[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 284
45 825
113
Egy kis vitaindító elmélkedés szeretnék nektek elindítani. :) Gripen mellett, milyen másik típusú századot tudnátok elképzelni EU gépek teljesítmény költség/óra. Amerikai típusok esetleg F18 Super Hornet Block III stb. kíváncsi vagyok a véleményetekre :)
Amúgy mi értelme lenne egy másik 4G-s típust venni a Gripen mellé?
Akkor már inkább vegyünk további Gripeneket, modernizáljuk maxra és vegyük hozzájuk fegyverzetet. Ez olcsóbb és észszerűbb megoldás.
Gripenhez van már kiképzett pilóta, szerelő meg infrastruktúra.

Ha vennék még valamit az már 5G vagy 6G-s lenne, de azt sem mostanság.

Amcsikban meg nem lehet megbízni: ha marad a mostani kormányunk ott meg a demokraták adják az elnököt, akkor lehet hogy az összes amcsi fegyverünkhöz bukjuk a supportot.
Gripen előnye hogy lassan mi vagyunk a Gripen legnagyobb külföldi üzemeltetője, fontos bevétel forrása a svéd repülő iparnak, így ők nem engedhetik meg hogy elkezdjenek alkatrész ellátással szívatni. Így is nehezen tudják eladni a Gripent, ha híre megy hogy "problémás az üzemeltetés", akkor lehúzhatják a rolót - legalábbis az export piacok előtt...

Újabb 4G-st kb. akkor vennék ha "ajándékba adják" - az meg nehezen képzelhető el...

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 535
25 819
113
Amcsikban meg nem lehet megbízni: ha marad a mostani kormányunk ott meg a demokraták adják az elnököt, akkor lehet hogy az összes amcsi fegyverünkhöz bukjuk a supportot.
Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset...
Újabb 4G-st kb. akkor vennék ha "ajándékba adják" - az meg nehezen képzelhető el...
Pontosan.
Igazából azt kell emgnézni, hogy amit most megrendelsz 4G/5G az a leszállitáskor és rendszerbe állitáskor várhatóan hol fog elhelyezkedni a harcászati/technológiai ranglétrán a "többiekhez képest" és úgy megéri-e...

• Tetszik
Reactions: bel

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 308
4 799
113
Meg Tajvant. Meg Görögországot. Meg talán Indonéziát. Ezekben az országokban legalább 2 helyről vettek gépeket. 10-20-30 éve. Csakhogy a világpolitikai helyzet alapvetően meg változott. Európa benne a Franciák, Angolok, Németek tetszik nem tetszik nem tényezők. Bármikor be tudja őket csicskitani pl az USA. Nézd meg hogy mi történt a Mistral hajóknál vagy az Ausztrál tengoknál. Tehát, szerintem ez vagy vmi hasonló megoldást kellene keresni. Mert mondjuk az usa letilt v nem szállít alkatrészt akkor majd szállít a ruszki vagy kina.

Mindig az egytípusos légierő ellen voltam, ha a téma szóba került, mert mi van, ha baleset miatt repülési tilalom alá vonják az adott típust. De megértettem a gazdasági érveket, kisszámú gép esetén a logisztikai költségek növekedését nem tudjuk tolerálni több típus esetén. Amíg valamilyen katonai szövetség részei vagyunk, addig ez nem is akkora probléma, most is kisegítjük egymást légtérvédelem terén.
Ahhoz nagyot kellene emelni a katonai költségvetés GDP-arányán, hogy a legdrágább fegyvernemet érdemben több lábra állítsuk. több típusból kellene típusonként értelmezhető mennyiség, ehhez ember-fegyverzet-stb. . A drónok, majd az ember nélküli harci gépek korában legalább az egyik, nehezen biztosítható alkotóelem, a pilóta kivehető lesz a pakliból, akkor csak szándék és pénz kérdése lesz a több lábon álló léierő ;)

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 284
45 825
113
Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset...
Pl. Irán, 1979
Afganisztánban sem sokáig repültek tovább az amcsi helik és repülők...
Meg a törökök esete az F-35-össel, de az F-16-ost sem hagyták nekik sokáig modernizálni, flottát bővíteni.

Volt már ilyen és talán lesz is.

Pontosan.
Igazából azt kell emgnézni, hogy amit most megrendelsz 4G/5G az a leszállitáskor és rendszerbe állitáskor várhatóan hol fog elhelyezkedni a harcászati/technológiai ranglétrán a "többiekhez képest" és úgy megéri-e...
Na igen! Egy gép rendszeresítése 5 év lagalább ha nem 10. Addigra meg még legjobb 4G-s típus sem lesz már top kategóriás régiósz szinten sem, ellenben k. drága lesz üzemeltetni, ha nulláról kell hozzá személyzetet meg alkatrészbázist és infrát venni.

Akkor már tényleg inkább további Gripen kell: valszeg nem legütősebb gép az égen, de ár/érték arányban még mindig elég jó lesz akkor is, mikor lejár a support 2036-ban. Addigra kell valami "jövőállót" venni...

• Tetszik
Reactions: endre

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 308
4 799
113
akkor majd szállít a ruszki vagy kina.
Az orosz alkatrészbeszállítással vannak rossz tapasztalatok (időben és árképzésben is). Kínát nem tudom, hogy elvár-e valamilyen viszonzást, akár politikai, akár gazdasági téren, de nem lennék meglepve, ha ők is leállítanák a logisztikai láncot, ha az érdekeikkel ellentétes folyamatok indulnának be a fegyvereiket használó állam politikájában.

• Tetszik
Reactions: bel

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 733
19 190
113
Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset
A már említett iráni és török eset, de pl a horvátok eredetileg használt izraeli F-16-osokat vettek volna, Amerika nem engedélyezte. Ha jól emlékszem, Argentina szemezett Gripennel, azt pl a britek előre jelezték, hogy a brit alkatrészek miatt nem járulnak hozzá. Ott az egyiptomi, aláírt Szu-35 beszerzés, ahol az amerikaiak megfenyegették Egyiptomot, vissza is mondták (ezek kerültek Iránba). Van azért bőven példa.

• Tetszik
Reactions: arcas and endre

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 489
4 571
113
Az orosz alkatrészbeszállítással vannak rossz tapasztalatok (időben és árképzésben is). Kínát nem tudom, hogy elvár-e valamilyen viszonzást, akár politikai, akár gazdasági téren, de nem lennék meglepve, ha ők is leállítanák a logisztikai láncot, ha az érdekeikkel ellentétes folyamatok indulnának be a fegyvereiket használó állam politikájában.
Biztos hogy így van? Nem csak ellenérdekelt propaganda? Egy példa:a nem megrendelt alkatrész, nem is érkezik meg. Miközben a médiában meg teljesen más hangzik el.

• Tetszik
Reactions: endre

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 603
5 730
113
Európa benne a Franciák, Angolok, Németek tetszik nem tetszik nem tényezők. Bármikor be tudja őket csicskitani pl az USA.
Most nem tényezők, de ez elég gyorsan változni fog. Láthatóan lesz pénz, tehát lesznek megrendelések, és ezzel együtt kapacitás bővítés is, még ha ehhez idő kell is!
És nem véletlen, hogy a franciák az európai beszerzéseket erőltetik.
Itt ha valaki csicska lesz, az az USA. Ők nagyot fognak bukni az európai piacon, ha Trump nem kap észbe, itt is!

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: vata and bel

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 053
5 024
113
Szia,

Sot, szerintem e mellett azt is kell nezni, hogy az elettartalma alatt mennyi harcerteket kapunk a penzert, tehat kb 20 ev mulva mi er valamit.

Szerintem most egy stabil ponton vagyunk: legirendeszetet tudunk csinalni, ha megjon a +4 Gripen, akkor problemamentesen egyszerre 2 helyszinen is.

Innen sok iranyba lehet tovabblepni:

1. Neha tudjunk csunyan nezni kecskepasztorokra. Ennek szerintem nincs lenyeges haszna, ezert erre nem erdemes lathato mennyisegu penzt elkolteni.

2. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul napokig vedeni a magyar legteret egy erotlen tamadassal szemben. Ez nagyobbreszt szervezest igenyel (szerintem ha a feltucat repterunkbol valtakozva valamelyik 4 tartalmaz legalabb felfegyverzett geppart, ezek mindegyike vedve NASAMS-szal es gepagyukkal, legalabb 2-nel a megerositett fedezekek hasznalatban vannak, akkor van esely arra, hogy kb 4 db 4. generacios geppel szemben fel tudjanak szallni a gepeink), termeszetesen azon kivul, hogy nem csak beszelunk fegyvervasarlasrol, hanem tenylegesen rendelkeznek a gepeink megfelelo mennyisegu modern legiharcraketaval. Ennek a human oldala is nagy kihivas (8 pilota keszultsegban tartasa, hozza 4 muszaki raj, es persze 4 legvedelmi szakasz gepagyuval es raketaval). Szoval szerintem ehhez nagyon sok minden hianyzik, de uj repulogep pont nem.

3. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul napokig vedeni a magyar legteret egy kozepesen erotlen (pl. egy szazad 4. gen gep) tamadassal szemben. Ezt egyreszt el lehet erni azzal, hogy van 3 db 4. gen szazadunk, amiknek ez 1/3-a keszultsegben van. Ez iszonyu teher a pilotaknak, meghozza rengeteg pilotanak, hiszen 3 szazadot terhelunk le brutalisan. Szerintem irrealis, hogy legyen ennyi pilotank. Vagy ugyanezt elerhetnek azzal, hogy a legirendesz/gyakorlo szazad mellet van 1 db 5.gen szazad, aminek az 1/3-a keszultsegben van. Ez pilota oldalrol joval realisabb, de kell hozza egy szazad 5. gen gep, amibol nem letezik mas, mint az F-35, amit egy orulttol kellene megvenni es az engedelyevel uzemben tartani.

4. Legyunk kepesek a legirendeszeten kivul egy kicsi, de nem ongyilkos legitamogatsra is. Ez csak 5. gen geppel lehetseges, lasd az elozo pont veget.

Szoval szerintem a realis az, hogy nem koltunk ujabb gepekre, de koltunk arra, hogy a meglevok hasznalhatoak legyenek.
Az idealis meg az, hogy veszunk plusz egy szazad F-35-t, ezzel keszitve egy hi-lo mixet, de ehhez nem csak hazudni kellene a GDP 3%-t, hanem ellopas nelkul a honvedsegre kolteni, mivel sok-sok mindenre kell kolteni ez elott.

Az, hogy pl. F-15EX-re koltsuk el a penzunket, az teljes orulet, hiszen igy joval dragabban vehetunk sokkal gyengebb gepet, minden elony nelkul.
Eurofighter/Rafael/GripenE csak kicsit jobb: ez is sokkal dragabb es sokkal gyengebb, mint egy F-35, de legalabb USA fugges nelkul.

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
600
1 288
93
Rengeteg példa van a blokkolásra több ország részéről NATO tagokon belül is ne kelljen ecsetelni mindeki utána nézhet. Még nem,olyan régen a Németek blokkolták az alkatrész ellátást a Törökök felé Leo ügyben. Sajnos nagyon, úgy néz ki,hogy az F35 távolról bele tudok nyúlni nem legenda! Arról nem is beszélve,hogy a nagymellényű Csehek a beszerzés ár miatt (F35) a Leo A8 bezserzést is tolják! Nekünk 5g gép amerikai support nélkül,mint pl amit Izrael kap nem játszik. Ha kapunk hasonlót csak akkor! Látva a beszer árakat és a cost/hour költséget két hajtóműves gépek közül messze az F18 játszik ami költségben közel van nagyon az F16-hoz .Ha újabb Gripen lenne akkor még a hajtómű is egyezne. Egyébként a Gripen modernizációnk eldöntött tény maxra lesz járatva.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 386
9 314
113
Amerikai és szaudi pénzből. Mondhatni más faszával könnyű a csalánt verni.

Meg francia hitelből 24 Rafale, amit aztán nem is fizettek és a franciák bukták az egész hitelt de mégis inkább csöndben maradtak sőt adtak még több hitelt újabb 30 db-ra.

• Tetszik
Reactions: arbalest

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 308
4 799
113
Biztos hogy így van? Nem csak ellenérdekelt propaganda? Egy példa:a nem megrendelt alkatrész, nem is érkezik meg. Miközben a médiában meg teljesen más hangzik el.
Nem csak magyar tapasztalatokra gondoltam. Persze lehet, hogy minden porhintés, és az orosz a legmegbízhatóbb beszállító,

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
600
1 288
93
Géppel fordítva pár érdekesebb kérdés:

"3. Vannak-e korlátozások az F-35-ös repülőgépek használatára az Egyesült Államokkal kötött szerződés értelmében?
Nem, a szerződés nem tartalmaz ilyen korlátozásokat.
4. Van-e lehetősége az Egyesült Államok kormányának beavatkozni a Cseh Köztársaság tulajdonába kerülő repülőgépek üzemeltetésébe?
Nem, magát a repülőgépet nem lehet távirányítani. Korlátozható azonban például a kriptográfiai kulcsokhoz való hozzáférés, ami megnehezítené a műveleteket (a kriptográfiai kulcsok kérdése azonban korántsem csak az F-35-ös repülőgépekre vonatkozik, hanem más berendezésekre is). Nem feltételezzük azonban, hogy az Egyesült Államok szándékosan megakadályozná szövetségi partnereit a technológia használatában. Egymás ellen lennének.
8. Az USA a jövőben bármikor letilthatja az F-35 működtetéséhez szükséges szoftvert?
Nem, a repülőgép szoftverét nem lehet távolról kikapcsolni. A szoftverfejlesztés korlátozásának egyetlen módja, ha nem biztosítunk frissítéseket a gyártótól. Ez a helyzet a repülőgépre önmagában nincs hatással. Ez a helyzet hasonló a mobiltelefonokhoz. Ha a legújabb frissítés nem érhető el, akkor is használható, bár a modernebb szoftverek új funkciókat tesznek lehetővé."
Megmosolyogtató az egész. Arról szól, hogy megnyugtassa a közérdekűt, hogy miért kell csilliárdokat kifizetni egy, olyan gépre aminél 1 repült órára jut 6 óra karbantartás és erősen függ az online és fizikai US logisztikától vannak már tapasztalatok üzemeltetőknél ami nem teljesen szép kerek pozitív a Nato-n belül. Több modernizációjuk az említett beszerzés miatt erősen csúsztatva lesz.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

elmentek

Member
2013. február 3.
69
97
18
Ehhez szeretnék hozzászólni:
subsonic said:
Egy kis vitaindító elmélkedés szeretnék nektek elindítani. :) Gripen mellett, milyen másik típusú századot tudnátok elképzelni EU gépek teljesítmény költség/óra. Amerikai típusok esetleg F18 Super Hornet Block III stb. kíváncsi vagyok a véleményetekre :)
Kicsit a magam szórakoztatására is :)
Szóval:
  • 2 század Gripen (minimum a pimpelt változatból -legújabb szoftvercsomag etc..-) értelmezhető mennyiségű fegyverzettel (légi és földi -siklóbombák, robotrepülők- célok ellen)
  • 2-3 légtér ellenőrző gép
  • drónok minden méretosztályban és mennyiségben...

Nehezen tudom elképzelni, hogy a szomszédos országokkal katonai konfliktusba kerüljünk. Nagyobb szövetségi rendszerben a hazai mennyiség (akár a tervezett is: 12-24 gép, a kb. értelmezhetetlen mennyiség, ha figyelembe vesszük a repült óraszámokat, üzemeltetéshez szükséges alkatrész, javítóbázis kérdéskörét. És akkor a személyzeti kérdés még szóba se jött).

A most zajló konfliktusban (de javítsatok ki!) a drónok viszik a főszerepet (a siklóbombák dobásait leszámítva).
A drónképesség itthon is sokkal könnyebben kiépíthető, fenntartható, üzemeltethető, mint egy 4+ gen. harci gép üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra.

A koncepció szerint a légtérellenőrző lenne a kulcs, az gyűjtené az információt, ezt "védenék" a Gripenek.
Minden másra ott a drón sereg. (azokat viszont folyamatosan "etetni kell" információval).

• Tetszik
Reactions: Aladeen