Országonkènt változik.
Persze ha visszamegyünk a règmúltba vehetjük azt alapnak.(Hiszen az az alap

)
Viszont ezen az alapon egy hosszú csövű fegyver pl.: steyr AUG 9mm-es változata is autómata puska?

Nekem az azèrt necces.
Azèrt is írtam, hogy nálunk szerintem tök jó a szaknyelv, lőszer/egyes/sorozatlövő.
Jól behatárolja mi micsoda.
Ebből lóg ki a golyószóró.
Winchester puska,mit a westernfilmekben látsz,az is pisztolylőszerrel műküdött.44/40 pisztolylőszerrel,amit a Remington forgópisztolyokhoz terveztek.És puska.
Szóval a szaknyelv se mindig logikus,és idővel változik.
Gsz,ahogy anno tanultam,illeszkedik a sorba.
Gsz,olyan könnyű gp,ami 1 fő által kezelhető,rohamfeladatra alkalmas.Tartós tűzfeladatra nem alkalmas.Pl,DP,RPD,Minimi,M60E6 (ez a rövid csöve miatt,könnyebb,manőverezhetőbb,viszont gyorsabban melegszik,mint az eredeti közepes gp M60-ami amúgy sem volt egy jol sikerűlt db)
Könnyű gp,súlya miatt 2 fő kezeli,a tulajdonképpeni kezelő mellet van lőszeres.Tartós tűzfeladatra alkalmas.Jellemzően általános célú gp villaálvánnyal,mint az MG3,MAG,KGK
Közepes,álványos gp-előbbiek tripodon.
Ngp,meg a 12,7-14,5milisek.
20milis meg már gá.
Vagyis nem a lőszere,hanem a súlya és feladatköre vállasztja el a gsz-t a könnyű gp-tol.De lehet kis kaliberű (5,56x45 egy őzlövő puskalőszer hadi változata),rövid,vagy teljes puskalőszeres-a feladatkör a lényeg.
Szerintem teljesen logikus felosztás,és illeszkedik bele a gsz.
Viszont akkoriban az AMD géppisztoly volt hivatalosan,ami nem illeszkedett a terminológiába.De az volt a megjelölése a szakutasitásban,ezért az volt használva.Ennyi.
És továbbra is azt gondolom,hogy nem kell feltétlen full logikusnak,vagy történelmileg kontiunitásban lévőnek lennie a terminológiának-bár jobb,ha az.De a lényeg,hogy egy kifejezés alatt mindenki ugyan azt értse.