9K330 Tor / SA-15 Gauntlet (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
A Panchirt a Közel-keletre pontvédelmi rendszerként adták el.
Ez önmagában nem kifejező. Pontvédelmi rendszer lehet hajón, csapatlégvédelemben és honi légvédelem kiegészítő egysége is. Szervezetileg ki és hol használja? Az oroszok hol használják?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Ugyan ez nem a Pancír topikja, de ha már szóba került itt egy kis összefoglaló.

A Pancír komplexumoknak (üteg) három felhasználási területe van. Az "klasszikus (SA-22 96K6)" kerekes alvázon telepített változatot az objektum védelmi Sz-300/400 rendszerekkel (ezred/dandár) használják, ezek közvetlen kis magasságú védelmét látják el. A régebbi rakétái a 9M335 (hatómagasság 8.000m, hatótávolság 12.000m), amit az 57E6 (2010 óta) - export 57E6E - változatok követnek (hatómagasság 15-15.000m, hatótávolság 1.200-20.000m). Már 1.000m/s sebességű és 0,03-0,06 m² hatásos keresztmetszetű célokat is 70% valószínűséggel semmisít meg egy rakétával. A rakéta sebessége 1.300m/s. Tömege 74,5 kg (konténerrel 94 kg), a harci rész tömege 16 kg.
1280px-72V6E_rl_ky.JPG

A csapat légvédelmi változat a lánctalpas alvázon a Tunguzkát (SA-19) váltaná le, ez a 2K22M, az 57E6 rakétával szerelve.
1920px-Pantsir-S1_SAM_at_Engineering_Technologies_2012.jpg

A harmadik a haditengerészetnél használatos hajófedélzeti közel-körzeti légvédelmi változat a Pancír ME - 3M87 Kortik/Kasztan a 9M311 rakétával..
Kortik
0_62e6f_5b2751d9_XXL.jpg

Kasztan
0aded7ef071f5601e00ba18fefb8bd32.jpg

Az Admiral Gorskov-on az új rendszrer a Palas..
88506702.jpg

2017-től várhatóan megjelenik az Pancír-SzM változat.

A könnyített változat a Pancír-Sz1-O. Ennek a hatómagasság 5-10.000m, hatótávolság 1.500-18.000m).
clip_image008.jpg
clip_image013.jpg
clip_image010.jpg
clip_image014.jpg


Tudom, most szemét vagyok (egy kicsit), majd később magyarosítom, ha kéri valaki.
83-01.jpg


A 0 m, alsó magassági és a 200 m, közeli távolsági határ felejtős.
 
M

molnibalage

Guest
Igazából most esik le, hogy könnyű eldönteni, hogy melyik csapatlégvédelmi változat. Az, ahol a platfrom nem bír ABV/NBC védelemmel és legalább srapnelfogó páncélall, az legfeljebb PVO. Az Sz-300P széria és Sz-300V között ez is alapvető eltérés.

Tehát a teherautó az sanszosan csak PVO, a lánctalpas meg a csapatlégvédelmi változat. A Tunguzka váltása azért érdekes, mert így viszont az ezred szintű légvédelem HMZ-je ugyanakkora vagy nagyobb lesz, mint a hadosztály szintű Tor-é?

Mekkora mennyiséget szánnak egy ezrednek? Marad a 6 db vagy csökken ez 4 db-ra a több rakéta miatt? A Pantsir viszont egycsatornás, az új Tor meg kettő...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
200 cm...? Márint mm, gondlom, mert ez nincs 2 méter...
Az alján levő állványt értettem rajt. Egyébként a a térkőből indultam ki. Az általában 15-16 cm széles mifelénk ebből a fajtából. A konténer maga 120-140cm között lehet szélességben. Vajon indítható lenne így róla a rakéta?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Ha a rakéta hosszát tudjuk akkor kb. +30cm, és megvan a konténer.

Azért kérdezem, mert pár éve szóba hozták az oroszok, hogy civil hajókat alakítanak át, fegyvereznek fel.
Ez akkor rephordozókat jelentett, de szerintem a koncepció lényegesebb lehet, mint amit akkor konkretizáltak, kissé védve a mudért az elégtelen tengeri erő miatt.

Röviden arra gondoltam, hogy vajon tengeri, zárt cargo konténerekbe beférnének-e ezek a cuccok? Akár úgy is, hogy egy konténerben csak rakéták vannak, akár a saját, szárazföldi verzióval csereszabatos konténerben, vagyis a radar egy másikban lenne elhelyezve, ahonnan a teherszállító hajó tornyába futó kábeleken keresztül lépne kapcsolatba az operátori munkaállomásokkal.
Hasonlóan telepített Klub-K egységek és szintén konténerbe telepített közelkörzeti légvédelem (a gépágyú is), illetve Sz-akárhányas elég gyorsan összelegózható, nagy harcértékű hajót adna. Talán csak a sebesség okozna gondot.