Mivel az ukrán háború óta a nemzetközi helyzet jelentősen megváltozott, az lett volna a hiba, ha nem változik vele a külpolitikánk is.Na mióta ő elment azóta a külpolitikai irányváltásainkhoz igazodik
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mivel az ukrán háború óta a nemzetközi helyzet jelentősen megváltozott, az lett volna a hiba, ha nem változik vele a külpolitikánk is.Na mióta ő elment azóta a külpolitikai irányváltásainkhoz igazodik
A külpolitikánk 2 hetente változik de a katonai beszerzések több éves (évtizedes) kifutásúak és lehetetlen az ilyen vad váltásokhoz igazítani őket, viszont a "viszonylag" biztonságos irányvonalak mint pl a török és az izraeli is helyben topognak. Itt sajnos kockáztatni kell vagy azokat a beszállítókat erőltetni akik politikailag viszonylag semlegesek (Izrael, Törökország, Dél-Korea, de a szerbeknek is vannak érdekes és használható eszközeik, lásd helikopterfegyverzet)Mivel az ukrán háború óta a nemzetközi helyzet jelentősen megváltozott, az lett volna a hiba, ha nem változik vele a külpolitikánk is.
Egyik felén rakéta blokk másikon gépágyú. A szerbek most integrálják az irányított rakétákat is hozzá.Így van, helyes - Ugye csak mellé felkellene pakolni a megymaglövögetőt is hogy legyen választási lehetősége a pilótának, mivel csak rakétával elég költséges a játék! S jó lett volna ha elbírt volna egy 30-as gépágyút is! S lenne valami keményebb héjazata is!
Na szóval ez csak ilyen szaladgálós fagylaltszállító gép! (Kormányzati)
Szerb-román. Ide csak egy kérdés. A letszamhiány. Mert a legnagyobb kivándorlás Kelet-Európából Nyugatra sztem talán Bosznián és Albánián kívül ezt a két államot érte. El nem tudom képzelni, annak ellenére, hogy nem ismerem a számokat és utána se néztem, hogy a szerb haderő létszámban nagyobb lenne a magyarnál, max. tényleg akkor ha erőn felül felpumpálták vagy inkább a Délszláv háborúk miatt nem eresztették le, Ahogy számomra az is kérdés, hogy a román is dupla akkora lenne. A szerbek nem véletlenül vezették vissza ha kissé félszívvel is a sorozást. Erről mit lehet tudni??Aki gyakran jár külföldi vagy hazai nemzetközi katonai rendezvényeken annak azért van valamennyi. Én azért járok jópáron.
Amúgy románok meg a szerbek kivételével jól állunk mert korábban kezdtük ( a szlovákoknál a létszámprobéléma még durvább mint nálunk) A románoknál nagyon felemás, mert ott a rengeteg régi retek náluk amit nehezen üzemeltetnek, de mellette a rakéta sorozatvető képességük (ez az ami nagyon cink a mi szempontunkból, mert mind modernitásában mint mennyiségében számottevő) meg a légierejük légvédelemmel (amíg a vén F-16-osok fele le nem kotlik pár éven belül) szintén .
A szerbek pedig ügyesen tartották életben és modernizálták a régi eszközöket nagy mennyiségben és gyártanak az összes fegyverből és lőszerből maguknak amire szükségük van, de az igazán modern eszközökre még a saját iparukból sincs elég pénzük így nem tudnak érdemben előrelépni.
(a H-145M jeikre saját maguknak integráltak saját fejlesztésű nem irányított és irányított rakétákat is amit nekünk is felajánlottak megvételre)
A mi problémánk a fókuszvesztés a haderőfejlesztésben ami 2022 vége óta tart ami miatt az előnyünk amit a korábbi kezdéssel szereztünk szépen lassan elfogy.
Nah, akkor árnyaljuk.Ez enyhén szólva túlzás.
Üdv újra itt.Nő látjátok, ezért lehetne jó beszerzési forrás Dél Afrika.Politikailag irreleváns.
Plusz technológiával adják a cuccokat,a hazai gyártás licenc jogokat jelent,nem csak osszeszerelo üzemet.
Szerintem a Zplan úgy ahogy van,el van baxva.Nem felel meg a honvedelmi igényeknek és lehetőségeinknek.Atszovi a korrupció,és hatalompolitika.
Tipikus magyarosch xarrakat
Ha a két nagy-nagy baráttal (török, izraeli) hosszú évek alatt nem tudnak dűlőre jutni, illetve USA, Németország barát-ellenség státusza nálunk éppen a széljárásnak megfelelően változik, illetve hatalmas uniós forrásokról eshetünk el, akkor elmondhatjuk, hogy a kiváló, kiszámítható külpolitikánk és a pénztelenségünk miatt akadt meg a folyamat.Nah, akkor árnyaljuk.
Nem a külpolitika változik, hanem haderő fejlesztési beszerzési stratégia tűnik dontesképtelennek. Az elején ugye az európai, főleg német, alap volt ezt kis is mondták, analóg autóipari.
22-ben nemcsak a miniszter változott és Maróth ment, hanem a körülmények is alapvetően. De minden!! Pénzügyi, gazdasági, geopolitikai. Szinte permanenes felfordulás van Európában. Trump hiába vette le rólunk a politikai nyomást, a gazdaságit még ránk rakhatja.
Sztem mivel a korábbi beszerzések úgyis jelentős terhet jelentettek, többletpénz meg úgysem volt így mindent jegeltek gyakorlatilag.
Kis drónkiegészítések voltak,Skylark, HERO és Gripenes tűzoltás +4.
Illetve a meglévő fegyvereket igyekeznek kiamaxolni, rakéták a Gripenhez, LYNX derivátok, Gidrán verziók. De itt sem szaggatták szét az istrángot, lásd pénz. Annak ellenére a pénz, hogy tavaly elment és figyelve valszeg idén is elmegy a GDP 2%. Csak mivel Európa háborúban van qrvadrága lett minden.
Ahol igyekeznek az a létszámfeltöltés és még az egyéni felszerelések.
A kérdés a merre tovább.
Sztem a legegyszerűbb, a már meglévő eszközök fejlesztése,
Gripenre fegyverek, modernizáció, helikre fegyverek, további LYNX, Gidrán derivátok.
A már húzódó HERo drónok, RGW, Spike rendszeresítése.
Vannak még logo kisebb, nagyobb projektek. Akár török drónok, akár NMS (ez sztem már csak akkor lesz, ha a Rába gyártja), Caracal. Itt valóban játszik, hogy végleg elhal, vagy vki átnyomja.
Amit én nagyon szeretnék az. KF51. Tudom, tudom....faszsag, soha nem lesz belőle semmi stb.. Pedig közép távon ez az út. Még akkor is ha rögösebb mint a LYNX ( vs. CV). Egyszerűen közép távon sokkal olcsóbb lesz ezen páncélosok üzemben tartása és egyszerűbb létszám bővítése. Igen, a mostra nem segít. De nem 4-5 évre építjük a Honvédséget.
Amit nem tudnak eldönteni, hogy mire építsük a Honvédséget. Európára (ahol a mainstreamtől egyre távolodunk és gazdasági szankciók alatt tartanak), Amerikara mint a lengyelek (de onnan bármelyik párttól a potenciális zsarolás sokkal direktebb) vagy sok kisebbre török, izraeli, koreai diverzifikálunk.
Esetleg igyekszünk néhány szomszéddal, stratégiai partnerséget kialakítani.
Itt sztem a csehszlovakok, szerbek felé felé kézzel fogható probalkozások voltak, lesznek. És reálisan még az osztrákok játszanak.
Korea nekem mindig sötét ló. Mert tud viszonylag gyorsan szállítani, de korai cuccok üzemben tartásában nem nagy a tapasztalat, És látjuk, hogy még a németek a hazait is nehezen tudják üzemben tartani. Szal egy koreai lehet nagy lyukra futás is,
Ha tippelnem kell, lesz még idén egy látványos amerikai elköteleződés a haderőfejlesztés téren. És mivel itt nincs deal, talán nyáron, addig a többi is kérdőjeles.
A szerb nekem nagyon gyanús.Szerb-román. Ide csak egy kérdés. A letszamhiány. Mert a legnagyobb kivándorlás Kelet-Európából Nyugatra sztem talán Bosznián és Albánián kívül ezt a két államot érte. El nem tudom képzelni, annak ellenére, hogy nem ismerem a számokat és utána se néztem, hogy a szerb haderő létszámban nagyobb lenne a magyarnál, max. tényleg akkor ha erőn felül felpumpálták vagy inkább a Délszláv háborúk miatt nem eresztették le, Ahogy számomra az is kérdés, hogy a román is dupla akkora lenne. A szerbek nem véletlenül vezették vissza ha kissé félszívvel is a sorozást. Erről mit lehet tudni??
Mert a környéken Ukrajnán kívül a közvetlen háborús veszély leginkább Szerbiát sújtja rövid távon Bosznia és Koszovó, hosszabb távon még Horvátország miatt.
Ahogy a dobogó harmadik fokán Moldova miatt a románok vannak.
A szerb nekem nagyon gyanús.
Az amit papíron fenntartanak, meg úgy is, hogy nagy a jugo örökség, de... Abból a pénzből annyi emberrel ezt nem is tudom.
Valami felemetesen hatékony és jó kormányzatnak kell lennie a szerbek, hogy ezt meg tudja csinálni...
Most nem feltétlen rólunk van szó, hanem hogy a szerbek ténylegesen fenn tudják e tartani abból a pénzből azt a haderőt így, hogy azért a szerb politikusok/oligarchák is na..Nálunk csak a propagandaminisztérium éves költségvetése, 1500 milliárd körül van. Ilyesmit is tegyél hozzá, amikor arról gondolkodunk hogy miből lehetne még a haderőre költeni, hogy az egészségügytől, oktatástól, közlekedéstől, stb., nem veszel el pénzt. A túlárazott, oligarchákat meggazdagító, sok esetben értelmetlen ( lombkoronasétány, stb. ) állami beruházásokra elköltött pénzekről nem is beszélve.
73ig Izrael nem kapott semmiféle USA segélyt. Mégis eltartottak egy a meretukhoz képest óriási haderot. Pedig akkor még messze nem volt olyan fejlett gazdaságuk,mint ma.Most nem feltétlen rólunk van szó, hanem hogy a szerbek ténylegesen fenn tudják e tartani abból a pénzből azt a haderőt így, hogy azért a szerb politikusok/oligarchák is na..
Nálunk is biztos lehetne még forrást találni persze, de ha már nem lenne csak a zarolasos móka, már azzal előrébb lennénk.
Ne haragudj de a szokásos bullshit.Nálunk csak a propagandaminisztérium éves költségvetése, 1500 milliárd körül van.
Szia,Hol tartunk mi eme hadugyi forradalomban?
Háát a fejlesztés nem másfél éve állt le hanem inkább 3...2022 óta satufék van.https://www.facebook.com/share/v/1EbMz6Ggw7/
Tarjányi Péter videó.
"Miben van komoly vitám a honvédség illetve a kormányzat vezetőivel a hadsereg vonatkozásában? Az alábbi videóból kiderül…
Szemben a tegnapi Magyar Péter “lufival” amiről az alábbi videóban beszélek - és a teljes adásban még több téma - az tényleg szakmai gond…"
A legrosszabb dolog, ami történhet az az, hogy elindul egy fejlesztés, és aztán megtorpan - mondja a szakértő úr. Hát szerintem ha el se indul, az azért rosszabb.https://www.facebook.com/share/v/1EbMz6Ggw7/
Tarjányi Péter videó.
"Miben van komoly vitám a honvédség illetve a kormányzat vezetőivel a hadsereg vonatkozásában? Az alábbi videóból kiderül…
Szemben a tegnapi Magyar Péter “lufival” amiről az alábbi videóban beszélek - és a teljes adásban még több téma - az tényleg szakmai gond…"
Hát ha abból a szempontból nézem, hogy az állomány moráljában mit okoz ez a megtorpanás azért más a helyzet. Reményt adtak évtizedek után, hogy lesz valami majd ezt a reményt elvették. 2012-környékén nem volt ilyen szar a morál pedig akkor konkrétan nem volt üzemanyag sem még a sima személyautókhoz sem.A legrosszabb dolog, ami történhet az az, hogy elindul egy fejlesztés, és aztán megtorpan - mondja a szakértő úr. Hát szerintem ha el se indul, az azért rosszabb.
Mindjárt sírok.majd ezt a reményt elvették.
Kérsz zsepit ?Mindjárt sírok.
Plusz a felebaráti fejlesztés nem adja meg azt a honvedelmi értéket,mit ígért miközben a forrásokat meg felelte....Kérsz zsepit ?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..