálnak ki és gyártják a magyarázatot arra, amit megszabnak nekik.

A magyar katonatisztnek valahogy nem szakmája a háború, az idegen katonák tömeges legyilkolása, az idegen katonai és stratégiai infrastruktúra elpusztítása. Ezért nem is fogalmaz meg nyíltan koncepciókat, mert nem része a saját etikájának és a társadalmi közbeszédnek sem, hogy ezért tartjuk őt. Így nem lehet, eltartott kisujjal, egy a társadalomtól a bábállam évtizedei miatt idegennek tartott katonaság (a katona az megszálló, vagy azok segédcsapata) a hazával azonos érdekeit artikulálni. Pláne, hogy máig akkora titok a létezésük és annak miértje harminc évre, de inkább örökre, mint a szovjet időkben.

Ennek a következménye szerintem minden balfaszság a mai napig.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 514
55 767
113
Még is gond volt a 29esek reptetesevel ...

Azért volt gond a reptetése, mert szándékosan szabotálták a reptetést. Ezzel helyeztek nyomást a politikára, hogy cseréljék le a típust. Ennyi történt.

Dolgokat nagyjavítottak, volt amit valamelyest modernizáltak is, aztán eladták vagy feldarabolták és beolvasztották, majd vígan elutasították a felajánlott 1 euró/db-os Leopard 2A4-et, az ingyen Gepardot, M109-et...

Igen. Annak idején nekünk ajánlották föl először a Leopárd 2A4-eseket 1 eurós darab áron. Ezeket végül a lengyelek vették meg.
Aztán a Gepárdokat is, amik ha jól emlékszem romániában kötöttek ki.
A legutóbbi balfaszkodásunk az volt, amikor a hollandok kivonták a Leopárdjaikat, és azokra nem csaptunk le.
Finnek köszönték szépen, azóta is boldogok vele.
A mostani Z terv költségeinek töredékéért sokkal komolyabb haderőnk lehetne....
De mindegy, minden szép, minden jó, minden tökéletes, úgysem lesz háború és jól néz ki a milliárd eurókból létrehozott honvédelmi operett....
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 973
18 528
113
Azért ne túlozzunk.
Ha valami, akkor a mig29 volt a "műrepülőgép", legiharc fegyverzete legalábbis ósdi, földi meg gyakorlatilag nem létező.
23 nem véletlenül lett villámgyorsan kivonva.
21 se éppen a a világ teteje.
De ott volt ugye anno a nagyjavitott 22esek ugye, amit a lengyelek kb mostanáig üzemeltettek.
Légibázis tekintetében... Én talán taszart sajnálom, főleg, hogy az amerikaiak felújították.
Awacs önállóan felmerült meg anno anno anno is, eriye, de az azért jelentős kiadás.

Szárazföldi technikát lehetett volna racionálisabban leépíteni, megtartani.

4 dandár erőre való vasat mindenképp, az első vonalba.

T-72, BMP-1, Gvozdika, Akacia, alap lett volna a nehézfegyverzetben. Mellé megtartani a KUB, Shilka, Strela-10, önjáró légvédelmet.

Tartalékos, területvédelmi erőknek, mehetett volna a mintegy, 500 db BTR, D-20 tarack, T-55AM. Beszerezni rengeteg kézi páncéltörő fegyvert és légvédelmi rakétát.

Letárolni mindennemű csöves fegyvert, ami nincs hadrendben, gépkarabélytól felfelé, a gépágyúkig.

Ez a mi lehetett volna, ha... De ilyen ugye nincs. Maradt a jelenlegi helyzet, a harcképtelen haderő.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 771
113
Helyzet az,hogy az utolsó honvédelmi program a Keleti féle volt.Az a 2015ig terjedő időszakra szolt,odáig számolt a korszerűsitett eszközökkel megoldva a sereg felszerelését-ami 3 aktiv,és 6 tartalékos gépesitett-páncélos dd-bol állott (volna-bár a szervezeti keret végülis léterejött)
2015 utánra már nem terveztek,csak felvázolták az álláspontot.Amit lehet és érdemes,azt újra lehet korszerűsiteni-de inkább új eszközöbeszerzés kivánatos.
Mondjuk akkor senki nem gondolta volna,hogy a Rafale vagy a T90 még 30 év múlva is gyártásban lesz.....
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 755
14 857
113
Helyzet az,hogy az utolsó honvédelmi program a Keleti féle volt.Az a 2015ig terjedő időszakra szolt,odáig számolt a korszerűsitett eszközökkel megoldva a sereg felszerelését-ami 3 aktiv,és 6 tartalékos gépesitett-páncélos dd-bol állott (volna-bár a szervezeti keret végülis léterejött)
2015 utánra már nem terveztek,csak felvázolták az álláspontot.Amit lehet és érdemes,azt újra lehet korszerűsiteni-de inkább új eszközöbeszerzés kivánatos.
Mondjuk akkor senki nem gondolta volna,hogy a Rafale vagy a T90 még 30 év múlva is gyártásban lesz.....

A keleti féle 3 + 6 dandár pontos felépítéséről anno valaki - talán @blogen - írt hosszabb hsz-t.

Ezt be lehetne megint kopizni? Most nem találom.

Úgy rémlik ott egy dandárban két hk zászlóalj is volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Crusader

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 315
27 318
113
A keleti féle 3 + 6 dandár pontos felépítéséről anno valaki - talán @blogen - írt hosszabb hsz-t.
Ezt be lehetne megint kopizni? Most nem találom.
Úgy rémlik ott egy dandárban két hk zászlóalj is volt.
Én is írtam, de az eredetit nem én, hanem:
Így van! Az első felállás ez lett volna dandáronként: 3x44 BMP-1 (Ha jól emlékszem a BMP-2 tornyával, megerősített páncélzattal és erőátviteli rendszerrel.)+3x8 2SZ1 glz alárendelt üteg, 2x44 modernizált T-72, 24db 2SZ1 a tüzérosztályban, 24db Maljutka-P a páncéltörő osztályban (Az új típus beszerzéséig.), 12db Sztrela-1M a lérak ütegben (Az új típus beszerzéséig.), 4db BRM-1K és 10db BMP-1F a felderítő században, 14db VS-BRDM-2 a vv században. A ruszkiktól beérkezett és akkor beérkező BTR-80 és BTR-80A illetve a 62. dd.-nál 1990-óta meglévő 140db BTR-80 harcjárművekkel a fő védőerők 6 tartalék gldd-a lett volna felszerelve.
Hadrendben lett volna a három dandárnál: BMP-1 402db, BRM-1K 12db, BMP-1F 30db., T-72 252db (A kiképző kocsikon kívül /10db/ még 14db-ot be kellett volna szerezni, tárgyalások folytak róla állítólag.), Gvozgyika 144db, Maljutka-P 72db, Sztrela-1M 36db, VS-BRDM-2 42db.
És akkor még volt 6 tartalék dandár 1999-ben.
Tehát ez, középen Keleti tervezete. A valóság akkor az MN-től megörökölt gépesített lövészdandár struktúra volt:
haderofejlesztespolitika.jpg

A tartalékos dandárok felépítésére nem derül ki a terv. A meglévő eszközök alapján az előbbi feltételezés, a T-55HIFV/HAPC-ra épülő meg konkrétan ismert elképzelés volt:
orbat.jpg
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 404
120 593
113
Én is írtam, de az eredetit nem én, hanem:

Tehát ez:
haderofejlesztespolitika.jpg

A tartalékos dandárok felépítésére nem derül ki a terv. A meglévő eszközök alapján az előbbi feltételezés, a T-55HIFV/HAPC-ra épülő meg konkrétan ismert elképzelés volt:
haderofejlesztespolitika2.jpg
a mostani még a nyílt infók alapján se pontos, nemhogy a valóság alapján.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 771
113
Rubin hadrend,és a 90es évek tervezetei egyértelműen a Hart féle dd szervezetet épitette.Eredeti terv a 2hk zl+3 gl zi+1 feld oszt+tüzér oszt+légvédelmi oszt+műszakiak+logisztika+REH század.
De a Rubin hadrendben volt hk dd,4 hk zl+1 gl zl felépitéssel.
Volt,mikor 2 zl hk volt a gépesitett dd-ban,volt amikor egy.
De a zl szervezet változtatására is voltak tervek.Nagyon komoly szándék volt a 4 manőverszázados zl szervezet bevezetésére-de végűl elvetették (szerintem pedig jó lett volna)
Az aktiv és tartalékos dd-ok ugyan olyan felépitésűek lettek volna,csak a modernebb eszközök mentek az aktiv dd-okhoz (pl T72 az aktivaknál,Ötvenöcsi meg a tartalékosoknál)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 315
27 318
113
A lőtéri kutya nem mondta sose, hogy 44 gèp a lövesz zaszlóalj, hivatalos RM közleményben benne vannak az általunk rendelt alverziók is. Tudsz te ennél jobbat is.
Egyszer már kiszámoltuk itt funkció szerint hány KF41 modifikáció kell mire a magyar hadrendben. De az nem hivatalos. Nincs semmilyen hivatalos szervezeti ábra egy elméleti Lynx zászlóaljra és mint írtam az az elméleti ábra ott fenn egy teljesen találgatás nélküli történet. Feljebb írtam a szovjet titkosításmániáról is pár sort, az idevág. Nem megyek már bele honvédológiai hipotézisállításokba töredékesen átjött dezinformációk alapján.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 315
27 318
113
Nem lenne egyszerübb,ha egyszerűen nyilvánosságra kerülne a szervezeti tervezet?
Mordorban vagy Moszkvában úgy is tudják.....
Az a vicc, hogy már Mordorról és Moszkváról is tudunk mindent, csak MH titkos nagyon, de nagyon! Mondjuk azt a gyengén nagyon keveset, amit most terveznek én is titkolnám, mert még a végén kiderülne az amúgy is ismert realitás: a térség legkisebb és leggyengébb haderejét "építjük" példátlan lassúsággal.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 404
120 593
113
Ha megnézitek a cseh topikba felrakott szervezeti felépítését a cseh zaszlóaljaknak onnantól nagy meglepetések nem fognak érni