Izrael mellett a második legnagyobb amerikai katonai segélyt és anyagi támogatást kapják. Amit még most sem függesztettek fel, amikor mindent is.Akkor Egyiptomot kell kérdezni, hogy kell ezt csinálni, ott minden is van minden erőközpontból.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Izrael mellett a második legnagyobb amerikai katonai segélyt és anyagi támogatást kapják. Amit még most sem függesztettek fel, amikor mindent is.Akkor Egyiptomot kell kérdezni, hogy kell ezt csinálni, ott minden is van minden erőközpontból.
Amerikai és szaudi pénzből. Mondhatni más faszával könnyű a csalánt verni.Akkor Egyiptomot kell kérdezni, hogy kell ezt csinálni, ott minden is van minden erőközpontból.
Amúgy mi értelme lenne egy másik 4G-s típust venni a Gripen mellé?Egy kis vitaindító elmélkedés szeretnék nektek elindítani.Gripen mellett, milyen másik típusú századot tudnátok elképzelni EU gépek teljesítmény költség/óra. Amerikai típusok esetleg F18 Super Hornet Block III stb. kíváncsi vagyok a véleményetekre
![]()
Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset...Amcsikban meg nem lehet megbízni: ha marad a mostani kormányunk ott meg a demokraták adják az elnököt, akkor lehet hogy az összes amcsi fegyverünkhöz bukjuk a supportot.
Pontosan.Újabb 4G-st kb. akkor vennék ha "ajándékba adják" - az meg nehezen képzelhető el...
Meg Tajvant. Meg Görögországot. Meg talán Indonéziát. Ezekben az országokban legalább 2 helyről vettek gépeket. 10-20-30 éve. Csakhogy a világpolitikai helyzet alapvetően meg változott. Európa benne a Franciák, Angolok, Németek tetszik nem tetszik nem tényezők. Bármikor be tudja őket csicskitani pl az USA. Nézd meg hogy mi történt a Mistral hajóknál vagy az Ausztrál tengoknál. Tehát, szerintem ez vagy vmi hasonló megoldást kellene keresni. Mert mondjuk az usa letilt v nem szállít alkatrészt akkor majd szállít a ruszki vagy kina.
Pl. Irán, 1979Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset...
Na igen! Egy gép rendszeresítése 5 év lagalább ha nem 10. Addigra meg még legjobb 4G-s típus sem lesz már top kategóriás régiósz szinten sem, ellenben k. drága lesz üzemeltetni, ha nulláról kell hozzá személyzetet meg alkatrészbázist és infrát venni.Pontosan.
Igazából azt kell emgnézni, hogy amit most megrendelsz 4G/5G az a leszállitáskor és rendszerbe állitáskor várhatóan hol fog elhelyezkedni a harcászati/technológiai ranglétrán a "többiekhez képest" és úgy megéri-e...
Az orosz alkatrészbeszállítással vannak rossz tapasztalatok (időben és árképzésben is). Kínát nem tudom, hogy elvár-e valamilyen viszonzást, akár politikai, akár gazdasági téren, de nem lennék meglepve, ha ők is leállítanák a logisztikai láncot, ha az érdekeikkel ellentétes folyamatok indulnának be a fegyvereiket használó állam politikájában.akkor majd szállít a ruszki vagy kina.
A már említett iráni és török eset, de pl a horvátok eredetileg használt izraeli F-16-osokat vettek volna, Amerika nem engedélyezte. Ha jól emlékszem, Argentina szemezett Gripennel, azt pl a britek előre jelezték, hogy a brit alkatrészek miatt nem járulnak hozzá. Ott az egyiptomi, aláírt Szu-35 beszerzés, ahol az amerikaiak megfenyegették Egyiptomot, vissza is mondták (ezek kerültek Iránba). Van azért bőven példa.Nem vagyok otthon ebben a témában ezért érdekelne, hogy milyen esetekről tudunk, amikor egy amerikai technikát üzemeltető ország supportját akasztották meg az USA-ból politikai nézeteltérések végett. Mert nekem csak a török F-35 ügye jut eszembe, de nem rémlik sok ilyen medializált eset
Biztos hogy így van? Nem csak ellenérdekelt propaganda? Egy példa:a nem megrendelt alkatrész, nem is érkezik meg. Miközben a médiában meg teljesen más hangzik el.Az orosz alkatrészbeszállítással vannak rossz tapasztalatok (időben és árképzésben is). Kínát nem tudom, hogy elvár-e valamilyen viszonzást, akár politikai, akár gazdasági téren, de nem lennék meglepve, ha ők is leállítanák a logisztikai láncot, ha az érdekeikkel ellentétes folyamatok indulnának be a fegyvereiket használó állam politikájában.
Most nem tényezők, de ez elég gyorsan változni fog. Láthatóan lesz pénz, tehát lesznek megrendelések, és ezzel együtt kapacitás bővítés is, még ha ehhez idő kell is!Európa benne a Franciák, Angolok, Németek tetszik nem tetszik nem tényezők. Bármikor be tudja őket csicskitani pl az USA.
Szia,Igazából azt kell emgnézni, hogy amit most megrendelsz 4G/5G az a leszállitáskor és rendszerbe állitáskor várhatóan hol fog elhelyezkedni a harcászati/technológiai ranglétrán a "többiekhez képest" és úgy megéri-e...
Évekig beszéltünk róla páran, hogy ez valószínűleg igaz, le lettünk konteósozva anno.Sajnos nagyon, úgy néz ki,hogy az F35 távolról bele tudok nyúlni nem legenda!
Amerikai és szaudi pénzből. Mondhatni más faszával könnyű a csalánt verni.
Nem csak magyar tapasztalatokra gondoltam. Persze lehet, hogy minden porhintés, és az orosz a legmegbízhatóbb beszállító,Biztos hogy így van? Nem csak ellenérdekelt propaganda? Egy példa:a nem megrendelt alkatrész, nem is érkezik meg. Miközben a médiában meg teljesen más hangzik el.
Megmosolyogtató az egész. Arról szól, hogy megnyugtassa a közérdekűt, hogy miért kell csilliárdokat kifizetni egy, olyan gépre aminél 1 repült órára jut 6 óra karbantartás és erősen függ az online és fizikai US logisztikától vannak már tapasztalatok üzemeltetőknél ami nem teljesen szép kerek pozitív a Nato-n belül. Több modernizációjuk az említett beszerzés miatt erősen csúsztatva lesz.Géppel fordítva pár érdekesebb kérdés:
"3. Vannak-e korlátozások az F-35-ös repülőgépek használatára az Egyesült Államokkal kötött szerződés értelmében?
Nem, a szerződés nem tartalmaz ilyen korlátozásokat.
4. Van-e lehetősége az Egyesült Államok kormányának beavatkozni a Cseh Köztársaság tulajdonába kerülő repülőgépek üzemeltetésébe?
Nem, magát a repülőgépet nem lehet távirányítani. Korlátozható azonban például a kriptográfiai kulcsokhoz való hozzáférés, ami megnehezítené a műveleteket (a kriptográfiai kulcsok kérdése azonban korántsem csak az F-35-ös repülőgépekre vonatkozik, hanem más berendezésekre is). Nem feltételezzük azonban, hogy az Egyesült Államok szándékosan megakadályozná szövetségi partnereit a technológia használatában. Egymás ellen lennének.
8. Az USA a jövőben bármikor letilthatja az F-35 működtetéséhez szükséges szoftvert?
Nem, a repülőgép szoftverét nem lehet távolról kikapcsolni. A szoftverfejlesztés korlátozásának egyetlen módja, ha nem biztosítunk frissítéseket a gyártótól. Ez a helyzet a repülőgépre önmagában nincs hatással. Ez a helyzet hasonló a mobiltelefonokhoz. Ha a legújabb frissítés nem érhető el, akkor is használható, bár a modernebb szoftverek új funkciókat tesznek lehetővé."
Kicsit a magam szórakoztatására issubsonic said:
Egy kis vitaindító elmélkedés szeretnék nektek elindítani.Gripen mellett, milyen másik típusú századot tudnátok elképzelni EU gépek teljesítmény költség/óra. Amerikai típusok esetleg F18 Super Hornet Block III stb. kíváncsi vagyok a véleményetekre
![]()
Mármint am már ismert MS20 Block 2-esen túl is lesz upgrade?Egyébként a Gripen modernizációnk eldöntött tény maxra lesz járatva.
Lesz.Mármint am már ismert MS20 Block 2-esen túl is lesz upgrade?
A Hornet nagyon hajtóműve hasonló, mint a Gripené, de nem azonos: nem lehet csak úgy csereberélni őket...
Nehezen tudom elképzelni, hogy a szomszédos országokkal katonai konfliktusba kerüljünk.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..