A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 148
87 880
113
szerintem szükség sincs erre igazán: minimálisan lenne kihasználva valós körülmények között. Ha már csak ez van hátra, mert se fegyver, se lőszer, akkor ideje lelépni vagy megadni...
Egész egyszerűen szerintem nem éri meg. Úgy megtanulni bármilyen pusztakezes önvédelmet, hogy azt hatékonyan tudd alkalmazni nagyon sok idő és miért? Mert millióból egyszer szükség lehet rá?

• Tetszik
Reactions: honved and Aladeen

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 930
15 768
113
szerintem szükség sincs erre igazán: minimálisan lenne kihasználva valós körülmények között. Ha már csak ez van hátra, mert se fegyver, se lőszer, akkor ideje lelépni vagy megadni...
Inkább a bèkefentartó missziókban lehet valós haszna.

Másrèszt edzèsnek sem rossz.
Mozgáskoordinációt is fejleszt.

Szóval lenne haszna több tèren.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 787
35 506
113
Pesten már vannak úgynevezett sheriffek, akik egyedül járőröznek.
Miért a kmb-sek nem egyedül járkáltak eddig is?

Egyébként úgy tudom, hogy egyre több egyedüli járőrrel lehet majd találkozni pl.: közúti igazoltatásokkor is.

minimálisan lenne kihasználva valós körülmények között. Ha már csak ez van hátra, mert se fegyver, se lőszer, akkor ideje lelépni vagy megadni...
Aztán lehet, hogy valós körülmények közt gyakoribb, mint gondolnánk. Nem feltétlenül szalonnázni tartják ott a kést sem ahol.

• Tetszik
Reactions: Tumpek

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 787
35 506
113
Másrèszt edzèsnek sem rossz.
Mozgáskoordinációt is fejleszt.

Szóval lenne haszna több tèren.
Pszichikailag is hasznos lehet.
Nagyon keveset kesztyűztem, néha ilyen kis könnyed edzésvégi szórakozásként. De meglepő, hogy mennyire más érzés mentálisan mikor az ember kaphat is nem csak a levegővel küzd, vagy formagyakorlatozik. A stresszkezelés egyik fejlesztésének, gyakorlásának, megszokásának stb. egyik formája is lehet.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 930
15 768
113
Pszichikailag is hasznos lehet.
Nagyon keveset kesztyűztem, néha ilyen kis könnyed edzésvégi szórakozásként. De meglepő, hogy mennyire más érzés mentálisan mikor az ember kaphat is nem csak a levegővel küzd, vagy formagyakorlatozik. A stresszkezelés egyik fejlesztésének, gyakorlásának, megszokásának stb. egyik formája is lehet.
Èn boxolgattam nagyon minimál szinten.

Kívülről nagyon egyszerűnek tűnik.
Amikor meg benne van az ember, teljesen más.

Az edzőt, meg sem tudtam ütni. :D :rolleyes:

De zsákolás, szteppadolás hasonlók nagyon jók edzèsnek.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and bel

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 849
2 477
113
A 2010-es évek második felében volt egy próbálkozás hogy az egyik katonai közelharc rendszer oktatható legyen a honvédségnél! Nem sikerült!

• Szomorú
Reactions: vasszekely

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 930
15 768
113
A 2010-es évek második felében volt egy próbálkozás hogy az egyik katonai közelharc rendszer oktatható legyen a honvédségnél! Nem sikerült!
Már az első felèben is volt.

Ezek voltak az 1-2 hetes kèpzèsek pár kiválasztottnak.

Vagy majd egèsz századoknak (szentendrèről jött oktatókkal ha jól emlèkszem), amitől inkább herótjuk volt az embereknek, minthogy hasznos lett volna.

• Tetszik
Reactions: efott1974

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 732
20 841
113

A Néphadsereges időkben, nekünk lövészeknek, volt egy közelharc oktatás nevezetű kiképzési foglakozás Szombathelyen. Na nem sok, talán pár alkalom, az is inkább a Rezi hegyi kiképzés keretében.
Mindössze 4 dolgot oktattak.

1. szemből elkapni az ellen grabancát és teli talppal belelépni a combjába és hanyatt esve átdobni az embernek magán a másikat.
2. Egy nyakra irányuló erős, átkaroló fogással megszorítani és az egyik lábát kibillenteni egy gáncs mozdulattal és földre vinni.
3. Hátulról elkapni az ellent egy nyaki szorítással és a saját sisakszíjával megfojtani.
4. Az örök klasszikus, miszerint a gyalogsági ásó élével, az ellen nyakszirtjére mért ütéssel egyből megölni.

Ebből én egyedül a gyalogsági ásós megoldást éreztem hatásosnak, a többi lutri, meg kocsmai verekedés szintű szerencse kérdése.
Na, nem is foglalkoztunk vele sokat, az már igaz.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
1 197
4 470
113
Laikusként kérdezem, főleg a burjátos POV kézitusa videó meg hasonló események után (értem, hogy viszonylag ritka az ilyesmi), hogy hülyeség lenne hatékony fogásokat (nem válldobás szintre, hanem a fent említett gyalogsági ásós, vagy késes, stb. "végső" megoldásokra gondolok) készségszinten tanítani minden harcoló katonánknak (vagy még nagyobb körnek), a legfőbb érték a saját ember címszó alatt? A magyar katonának alapból a kés a felszerelése részét képezi (nem a kanálgépre, svájcibicskára meg hasonlókra gondolok)? Ha igen, az "csak" szerszám vagy fegyver is? Ha fegyver is, van hozzá valami képzés külön?

• Tetszik
Reactions: Tumpek and honved

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 849
2 477
113
Már az első felèben is volt.

Ezek voltak az 1-2 hetes kèpzèsek pár kiválasztottnak.

Vagy majd egèsz századoknak (szentendrèről jött oktatókkal ha jól emlèkszem), amitől inkább herótjuk volt az embereknek, minthogy hasznos lett volna.
A fenti írásoddal egyetértek , ami bejött volna azt fentről elkaszálták.