Szaknyelv

Hülyeséget írtál.
Vagy csak nem érted meg.
Egyébként nem kell mindig nagyon kukacoskodni.Dok minden egyszerűen hahyomsny,meg így alakult.
Pl, köztes lőszer, Karabély lőszer se helyes szó szerint.Hogy valami karabely e,azt igazából nem a lőszer határozza meg, hanem a cső hossza.E szerint még a G3 is karabely...... Mégse hívja senki annak.
És ha valami már megszokott, mindenki ugyanazt érti alatta,akkor nem kell minden áron kukacoskodni.

Alapvetően a magyar katonai és fegyverzettechnikai szaknyelvből hiányzik egy szint a a light machine gun és a heavy machine gun közt.
Ami itt a general purpose machine gun.
Közepes gp,illetve általános célú gp.
Mikor került ki a szaknyelvbol?KGK és a PKM meghatározssakent már bent volt

Vagy csak nem érted meg.
Egyébként nem kell mindig nagyon kukacoskodni.Dok minden egyszerűen hahyomsny,meg így alakult.
Pl, köztes lőszer, Karabély lőszer se helyes szó szerint.Hogy valami karabely e,azt igazából nem a lőszer határozza meg, hanem a cső hossza.E szerint még a G3 is karabely...... Mégse hívja senki annak.
És ha valami már megszokott, mindenki ugyanazt érti alatta,akkor nem kell minden áron kukacoskodni.
A véleményed a tiéd, az a baj, hogy tenyként tálalod és ez hülyeseg.

• Vicces
Reactions: Negan
Vagy csak nem érted meg.
Országonkènt változik.
Persze ha visszamegyünk a règmúltba vehetjük azt alapnak.(Hiszen az az alap :D)

Viszont ezen az alapon egy hosszú csövű fegyver pl.: steyr AUG 9mm-es változata is autómata puska? :robot: Nekem az azèrt necces.

Azèrt is írtam, hogy nálunk szerintem tök jó a szaknyelv, lőszer/egyes/sorozatlövő.
Jól behatárolja mi micsoda.

Ebből lóg ki a golyószóró.

Országonkènt változik.
Persze ha visszamegyünk a règmúltba vehetjük azt alapnak.(Hiszen az az alap :D)

Viszont ezen az alapon egy hosszú csövű fegyver pl.: steyr AUG 9mm-es változata is autómata puska? :robot: Nekem az azèrt necces.

Azèrt is írtam, hogy nálunk szerintem tök jó a szaknyelv, lőszer/egyes/sorozatlövő.
Jól behatárolja mi micsoda.

Ebből lóg ki a golyószóró.
Winchester puska,mit a westernfilmekben látsz,az is pisztolylőszerrel műküdött.44/40 pisztolylőszerrel,amit a Remington forgópisztolyokhoz terveztek.És puska.
Szóval a szaknyelv se mindig logikus,és idővel változik.
Gsz,ahogy anno tanultam,illeszkedik a sorba.
Gsz,olyan könnyű gp,ami 1 fő által kezelhető,rohamfeladatra alkalmas.Tartós tűzfeladatra nem alkalmas.Pl,DP,RPD,Minimi,M60E6 (ez a rövid csöve miatt,könnyebb,manőverezhetőbb,viszont gyorsabban melegszik,mint az eredeti közepes gp M60-ami amúgy sem volt egy jol sikerűlt db)
Könnyű gp,súlya miatt 2 fő kezeli,a tulajdonképpeni kezelő mellet van lőszeres.Tartós tűzfeladatra alkalmas.Jellemzően általános célú gp villaálvánnyal,mint az MG3,MAG,KGK
Közepes,álványos gp-előbbiek tripodon.
Ngp,meg a 12,7-14,5milisek.
20milis meg már gá.
Vagyis nem a lőszere,hanem a súlya és feladatköre vállasztja el a gsz-t a könnyű gp-tol.De lehet kis kaliberű (5,56x45 egy őzlövő puskalőszer hadi változata),rövid,vagy teljes puskalőszeres-a feladatkör a lényeg.
Szerintem teljesen logikus felosztás,és illeszkedik bele a gsz.
Viszont akkoriban az AMD géppisztoly volt hivatalosan,ami nem illeszkedett a terminológiába.De az volt a megjelölése a szakutasitásban,ezért az volt használva.Ennyi.
És továbbra is azt gondolom,hogy nem kell feltétlen full logikusnak,vagy történelmileg kontiunitásban lévőnek lennie a terminológiának-bár jobb,ha az.De a lényeg,hogy egy kifejezés alatt mindenki ugyan azt értse.

• Tetszik
Reactions: Ocses
A nehéz-golyószóróhoz mit szóltok? :)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.