Kijev / Project 1143 osztály (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
A Fekete-tengert határoló 6 államból 5 NATO tag vagy NATO szövetséges. Lenne fedezete bőven egy anyahajónak.
Legalább annyira NATO beltenger mint orosz beltenger. a Fekete-tenger.
Lássuk be egy NATO orosz háború esetén a szevasztopoli bázis és az ott állomásozó hajók élettartama meglehetősen rövid ezáltal abszolút felesleges komolyan számítani rá.
Miért is?Számottevőerő csak a török.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Hát teljesen elvadult forgatókönyvből te sem szenvedsz hiányt.

1. A szokásos atomfegyvers duma. Innentől fogva feleselges is tovább olvasni, mert ezután a pont után kezdődik a népmese és találgatás....
2. NATO tagáll területén levő híd lerombolása esetén az 5. cikkely él, de oda se neki...


A kérdés azért is hülyeség, mert teljsen felesleges behajóznia oda egy CV köteléknek. A szoros túloldaláról is lehet légi hadműveleteket folytatni...

Álomvilágban élsz. Egyrészt eldöntötted, hogy az istenített amcsi repülőidből és hajóidból néhány félkézzel lezúzza az egész orosz haderőt. Ez ugyan nincs így, de még ha így is lenne, akkor is felállítottál egy ennek logikailag ellentmondó szabályt, hogy az oroszok nem használhatnak atomot. Abban remélem nincs vita, hogy a Földön az oroszoknak van a legnagyobb taktikai nukleáris arzenálja. Szerinted mire tartják? Dísznek? Pedig a nukleáris fegyver nem gondozásmentes akkumulátor, azzal tetemes költség jár. Mégis az oroszok a legmélyebb gazdasági gödör alján is egy valamire fogcsikorgatva is, de költöttek, ez pedig a nukleáris fegyvereik. Eldöntötted, hogy szerinted ha arra jár egy jenki hordozó kötelék, akkor "feltörli a padlót" az Északi-tengeri Flottával, meg a Fekete-tengeri Flottával, meg legyalulja a Krímet és a Fekete-tenger partvidékét. De gondolj már bele, hogy ha ez így lenne, akkor miért is ne használnák azt az egyetlen fegyvert, amivel esélyük van. Azért mert az a III. VH-t jelenti? Szerinted ha hagyományos fegyverekkel nem kis léptékben gyepálja egymást a jenki és az orosz flotta, az mi? Kocsmai nézeteltérés? Szerintem az már háború, csak az a kérdés, meddig mennek el a megvívásában. Miért is lenne korlátlan atomháború abból, hogy taccsra tesznek egy amcsi hordozó köteléket atomfegyverrel? Amíg nem indulnak el az ICBM-ek addig az USA döntési helyzetben van. Pár ezer tengerésze haláláért belemegy-e egy olyan harcba, amiben pár tízmillió polgára fog elpusztulni vagy sem. Ha van egy hangyányi eszük, itt megáll a történet. De te feltételezed, hogy pár ezer amerikai tengerész halála megér egy világégést. Mert ők olyan értékesek. Ezzel szemben a pár ezer orosz tengerésztől simán elvárod, hogy haljanak meg a fegyvereik használata nélkül. Mert ha tényleg esélyük sincs hagyományos fegyverekkel, akkor az atomfegyver használata nélkül csak a hullámsír várhat rájuk. Gondolod hogy az orosz tisztek az embereik ezrei és saját maguk halálát választanák, az atomfegyver bevetése helyett? Pár ezer lenézett muszka halála, illetve annak elkerülése egy korlátozott taktikai nuki csapást sem ér meg, de a felsőbbrendű jenkikből pár ezer már visszacsinálhatatlan halála bosszúból megéri a teljes világ megszívatását korlátlan atomháborúval? Egyébként még ha így is gondolkodnának az oroszok, akkor vajon minek vannak a hajóikon, repülőiken a nukleáris töltetű rakéták. Hiszen ha te tudod, hogy így gondolkodnak, akkor az isteni jenkik is tudják, tehát mindenki tisztában van vele, hogy úgysem vetik be. Soha semmilyen körülmények között.

Ezzel együtt kívánom neked, hogy soha ne keljen felébredned az oroszokkal hagyományos fegyverekkel padlót feltörlő jenkikkel kapcsolatos az álmodozásból, mert ha erre a gyakorlat cáfol rá az mindannyiunknak nagyon-nagyon rossz lesz. Csak remélni tudom, hogy az USA döntéshozói közt kevés olyan van mint te, aki elhiszi, hogy le lehet győzni az oroszokat korlátozott veszteségekkel. Mert aki ezt elhiszi, az képes és el is indítja a háborút.

Csak az egyszeri székely embert tudom idézni: "a medve nem játék". Hozzátenném: a sárkány sem. Főleg nem a saját barlangjában, ahol már nincs hova hátrálnia, küzdenie kell a végsőkig. Nem az oroszok mennek a Mexikói-öbölbe izmozni. Nem ők vették körül katonai bázisokkal az USA-t. Nem ők döntötték meg az USA szomszédjában a kormányt és ültetek oda egy bábkormányt, amelyet nekihajtanak az USA-nak. Nem ők mentek át az amerikai kontinense latin tavaszt, színes forradalmakat csinálni. Nem ők telepítenek állítólagos "rakétavédelmi rendszert" az USA szomszédságába. Nem ők tolják egyszer közelebb a szövetségi rendszerüket az USA határához. Nem ők játszanak világcsendőrt a föld túlsó felén. Nem ők kezdtek gazdasági háborúba. De van egy pont, ahonnan már nem hátrálhatnak meg. Megvédték a hazájukat Napóleon ellen, úgy hogy a saját fővárosukat égették fel. Megvédték a hazájukat Hitler ellen 24 millió polgáruk élete árán. Megállították az I. VH-ban a németeket és az Osztrák-Magyar Monarchiát óriási veszteségek árán. Kiverték az intervenciós csapatokat szintén nagy áldozatok árán az I. VH után. Ha a hazájukat védik, bármilyen eszközt fel fognak használni. Márpedig összecsapás csak úgy képzelhető el az Északi-tengeri Flotta, vagy a Fekete-tengeri Flotta és a jenkik között, ha a jenkik házhoz jönnek.

A NATO 5. cikkelyről meg annyit, hogy az tintaszennyezés egy darab papíron, semmi több. (ez egyébként a legtöbb nemzetközi egyezményre igaz) Ha a III. VH-ról van szó, akkor minden NATO tagállam a saját érdekei szerint fog dönteni, nem egy darab papír alapján. Senki nem fog csak úgy holmi 5. cikkelyért elhamvadni. Mindenki eldönti, hogy részt akar-e benne venni (már ha megkapja egyáltalán a lehetőséget, hogy kimaradhasson), vagy sem. Meg eldönti azt is, hova áll. Ha részt akar venni, akkor nem kell 5. cikkely. Talál más hivatkozási alapot is. Ha meg ki akar maradni, akkor arra is lesz hivatkozási alapja, hogy miért. Például azért, mert először az amcsik sértenek nemzetközi jogot a Montreaux-i egyezmény megsértésével. Vagy azért, mert 3 híd lerombolását nem tekinti háborúnak, vagy olyan támadásnak, ami háborút kellene hogy maga után vonjon. A németek (és valószínűleg mások is) nemrég kerek perec megmondták a törököknek, hogy ha az oroszok visszacsapnak az orosz gép lelövése miatt azt nem tekintik 5. cikkelyesnek. Mert ugye egy dolog az írott malaszt és más dolog az értelmezése. Aki bele van pistulva a jenkikbe az sokszor elfelejti, hogy a NATO tagországok egyáltalán nem biztos, hogy boldogan mennek meghalni az amcsik kedvéért.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
laiki, Ma, ekkor: 13:39

Elég vad elképzelés


De 2 jenki repcsihordó ticonderogaval meg romblóval megtámogatva hülyére vernék az oroszokat bárhol.



Valahogy nehezem hiszem hogy képes lenne az a rakéta lelőni egy fejeltt nyugati gépet .

Kp úgy járnának az oroszok mint a függetlenség napja című filmben ahol először találkoztak velük

Szóval hülyére verné bárhol. Az egész haderőt. Értem. Az orosz rakéták meg nehezéknek vannak és áramlásrontó tényezőnek. Ezen kívül "A függetlenség napja", mint az ismeretek kiapadhatatlan forrása. Meghalok gyémántkeménységű érvelésed előtt. Hogy is tévelyeghettem eddig ilyen mély szellemi sötétségben.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 412
43 989
113
Az atomfegyveres duma, ez olyan jól hangzik, hogy sosem lesz bevetve... Remélem így lesz. Azt nem értem, miért nem szerelte még le senki őket soha(ukránokat leszámítva jól is jártak), ha úgy sem merik bevetni. Semmire való. Minek porolgatja mostanában a régi eredetileg megsemmisítésre váró tölteteket néhány hatalom?
 
M

molnibalage

Guest
Álomvilágban élsz.t.
Elolvastam a kommentedet, bár nem tudom, hogy mi értelme volt. Én élek álomvilágban.

Az a tintaszennyezés volt az oka, hogya Szu és a VSz nem masírozott nyugatra. Asszem téged is ideje lesz átteni ignorba, mert szennyezés inkább az, ami a fórummotor még elvisel részedről, de én már nem...

Az objektivitás szikrája is hiányzik belőled.
 

ssvenom

Member
2010. december 1.
223
19
18
Behalok mindjart...molni tudtad hogy az orosz az szlav?es azt tudtad hogy teljesen mas felfogasuak mint a nyugati tarsai?elso korben had emlitsem meg neked hogy az anyagi es emberi veszteseg naluk nem szamit,illetve agresszivebben reagalnak arra ha a csaladjuk ill. a hazajuk a tet?mond egy orosznak hogy a birtokaban levo 8000+ atom toltet nem bevetheto...csak mond neki...rohogo gorcs fogja el a jobbik esetben,a rosszabbikban meg hat igen...A CBG ugy robbantanak ki a feket tengerrol hogy ihaj...Yakhont,Onix illetve a fele szaguldo torpedokat egyszerre hogy vedi ki?En elhiszem hogy a CBG potens tenyezo a vilagtengereken,ellenfele nem nagyon van,viszont most a Fekete tengerrol van szo ami az Orosz fennhatodaga ala tartozik,megfigyeloi illetve fegyverzet teren senki nem rug ott labdaba,ahany NATO tag is legyen a kornyeken...az Orosz raketa arzenallal szemben eselytelen barmi es barki az o felsegteruletukon.Es ne gondolja azt senki hogy az oroszok nem vetnek be a taktikai nuklearis fegyvereit,mert ez teveszme.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Tisztelt Küzdő Felek!
El kéne olvasni az éppen hatályos orosz katonai droktínát. (bevallom hogy én is csak a magyar szekértő elemzéséből ismerem)
Azt mondja hogy... azonnal nukleáris fegyvert vet be ha hagyományos eszközökkel hátrányba kerülne, illetve fent tartja a jogot az eső csapásmérésre.

És miért ne tenné??
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Luthero

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Továbbá, ez az egész adok-kapok már rég nem a Kijev osztályról szól, tessenek már visszatérni a való világba (HTKA-ba).
Inkább azt tárgyaljátok ki hogy milyen REH berendezések vannak rajta. Vagy bármi mást.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Tisztelt Küzdő Felek!
El kéne olvasni az éppen hatályos orosz katonai droktínát. (bevallom hogy én is csak a magyar szekértő elemzéséből ismerem)
Azt mondja hogy... azonnal nukleáris fegyvert vet be ha hagyományos eszközökkel hátrányba kerülne, illetve fent tartja a jogot az eső csapásmérésre.

És miért ne tenné??


Már egy jó párszor ez elhangzott itt aztán látod mennyi értelme volt.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Már egy jó párszor ez elhangzott itt aztán látod mennyi értelme volt.
Csak ez uncsi egy idő után.
Mi lenne ha minden lelőtt amerikai drón után képzeletbeli amerikai atombombákat hajigálnánk az oroszokra? Az sem vezetne sehova ahogy ez se.

A magyar gripeneket az orosz légierő nem tudja legyőzni pont. NATO 5. cikkely miatt repülnek az orosz bázisokra az amcsi brit és francia atombombák pont.
Sakk matt itt tartunk. A magyar légierő pariban van az orosszal az atombomba miatt. Rendszerszinten kell gondolkodni ahogy az oroszoknál is felhozzátok.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Csak ez uncsi egy idő után.
Mi lenne ha minden lelőtt amerikai drón után képzeletbeli amerikai atombombákat hajigálnánk az oroszokra? Az sem vezetne sehova ahogy ez se.

A magyar gripeneket az orosz légierő nem tudja legyőzni pont. NATO 5. cikkely miatt repülnek az orosz bázisokra az amcsi brit és francia atombombák pont.
Sakk matt itt tartunk. A magyar légierő pariban van az orosszal az atombomba miatt. Rendszerszinten kell gondolkodni ahogy az oroszoknál is felhozzátok.
Bátor ember vagy, hogy ide ezt a förmedvényt lemerted írni':confused:
 
M

molnibalage

Guest
Már egy jó párszor ez elhangzott itt aztán látod mennyi értelme volt.
A hidegháborúban is tolták az ilyen nagy szavakat. Nagyon könnyű ilyen nyilatkozatokat tenni, amíg egy ilyen húzás következményeivel nem kell szembesülni...
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Csak ez uncsi egy idő után.
Mi lenne ha minden lelőtt amerikai drón után képzeletbeli amerikai atombombákat hajigálnánk az oroszokra? Az sem vezetne sehova ahogy ez se.

A magyar gripeneket az orosz légierő nem tudja legyőzni pont. NATO 5. cikkely miatt repülnek az orosz bázisokra az amcsi brit és francia atombombák pont.
Sakk matt itt tartunk. A magyar légierő pariban van az orosszal az atombomba miatt. Rendszerszinten kell gondolkodni ahogy az oroszoknál is felhozzátok.

Màr megint nagyon kèpben vagy:D
Ha azt hiszed, hogy a magyar gripenek lelövèse okàn az angolok vagy a franciàk atomhàborúba keverednènek az oroszokkal, akkor nagyot kellene csalódnod.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and vilmoci
M

molnibalage

Guest
Màr megint nagyon kèpben vagy:D
Ha azt hiszed, hogy a magyar gripenek lelövèse okàn az angolok vagy a franciàk atomhàborúba keverednènek az oroszokkal, akkor nagyot kellene csalódnod.
Ezzel a megközelítéssel élve a jenki hordozók ötödének elsüllyesztéséért szerinted az orosz megtenné ugyanezt...?
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
A politika szintjén a szavaknak nem szó szerinti a jelentésük.
Pl.: atommal fenyegetőzés = eddig megyünk el, ennyit engedünk, ezután nincs hová visszavonulni.
Az ilyen nagyvasak, mint a Kijev is, a hidegháború termékei. Ma már szinte szükségtelenül brutális erőt képviselnek. Fenntartásuk drága, dolgukat sokkal kisebb, olcsóbb egységek is el tudják látni. Nehéz őket védeni. Mégis, ha kifutnak......... jeleznek valamit......
 
  • Tetszik
Reactions: arbalest

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Ezzel a megközelítéssel élve a jenki hordozók ötödének elsüllyesztéséért szerinted az orosz megtenné ugyanezt...?

Nem hiszem, hogy atommal nyitnának az oroszok. De legvégső megoldásként ott van nekik az is. Viszont első csapást szerintem nem fognak sosem mérni atommal az ellenre.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem hiszem, hogy atommal nyitnának az oroszok. De legvégső megoldásként ott van nekik az is. Viszont első csapást szerintem nem fognak sosem mérni atommal az ellenre.
Kivétel, ha az új katonai doktrínájukban kinyilvánított helyzet előáll: kb. azt írják benne, hogy ha az orosz állam további megmaradásának fennállását és államszervezeti működésének létét veszélyezteti az előállt katonai helyzet, akkor elsőként is be fognak vetni atomfegyvert, akkor is ha a támadó ellenség addig csak hagyományos fegyverzetet használt az orosz állam ellen. Persze ennél sokkal "jogászibban", politikusabban van megfogalmazva, de kb. ez a lényeg. Szóval ők is tudják, hogy koncentrált NATO-(és vele szövetséges) erők esetleges hagyományos támadása lenyomhatja őket, és ezért előre figyelmeztetnek mindenkit, hogy támadó ellenséges katonai egységek még egyszer nem fognak Moszkváig eljutni (kétszer már megtörtént), mert a támadó már korábban a nagy bummot fogja a nyakába kapni. Az is benne van állítólag, hogy esetleg hiába csak az USA európai erői folytatnak ellenük támadó hadműveleteket, ők tudják honnan kapják a parancsot ezek az erők és ennek megfelelően fognak reagálni. Azt hiszem ez elég világos beszéd, és csak az nem érti a lényegét, aki nem is akarja....
 
M

molnibalage

Guest
Kivétel, ha az új katonai doktrínájukban kinyilvánított helyzet előáll: kb. azt írják benne, hogy ha az orosz állam további megmaradásának fennállását és államszervezeti működésének létét veszélyezteti az előállt katonai helyzet, akkor elsőként is be fognak vetni atomfegyvert, akkor is ha a támadó ellenség addig csak hagyományos fegyverzetet használt az orosz állam ellen. Persze ennél sokkal "jogászibban", politikusabban van megfogalmazva, de kb. ez a lényeg. Szóval ők is tudják, hogy koncentrált NATO-(és vele szövetséges) erők esetleges hagyományos támadása lenyomhatja őket, és ezért előre figyelmeztetnek mindenkit, hogy támadó ellenséges katonai egységek még egyszer nem fognak Moszkváig eljutni (kétszer már megtörtént), mert a támadó már korábban a nagy bummot fogja a nyakába kapni. Az is benne van állítólag, hogy esetleg hiába csak az USA európai erői folytatnak ellenük támadó hadműveleteket, ők tudják honnan kapják a parancsot ezek az erők és ennek megfelelően fognak reagálni. Azt hiszem ez elég világos beszéd, és csak az nem érti a lényegét, aki nem is akarja....
Senki sem akar Moszkváig menni.

A XXI. században a II. vh-s klasszikus megszállás szerintem sci-fi és kivitelezhetetlen még kisebb országoknál is...

Arról van szó, hogy egy hipotetikus esetben, az orosz erőkívetítést képességet, ha úgy adódik és kell, akkor a US NAVY mondjuk lerendezi, akkor mi lesz. Nagy összképet nézve Oo. még fennmarad csak a diplomáciai mozgástere lenne más és persze jókora arcvesztés is lenne. Viszont ekkor miért is vetnének be atomfegyvert a fenti indoklással? Csak azért, mert arcvesztés van...?:confused: