[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 346
37 159
113
Gsz eredetileg a Mitralluse magyar forditása
Egyébként rendszerbe volt az OMMban,hivatalos neve szórólöveg volt.
Szóval van kavarc.Bele lehet veszni.
Szerintem a gsz kifejezést tartsuk fent az egy fő által is kezelhető,rohamfeladatot is ellátni képes "kollektiv sorozatlövő" fegyvernek.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 346
37 159
113
Hülyeséget írtál.
Vagy csak nem érted meg.
Egyébként nem kell mindig nagyon kukacoskodni.Dok minden egyszerűen hahyomsny,meg így alakult.
Pl, köztes lőszer, Karabély lőszer se helyes szó szerint.Hogy valami karabely e,azt igazából nem a lőszer határozza meg, hanem a cső hossza.E szerint még a G3 is karabely...... Mégse hívja senki annak.
És ha valami már megszokott, mindenki ugyanazt érti alatta,akkor nem kell minden áron kukacoskodni.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 346
37 159
113
Alapvetően a magyar katonai és fegyverzettechnikai szaknyelvből hiányzik egy szint a a light machine gun és a heavy machine gun közt.
Ami itt a general purpose machine gun.
Közepes gp,illetve általános célú gp.
Mikor került ki a szaknyelvbol?KGK és a PKM meghatározssakent már bent volt

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 529
92 219
113
Vagy csak nem érted meg.
Egyébként nem kell mindig nagyon kukacoskodni.Dok minden egyszerűen hahyomsny,meg így alakult.
Pl, köztes lőszer, Karabély lőszer se helyes szó szerint.Hogy valami karabely e,azt igazából nem a lőszer határozza meg, hanem a cső hossza.E szerint még a G3 is karabely...... Mégse hívja senki annak.
És ha valami már megszokott, mindenki ugyanazt érti alatta,akkor nem kell minden áron kukacoskodni.
A véleményed a tiéd, az a baj, hogy tenyként tálalod és ez hülyeseg.

• Vicces
Reactions: Negan

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 658
17 438
113
Vagy csak nem érted meg.
Országonkènt változik.
Persze ha visszamegyünk a règmúltba vehetjük azt alapnak.(Hiszen az az alap :D)

Viszont ezen az alapon egy hosszú csövű fegyver pl.: steyr AUG 9mm-es változata is autómata puska? :robot: Nekem az azèrt necces.

Azèrt is írtam, hogy nálunk szerintem tök jó a szaknyelv, lőszer/egyes/sorozatlövő.
Jól behatárolja mi micsoda.

Ebből lóg ki a golyószóró.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 346
37 159
113
Országonkènt változik.
Persze ha visszamegyünk a règmúltba vehetjük azt alapnak.(Hiszen az az alap :D)

Viszont ezen az alapon egy hosszú csövű fegyver pl.: steyr AUG 9mm-es változata is autómata puska? :robot: Nekem az azèrt necces.

Azèrt is írtam, hogy nálunk szerintem tök jó a szaknyelv, lőszer/egyes/sorozatlövő.
Jól behatárolja mi micsoda.

Ebből lóg ki a golyószóró.
Winchester puska,mit a westernfilmekben látsz,az is pisztolylőszerrel műküdött.44/40 pisztolylőszerrel,amit a Remington forgópisztolyokhoz terveztek.És puska.
Szóval a szaknyelv se mindig logikus,és idővel változik.
Gsz,ahogy anno tanultam,illeszkedik a sorba.
Gsz,olyan könnyű gp,ami 1 fő által kezelhető,rohamfeladatra alkalmas.Tartós tűzfeladatra nem alkalmas.Pl,DP,RPD,Minimi,M60E6 (ez a rövid csöve miatt,könnyebb,manőverezhetőbb,viszont gyorsabban melegszik,mint az eredeti közepes gp M60-ami amúgy sem volt egy jol sikerűlt db)
Könnyű gp,súlya miatt 2 fő kezeli,a tulajdonképpeni kezelő mellet van lőszeres.Tartós tűzfeladatra alkalmas.Jellemzően általános célú gp villaálvánnyal,mint az MG3,MAG,KGK
Közepes,álványos gp-előbbiek tripodon.
Ngp,meg a 12,7-14,5milisek.
20milis meg már gá.
Vagyis nem a lőszere,hanem a súlya és feladatköre vállasztja el a gsz-t a könnyű gp-tol.De lehet kis kaliberű (5,56x45 egy őzlövő puskalőszer hadi változata),rövid,vagy teljes puskalőszeres-a feladatkör a lényeg.
Szerintem teljesen logikus felosztás,és illeszkedik bele a gsz.
Viszont akkoriban az AMD géppisztoly volt hivatalosan,ami nem illeszkedett a terminológiába.De az volt a megjelölése a szakutasitásban,ezért az volt használva.Ennyi.
És továbbra is azt gondolom,hogy nem kell feltétlen full logikusnak,vagy történelmileg kontiunitásban lévőnek lennie a terminológiának-bár jobb,ha az.De a lényeg,hogy egy kifejezés alatt mindenki ugyan azt értse.

• Tetszik
Reactions: Ocses

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 866
17 152
113
A nehéz-golyószóróhoz mit szóltok? :)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.