[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 309
11 004
113
Megmosolyogtató az egész. Arról szól, hogy megnyugtassa a közérdekűt, hogy miért kell csilliárdokat kifizetni egy, olyan gépre aminél 1 repült órára jut 6 óra karbantartás és erősen függ az online és fizikai US logisztikától vannak már tapasztalatok üzemeltetőknél ami nem teljesen szép kerek pozitív a Nato-n belül. Több modernizációjuk az említett beszerzés miatt erősen csúsztatva lesz.
Egy repült órára hat óra karbantartás az elég kedvező, a Gripennél 5,2 óra jut egy óra repülésre.
1. ábra

• Tetszik
Reactions: bel

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 459
85 681
113

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
702
1 108
93
A Gripen platform üzemeltetési költségeinek kiszámításakor számításainkat a Cseh Légierő 14 darab JAS-39 Gripen C/D-nek az elmúlt tizennyolc év során történő üzemeltetéséből származó adatokra alapoztuk. A félreértések elkerülése végett az elemzésben kiszámoltuk, hogy az újabb JAS-39 Gripen E/F repülőgép üzemeltetése ugyanolyan költséges lesz (ami a nyílt forráskódú adatok szerint nem így van), mint a Gripen C/D. 24 repülőgépből álló flotta üzemeltetésére átalakítva, az F-35-nél alacsonyabb fogyasztású üzemanyagot és a lőszert figyelembe véve az éves működési költségek 3,7 milliárd CZK-t tettek ki áfával együtt. Az F-35 4,9 milliárd cseh koronával összehasonlítva a JAS-39 Gripen E/F flotta üzemeltetési költségei kevesebb mint egynegyedével alacsonyabbak.
Szerintem ezek a számok elég jól megmagyarázzák hogy miért F35-öt vesz mindenki, és nem Gripent.
A költségeket nem darabszámra hanem repült órára kellene számolni! Így kimarad a képletből, hogy a Gripen hadrafoghatósága kb. 80% míg az F35-é kb. 30%. Tehát az egyiknél a 24 gép az kb. 19, a másiknál a 24 gép az kb. 8. Na így tessék ezt átszámolni!

• Tetszik
Reactions: vata and ravenlord

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 309
11 004
113
Ez egy 2013-ban megjelent írás, a megadott forrásai meg sokkal korábbiak. Az idézett adat a JAS-39A-ra vonatkozik. Valószínűleg ez is valamilyen gyártói marketing anyagból származhat.
igen, tudom hogy régi adat, de nagyságrendileg nem hiszem hogy sokkal kevesebb lenne mára, különösen a mi öregedő gépeinken (bizonyos részek, például a katapult ülések már 30! évesek).
Én nem találtam frisebb adatot,
Ha igaz az hogy hat óra karantartás jut egy repült órára az F-35-nél, az nem nagy különbség a Gripenhez képest, ennyit akartam csak jelezni.

• Tetszik
Reactions: Terminator

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 780
36 766
113
A költségeket nem darabszámra hanem repült órára kellene számolni! Így kimarad a képletből, hogy a Gripen hadrafoghatósága kb. 80% míg az F35-é kb. 30%. Tehát az egyiknél a 24 gép az kb. 19, a másiknál a 24 gép az kb. 8. Na így tessék ezt átszámolni!
Kíváncsi leszek, hogy a "csóró" KKE országoknál mennyi gép lesz ténylegesen bevethető hosszútávon és itt leginkább a románokra gondolva főleg az F-16 mellett.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 287
45 832
113
Kíváncsi leszek, hogy a "csóró" KKE országoknál mennyi gép lesz ténylegesen bevethető hosszútávon és itt leginkább a románokra gondolva főleg az F-16 mellett.
Amcsik sem tudnak 60%nal többet 35-ös estén. Románoknak jó ha 20% összejön sztem...

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 309
11 004
113
50+ százalék volt tavaly, 2021-ben meg 69.
De a többi is elég szarul teljesít, F-16D 59%.

• Tetszik
Reactions: senki

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 926
6 229
113
Tudjuk hogy mindenki hülye. Ezért vesz mindenki F35-öt, Gripen E -t meg eddig csak olyan ország vette, aki magának fogja gyártani.

A SAB propagandája szerint a Gripen üzemeltetési költséges sokkal kevesebb mint más típusoké. A Csehek szerint meg kicsit olcsóbb.

Szerintem a hadrafoghatóságnál is hasonló a helyzet. Például a 800 óránként szükséges Svédországi karbantartás beleszámít vajon abba az időbe, amikor nem hadrafogható? Mert szerintem bele kellene számolni.

Persze az sem mindegy hogy mennyit repül egy gép évente. Ha délelőtt repül egy gép, délután karbantartás alatt van, és ez megy egész héten, akkor rosszabb lesz a rendelkezésre állása, mintha egy héten csak egyszer repül, és utána egész héten bevetésre készen áll a hangárban. A valóságban melyik a jobb háború esetén?

• Tetszik
Reactions: Azzurro

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
702
1 108
93
Ez C/D szám vagy E/F?
A cikk a C/D-t számolja.
Tudjuk hogy mindenki hülye. Ezért vesz mindenki F35-öt, Gripen E -t meg eddig csak olyan ország vette, aki magának fogja gyártani.
Én arra akartam rávilágítani, hogy a cikk számítási módszere torzít. Ez tény, mindegy, hogy 30 vagy most már 50 % az F-35 hadrafoghatósága. Nem ítéletet kívántam hirdetni a gépek fölött. Sajnos az ilyen (egyre gyakoribb) színvonalú cikkeket, videókat olvasni/nézni sem nagyon érdemes, nem, hogy kitárgyalni a benne foglaltakat. Van egy előre meghatározott célja, és annak megfelelően torzítja az adatokat. Lassan az objektív információátadás eltűnik a világból.

• Tetszik
Reactions: Rferi66

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
702
1 108
93
Sajnos az ilyen (egyre gyakoribb) színvonalú cikkeket, videókat olvasni/nézni sem nagyon érdemes, nem, hogy kitárgyalni a benne foglaltakat.
Persze nem hibáztatni akarom a cikket a fórumon megosztó tagot, csak felhívom a figyelmet, hogy mennyire hiteles az én meglátásom szerint a cikk. Aztán cáfoljatok meg. Lehet, nincs igazam.

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
142
426
63
Egy kis vitaindító elmélkedés szeretnék nektek elindítani. :) Gripen mellett, milyen másik típusú századot tudnátok elképzelni EU gépek teljesítmény költség/óra. Amerikai típusok esetleg F18 Super Hornet Block III stb. kíváncsi vagyok a véleményetekre :)
Tehát Viktor egy BOEING megrendeléssel fogja Trump fennmaradó jóindulatát kivívni? :) Rájuk jár a rúd úgyis civil fronton, kell is a megrendelés. Sőt, anno úgyis legacy hornetet szeretett volna mindenki :)

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 287
45 832
113
Tehát Viktor egy BOEING megrendeléssel fogja Trump fennmaradó jóindulatát kivívni? :) Rájuk jár a rúd úgyis civil fronton, kell is a megrendelés. Sőt, anno úgyis legacy hornetet szeretett volna mindenki :)
Ez elég valószínűtlen: tök nem kell nekünk egy újabb 4G-s repülő.
Ha már amcsiktól kell valami, akkor az a nagy hatótávú légvédelem. Szóval ha már muszáj Trumpnak fizetni akkor olyanért tegyük, ami tényleg kell is nekünk...

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
142
426
63
Ha már amcsiktól kell valami, akkor az a nagy hatótávú légvédelem. Szóval ha már muszáj Trumpnak fizetni akkor olyanért tegyük, ami tényleg kell is nekünk...
Félreértés ne essék, megint teljesen egyetértek Veled, de nem zörög a haraszt...

• Tetszik
Reactions: Aladeen

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
711
1 807
93
Miért van egy olyan érzésem hogy a Tesla kivonul Németországból és ide jön MOra? Ha fegyver akkor Apache helikopter lesz sztem! Mint anno majdnem a 90es években...

• Tetszik
Reactions: Star Trek86

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 054
5 025
113
A költségeket nem darabszámra hanem repült órára kellene számolni!
Szia,

Igen, murepulo gepeknel egyertelmuen.

Harci gepeknel meg harcertekre.
Ahol pl. foldi csapasmeresnel meg akkor se jonne ki, hogy 10 GripenE feler egy F-35-tel, ha ertektelennek vesszuk a 9 halott pilotat.
Vedovadasznak nyilvan jobb az ara'ny a Gripen szamara, ott vajon milyen szorzo lehet realis, 4 vagy 6?