A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Miért, az évtized végére jobbak az anyagi kilátások?
Vagy változnak a prioritások?
Annyi költöttek a seregre, hogy legyen mit mutogatni, oszt jó napot. Ha eleget mutogatják a High-Tech fegyvereket, akkor a többség elhiszi, hogy meg vagyunk védve, és láthatóan ez a prioritás!

Ha az eredeti terv megvalósul, akkor elvileg lenne egy felszerelt, zömmel német eszközökkel operáló nehézdandár + egy kicsit vegyesfelvágott (német, török és modernizált orosz cuccok) közepes dandár.

A Zrínyi akkor is alulméretezett lett volna, de legalább megvalósult volna.

Most az van, hogy még ez az alulméretezett program is több sebből végzik.

Ha az eredeti terv megvalósul, akkor elvileg lenne egy felszerelt, zömmel német eszközökkel operáló nehézdandár + egy kicsit vegyesfelvágott (német, török és modernizált orosz cuccok) közepes dandár.

A Zrínyi akkor is alulméretezett lett volna, de legalább megvalósult volna.

Most az van, hogy még ez az alulméretezett program is több sebből végzik.
Most is ez lesz, 1 közepes dandár ami kb a világon az egyik legmodernebb és még 1-2 dandár a maradékból így úgy felszerelve.

Szerintem dudi sem gondolja azt, hogy teljes mértékben le lehet szimulálni.

Talán azt az 1-2-x%-ot lehet hozzátenni, közelebb hozni. De nem kiváltani.

És az orosz test mellett puffogtatós, stresszes gyakorlatok mennyire vannak közel szerinted?
Tábori körülmények kiképzésen abban segítenek hogy beidegződjön minden. Hogy pakolja a zsákot, személy szerint mire van szüksége a katonának.
Megsül,fagyoskodik,ázik,stb...tanul, békében. Hol hogyan tárolja a dolgait. Hogyan tartsa magát tisztán,stb Parancsnokok is jobban látják az emberek kapacitását. Kijönnek az egészségügyi problémák,pl vizesedő izületek, térlátás korlátozottsága, koncentráció deficit,stb
A zaj nagyon durva dolgokra képes. Harc után nekem sok problémám volt az alvással.
Nem rémálom, hanem a körülöttem becsapódó töltetek, robbanásai újra és újra ismétlődtek a fejemben, elborítva adrenalinnal...Ki kellett tapasztalni mi segít olyankor. ( Rumos tea + sok cigi. )
Belek, állati vér, szagok pedig a mindennapi élet velejárója.
A laktanyában még fanatista, harcos állomány rendszerint megzuhan a rotációt követő első napfelkelténél.
Mikor tudatosul benne hogy mi az a ragacs amibe belenyúlt hajnal 3-kor....szagok, szemét,zaj...majd a fáradság.
Az állandó feszültség, éberség nagyon tud nyomni. Alvásmegvonás, és minden ami vele jár.
Bekattant társad lefegyverezni, őrizni, bereccsent újoncot tutujgatni, sebesülteket ellátni, halottaid ponchozni...
Ebben enni, inni, aludni.
Ezt szerintem a fent említett tábori kiképzés adja meg valamilyen szinten. Aztán lehet szimózni ott is. Franciáknak is voltak konténerek, épületek ilyen foglalkozásoknak....este megentél a homokzsákos sátradba...

Ez is a 209 darab tovább aprózása?
Helyőrségük hol lesz?

Én szervezetileg nem értem az egészet.
Ugyebár jelenleg van 1 dedikált felderítőezredünk (amin belül a mélységi felderítőktől a kibertérig minden van), aztán a lövészdandárokban zászlóalj szinten van dedikált felderítő alegység. Illetve a különleges erők profiljába tartoznak még a felderítő műveletek is többek között. Ez így logikus alapvetően. De most ezek szerint a BHDD (ami eredendően rendészeti, testőrségi-koronaőrségi és protokolláris feladatokat lát el) is kap valamilyen felderítő alegységet (tovább bonyolítva a dolgot, a huszárosztályon belül).
Nem úgy lett volna logikus hogy a felderítőezred alá szervezik? Vagy ha nem oda akkor a lövészdandárok saját felderítőit fejlesztik-bővítik?

Ugyebár jelenleg van 1 dedikált felderítőezredünk (amin belül a mélységi felderítőktől a kibertérig minden van), aztán a lövészdandárokban zászlóalj szinten van dedikált felderítő alegység. Illetve a különleges erők profiljába tartoznak még a felderítő műveletek is többek között. Ez így logikus alapvetően. De most ezek szerint a BHDD (ami eredendően rendészeti, testőrségi-koronaőrségi és protokolláris feladatokat lát el) is kap valamilyen felderítő alegységet (tovább bonyolítva a dolgot, a huszárosztályon belül).
Nem úgy lett volna logikus hogy a felderítőezred alá szervezik? Vagy ha nem oda akkor a lövészdandárok saját felderítőit fejlesztik-bővítik?
Ez így már nem fog a bhd-hoz kötődni.

A harcfelderítő az más kávéház.

Az amcsiknál is van recon és van cavalry ami külön szakcsapat.