A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 036
18 272
113
Miért, az évtized végére jobbak az anyagi kilátások?
Vagy változnak a prioritások?
Annyi költöttek a seregre, hogy legyen mit mutogatni, oszt jó napot. Ha eleget mutogatják a High-Tech fegyvereket, akkor a többség elhiszi, hogy meg vagyunk védve, és láthatóan ez a prioritás!

Ha az eredeti terv megvalósul, akkor elvileg lenne egy felszerelt, zömmel német eszközökkel operáló nehézdandár + egy kicsit vegyesfelvágott (német, török és modernizált orosz cuccok) közepes dandár.

A Zrínyi akkor is alulméretezett lett volna, de legalább megvalósult volna.

Most az van, hogy még ez az alulméretezett program is több sebből végzik.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 382
86 465
113
Ha az eredeti terv megvalósul, akkor elvileg lenne egy felszerelt, zömmel német eszközökkel operáló nehézdandár + egy kicsit vegyesfelvágott (német, török és modernizált orosz cuccok) közepes dandár.

A Zrínyi akkor is alulméretezett lett volna, de legalább megvalósult volna.

Most az van, hogy még ez az alulméretezett program is több sebből végzik.
Most is ez lesz, 1 közepes dandár ami kb a világon az egyik legmodernebb és még 1-2 dandár a maradékból így úgy felszerelve.

F

Filter

Guest
Szerintem dudi sem gondolja azt, hogy teljes mértékben le lehet szimulálni.

Talán azt az 1-2-x%-ot lehet hozzátenni, közelebb hozni. De nem kiváltani.

És az orosz test mellett puffogtatós, stresszes gyakorlatok mennyire vannak közel szerinted?
Tábori körülmények kiképzésen abban segítenek hogy beidegződjön minden. Hogy pakolja a zsákot, személy szerint mire van szüksége a katonának.
Megsül,fagyoskodik,ázik,stb...tanul, békében. Hol hogyan tárolja a dolgait. Hogyan tartsa magát tisztán,stb Parancsnokok is jobban látják az emberek kapacitását. Kijönnek az egészségügyi problémák,pl vizesedő izületek, térlátás korlátozottsága, koncentráció deficit,stb
A zaj nagyon durva dolgokra képes. Harc után nekem sok problémám volt az alvással.
Nem rémálom, hanem a körülöttem becsapódó töltetek, robbanásai újra és újra ismétlődtek a fejemben, elborítva adrenalinnal...Ki kellett tapasztalni mi segít olyankor. ( Rumos tea + sok cigi. )
Belek, állati vér, szagok pedig a mindennapi élet velejárója.
A laktanyában még fanatista, harcos állomány rendszerint megzuhan a rotációt követő első napfelkelténél.
Mikor tudatosul benne hogy mi az a ragacs amibe belenyúlt hajnal 3-kor....szagok, szemét,zaj...majd a fáradság.
Az állandó feszültség, éberség nagyon tud nyomni. Alvásmegvonás, és minden ami vele jár.
Bekattant társad lefegyverezni, őrizni, bereccsent újoncot tutujgatni, sebesülteket ellátni, halottaid ponchozni...
Ebben enni, inni, aludni.
Ezt szerintem a fent említett tábori kiképzés adja meg valamilyen szinten. Aztán lehet szimózni ott is. Franciáknak is voltak konténerek, épületek ilyen foglalkozásoknak....este megentél a homokzsákos sátradba...

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 000
2 538
113
Ez is a 209 darab tovább aprózása?
Helyőrségük hol lesz?

Én szervezetileg nem értem az egészet.
Ugyebár jelenleg van 1 dedikált felderítőezredünk (amin belül a mélységi felderítőktől a kibertérig minden van), aztán a lövészdandárokban zászlóalj szinten van dedikált felderítő alegység. Illetve a különleges erők profiljába tartoznak még a felderítő műveletek is többek között. Ez így logikus alapvetően. De most ezek szerint a BHDD (ami eredendően rendészeti, testőrségi-koronaőrségi és protokolláris feladatokat lát el) is kap valamilyen felderítő alegységet (tovább bonyolítva a dolgot, a huszárosztályon belül).
Nem úgy lett volna logikus hogy a felderítőezred alá szervezik? Vagy ha nem oda akkor a lövészdandárok saját felderítőit fejlesztik-bővítik?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 265
113
Ugyebár jelenleg van 1 dedikált felderítőezredünk (amin belül a mélységi felderítőktől a kibertérig minden van), aztán a lövészdandárokban zászlóalj szinten van dedikált felderítő alegység. Illetve a különleges erők profiljába tartoznak még a felderítő műveletek is többek között. Ez így logikus alapvetően. De most ezek szerint a BHDD (ami eredendően rendészeti, testőrségi-koronaőrségi és protokolláris feladatokat lát el) is kap valamilyen felderítő alegységet (tovább bonyolítva a dolgot, a huszárosztályon belül).
Nem úgy lett volna logikus hogy a felderítőezred alá szervezik? Vagy ha nem oda akkor a lövészdandárok saját felderítőit fejlesztik-bővítik?
Ez így már nem fog a bhd-hoz kötődni.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 265
113
A harcfelderítő az más kávéház.

Az amcsiknál is van recon és van cavalry ami külön szakcsapat.