A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ahogy a nyugat eu biztpol. topikban írtam most nagy a tét.

A legfontosabb Ukrajna. Trump már nyíltan zsarolja Zelenszkijt. Új választásokat és a béketerv jelenlegi elfogadását akarja.

Ezzel párhuzamosan megfúrtuk az Uniós közös ukrán hitelt.
Erre lépett a Bizottság akkor lenyúlják a zárolt orosz vagyont. Viszont csak akkor ha az Unió garantálja a belgák kártérítését. ( valszeg a belgák elleni pert a ruszkil megnyernék és Belgiumnak kártérítést kellene fizetni)
Ezt is elutasítottuk.

Ezért zsarolnak a SAFE pénzekkel. Főleg mert mi ahhoz a 4 tagállamhoz tartozunk, akinek a SAFE progijába nincs benne Ukrajna támogatása. 15en erre is vettek fel hitelt.
Extrában minket nem neveztek migráció súlytotta országnak, ezért a napi 1 millió eurós búntetésünk mellé vagy át kell vennümk az olaszoktól, spanyoloktól, görögöktöl migránsokat vagy fizetünk nekik. Ezt is elutasítottuk.

Ebben a kereszttűzben van a SAFE.
Persze a mérleg pozitív serpenyőjében van, ha vkikkel közösen nyújtottunk be pályázatot, a nyugati cégektől van a megrendelés.
Hazai önálló hadiipari megrendelés gyakorlatilag nem is lehet. Max. a Gestamen, esetleg vmi műhold, ProTar drónok.
A saját hadiiparukat nem fogják szívatni a nyugat-európaiak. Sztem ezek projektjeink átmennek (már ha van ilyen?!), mert nincs NER-korrupciós kockázat: nem hivatkozhatnak arra, hogy sérül az EU pénzügyi érdeke.
Infrán meg a 4iG-s "okosságokon" meg szőrözhetnek egy sort, de ez nem is feltétlen baj: túlárazottan faszságokra nincs szükségünk. Márpedig ebben banánköztársagában semmi nem épül versennyel kialakult piaci áron.

Ahogy krisss meg még pár "jobb rálátású ember" mondta: brutális szakmai faszságok is vannak a SAFE pályázatunkban - sajnos. Szóval drukkoljunk, hogy azok ne is menjenek át!

A saját hadiiparukat nem fogják szívatni a nyugat-európaiak. Sztem ezek projektjeink átmennek (már ha van ilyen?!), mert nincs NER-korrupciós kockázat: nem hivatkozhatnak arra, hogy sérül az EU pénzügyi érdeke.
Infrán meg a 4iG-s "okosságokon" meg szőrözhetnek egy sort, de ez nem is feltétlen baj: túlárazottan faszságokra nincs szükségünk. Márpedig ebben banánköztársagában semmi nem épül versennyel kialakult piaci áron.

Ahogy krisss meg még pár "jobb rálátású ember" mondta: brutális szakmai faszságok is vannak a SAFE pályázatunkban - sajnos. Szóval drukkoljunk, hogy azok ne is menjenek át!
A nyugati megrendelés is lehet 4iG.
Eleve résztulajdonos a cégben az RM.
Ezenfelül Várpalota, Zala és a budapesti cégük is közös. A kézifegyvergyár meg a csehekkel közös.

A nyugati megrendelés is lehet 4iG.
Eleve résztulajdonos a cégben az RM.
Ezenfelül Várpalota, Zala és a budapesti cégük is közös. A kézifegyvergyár meg a csehekkel közös.
Ezekkel a cégekkel pont ez a baj: tudják jól kihez kötődik a 4ig. Pl. Egy direkt MBDA vagy KNDS rendelèsben nincs mutyi-kockázat, ezért ezek esélyesebbek lehetnek...

úgy tűnik az utólag variálást nem szereti az EB...meg is lepett, hogy török vésztől rettegő hellének ilyen kevésre pályáztak.
Majd a mi török cuccokra kért pénzünkből kaphatnak még... :P

Gondolom feltéve ha meg kapjuk a SAFE-t....
2030ig tart a SAFE, 2034et nem érinti.
Ez sztem hivatalosan még nem hangott el.

GDP 3,5 % 2034-re, eből 1,5% fejlesztésre menne. A 1,5% az évi kb. 1 350mrd. Mai GDP-vel.
Most kb. 500-600 mrd megy évente fejlesztésre hadiipari beruházások nélkül.

2030ig tart a SAFE, 2034et nem érinti.
Ez sztem hivatalosan még nem hangott el.

GDP 3,5 % 2034-re, eből 1,5% fejlesztésre menne. A 1,5% az évi kb. 1 350mrd. Mai GDP-vel.
Most kb. 500-600 mrd megy évente fejlesztésre hadiipari beruházások nélkül.
Hónapról hónapra él az állam akár csak a lakosság nagy rész , szóval nehéz komolyan venni bármilyen ígéretet 2034-re vonatkozón.

Másfelől az USA kerek perec megmondta, hogy szarni fog Európára nagyon rövid határidőn belül, szóval tényleg össze kéne magát kapni minden ország haderejének. Az elmúlt négy évet látva ebben nem nagyon hiszek hogy sikerül, pláne ezzel a "békepárti" kamudumálval elég nehéz haderőfejlesztés mellé társadalmi támogatottságot szerezni...

De ez nincs így.

Valamiről lemaradtam, már tudjuk saját iparból biztosítani a saját lőszerigényünket nemhogy háborús, de béke szinten..? Mert valahol ott kezdődik a hadipar. Persze, let pár szép koronaékszer, Hirtenberger, AERO Vodochody, zalai RM, de az alapok hiányoznak, foghíjas a tető..

Valamiről lemaradtam, már tudjuk saját iparból biztosítani a saját lőszerigényünket nemhogy háborús, de béke szinten..? Mert valahol ott kezdődik a hadipar. Persze, let pár szép koronaékszer, Hirtenberger, AERO Vodochody, zalai RM, de az alapok hiányoznak, foghíjas a tető..
Talán úgy lehet legjobban definiálni hogy van-e saját hadiiparunk, ha feltesszük a kérdést:
Ha exportálni akarjuk a sajátnak gondolt hadiiparunk termékét: kell-e engedélyt kérnünk ehhez bárkitől ÉS kell-e licenszdíjat fizetni utána bárkinek?

Most kb. egy olyan termék sem ugrik be amire NEM a válasz ezere kérdésekre. Szóval nincs igazából hadiiparunk.

Talán úgy lehet legjobban definiálni hogy van-e saját hadiiparunk, ha feltesszük a kérdést:
Ha exportálni akarjuk a sajátnak gondolt hadiiparunk termékét: kell-e engedélyt kérnünk ehhez bárkitől ÉS kell-e licenszdíjat fizetni utána bárkinek?

Most kb. egy olyan termék sem ugrik be amire NEM a válasz ezere kérdésekre. Szóval nincs igazából hadiiparunk.
1 van: GM6 LYNX, Ja meg hát a Hiertenberger ha egyszer áttelepül várpalotára :D

1 van: GM6 LYNX, Ja meg hát a Hiertenberger ha egyszer áttelepül várpalotára :D
Az az egy igen, de az sem a közel 10 éves állami erőlködés eredménye.
Talán még MFS és esetleg ProPatria belefér, bár utóbbi részben izraeli technológiát használ.

Silvio kijelentése az volt, hogy "Hazai önálló hadiipari megrendelés gyakorlatilag nem is lehet. Max. a Gestamen, esetleg vmi műhold, ProTar drónok."
Témakörünk pedig a SAFE pénzek közös megrendeléssel való értelmes elköltése.

Silvio kijelentése az volt, hogy "Hazai önálló hadiipari megrendelés gyakorlatilag nem is lehet. Max. a Gestamen, esetleg vmi műhold, ProTar drónok."
Akkor te máshogy értetted, mint a többiek.
Önállóan azt rendelünk, amit akarunk, ha nem kínai vagy orosz.
Viszont én saját hadiipari gyártásra értettem, ami kimerül kb. a Gestamen, ProTar kombóban.

Allrightie, akkor te mit és kitől rendelnél a hazai hadiipari szereplőktől?

Hazai gyártású Lynx kapásból kiesik mert nem lesz több megrendelés, pontosabban alakulat.

Max. tényleg a Rába amire tudok gondolni és még értelme is van.