[HUN] Leopard 2

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
Nem is írtam ilyet. A Leopard hasonló, de az egyes kiszolgálások tartalma nagyon eltérő lehet.
Mondok példát:
  • A technika akkorát fejlődött, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai berendezésekkel (pl. ultrahangos anyag vizsgáló eszközök) akár tábori körülmények között is lehet dolgozni, így alacsonyabb szinteken gyorsabban, pontosabban be lehet határolni a hibát, mint korábban.
  • Fontos előny a rendszerek öndiagnosztikai képessége: a számítógép kiírja a hibát.
  • A másik újdonság a gyors cserélhetőség: a meghajtás vagy egyéb egységek gyorsan, könnyen cserélhetők.

Ezek miatt már más a korábbi TK-k során végzet tevékenység, más lehet a norma követelmény is.
Minden típus megelőző karbantartási folyamata beilleszthető az adott haderő üzemeltetési rendszerébe. Csak azt kell meghatározni, hogy ki, mivel hajtja végre. Ez az adott szervezet szervezeti és logisztikai képességeitől, a támogatás rendszerétől függ.
A gyártó minden szinten ott tud lenni, el kell dönteni, ki, hogy gondolja a béke és háborús üzemeltetést. Ettől még a karbantartás rendszere ugyanaz.

Kifelejtettem, hogy korábban a sírba vittek minket a TIF, NYIF végrehajtásával, ami az összes eszköz, nem típus specifikus, hanem üzemeltetési körülmény függő kiszolgálási folyamata volt. Ez a téli igénybevételére/nyári igénybevételére való felkészülést jelenti, ami minden eszközben fagyálló (víz) cserét, bizonyos szűrők tisztítását, átállítását, cseréjét jelentette. Néha még üzemanyag cserét is, ha nem sokat ment a gép.
Úgy tudom a nyugati eszközöknél ez már nem így van (hála a felmelegedésnek :)).
Máig van TIF és NYIF.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 732
19 577
113
Máig van TIF és NYIF.

Megnyugtató...
:)
Az orosz eszközöknél nyilván. A Leopard esetén úgy tudom nincs, de tévedhetek.
Lynxnél lehet? Talán még az RM sem tudja. :)

Lehet, hogy naivitás részemről, de régen a víz/fagyálló burogatás jelentősége miatt volt tétje. Az üzemanyag váltás nem gond, az előmelegítő berendezések üzemképessége meg szerintem része a jelenlegi, norma szerinti rendszernek.

Az a baj, hogy a karbantartási idő számít. Egy alegység katonáinak munka (kiképzési) ideje drága, jobb ha szimulátorban vagy a tankban ülnek, mint fagyállót, burogatnak, vagy szűrőket mosnak.

Főleg, ha valamiért nincs feltöltve az alegység...
;)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 872
90 124
113
A főszerepben: 4 db Leopard 2A7HU ...

519505252_1146135594210272_1944070231940939212_n.jpg
519440506_1146135487543616_8042225187295636243_n.jpg

518287121_1146135730876925_6040392881093566312_n.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 365
16 766
113
a baj, hogy a karbantartási idő számít. Egy alegység katonáinak munka (kiképzési) ideje drága, jobb ha szimulátorban vagy a tankban ülnek, mint fagyállót, burogatnak, vagy szűrőket mosnak.

Főleg, ha valamiért nincs feltöltve az alegység...
;)
Remèlem nem gondolod, hogy annyi kikèpzès van, hogy abba ne fèrne bele a karbantartás.
Főleg ha amúgy jó állapotúak a gèpek.

Ezenkívül a legènysèg, hogy megismerje a járművet műszakilag, ès alap problèmákat el tudjon hárítani èles helyzetben, bőven szüksèges a gèpek ismerete.

Jó esetben reggel van egy sorakozó+Sport(remèljük) marad 6 óra a munkaidőböl.

Szimulátor a világon nincs annyi.
Tankban ülnek? Ès? Napi 5-6 órát?

Nem úgy működik, hogy heti több nap kicsattognak a gyaktèrre, ès harcászkodnak.
Mèg a lövèszek gyalog sem teszik ezt meg(ott már jobb kèrdès, hogy mièrt nem).

• Tetszik
Reactions: endre and dudi

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 127
141 226
113
Remèlem nem gondolod, hogy annyi kikèpzès van, hogy abba ne fèrne bele a karbantartás.

Ezenkívül a legènysèg, hogy megismerje a járművet műszakilag, ès alap problèmákat el tudjon hárítani èles helyzetben, bőven szüksèges a gèpek ismerete.

Az utóbbi időben kicsit sűrűbb lett mindenkinek az átlag munkanap.

• Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113

Ha veled minden héten heti több nap kimennék a gyakorlótérre napi 6 órát, akkor 2 hónap múlva dezertálnál (és nem csak te, hanem mindenki).

• Vicces
Reactions: Ocses

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 854
21 175
113
Bár nem tudom ezekhez a gèpekhez milyen mèlysègig nyúlhat az állomány.

A kezelők remélhetőleg nem, vagy nagyon keveset nyúlhatnak hozzá. A dandár erre kiképzett és felszerelt műszaki alegységének kell megoldani adott szintig a hibaelhárítást, üzemeltetést.
Nagyjavítás meg ugye más tészta, arra ott a gyártó, vagy nálunk hamarosan a Currus.
Próbálom hinni hogy így van.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
A kezelők remélhetőleg nem, vagy nagyon keveset nyúlhatnak hozzá. A dandár erre kiképzett és felszerelt műszaki alegységének kell megoldani adott szintig a hibaelhárítást, üzemeltetést.
Nagyjavítás meg ugye más tészta, arra ott a gyártó, vagy nálunk hamarosan a Currus.
Próbálom hinni hogy így van.
Nyugaton a kezelők jobban be vannak vonva a jármű harcképesen tartásába mint keleten ( ez az egyik oka annak, hogy ragadzkodnak a 4 főhöz).

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 365
16 766
113
Ha veled minden héten heti több nap kimennék a gyakorlótérre napi 6 órát, akkor 2 hónap múlva dezertálnál (és nem csak te, hanem mindenki).
Hálisten nem is írtam ilyet.

Több külszolgálatom volt ahol ennèl jobban le voltunk terhelve.
Igen az itthoni pènz *6.

Ès 2 hèttől a 6 hèt időtartamú gyakorlatokon voltam. Ott sem dezertált senki.

Ha a harckocsizókat vesszük (onnan indultunk) akkor elöbb állna meg a technika.

Amúgy tatán ez úgy működött(szerintem most is) hogyha gyaktèrre/lőtèrre kimentünk, aznap nem volt tesi.
Sőt bementünk elöbb, mert a fegyverfelvètel hosszadalmas volt.
Ès legtöbbször kèsöbb is èrtünk be.
Ezt vagy lecsúsztuk kèsöbb, vagy ment a levesbe. :rolleyes:

De ezeken a heteken is legtöbbször a pèntek karbantartás volt. Amikor puceváltuk a fegyvert/gèpet/felszerelèst.

Így a 2 hónap napi 6 óra gyaktèr kb nem jöhet össze sehogy.
De simán lehetne ezeket èrtelmesen megszervezni.
Ami magyar honvèdsèg szintjèn sokszor problèmás.
Itt nem muszáj mindíg kúszva 20kg-mal a testeden rohamozni.

Furcsamód ugyanazok az elöljáróim tudtak pörgősenn megszervezett kikèpzèst/lövèszetet összehozni.
Ès volt, hogy órákat álltam pár tucat lőszer meg egy kèzigránát eldobására várakozva.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
Hálisten nem is írtam ilyet.

Több külszolgálatom volt ahol ennèl jobban le voltunk terhelve.
Igen az itthoni pènz *6.

Ès 2 hèttől a 6 hèt időtartamú gyakorlatokon voltam. Ott sem dezertált senki.

Ha a harckocsizókat vesszük (onnan indultunk) akkor elöbb állna meg a technika.

Amúgy tatán ez úgy működött(szerintem most is) hogyha gyaktèrre/lőtèrre kimentünk, aznap nem volt tesi.
Sőt bementünk elöbb, mert a fegyverfelvètel hosszadalmas volt.
Ès legtöbbször kèsöbb is èrtünk be.
Ezt vagy lecsúsztuk kèsöbb, vagy ment a levesbe. :rolleyes:

De ezeken a heteken is legtöbbször a pèntek karbantartás volt. Amikor puceváltuk a fegyvert/gèpet/felszerelèst.

Így a 2 hónap napi 6 óra gyaktèr kb nem jöhet össze sehogy.
De simán lehetne ezeket èrtelmesen megszervezni.
Ami magyar honvèdsèg szintjèn sokszor problèmás.
Itt nem muszáj mindíg kúszva 20kg-mal a testeden rohamozni.

Furcsamód ugyanazok az elöljáróim tudtak pörgősenn megszervezett kikèpzèst/lövèszetet összehozni.
Ès volt, hogy órákat álltam pár tucat lőszer meg egy kèzigránát eldobására várakozva.
Nem gyakorlatról vagy misszióról beszélek, hanem a napi életről. Ha abból állna a napi élet, hogy napi 6 óra gyakorlótér, akkor nem lenne katona.

• Tetszik
Reactions: Kávé

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 365
16 766
113
Ok.
Nem adom fel.

Gondolom ezzel
Ha abból állna a napi élet, hogy napi 6 óra gyakorlótér, akkor nem lenne katona.
Erre reagálsz

Ha IGEN! akkor pontosítok. Hátha fèlreèrthető. :rolleyes:

Alapvetően itt arra gondoltam, hogy a technika nem bírná ezt a megterhelèst. Főleg egy láncos.

Míg mondjuk a lövèsz lába illene, hogy bírja. Kellene!, hogy bírja,szokja.

De annyit írtam heti több nap.
Nem hogy minden nap!

Márcsak a túlóra(most akkor már nem tudom hogy számolják), felszerelès karbantartás miatt.

Èn a saját laktanyájukban kedd-szerda-csütörtök vinnèm az állományt gyaktèrre.
Hètfőn átvennèm velük mi a cèlja. Elmèleti foglalkozásokon, kicsiben a laktanyában.

Pènteken meg karbantartás.
Persze az nagy álltalánosságban.
Feladatfüggő.
A nagyobb megterhelès meg marad a gyakorlatokra.

Ezt mind úgy írom, hogy jópár önèletrajzi könyvet olvastam külföldi katonáktól, ahol azèrt elèg masszív kikèpzèsekről írnak.

Ès azt azèrt fenntartom, hogy mondjuk egy lövèsz katonánál az lenne az ideális, ha gyaktèren, lőtèren több munkanapot töltene, mint a laktanyában.
Mindamellett, hogy laktanyában is lehet èrtelmes kikèptèst csinálni.

Nagyon sok beosztásnál meg ez a beszèlgetès irreleváns is.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
Ok.
Nem adom fel.

Gondolom ezzel

Erre reagálsz

Ha IGEN! akkor pontosítok. Hátha fèlreèrthető. :rolleyes:

Alapvetően itt arra gondoltam, hogy a technika nem bírná ezt a megterhelèst. Főleg egy láncos.

Míg mondjuk a lövèsz lába illene, hogy bírja. Kellene!, hogy bírja,szokja.

De annyit írtam heti több nap.
Nem hogy minden nap!

Márcsak a túlóra(most akkor már nem tudom hogy számolják), felszerelès karbantartás miatt.

Èn a saját laktanyájukban kedd-szerda-csütörtök vinnèm az állományt gyaktèrre.
Hètfőn átvennèm velük mi a cèlja. Elmèleti foglalkozásokon, kicsiben a laktanyában.

Pènteken meg karbantartás.
Persze az nagy álltalánosságban.
Feladatfüggő.
A nagyobb megterhelès meg marad a gyakorlatokra.

Ezt mind úgy írom, hogy jópár önèletrajzi könyvet olvastam külföldi katonáktól, ahol azèrt elèg masszív kikèpzèsekről írnak.

Ès azt azèrt fenntartom, hogy mondjuk egy lövèsz katonánál az lenne az ideális, ha gyaktèren, lőtèren több munkanapot töltene, mint a laktanyában.
Mindamellett, hogy laktanyában is lehet èrtelmes kikèptèst csinálni.

Nagyon sok beosztásnál meg ez a beszèlgetès irreleváns is.
Pont erről beszélek. Ha úgy nézne ki a laktanyában töltött hetek döntő része, hogy Kedd, Szerda, Csütörtök napi 6 óra gyakorlótér, akkor nem lenne katona.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
Hát az szomorú.

Egyes beosztásoknál szerintem ez elvárható lenne.
Nem elvárható és nem is efektív. Az az efektív, ha az elmélet és a gyakorlat aránya a kiképzésben 30%/70%.

Az, hogy heti 3 nap kijárok a gyakorlótérre (és akkor még ottvannak a több hetes gyakorlatok is) és ott csinálok valamit egy teljesen értelmetlen és pazarló dolog. Nem mennyiséget, hanem minőséget kell a gyakorlótéren tölteni. Persze nem lehet évi néhány hét gyakorlótérrel eredményt elérni ez tény, de amit te felvázolsz az az, hogy a katona a nagyjából 250 munkanapból 190-200-at gyakorlótéren tölt. Ez kizárt, hogy efektív legyen.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 365
16 766
113
de amit te felvázolsz az az, hogy a katona a nagyjából 250 munkanapból 190-200-at gyakorlótéren tölt. Ez kizárt, hogy efektív legyen.
Nem ugyanazokat a matematikai szabályokat használjuk.

Nálam 250 3/5-de 150.
Nem 190-200. Van egy kis különbsèg.
nap kiesett a felkészüléssel (a világ legnagyobb hülyesége kontextus nélkül kijárni gyakorolni látástól vakulásig, szóval érdemes mindíg valamilyen harcászati feladatot végrehajtani, amit meg meg kell tervezni és fel is kell rá készülni).
Nem. Mivel vannak olyan dolgok amit folyamatosan gyakorolni kell.

Pl lehet megtanulsz tájolni, de nem árt időnkènt feleleveníteni.
Óriási kontextus nem kell hozzá.

Hiába tud a raj gèpbőlszállni.
Hogy mindíg faszán menjen időnkènt gyakorolni kell. Kontextus nem kell hozzá.

Hiába tudja a szakasz hogyan kell lereagálni egy közeli lesállást, ezeket gyakorolni kell. Nagy kontextus nem kell.

Ez olyan mint egy egyszerű tárcsere, esetleg egy fegyver csere.
Hogy jól menjen rendszeresen gyakorolni kell. Kontextus nèlkül, akár a focipályán a laktanyában.

Ès napestig lehetne sorolni.

Egy Ronaldo vagy Messi szintű focista is passzolgat edzèsen belsővel, kontextus nèlkül.

De amúgy ezek összessègèben nem kontextus nèlküli gyakorlások, hanem a sok kicsi vègül összead egy kikèpzett katonát.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 414
90 347
113
Nem ugyanazokat a matematikai szabályokat használjuk.

Nálam 250 3/5-de 150.
Nem 190-200. Van egy kis különbsèg.

Nem. Mivel vannak olyan dolgok amit folyamatosan gyakorolni kell.

Pl lehet megtanulsz tájolni, de nem árt időnkènt feleleveníteni.
Óriási kontextus nem kell hozzá.

Hiába tud a raj gèpbőlszállni.
Hogy mindíg faszán menjen időnkènt gyakorolni kell. Kontextus nem kell hozzá.

Hiába tudja a szakasz hogyan kell lereagálni egy közeli lesállást, ezeket gyakorolni kell. Nagy kontextus nem kell.

Ez olyan mint egy egyszerű tárcsere, esetleg egy fegyver csere.
Hogy jól menjen rendszeresen gyakorolni kell. Kontextus nèlkül, akár a focipályán a laktanyában.

Ès napestig lehetne sorolni.

Egy Ronaldo vagy Messi szintű focista is passzolgat edzèsen belsővel, kontextus nèlkül.

De amúgy ezek összessègèben nem kontextus nèlküli gyakorlások, hanem a sok kicsi vègül összead egy kikèpzett katonát.
Kihagytad a hosszab több hetes gyakorlatokat a matekodból...

Pont ezaz. A drilleket megtanulni egyszer kell, a gyakoroltatásukra sem kell olyan hű de sok időt szánni. Nagyon rossz szokás, hogy a katonai kiképzes nagy része a drillek tanításával és gyakorlásával telik el.
Komplex gyakorlatokat kell szervezni, ahol a különböző harcászati feladatok végrehajtása közben előlerülnek a drillek is. Ez efektív. Az, hogy menjünk ki ma lesállást gyakorolni, holnap meg kontakdrilleket az alapkiképzés nem pedig egy harcoló szazad kiképzése. Elő kell venni a drilleket ismétlés jelleggel (mondjuk minden kiképzési időszak elején 1-1hét), de ennyi.
Ez pont olyan mint minden évben meglövetni ugyanazokat a lőgyakorlatokat. Minek? Papíron jól mutat de ennyi.