[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 777
144 219
113
Nekem ezzel az a problémám hogy gyakorlatilag ugyanaz a fegyver (tűzütem szempontjából mindegyik hevederes, a cső mindegyiken cserélhető vízhűtés meg úgy sincs), max. a lőszer különbözik, de azt meg úgyis tudják az illetékesek. Akkor mi értelme megkülönböztetni egy Minimit meg egy PKM-et..? Maximum annyi hogy a könnyebb lőszerből eredően a köztes lőszeres ember maga tud viszonylag jelentős mennyiségű lőszert maga cipelni (bár az se elég mindenre). Ilyen szempontból megáll a tűzütem, hiszen kifogy a lőszerből, ha nincs mellette valaki aki lőszert cipel neki.

Ilyenünk van még egyáltalán érdemben rendszerben egy-egy kósza fiftikal mellett?

Hát '44 májusában még megállt, mert kb. annyiban hagyják (https://www.scribd.com/document/194921892/H-Dv-181-7-Waffentechnisches-Handbuch-fur-MG42) hogy bipod = le MG (leichtes Maschinengewehr - könnyűgéppuska), tripod = s MG (schweres Maschinengewehr - nehézgéppuska), szóval lényegében a különbségtétel alapja hogy manőverezik / nem manőverezik.

Persze egyikből lehet a másik, felhasználás szerint, bei Verwendung.

Ami szerintem egy tök gyakorlati megközelítés. Tökéletesen felesleges pótcselekvésnek érzem az agyonbesorolást.

MjEwNTcyOA.png
És akkor a sztyepanov àllványos pkm micsoda?

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 951
21 355
113
szóval lényegében a különbségtétel alapja hogy manőverezik

Ez a lényege. Dudi kifejtette, hogy nincs egy normális szakszavunk, arra amiről itt megy az értekezés. Ez is a zavar oka részben, hogy mi, micsoda. Nehézgéppuska, lehet adott lőszer mérettől, vagy ha van hozzá plusz állvány, akkor attól. Az MG-42-höz két féle állvány volt anno. Egy a szárazföldi célokra, egy meg légvédelmi célokra. Valamint a két villa lába, ami az általános használathoz kellett.
Most mi ott tartunk, hogy azt mondjuk, kell egy köztes fegyver, ami a golyószóró, mert nincs rá jobb szavunk, ami hivatalos lehetne.

• Tetszik
Reactions: Venom85

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 777
144 219
113
Nekem ezzel az a problémám hogy gyakorlatilag ugyanaz a fegyver (tűzütem szempontjából mindegyik hevederes, a cső mindegyiken cserélhető vízhűtés meg úgy sincs), max. a lőszer különbözik, de azt meg úgyis tudják az illetékesek. Akkor mi értelme megkülönböztetni egy Minimit meg egy PKM-et..? Maximum annyi hogy a könnyebb lőszerből eredően a köztes lőszeres ember maga tud viszonylag jelentős mennyiségű lőszert maga cipelni (bár az se elég mindenre). Ilyen szempontból megáll a tűzütem, hiszen kifogy a lőszerből, ha nincs mellette valaki aki lőszert cipel neki.

Ilyenünk van még egyáltalán érdemben rendszerben egy-egy kósza fiftikal mellett?

Hát '44 májusában még megállt, mert kb. annyiban hagyják (https://www.scribd.com/document/194921892/H-Dv-181-7-Waffentechnisches-Handbuch-fur-MG42) hogy bipod = le MG (leichtes Maschinengewehr - könnyűgéppuska), tripod = s MG (schweres Maschinengewehr - nehézgéppuska), szóval lényegében a különbségtétel alapja hogy manőverezik / nem manőverezik.

Ami szerintem egy tök gyakorlati megközelítés. Tökéletesen felesleges pótcselekvésnek érzem az agyonbesorolást.

MjEwNTcyOA.png
A gyalogsági tripod állványt ha viszem az mg3 hoz akkor az már nehéz géppuska lenne?

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 896
19 766
113
Nincs de és 20 mm től meg már gépagyú.
Mondjuk az mg151 a maga 15mm-ével is gépágyú volt annó.

Hivatalosan géppuska. MG 151 - Maschinengewehr 151, nem MK, Machinenkanone. A 20mm verziója is MG, bár az egy "felfúrt" (csőcserés) változata volt ugyanannak. A kavarodás hogy az amcsiknál meg a 20mm már gépágyú (ebből fakadóan a saját gyártású Hispano gépágyújúk elég gyatra volt, mert ágyúként már tüzérségi tűréshatárok vonatkoztak rá :D ), a németeknél régen még géppuska, afölött gépágyú, most meg már gépágyú (MK).

És akkor a sztyepanov àllványos pkm micsoda?

Őőő, egy géppuska :D

A gyalogsági tripod állványt ha viszem az mg3 hoz akkor az már nehéz géppuska lenne?

Hát a világháborús német nomenklatúra szerint igen (az állványos egyébként is támogató szakaszban volt hadrend szerint)

• Tetszik
Reactions: krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 777
144 219
113
Hivatalosan géppuska. MG 151 - Maschinengewehr 151, nem MK, Machinenkanone. A 20mm verziója is MG, bár az egy "felfúrt" (csőcserés) változata volt ugyanannak. A kavarodás hogy az amcsiknál meg a 20mm már gépágyú (ebből fakadóan a saját gyártású Hispano gépágyújúk elég gyatra volt, mert ágyúként már tüzérségi tűréshatárok vonatkoztak rá :D ), a németeknél régen még géppuska, afölött gépágyú, most meg már gépágyú (MK).

Őőő, egy géppuska :D
Hát de tripodon van. Akkó az eszerint már nehéz nem?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 467
92 156
113

MjEwNTcyOA.png
Attól, hogy más lőszert tüzel gyakorlatilag más fegyver lesz.
Ez olyan mint a kard, ha meghajlítod a pengét akkor azonnal masik fegyver (szabja) lesz, ha lerövidíted (gladius) akkor is stb.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 467
92 156
113
A németek a vh-ban így kezelték, csak az 80 éve volt..

Szerintem amúgy ez egyszerű mint a facsipesz:

Könnyű-géppuska/golyószóró :köztes lőszert tüzel.

Géppuska puskalőszert tüzel.

Nehéz-géppuska 12,7mm-nél nagyobb, de 20mm-nélbkisebb űrméretet tüzel.

Honnan a golyószóró megnevezés? Amikor kitalalták ezt a szakszót, akkor még a töltény golyót tüzelt nem lövedéket.

• Tetszik
Reactions: krisss

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 252
5 466
113
Jó kérdés. Most akkor állványos könnyűgéppuska, vagy sima nehézgéppuska, ha állványon van. ????
Szia,

Szerintem nehezgeppuska semmikepp se, esetleg "kozepes geppuska", de azt nem szokas nalunk hasznalni.

Szerintem egyertelmuen a loszeren mulik a "nehez"-sege a geppuskanak.

Raadasul szerintem mara elavul a kozelmultban meg helyes "legalabb 12.7 mm" definicio, szerintem mostmar inkabb a "legalabb .338 inch" a jo, mivel megjelentek (kis szamban) a .338 magnum geppuskak.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 467
92 156
113
Szia,

Szerintem nehezgeppuska semmikepp se, esetleg "kozepes geppuska", de azt nem szokas nalunk hasznalni.

Szerintem egyertelmuen a loszeren mulik a "nehez"-sege a geppuskanak.

Raadasul szerintem mara elavul a kozelmultban meg helyes "legalabb 12.7 mm" definicio, szerintem mostmar inkabb a "legalabb .338 inch" a jo, mivel megjelentek (kis szamban) a .338 magnum geppuskak.
A .338 lepkefing (6500-7000 Jule) a .50-hez képest (13.000 Jule+). A .338 egyértelműen puskalőszer.

• Tetszik
Reactions: bel