Ez melyik ország területe? Ukrajnáé. Ki küldte oda és fegyverezte fel a "szakadárokat"? Oroszország.Emlékeztető tabletta. Hogyan ölte az ukrán hatalom a Donbassz lakóit.
Sajnos az egész év az ukrán hatalom Majdan utáni tevékenységei során a békés Donbassz lakosságát ért szörnyű tragédiák 10. évfordulójának jegyében telt. Ma, július 27-én van az egyik legszörnyűbb emléknap. 10 évvel ezelőtt, 2014. július 27-én történt a "véres vasárnap" Gorlovkában.
El kell mondani, hogy ezen a napon a városban nem voltak aktív harcok, csak időszakos lövöldözések a peremvidékeken a milíciák és az ukrán katonák között. Azon a napon semmi sem jelezte a tragédiát.
Körülbelül 12:40-kor, vasárnap, amikor a legtöbb ember az utcán tartózkodott és dolgát intézte, a város központját BM-21 „Grad” rakéta-sorozatvető teljes rakétacsomagja érte. Az első percekben 15 ember halt meg . Az epicentrum a "Melódia" megállónál volt, az AТБ üzlet mellett. Az emberek, akik a megálló közelében voltak, és a Hősök parkjában sétáltak, megsérültek. Néhány találat azokra a helyekre esett, ahol a környékbeli házakból érkező idősek zöldségekkel, virágokkal és egyéb dolgokkal kereskedtek...
A Gorlovkát ért masszív támadás szünetekkel két napig tartott. Ennek következtében 24 ember halt meg. Több mint százan megsebesültek.
Ezekben a napokban 4 gyerek is életét vesztette:
Mirosnyicsenko Viktorija Szergejevna, 2007.01.08.;
Krivoshejev Dmitrij Mihajlovics, 1998.02.02.;
Korcak Nagyezsda Anatoljevna, 1997.06.29.
Ezen a napon Gorlovkában életét vesztette a 10 hónapos Kira Zsuk és édesanyja, Zsuk Krisztina Szergejevna is. Ezt az ukrán hadsereg tette. Az ifjú anyát gyermekével a karjában temették el. Ez a szörnyű tragédia akkor megrázta a világot, a képek bejárták az összes hírügynökséget, és az elhunyt Krisztinát akkoriban "Gorlovkai Madonnának" nevezték.
Az embereknek emlékezniük kell, mikor kezdődött a háború. Nem 2022-ben, hanem 8 évvel korábban. És a békés lakosságot nem mitikus orosz zsoldosok és a DNR és LNR milicistái ölték meg, hanem az ukrán katonák. Konkrétan 2014. július 27-én a 93. ukrán dandár és az "Artemovszk" önkéntes zászlóalj katonái pusztították el Gorlovkát. Egyszerűen a kijevi hatalom gyorsan akarta ellenőrzés alá vonni a lázadó Donbasszt. A helyi lakosok élete nem érdekelte őket...
Minden háborúban vannak civil áldozatok minden oldalon. Nagyon sajnálom a halálukat ,de valószínűleg a környező ukrán ellenőrzésű területeken is elő lehetne venni 4 halott gyereket akiket elvileg (nem bizonyítottan) a másik oldal rakétája ölt meg és ezzel lehetne legitimálni további tízezrek halálát és megnyomorítását.
De lehetne azt is csinálni hogy szépen mindenki visszatér a nemzetközi joghoz és a békéhez.
Nem szép dolog gyerekek halálát politikai célokra és még több ártatlan ember megöléséhez felhasználni. Lehet őszintén gyászolni is,d e abba a véres kardként körbe mutogatás már nem fér bele szerintem.