A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

2022. október 15-i hatállyal vette át az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoki beosztását Lőrincz Gábor dandártábornoktól. A tatai alakulat infrastrukturális vonatkozásban szinte teljesen átalakult abban a négy évben, amit távol töltött innen…

Amikor elmentem, a tatai laktanya némi túlzással egy romvároshoz hasonlított. Akadtak olyan részei, ahol akár A sztálingrádi csata című film egyik-másik jelenetét is le lehetett volna forgatni. Az erősen lepusztult laktanya négy év alatt számos elemében megújult. A legbüszkébbek talán a felújított kupolaépületre és a szimulációs központra vagyunk; ezeket 2023 őszén vehettük birtokba. Korszerűsítettük továbbá a telephely azon négy hangárját, amelyek az alakulat új haditechnikai eszközeinek – a Leopard 2 harckocsik, a Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek és a Gidrán harcjárművek – otthonául szolgálnak. A jelentős infrastrukturális fejlesztések mellett elkezdődött a fegyverrendszerek lecserélése is. Ilyen körülmények közé nagyon jó érzéssel tér vissza az ember, és igazán különleges lehetőségként élem meg, hogy ott lehetek dandárparancsnok, ahol annak idején a katonai pályafutásomat kezdtem. Persze volt bennem némi szomorúság, amiért hátra kell hagynom a Hódmezővásárhelyen összeszokott csapatot.

Hát sajnos van benne valami.

Tènyleg nem nagyon volt mit mutatni.

Mondjuk volt mèg egy közelharcbemutató, amit 1 hete gyakoroltak a honvèdok. Amúgy nem is volt közelharckèpzès.

Meg esetleg volt mèg valami mozzanat vaklőszerrel.

Ez így azèrt más.
En mindig jót nevettem ezen a közelharc bemutatókon főleg intézkedés taktikaikon…nem egyszer láttam ahogy a való életben azt aki ilyeneket tartott úgy lecsavartak hogy öröm volt nézni… :oops: :oops:

En mindig jót nevettem ezen a közelharc bemutatókon főleg intézkedés taktikaikon…nem egyszer láttam ahogy a való életben azt aki ilyeneket tartott úgy lecsavartak hogy öröm volt nézni… :oops: :oops:
Tatán nem is volt ilyen kèpzès 2002-13-ig.

Asszem 1 alkalommal mentek srácok(lányok) szentendrère valami 1-2 hetesre. Elvileg ők lettek volna az oktatók :D :D :D

Meg tatára is jöttek egyszer 1-2 hètre.

Èrtelme semmi.

A bemutatók álltalában elötte 1 hèttel lement a banda.
1-2 nap alatt kitaláltuk mi legyen.
Napi 7 óra gyakorlás.
Aki megmaradt hètvègère:D az bemutatózott.

Volt olyan nyarán majd minden hètvègèn mentünk valahová.
Az elejèn szakaszinten, a vègère egy raj maradt.
Szèp kis sèrülèsek voltak.:confused:

Akiket tènyleg èrdekelt ők páran egy ideig összejártak katonák/rendőrök(?) ès szabadidejükben gyepálták egymást.

Tatán nem is volt ilyen kèpzès 2002-13-ig.

Asszem 1 alkalommal mentek srácok(lányok) szentendrère valami 1-2 hetesre. Elvileg ők lettek volna az oktatók :D :D :D

Meg tatára is jöttek egyszer 1-2 hètre.

Èrtelme semmi.

A bemutatók álltalában elötte 1 hèttel lement a banda.
1-2 nap alatt kitaláltuk mi legyen.
Napi 7 óra gyakorlás.
Aki megmaradt hètvègère:D az bemutatózott.

Volt olyan nyarán majd minden hètvègèn mentünk valahová.
Az elejèn szakaszinten, a vègère egy raj maradt.
Szèp kis sèrülèsek voltak.:confused:
Szentendrén elég jó oktatók vannak szerintem, csak ezt évekig kell tanulni, 1-2 hét semmire nem elég.

Szentendrén elég jó oktatók vannak szerintem, csak ezt évekig kell tanulni, 1-2 hét semmire nem elég.
Lehet hogy jók de ahogy írod pár hèt alatt kb semmit nem lehet megtanulni.

Másrèszt teljesen más 20kg cuccal a testeden "verekedni" valakivel, mint akár rendőrkènt, vagy tesicuccban.

Katonáknak pár alapvető dolgot kellene megtanítani. Ezt utána kèszsègszintre gyakorolni. Amúgy időt lehetett volna rá szakítani.

Na ez pár ève nem volt meg .

Amúgy pár hete futottam bele valami TEK-est videóban.
Ott az oktató el is mondja, egy 75kg-os rendőrnek nem az a dolga hogy leverje a 100 kilós csókát egyedül.

De katonai tèren nincs idő-lehetősèg olyan harcművèszetre, amit használható szinten èvek alatt sajátítasz el.
szerintem szükség sincs erre igazán: minimálisan lenne kihasználva valós körülmények között. Ha már csak ez van hátra, mert se fegyver, se lőszer, akkor ideje lelépni vagy megadni...

szerintem szükség sincs erre igazán: minimálisan lenne kihasználva valós körülmények között. Ha már csak ez van hátra, mert se fegyver, se lőszer, akkor ideje lelépni vagy megadni...
Egész egyszerűen szerintem nem éri meg. Úgy megtanulni bármilyen pusztakezes önvédelmet, hogy azt hatékonyan tudd alkalmazni nagyon sok idő és miért? Mert millióból egyszer szükség lehet rá?

• Tetszik
Reactions: honved and Aladeen
Inkább a bèkefentartó missziókban lehet valós haszna.

Másrèszt edzèsnek sem rossz.
Mozgáskoordinációt is fejleszt.

Szóval lenne haszna több tèren.

A 2010-es évek második felében volt egy próbálkozás hogy az egyik katonai közelharc rendszer oktatható legyen a honvédségnél! Nem sikerült!
Már az első felèben is volt.

Ezek voltak az 1-2 hetes kèpzèsek pár kiválasztottnak.

Vagy majd egèsz századoknak (szentendrèről jött oktatókkal ha jól emlèkszem), amitől inkább herótjuk volt az embereknek, minthogy hasznos lett volna.

A 2010-es évek második felében volt egy próbálkozás hogy az egyik katonai közelharc rendszer oktatható legyen a honvédségnél! Nem sikerült!

A Néphadsereges időkben, nekünk lövészeknek, volt egy közelharc oktatás nevezetű kiképzési foglakozás Szombathelyen. Na nem sok, talán pár alkalom, az is inkább a Rezi hegyi kiképzés keretében.
Mindössze 4 dolgot oktattak.

1. szemből elkapni az ellen grabancát és teli talppal belelépni a combjába és hanyatt esve átdobni az embernek magán a másikat.
2. Egy nyakra irányuló erős, átkaroló fogással megszorítani és az egyik lábát kibillenteni egy gáncs mozdulattal és földre vinni.
3. Hátulról elkapni az ellent egy nyaki szorítással és a saját sisakszíjával megfojtani.
4. Az örök klasszikus, miszerint a gyalogsági ásó élével, az ellen nyakszirtjére mért ütéssel egyből megölni.

Ebből én egyedül a gyalogsági ásós megoldást éreztem hatásosnak, a többi lutri, meg kocsmai verekedés szintű szerencse kérdése.
Na, nem is foglalkoztunk vele sokat, az már igaz.

Laikusként kérdezem, főleg a burjátos POV kézitusa videó meg hasonló események után (értem, hogy viszonylag ritka az ilyesmi), hogy hülyeség lenne hatékony fogásokat (nem válldobás szintre, hanem a fent említett gyalogsági ásós, vagy késes, stb. "végső" megoldásokra gondolok) készségszinten tanítani minden harcoló katonánknak (vagy még nagyobb körnek), a legfőbb érték a saját ember címszó alatt? A magyar katonának alapból a kés a felszerelése részét képezi (nem a kanálgépre, svájcibicskára meg hasonlókra gondolok)? Ha igen, az "csak" szerszám vagy fegyver is? Ha fegyver is, van hozzá valami képzés külön?

Már az első felèben is volt.

Ezek voltak az 1-2 hetes kèpzèsek pár kiválasztottnak.

Vagy majd egèsz századoknak (szentendrèről jött oktatókkal ha jól emlèkszem), amitől inkább herótjuk volt az embereknek, minthogy hasznos lett volna.
A fenti írásoddal egyetértek , ami bejött volna azt fentről elkaszálták.

Egész egyszerűen szerintem nem éri meg. Úgy megtanulni bármilyen pusztakezes önvédelmet, hogy azt hatékonyan tudd alkalmazni nagyon sok idő és miért? Mert millióból egyszer szükség lehet rá?
az IDF is meg tudja oldani, a sorosoknak is...
Egyébként tudtátok, hogy magyar származású a feltalálója?