Felderito dron eseteben nagyon(!) nem hatekony, hogy par kilometerre elrepul, aztan megsemmisul - vagyis a vezetek iranyitas lenyegeben kizarva
újabban az orosz vezetékes drónok akár 40 km-re is képesek berepüli - sokat fejlődött ez a technológia.
Autonomia elvben lehetseges, es az I. vilaghaboruban standard eljaras volt, hogy a felderito gep leszallas utan jelentett - de ez tobb mint 100 evvel ezelott volt, manapsag elvaras a valos ideju felderites, szoval lenyegeben ez is kizarva.
már nagyon hosszú kábeles drónok is vannak mint írtam...
Mivel a dronok tobbsege avionikai/repteljesitmeny szempontjabol nagyjabol az I. vilaghabor vegi es a ket vilaghaboru kozotti szintet hozza (persze van kivetel, pl. a meg nem rendelt magyar ProTar), ezert a megoldas is onnan jon: legvedelmi tuzerseg. Ami szerintem hardver szinten lehetne normal tarack is, csak a tuzvezeto rendszert kell modositani.
Eléggé nehézkesek a lövegek légvédelmi célra. Bizonyos távolságon túl meg irányított lövedék kellene, ami alig olcsóbb mint a rakéta
Én kb. 57 nagyon max 76mm gépágyúkig látom értelmét e légvédelmi tüzérségnek.
A svédek (BAE System / Bofors) teherautó tették a haditengerészeti 40 mm-esüket és Tridon néven fejlesztik árulják. Még gyerekcipőben jár és nem igazán jobb mint a 35 mm-es: hiába nagyobb lőszer, nem igazán nagyobb a hatásos lőtávolság (kb. 4000). Ellenben a 35mm-es Oerlikon 252-es tárával csak 100 lőszer fér bele, vagy is hamarabb túlterhlehető.
Ha kijönnének a 57mm-es Mk3 lövegük földi (teheratórs/konténeres) földi változatával, az már kb. MANPADS-okkal versenyezne lőtávolság terén: légi célokra 7 km-es hatótávolságot lehet olvasni, bár gyakorlatban lehet. hogy csak 5-6 km. 1035m/s indul a lövedék: 8-9 másodperc is lehet mire elér 7 km-re. Ami miatt mégis működhet, az az hogy drónok lassuak és nem érzékelik, hogy támadják őket. Kitérő manőver esetén sem valószínű hogy megúsznák a közelségi gyújtós 2,4 kg-s lövedék robbanását.
Egy 57mm-es lövedék akár többgépes drónraj ellen is hatásos lehet. 120 lőszer van a toronyban. Mivel 7 tonna, így inkább obktum védelemre lenne jó, bár lehet hogy valamilyen láncos alvázra is felrakható.
Sztem ennél nagyobb kaliber már túl nehézkess lenne alkalmazható - talán még 76 mm-es működhet, de ott már irányított lőszer kellene hogy kihasználható legyen a nagyobb lőtávolsága. Akkor meg inkább már valami olcsóbb lézeres vagy infrás rakéta jobb megoldás lehet.
Amcsik kísérleteznek 155mm-es légvédelmi löveggel, de sztem ez nem jó irány: nagyon lassú a lövedék mozgó célokhoz. ha meg irányítás kell hozzá, akkor meg drága lesz. Legalábbis nem feltétlen olcsóbb mint egy rakéta...
Persze ettol meg az elfogo dronok is jo irany.
sztem ez lesz a jövő: autonóm elfogó drónok (amolyan "propellesres IRIS-T SL"), csak ezeket kell egy egységes rendszeré szervezni. Pl. egy radaros központ koordinálja, hogy melyik elfogódrón mit támadjon - hasonlóan a mostani LÉRAK-rendszerekhez.
Sztem olyan drón-légicsaták lesznek a front felett, mint ahogy az első világháborúban kergették egymás a repülők...