[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113
Szia,

Kerdes csak arra iranyult, hogy "regularis", vagy tartalekos/nemzeti gardista/nepfelkelo egysegek voltak ott (zomeben).
Voltak területvédelmi egységek, amiket regulárs sf és sof erők vezettek és reguláris dandárok is. Kicsit nehéz a kibogozás, mert inkább kijevi-csataként készültek ilyen reszletekkel bíró hiteles elemzések.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 442
113
Voltak területvédelmi egységek, amiket regulárs sf és sof erők vezettek és reguláris dandárok is. Kicsit nehéz a kibogozás, mert inkább kijevi-csataként készültek ilyen reszletekkel bíró hiteles elemzések.
Magyarul is van már 24 végéig részletes leírás, katonai szakiroktol
YTboneg Öveges Huba egész jó.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: Busho3301 and bel

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 174
5 884
113
Nézz már utána, hogy kik is harcoltak pontosan Szumi térségében...
Nem tudom te honnan tájékozódsz, én egy magyar újságíró cikkében olvastam a sztorit aki - ki nem találnád - Szumiban az ukránoktól hallotta. Te pedig gondolom az itteni ukrán oldalon tájékozódsz, ahol a kristálytiszta igazságot ismerhetjük meg "némi" orosz meg ukrán interpretációban.
Ja és még véletlenül sem "Szumi térségéről" beszéltünk hanem konkrétan Szumi városáról.
Egyébként "teljesen" igazad van: az orosz haderőt kb 120-150 ezer ukrán hivatásos katona állította meg nem 7-800 ezer tartalékos. A Hold meg sajtból van.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113
Nem tudom te honnan tájékozódsz, én egy magyar újságíró cikkében olvastam a sztorit aki - ki nem találnád - Szumiban az ukránoktól hallotta. Te pedig gondolom az itteni ukrán oldalon tájékozódsz, ahol a kristálytiszta igazságot ismerhetjük meg "némi" orosz meg ukrán interpretációban.
Ja és még véletlenül sem "Szumi térségéről" beszéltünk hanem konkrétan Szumi városáról.
Egyébként "teljesen" igazad van: az orosz haderőt kb 120-150 ezer ukrán hivatásos katona állította meg nem 7-800 ezer tartalékos. A Hold meg sajtból van.
Nagyon rosszul gondolod. Veletek ellentétben én nem vagyok annyira szemellenzős, hogy megengedjem magamnak az egyoldalú tájékozódást...

Ezt a120.000-150.000+ 700-800.000 dolgot gyorsan felejtsd el mert faszság (az ukrán haderő létszáma inkább 180-200.000 fő volt 22-ben, a területvédelmi erőknek pedig csak a keretei leteztek, hisz minek tartották volna bent őket amíg nincs háború???). Az ukrán haderő 22 tavaszán a közelében nem volt ennek a létszámnak. Ma sincs több mint 400.000-500.000 ukrán katona az arcvonalban (és soha nem is volt ennél több).
Óriási szívességet tennél magadnak már azzal is, ha (már hajlandó nem vagy az objektív tájékozódásral) legalább az oroszok felé elfogult oldalból nem teljesen elvakult, vagy pénzért manipuláló szereplőket, hanem azokat olvasnád amik törekszenek a valóság bemutatására.

• Tetszik
  • Robot
Reactions: pela3 and Kurfürst

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 174
5 884
113
Nagyon rosszul gondolod. Veletek ellentétben én nem vagyok annyira szemellenzős, hogy megengedjem magamnak az egyoldalú tájékozódást...

Ezt a120.000-150.000+ 700-800.000 dolgot gyorsan felejtsd el mert faszság (az ukrán haderő létszáma inkább 180-200.000 fő volt 22-ben, a területvédelmi erőknek pedig csak a keretei leteztek, hisz minek tartották volna bent őket amíg nincs háború???). Az ukrán haderő 22 tavaszán a közelében nem volt ennek a létszámnak. Ma sincs több mint 400.000-500.000 ukrán katona az arcvonalban (és soha nem is volt ennél több).
Óriási szívességet tennél magadnak már azzal is, ha (már hajlandó nem vagy az objektív tájékozódásral) legalább az oroszok felé elfogult oldalból nem teljesen elvakult, vagy pénzért manipuláló szereplőket, hanem azokat olvasnád amik törekszenek a valóság bemutatására.
Valakivel nagyon összetévesztesz. Még véletlenül sem vagyok az oroszok irányában elfogult. Veled ellentétben nagy ritkán, ha valami rendkívüli történik csak akkor olvasok bele az itteni ukrán oldalba, amely akár a kurucinfo katonai oldala is lehetne. Viszont veled ellentétben az ukrán propagandát sem veszem be. Ha pedig valamiről beszélünk akkor próbálj már te is a témánál maradni és nem teljesen másról beszélni: én az ukrán haderő létszámáról írtam amely - legalábbis az első években - elérhette a 8-900 ezer főt. Erre te azzal jössz, hogy mekkora a létszám az arcvonalban. Persze, hogy sokkal sokkal kevesebb, csakhogy nem ez volt a téma. Én arról írtam, hogy az ukrán haderő létszámának (mondjuk korábbi 900 ezer fő) messze legnagyobb része tartalékos katona. Ebből talán 120-150 ezer lehetett a hivatásos a háború elején. Tetszik vagy nem de az orosz haderőt a mozgósított ukrán tartalékosok állították meg.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113
Valakivel nagyon összetévesztesz. Még véletlenül sem vagyok az oroszok irányában elfogult. Veled ellentétben nagy ritkán, ha valami rendkívüli történik csak akkor olvasok bele az itteni ukrán oldalba, amely akár a kurucinfo katonai oldala is lehetne. Viszont veled ellentétben az ukrán propagandát sem veszem be. Ha pedig valamiről beszélünk akkor próbálj már te is a témánál maradni és nem teljesen másról beszélni: én az ukrán haderő létszámáról írtam amely - legalábbis az első években - elérhette a 8-900 ezer főt. Erre te azzal jössz, hogy mekkora a létszám az arcvonalban. Persze, hogy sokkal sokkal kevesebb, csakhogy nem ez volt a téma. Én arról írtam, hogy az ukrán haderő létszámának (mondjuk korábbi 900 ezer fő) messze legnagyobb része tartalékos katona. Ebből talán 120-150 ezer lehetett a hivatásos a háború elején. Tetszik vagy nem de az orosz haderőt a mozgósított ukrán tartalékosok állították meg.
Én maradjak a témánál? Te jöttél elő fantazmagorikus számokkal nem én. Tetszik vagy nem tetszik, az ukrán haderő még mindíg 180.000-200.00 fős volt 22-ben, és kellettek a mozgósítottak épp csak azokat időbe tellett mozgósítani ÉS nem is egyszerre hívtak be ennyi katonát, hanem folyamatosan szerelték fel őket, ahogy jöttek a nyugati segélyek (gépppuskából nem volt nekik elég. A BW küldött, ha jól emlékszem 2000db MG3-ast, mert úgy kellett nekik a géppuska mint egy falat kenyér). Azt a nagyjából 200.000 oroszt döntően a reguláris haderő állította meg kiegészülve a tartalékosokkal, de a tartalékosok szerepe, nem az első 1 hónapban volt jelentős, hanem utána, amikor kezdett megmerevedni az arcvonal.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113
Na de Szumi (és itt csak a városban vívott harcokról beszélek, nem az egész oblasztban vívottakról). A harcok súlyát a 27. Tüzérdandár viselte (ők voltak ott az első naptól kezdve, mint ahogy ők is állították meg az oroszokat az egyetemnél), majd őket erősítették meg egy légimozgékony ezred részeivel, akiket aztán ki is vontak, ahogy rájöttek az ukránok, hogy Szumi nem esik az orosz támadás fő irányába (az orosz 1. Gárda harckocsi hadsereg amint észrevette, hogy nem tudja a várost elfoglalni mentből, Északról kerülte azt meg és folytatta az útját Kijev felé (ahová amúgy soha nem értek el) csak ezek kiegészítésére voltak jelen területvédelmi alegységek (még csak nem is egy dandár). Valóban volt fegyverosztás Szumiban, de nem gépkarabélyokkal fogod megállítani az orosz 2. Gárda lövészhadosztály harckocsijait, amik a várost támadták.

• Tetszik
Reactions: endre

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 213
4 575
113
Teljesen másképpen gondolom.Szerintem a nehéz gépesített erőkre való alapozás már maga rossz ötlet nekünk

hat ebben nem fogunk egyet érteni, úgy érzem.

A CG nem opcionális, nem hagyod a járműben a raj egyetlen páncéltörő fegyverét, mert ha elszakadsza géptől, vagy kilövik, akkor páncéltörő eszköz nélkül marad a raj...
Amit láttam eddig videót -de az javarészt marketinganyag- CG nélkül deszantoltak, meg valahol kompromisszum kell.
Továbbra is tartom, hogy majd rgw megérkeztek or érdemes lenne ezt újragondolni.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113

Amit láttam eddig videót -de az javarészt marketinganyag- CG nélkül deszantoltak, meg valahol kompromisszum kell.
Továbbra is tartom, hogy majd rgw megérkeztek or érdemes lenne ezt újragondolni.
Te bent hagynád?

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 442
113

Mert csak a csatára gondolsz,nem a háborúra

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 213
4 575
113
Mert csak a csatára gondolsz,nem a háborúra
Nem.
jo, hát kéne, az megint más. Itt az egész abból indult ki, hogy jelenleg a deszant 6 fős, a deszant fegyverzete a CG is, nem minden esetben deszantolnak vele és ez azért nem katasztrófa.

A "kéne" oldal az azt hiszem, teljes egyetértés a fórumon, rgw a deszantnal, CG a szakasz támogató rajban.

Talán egyszer úgy lesz.

• Tetszik
Reactions: endre and alali77

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 443
90 392
113
Nem.

jo, hát kéne, az megint más. Itt az egész abból indult ki, hogy jelenleg a deszant 6 fős, a deszant fegyverzete a CG is, nem minden esetben deszantolnak vele és ez azért nem katasztrófa.

A "kéne" oldal az azt hiszem, teljes egyetértés a fórumon, rgw a deszantnal, CG a szakasz támogató rajban.

Talán egyszer úgy lesz.
Amíg CG van azt vinni kell, mert az van és kész (legyen az bármennyire nem ideális).

• Tetszik