• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 596
88 761
113
Nagyon kretén módon néz ki.
Ilyen drága alvázat ilyen szinten meggányolni, arra, hogy pár embert arrébb vigyenek....
Az nem jutott eszükbe, hogy a BMP-2-es sokkal alkalmasabb APC-nek, ha leszeded róla a tornyot? o_O
Meg abból normálisan ki is lehet szállni. Ahogyan a letárolt BMP-1-esekkel is meg lehet pontosan ugyan ezt tenni. Nem értem ehhez miért gányolnak új gyártású BMP-3 alvázakat.
Ennek a gyartására van technológiájuk. A BMP-1 vagy 2-höz gyartósor is kéne, mert nem hiszem, hogy úgy akarnak járni, mint a T-72-vel, hogy lassan mar kifogynak a felújítható letárolt gépekből.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
Van akik ebből is megélnek és főleg mire eljut a gyártásig ! ja de előtte gyári teszt és "állami teszt " jó pénzlehúzás ez is !

Szerintem ezt jól látod. Ők is kezdik át venni azt ami az USA-ban már megy vagy 30 éve. Hogy K+F-be ölik a hatalmas pénzt, majd miután kész a termék, ami többnyira szarra sem jó, lelövik a projektet és kezdik előlről a K+F-et. Ugyanis abból sokkal könnyebb lopni, mint a gyártásból.
Ha tényleg lánctalpas APC hiányuk van, akkor elő kell venni a letárolt BMP-1-eseket.
Torony le, 2+ szék be, távirányítós fegyverállvány a tetőre azt hajrá, lehet vele mennni.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
Ennek a gyartására van technológiájuk. A BMP-1 vagy 2-höz gyartósor is kéne, mert nem hiszem, hogy úgy akarnak járni, mint a T-72-vel, hogy lassan mar kifogynak a felújítható letárolt gépekből.

A BMP-2-höz a mai napig megvan az ipari átépítési kapacitás!
Ha csak 1 gyári vidót megnéztél volna ebben a topikban, akkor láttad volna, hogy a BMP-3 gyártás mellet ott futt a BMP-2 felújító sor is...
Minden alkatrészt gyártanak a BMP-2-höz a mai napig!
A BMP-1 meg lényegében azonos a BMP-2-vel :rolleyes:

Amúgy meg addig álljál 1 lábon míg kifogynak a letárolt T-72-esekből :D:D:D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 596
88 761
113
A BMP-2-höz a mai napig megvan az ipari átépítési kapacitás!
Ha csak 1 gyári vidót megnéztél volna ebben a topikban, akkor láttad volna, hogy a BMP-3 gyártás mellet ott futt a BMP-2 felújító sor is...
Minden alkatrészt gyártanak a BMP-2-höz a mai napig!
A BMP-1 meg lényegében azonos a BMP-2-vel :rolleyes:

Amúgy meg addig álljál 1 lábon míg kifogynak a letárolt T-72-esekből :D:D:D
Gyártani nem tudják, nem átépíteni. Pont ugyanaz a szituáció, mint a T-72/80 családnál.

• Tetszik
Reactions: alali77

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
Gyártani nem tudják, nem átépíteni. Pont ugyanaz a szituáció, mint a T-72/80 családnál.

És? :D
1990-ben Oroszország az SZU-tól 55,000 tankot örökölt. Olyan 20,000 db körül használt a 2000's évek reformjáig.
10,000 db T-72-esük volt, meg 4,000 db T-80-asuk.
Ezek nagyon nagy részét letárolták!
A BMP-1/2/3+ BMD-1/2/3 -asok összesen 24,000 db-ot tettek ki.
Ezek nagy része szintén letárolásra került!

Jelenleg azt állítják az oroszok, hogy mind a T-62/72/80 típusból összesen, és mind a BMP-1/2 típusból összesen jóval 3000 db fölött vannak még raktáron :D
Mint mondtam, addig álljál 1 lábon míg ezek szép lassan elfogynak nekik a harcban. :cool:

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 596
88 761
113
És? :D
1990-ben Oroszország az SZU-tól 55,000 tankot örökölt. Olyan 20,000 db körül használt a 2000's évek reformjáig.
10,000 db T-72-esük volt, meg 4,000 db T-80-asuk.
Ezek nagyon nagy részét letárolták!
A BMP-1/2/3+ BMD-1/2/3 -asok összesen 24,000 db-ot tettek ki.
Ezek nagy része szintén letárolásra került!

Jelenleg azt állítják az oroszok, hogy mind a T-62/72/80 típusból összesen, és mind a BMP-1/2 típusból összesen jóval 3000 db fölött vannak még raktáron :D
Mint mondtam, addig álljál 1 lábon míg ezek szép lassan elfogynak nekik a harcban. :cool:
És jelentős részük rohadt szét használhatatlanra az elmúlt 30-35 évben...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
Amúgy 2017-ig meg vannak a pontos számok.
2007-ben 9700 db T-72, 4500 db T-80 és kb. 300 db T-90 volt papíron rendszerben.
2017-ben már csak 1900 db T-72, 450 db T-80, és 350 db T-90 volt papíron rendszerben.
A tankok nagy részét a 2010-ben kezdődő reformmal nyugdíjazták. Vagyis a legrosszabb esetben is 15 éve állnak.
Az APC+IFV-ből összesített adatom van, ott 2007-ben még 24990 db volt, 2017-ben már csak 11000 db.
Vagyis ott is 10+ ezer db maximum 15 éve lett teljesen félre téve.
Nincs itt szó 30 évekről, nagyrészt 15-ről inkább.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 404
34 273
113
Nagyon kretén módon néz ki.
Ilyen drága alvázat ilyen szinten meggányolni, arra, hogy pár embert arrébb vigyenek....
Az nem jutott eszükbe, hogy a BMP-2-es sokkal alkalmasabb APC-nek, ha leszeded róla a tornyot? o_O
Meg abból normálisan ki is lehet szállni. Ahogyan a letárolt BMP-1-esekkel is meg lehet pontosan ugyan ezt tenni. Nem értem ehhez miért gányolnak új gyártású BMP-3 alvázakat.
Valakinek ott a Rosztech/Viszokotocsnije Komplekszi vezetőségében vagy épp a VM/vezérkari szinten kurvára kiirthatatlan berögződése az úszóképesség, amitől nem akarnak megszabadulni, hiába látják, hogy lófaszt sem ér a gyakorlatban

• Tetszik
Reactions: fip7 and 32karakter

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 823
139 624
113
Amúgy 2017-ig meg vannak a pontos számok.
2007-ben 9700 db T-72, 4500 db T-80 és kb. 300 db T-90 volt papíron rendszerben.
2017-ben már csak 1900 db T-72, 450 db T-80, és 350 db T-90 volt papíron rendszerben.
A tankok nagy részét a 2010-ben kezdődő reformmal nyugdíjazták. Vagyis a legrosszabb esetben is 15 éve állnak.
Az APC+IFV-ből összesített adatom van, ott 2007-ben még 24990 db volt, 2017-ben már csak 11000 db.
Vagyis ott is 10+ ezer db maximum 15 éve lett teljesen félre téve.
Nincs itt szó 30 évekről, nagyrészt 15-ről inkább.
Azért ennek egy hatalmas része alkatrészileg kannibalizálva lett meg eladva (meg alkatrésznek eladva) azzal is számolj.
Vagy olyan állapotban van, hogy már nem biztos, hogy visszahozható az életbe (főleg a BMP-knél mennek szét a hegesztések etc).
Nem mostanában fogynak ki, de ha még 2 évig tolják megtörténhet....

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
Valakinek ott a Rosztech/Viszokotocsnije Komplekszi vezetőségében vagy épp a VM/vezérkari szinten kurvára kiirthatatlan berögződése az úszóképesség, amitől nem akarnak megszabadulni, hiába látják, hogy lófaszt sem ér a gyakorlatban

Hát igen. De engem jobban zavar, hogy miért egy drága új gyártású alvázat használnak fel ehhez, miért nem egy használtat, egy régebbi modelből.

Azért ennek egy hatalmas része alkatrészileg kannibalizálva lett meg eladva (meg alkatrésznek eladva) azzal is számolj.
Vagy olyan állapotban van, hogy már nem biztos, hogy visszahozható az életbe (főleg a BMP-knél mennek szét a hegesztések etc).
Nem mostanában fogynak ki, de ha még 2 évig tolják megtörténhet....

Nem mind vissza hozható, de mint írtam, jelenleg ők saját maguk 3-3000 db-al számolnak, mind a tankok, mind a BMP-k tekintetében. Ami azért teljesen reális lehet annak tükrében, hogy 15 éve mennyit állítottak le belőlük. Alkatrészt meg most is gyártanak hozzájuk, újonnan is.
Szóval én úgy gondolom, hogy régi BMP-1/2 alvázakat sokkal okosabb lenne átgányolni APC-ra, mint a jelenlegi BMP-3 gyártósorán gyártani ilyen gnóm APC féleségeket egy vagyonért.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 404
34 273
113
Hát igen. De engem jobban zavar, hogy miért egy drága új gyártású alvázat használnak fel ehhez, miért nem egy használtat, egy régebbi modelből.
Gondolom nagyon el akarják adni külföldre, mert tudtommal egy BMP-3 üzemeltető sem kért ebből a bádogdobozból. Aztán ahogy a MiG-35-nél az OAK, úgy itt a Viszokotocsnije próbálkozik egy minimális hazai rendszeresítéssel

• Szomorú
Reactions: fip7

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 823
139 624
113

Nem mind vissza hozható, de mint írtam, jelenleg ők saját maguk 3-3000 db-al számolnak, mind a tankok, mind a BMP-k tekintetében. Ami azért teljesen reális lehet annak tükrében, hogy 15 éve mennyit állítottak le belőlük. Alkatrészt meg most is gyártanak hozzájuk, újonnan is.
Szóval én úgy gondolom, hogy régi BMP-1/2 alvázakat sokkal okosabb lenne átgányolni APC-ra, mint a jelenlegi BMP-3 gyártósorán gyártani ilyen gnóm APC féleségeket egy vagyonért.
Lehet annyira el vannak már öregedve a gépek, hogy nem akarják vízre tenni?
(azt nem értem amúgy, hogy ha ezeket a büdösbogarakat le tudják gyártani, akkor a manult hogyhogy nem kezdték még?)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 596
88 761
113
(azt nem értem amúgy, hogy ha ezeket a büdösbogarakat le tudják gyártani, akkor a manult hogyhogy nem kezdték még?)
Láttad a Manul tornyát? Az egyedül dragabb mint ez az egész büdösbogár .

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113

Nem tudom miért akarnak mindent is vízre tenni :D
Ukrajnába jó lenne nekik pár APC-vé alakított BMP-1-es.
Emelt tetővel sok mindenre jó lehetne. Víznek meg a közelébe se engedjék azt kész.
Pl. Sebesült kihordásra, vontatásra jobb mint egy BTR. És jobban védett, mint egy MT-LB.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 764
15 173
113
Ukrajnában az a legjobb nekik, amiből a legrövidebb idő alatt, a legtöbbet tudják legyártani, beleértve a BMP-3 is. Ha BMP-3-ból tudnak most a legtöbbet gyártani, akkor az a legjobb. Ha BMP-3 alapján csinált PSZH-t tudnak a leggyorsabban fejleszteni és rendszeresíteni, akkor az a nyarő.

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Az arabok inkább leszerelik a 100mm-es löveget a BMP-kről, mert tartanak lőszerrobbanástól...

Már nem csak ez van. Az a pletyka, hogy az UAE küzd a BMP-3 üzemeltetésével, mint malac a jégen, mert nem nagyon jön support az oroszoktól. Próbálkoztak egy egyszerűbb átépítéssel, ez megkapta a szlovák DVK-30 tornyot és az volt a hosszútávú üzemeltetésre az elképzelés, hogy a letárolt gépekből bontanak ki alkatrészeket és az átépített változatokat így fogják életben tartani.
Viszont pár hónapja már az volt a hír, hogy az EDGE meg az FNSS közösen kidolgoz egy feljavított változatot. Állítólag vasig kipakolják a gépeket és még az is benne van a pakliban, hogy megfordítják a küzdőteret. Ami még érdekes lehet, hogy az FNSS honlapján kint volt a hír és azt írták, hogy megközelítőleg 615 darab jármű modernizálása van tervben. Nem nagyon lennék meglepve, ha az arabok megpróbálnának pár mérnököt elszipkázni, akiknek volt közük a Dragunhoz.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 823
139 624
113
Nem tudom miért akarnak mindent is vízre tenni :D
Ukrajnába jó lenne nekik pár APC-vé alakított BMP-1-es.
Emelt tetővel sok mindenre jó lehetne. Víznek meg a közelébe se engedjék azt kész.
Pl. Sebesült kihordásra, vontatásra jobb mint egy BTR. És jobban védett, mint egy MT-LB.
A szlovákok csináltak anno egy BMP-alvázból kialakított új járművet. Ebben volt szerencsém ülni is pozsonyban védelmi ipari bemutatón. Aztán mint annyi másból ebből se lett semmi. (ezt a tornyot amit a képen láttok vették meg a tevezsokék a BMP-3-asaikra)
https://en.topwar.ru/53768-bvp-m2-skcz-akal-boevaya-mashina-pehoty-s-neodnoznachnym-buduschim.html
maxresdefault.jpg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 276
65 324
113
A szlovákok csináltak anno egy BMP-alvázból kialakított új járművet. Ebben volt szerencsém ülni is pozsonyban védelmi ipari bemutatón. Aztán mint annyi másból ebből se lett semmi. (ezt a tornyot amit a képen láttok vették meg a tevezsokék a BMP-3-asaikra)

Szerintem egy BMP-1AM is elegendő lenne nekik, némi kötényezéssel és távirányítós 12.7mm-s géppuskával a btr torony helyet:
iu

Ebben az általam vázolt esetben akár 2+10 fő is elférne, vagy 2+8 fő és egy csomó felszerelés.
Vagy két hordágy, vagy ha lekapják a tetőt akkor akár aknavető is+ a lőszerek.
Szerintem ideális APC lenne.
Lásd. elrendezést:
iu