Nna, a hétvégi lekvárfőzés után megérkeztem, igazából a technikai kérdéseket
@Allesmor Obranna kolléga már kivesézte, szóval azokkal annyira nem kívánnék foglalkozni. Annyit még megjegyeznék hozzá, hogy a technikai problémák nem a megrendelésnél, hanem a tesztelésnél és a csapatpróbáknál szoktak előjönni, szóval az érvelés már itt hibádzik eléggé. Mert akkor meg kellett volna érkezniük az első tesztpéldányoknak, hogy nyilatkozhassanak róluk. Vagy éppen fordítva ha leteszteled előzetesen és utána tudod, hogy szar a termék akkor nem rendeled meg, szóval megint itt egy logikai bukfenc.
Ami a jelentés eredetét illeti egyiptomi fórumokat túrva elvileg "Khas Defense" honlapon jelent meg először az egyiptomi légierőből származó kritika. Persze rákeresve ilyen honlap természetesen nem létezik
Nagy nehezen megtaláltam, hogy a Khas Def egy 9400 követős Facebook oldalt takar és onnan származik az, amit aztán vszeg a bulgarianmilitary is átvett
Viszont nem ez a cikk eredeti megjelenési helye, ugyanis a Khas Def az lényegében az aboutmsr honlap (خاص مصر , fordító szerint Egypt Special) katonai-védelmi rovata. Kb olyan, mint mikor a The Drive része volt a The War Zone, mielőtt még kiváltak
كشف مسؤول عسكري مصري في تصريحات لـ”خاص - ديفينس” أن قرار القاهرة بعدم إتمام صفقة مقاتلات Su-35 الروسية جاء بناءً على دراسة فنية دقيقة أظهرت
aboutmsr.com
A jelentés is úgy kezdi, hogy a Khas Def-nek nyilatkoztak az egyiptomi légierő részéről
Az, hogy ez az aboutmsr honlap mennyire legitim vagy sem azt sajnos ennyi infóból nem tudom megítélni, bár tény is való, hogy az 5 perc alatt összerakható default WordPress news & magazine theme és a melléje csapott AI illusztrációk nem éppen bizalomgerjesztő kezdésre utalnak. Másrészt viszont Facebookon van 846 ezer, Instán 100 ezer követőjük, ami azért mégis valami, igaz third world content farmként simán lehet ilyet botokkal produkálni. Arabul semennyire sem tudok, amit viszont a szír és iráni háborúkból megjegyeztem, hogy az ottani portálokban én személy szerint fixen nem bízok meg. Lehet, hogy tényleg leüzentek rajtuk keresztül, lehet az egész egy made up bullshit, ám az biztos, hogy technikai téren tényleg annyi sebből vérzik, amihez elég kötszer még a régi alumínium EÜ dobozokban sincs.
Csak pár példa
A kvázi céldrón manőverező képességével és 220 km/h-s végsebességgel rendelkező Bayraktar TB2 legfeljebb akkor jelent veszélyt egy vadászgépre, ha az formációban akar repülni vele, mert az átesési sebesség alatt tudna csak létrejönni. Plusz dedikált légiharc-fegyverzet hiányában maximum a lézervezérlésű rakétákkal tudna egyáltalán rálőni a Bayraktar a Szu-35-re, de annak meg akkor döglött bálnaként kellene levitálnia.
Surprise to no one, avagy az egyhajtóműves típus üzemeltetése olcsóbb, mint a kéthajtóművesé. De míg az egyik egy könnyűvadász a másik az nehézvadász teljesen más feladatkörökben és tulajdonságokkal.
Ez konkrétan a Multi-Domain Operations koncepciónak és a hálózat alapú hadviselésnek mond ellent, amire mindenki törekszik jelenleg. Pont az a lényeg, hogy a folyamatos információáramlással valós idejú helyzetképpel rendelkezz a várható veszélyekről és célpontokról, nem pedig önmagad belerepülni a faszerdőbe
Dzsihád Aliék elleni csapásmérésre nem a state-of-the-art légifölény vadászgépek szolgálnak, hanem a bombakamionok (Szu-34), CAS vagy a támadó drónok (Bayraktar család). Mintha Maybachhal mennél tűzifát szállítani, aztán csodálkozol, mikor felszakad a bőrülés
We all need a Maybach to transport the cut wood lol A story of comfort… Thanks Milan Ružbacký for the video! Video TikTok account: Yuriy_36 #maybach...
www.facebook.com
Összességében én az egyiptomi Szu-35 deal bedőlését egyértelműen a CAATSA szankcióscsomag általi fenyegetés és az 1979 óta folyamatosan folyósított amerikai katonai segély potenciális felfüggesztésének tudom be, amihez most utólag költöttek egy narratívát, hogy azért nem vettük mert hebebebe szar az orosz. Azért ne feledjük, hogy csak 2018-ig 51 milliárd dollárnyi katonai támogatás érkezett az USA-ból Egyiptomba, Izrael után a térségben másodikként
Pontosan az a Camp David-i megállapodás egyik biztosítéka, hogy Jordániához hasonlóan Egyiptom "támogatását" is megveszi az USA Izrael irányába. Aztán ez az évi 1,4 milliárd dolláros csekk fontosabb mint pár vadászgép. Főképp, hogy a CAATSA Kínára nem vonatkozik, amelyik így hát örömmel veszi át az oroszok helyét.
Plusz amiről kevésbé beszélnek, hogy volt ám egy megállapodás-tervezet 400-500 darab T-90MSz-re is helyi gyártás mellett, ami mily meglepő megint csak a CAATSA miatt hullott porba
Москва и Каир подписали контракт на поставку 400-500 танков Т-90МС для египетской армии. Договор предусматривает передачу технологий и организацию совместного производства боевых машин на территории Египта. Об этом 26 июня 2020 года сообщил у себя в Facebook министр транспорта страны…
andrei-bt.livejournal.com