KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

Papi azt ígérte a magyar KF51 fejlesztés később alkalmas lesz a 130-asra.

. A párizsi vásáron bemutatott demonstrációs rendszerrel ellentétben a Panther KF51 HUN a Rheinmetall jól bevált 120 mm-es sima felületét tartalmazza majd. L55A1 fúrt pisztoly, amely a legújabb Leopard 2 verziókban is be van szerelve. Ennek célja a magyar Leopard 2 flottával való logisztikai egyenértékűség biztosítása. Ennek ellenére a Panther KF51 HUN-ban már lesz automata rakodó. A torony
Az architektúra lehetővé teszi a Rheinmetall 130 mm-es fegyver későbbi telepítését is

Ez oké, csak az alapállításod nem állja meg a helyét, mert a 130-as lőszer hüvelye dagadtabb.
Ha ott van letéve a pofád elé (meg elég hülye vagy hogy emelgesd is) akkor láthatóan nagyobb.
...és @fedett_mókus!
Pedig @tarzaan -nak ez esetben valószínűleg igaza van.
A lőszer (!) maximális átmérőjét a hüvely átmérője adja meg.
Jó a kép, amit @krisss betett, csak jó helyre kell koncentrálni. Javaslom megfigyelni a hüvely nyakát a 120-asnál, és a 130mm-es verziónál is.
Ott látszik, hogy mindkettő azonos méretű átmérőjű hüvelyfalból szűkül le az egyik esetben 120, a másik esetben 130mm-re. Ez onnan látszik jól, hogy a szűkülési szöge nagyjából megegyezik, csak a szűkülés hamarabb befejeződik kb. félúton a 130-as lőszernél.
Azaz a töltényűr átmérője megegyezik, egyszerűen a csövet kell csak más geometriával gyártani.
Ez azért lehet fontos, mert az automata töltő pillanatok alatt módosítható 130-asra, amennyiben a mechanizáció elbírja a nagyobb tömegű lőszert.
Ebben az esetben csak az automata töltő carusel rendszerét hossztengely irányban meg kell növelni.
Ez látványosan csak annyit jelent, hogy hátrafelé nagyobb lesz a torony nyúlványa.
Ezzel együtt minden elektronika használható, mert ugyan annyi lőszert fog tudni 120-ból is, mint 130-asból.
Még a toronygyűrűt sem fogja nagyobb asszimetrikus terhelés érni, mert ugyan súlyosabb lesz a tár emiatt de a cső is erősebb, és hosszabb lesz. Másrészt a 130-as a nagysága miatt jobban előre is nyúlik a csőben.

nem, nincs
nem értem, valaki aki a kezébe fogta leírta hogy a 130-as dagibb , én közelről láttam mindkettőt és mondom hogy dagibb , van még kérdés?
Nyaktól felfelé lehet dagibb, de gyakorlatilag, ha tényleg megcsinálta paintes pöcsölést, akkor azt veheted ekzakt bizonyítéknak is!
Mivel egy képen van a 2 lőszer egymás mellett megfényképezve, így kizárható a fényképezéskori jelentős torzulás.
Innentől pedig, ha képpontmérés során azonos a hüvely talpának átmérője, akkor az valóságban is úgy van.
Amit ő csinált, az a mérjük le módszer.
Én meg megpróbáltam elmagyarázni, hogy ez valójában miért lehet így.
Különben az elv tényleg félig a supershoot módszer. Mert ugye ott is azzal játszanak, hogy a töltény nyakának szűkülését csökkentik, vagy akár el is hagyják.
Ha belegondolunk akkor ez logikus is.
Mert mit mond a RM a 130-asról?
Hogy minden Leopard 2 átfegyverezhető vele. Ha viszont a más hüvelyátmérő miatt át kell tervezni a tárat ( mert ugye a kézitöltésű esetén is van tár!) akkor azért az nem kis meló.

• Tetszik
Reactions: endre
Nyaktól felfelé lehet dagibb, de gyakorlatilag, ha tényleg megcsinálta paintes pöcsölést, akkor azt veheted ekzakt bizonyítéknak is!
Mivel egy képen van a 2 lőszer egymás mellett megfényképezve, így kizárható a fényképezéskori jelentős torzulás.
Innentől pedig, ha képpontmérés során azonos a hüvely talpának átmérője, akkor az valóságban is úgy van.
Különben az elv tényleg félig a supershoot módszer. Mert ugye ott is azzal játszanak, hogy a töltény nyakának szűkülését csökkentik, vagy akár el is hagyják.
Hogy minden Leopard 2 átfegyverezhető vele. Ha viszont a más hüvelyátmérő miatt át kell tervezni a tárat ( mert ugye a kézitöltésű esetén is van tár!) akkor azért az nem kis meló.
Huszár nagyobb bazmeg. Fogtam a kurva a kezemben...

Ő meg lemérte képpontra. Ebben az esetben ez az összehasonlítás szempontjából pontosnak vehető.
Ne haragudj, de én annak hiszek.
Mérnök vagyok.
Ha a RM-tól hozol egy mm pontos méretet, ami ezt megcáfolja, akkor meg neked fogok hinni.
Ez ilyen egyszerű.

Szerk.: fontos, hogy a hüvely talpi átmérőjéről beszélünk!

Jó feladom

• Vicces
Reactions: Nemerson
Ez stimmol, meg hiszünk is neked, mert hülyeséget nem szoktal, csak zavar van az erőben.
Mert végig arról volt szó, hogy a lövedék átmérőjet növelik meg, azt se nagyon, magához a lőszer atmerojehez nem nyúlnak, hanem hosszabbítják, a kivetotoltet megnovelesevel akarják főképp növelni a dzsúzst.
Főleg hogy egyszerűbb legyen a 120-130 átállás.
(Megj: ezen az alapon akár maradhatott is volna a 120 több kivetotoltettel, de hát eliszenem).
Szóval ez így nem kérek. Kicsit üti a marketinget.

• Tetszik
Reactions: endre