Igazából azt kell emgnézni, hogy amit most megrendelsz 4G/5G az a leszállitáskor és rendszerbe állitáskor várhatóan hol fog elhelyezkedni a harcászati/technológiai ranglétrán a "többiekhez képest" és úgy megéri-e...
Szia,
Sot, szerintem e mellett azt is kell nezni, hogy az elettartalma alatt mennyi harcerteket kapunk a penzert, tehat kb 20 ev mulva mi er valamit.
Szerintem most egy stabil ponton vagyunk: legirendeszetet tudunk csinalni, ha megjon a +4 Gripen, akkor problemamentesen egyszerre 2 helyszinen is.
Innen sok iranyba lehet tovabblepni:
1. Neha tudjunk csunyan nezni kecskepasztorokra. Ennek szerintem nincs lenyeges haszna, ezert erre nem erdemes lathato mennyisegu penzt elkolteni.
2. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul napokig vedeni a magyar legteret egy erotlen tamadassal szemben. Ez nagyobbreszt szervezest igenyel (szerintem ha a feltucat repterunkbol valtakozva valamelyik 4 tartalmaz legalabb felfegyverzett geppart, ezek mindegyike vedve NASAMS-szal es gepagyukkal, legalabb 2-nel a megerositett fedezekek hasznalatban vannak, akkor van esely arra, hogy kb 4 db 4. generacios geppel szemben fel tudjanak szallni a gepeink), termeszetesen azon kivul, hogy nem csak beszelunk fegyvervasarlasrol, hanem tenylegesen rendelkeznek a gepeink megfelelo mennyisegu modern legiharcraketaval. Ennek a human oldala is nagy kihivas (8 pilota keszultsegban tartasa, hozza 4 muszaki raj, es persze 4 legvedelmi szakasz gepagyuval es raketaval). Szoval szerintem ehhez nagyon sok minden hianyzik, de uj repulogep pont nem.
3. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul napokig vedeni a magyar legteret egy kozepesen erotlen (pl. egy szazad 4. gen gep) tamadassal szemben. Ezt egyreszt el lehet erni azzal, hogy van 3 db 4. gen szazadunk, amiknek ez 1/3-a keszultsegben van. Ez iszonyu teher a pilotaknak, meghozza rengeteg pilotanak, hiszen 3 szazadot terhelunk le brutalisan. Szerintem irrealis, hogy legyen ennyi pilotank. Vagy ugyanezt elerhetnek azzal, hogy a legirendesz/gyakorlo szazad mellet van 1 db 5.gen szazad, aminek az 1/3-a keszultsegben van. Ez pilota oldalrol joval realisabb, de kell hozza egy szazad 5. gen gep, amibol nem letezik mas, mint az F-35, amit egy orulttol kellene megvenni es az engedelyevel uzemben tartani.
4. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul egy kicsi, de nem ongyilkos legitamogatsra is. Ez csak 5. gen geppel lehetseges, lasd az elozo pont veget.
Szoval szerintem a realis az, hogy nem koltunk ujabb gepekre, de koltunk arra, hogy a meglevok hasznalhatoak legyenek.
Az idealis meg az, hogy veszunk plusz egy szazad F-35-t, ezzel keszitve egy hi-lo mixet, de ehhez nem csak hazudni kellene a GDP 3%-t, hanem ellopas nelkul a honvedsegre kolteni, mivel sok-sok mindenre kell kolteni ez elott.
Az, hogy pl. F-15EX-re koltsuk el a penzunket, az teljes orulet, hiszen igy joval dragabban vehetunk sokkal gyengebb gepet, minden elony nelkul.
Eurofighter/Rafael/GripenE csak kicsit jobb: ez is sokkal dragabb es sokkal gyengebb, mint egy F-35, de legalabb USA fugges nelkul.