Elég nehéz úgy elfogadható párhuzamot vonni illetve ez vagy az mellett észérvekkel kardoskodni hogy a nyugati hk-kat nem vetették be sem nem annyi konfliktusban, sem nem akkora számban, sem nem annyi üzemórában, mint az általad felsorolt T szériákat. Szerintem.
Az elmúlt 20 éveben:
1. Irak, tömeges bevetés, több 1000 db M1-essel. Ebből pár száz lekukázódott, amiknek a nagy részét fölújították. Alapvetően nem vizsgázott rosszul, de abban is meg lehetett ám halni...
2. Katari+Emirátusi ámokfutások, M1 és Leclerc bevetések. Hullottak, mint a legyek. Az M1 és a Leclerc fölépítése itt sem vizsgázott rosszul életvédelmi szempontból, de voltak halottak.
3. Szír+Kurd+Török: Leopárd 2A4 bevetések kb. az eredeti 80's évek konfigurációval.
Ez totális lebőgés volt, tömegesen megsemmisült, szarrá éget és szétrobbant Leopárdokkal, amikben a személyzet is sokszor oda kozmált. Totális lebőgés, ki is vonták őket a törökök a harcokból. Szégyen szemre a tuning M60-asok kószáltak később helyettük.
4. Mostani ukrán háború, M1, Leopárd 1/2, Challenger 2-es.
Ahogyan az várható volt az adott típusok széles választéka semmivel nem mutatott nagyobb harcértéket, mint a jobb állapotú szovjet vasak. Túlélő képességük is hasonló, nehéz ATGM, akna és a drón ugyan úgy kiszedte a leopárdokat ahogyan a T-64-eseket.
Az M1 itt is bizonyította, hogy nem nehéz kilőni, de a személyzetét alapvetően jól védi.
A leopárdokból még a régebbieket is följavították meg csökkentett lőszer készlettel küldték harcba, így legalább nem pukkantak ki, mint a török lufik a múltkor. De legalább továbbra is szarrá égnek. A fejlesztések és a lőszerkészlet korlátozás bevált, itt már élve is szálltak ki emberek a tankból, nem csak több darabban odaégve, mint a törököknél.
A Challanger 2 pedig bebizonyította, hogy minden általam a szemére vetett tervezési hibája valós. Gyakorlatilag használhatatlan és életveszélyes a tank. Szerintem még a T-64BV-knél is sokkal gyengébben szerepelt a konfliktusban.
Szóval én az elmúlt 20 év nagy nyugati tankbevetéseit elég felemásnak látom.
A Mekavákra meg nem térek ki, mert azok elég speciálisan vannak bevetve mindig. Bár a Libanoni fiaskót annó nagyon megérezték.