Pszichológiai és információs hadviselés (PSYOPS)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 850
113
Annyira nem. Katonai vonalon ott van pl sputnik, de lehet még sorolni. Komolyan alig van olyan írásuk amikben ne lenne vmi eszeveszett hülyeség.
De MO vonalon se nehéz, ránézek forrásra és értem is.

index, olyan is de kezdésnek érdemes átfutni pl: http://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/
http://index.hu/tech/2017/01/25/gyuloletbol_es_rettegesbol_epitik_az_alternativ_univerzumot/
Mondjuk pont az INDEX az akit rajtakaptak 2016-ban hírhamisításon.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ebben igazad van, csakhogy a rengetek hír közül elég nehéz kihámozni, hogy mely a hihető.
Hát pont ez a lényeg. Pont ezért gyártják a dezinformátorok a rengeteg álhírt, hogy elvesszen az igazság a kamuözönben és az emberek ezt gondolják, hogy nem lehet kihámozni a rengeteg hír közül mi a hihető.

Vegyünk egy példát, a maláj gép ügyét. Ott ugye az egyik oldal ezt állította:
"a szakadárok lőtték le egy orosz BUK-al"

A másik oldal meg ezeket állította:
"egy ukrán Szu-27 lőtte le rakétával", "egy ukrán Szu-25 lőtte le gépágyúval", "egy ukrán Szu-25 lőtte le R-60 rakétával", "egy ukrán Szu-25 lőtte le Python rakétával", "két ukrán Szu-25 lőtt az egyik rakétával a másik gépágyúval", "belső bombával robbantották fel", "egy ukrán BUK lőtte le", "CIA akció volt", "amerikai lézerfegyvert teszteltek a Fekete-tengeren", "Putyin gépét akarták lelőni", "halottak voltak a gépen", "Volosin kapitány beismerte", "Carlos a spanyol légidiszpécser megerősítette", "Zaharcsenko a saját szemével látta", "az orosz radarfelvételen látszik egy Szu-25", "az orosz radarfelvételen nem látszik Szu-25 de rakéta sem", "az Almaz-Antey tesztrobbanása szerint nem BUK volt", "nem árulják el mi volt a fekete dobozban", "az orosz szakértőket kizárták a vizsgálatból", "az ukrán légi szolgálat irányította oda a gépet", "stb", "stb", "stb".

És így néz ki a kettő ha összevegyítjük:
"egy ukrán Szu-27 lőtte le rakétával", "egy ukrán Szu-25 lőtte le gépágyúval", "egy ukrán Szu-25 lőtte le R-60 rakétával", "egy ukrán Szu-25 lőtte le Python rakétával", "két ukrán Szu-25 lőtt az egyik rakétával a másik gépágyúval", "belső bombával robbantották fel", "egy ukrán BUK lőtte le", "CIA akció volt", "amerikai lézerfegyvert teszteltek a Fekete-tengeren", "Putyin gépét akarták lelőni", "halottak voltak a gépen", "Volosin kapitány beismerte", "Carlos a spanyol légidiszpécser megerősítette", "Zaharcsenko a saját szemével látta", "a szakadárok lőtték le egy orosz BUK-al", "az orosz radarfelvételen látszik egy Szu-25", "az orosz radarfelvételen nem látszik Szu-25 de rakéta sem", "az Almaz-Antey tesztrobbanása szerint nem BUK volt", "nem árulják el mi volt a fekete dobozban", "az orosz szakértőket kizárták a vizsgálatból", "az ukrán légi szolgálat irányította oda a gépet", "stb", "stb", "stb".

Ott bújik az igazság elrejtve valahol a dezinformátorok álhír tengerében és remélik, hogy észre sem veszik soha, de már azzal is beérik ha azt gondolják, hogy "soha nem tudjuk meg".
 
  • Tetszik
Reactions: Fade and neptun892

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 794
113
Ok és mi a megoldás? Vegyünk egy átlagembert. Mérsékelt hírfogyasztó aki kb azokat a híreket olvassa ami a FB falán megjeleni és mindez lenyomódik a torkán. Arra a következtetésre jut, hogy "ezt soha nem tudjuk meg".
A gond, hogy már a végén semmilyen hírforrásnak nem hisz.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Válaszaim lásd kékkel.

Ebben az a ferdítés, hogy az orosz agitprop szervezett nyugati agitpropnak minősít mindenkit és minden olyan véleményt, amely Oroszországot bírálja. Holott az emberek tömegei önszántukból mondják, amit, és nem azért mert fizetett nyugati agitprop ügynökök lennének.
Ezért pedig főként maga Oroszország a hibás, hogy az emberek megundorodtak tőle.

Okai:
- főleg az agresszió (az USA nem agresszív? kinek van több katonai bázisa külföldön? Korea, Vietnam, Irak, Jugoszlávia, Afganisztán, Líbia, Szíria mond valamit?)
- orosz agresszió Moldovában, (milyen orosz agresszió? az, hogy oroszpárti politikus győzött a választásokon, annak ellenére, hogy az EU az ellentábort pénzelte?)
- Csecsenföldön (na azért a csecsenek is megérik a pénzüket ld. Boston Marathon bombing)
- a Balkánon (a Balkánon? milyen agressziót hajtottak végre az oroszok a Balkánon? legfeljebb az róható fel nekik, hogy nem segítettek Szerbiának a NATO bombázások idején)
- Grúziában (Grúziában? nemzetközi határozat mondta ki, hogy a grúzok kezdték a háborút!)
- Ukrajnában (Ukrajnában? azért mert Kelet-Ukrajna nem ismeri el a Nyugat által odatett puccsista kormányt és harcol az ukrán ÁL-kormány ellen?)
- Szíriában (Szíriában? Ki kezdte a szíriai háborút 2011-ben? hol voltak még ott az oroszok 2011-ben? ki akarta mindenáron megdönteni Asszadot?)
- brutális gyilkosságok világszerte (pl. Litvinyenko) (nézz utána: bankár öngyilkosságok - banker "suicides" - az USA-ban és UK-ben, pl. egyikük egy kádban esett bele többször a késébe, a másikuk szegecselőgéppel szegecselte mellkason magát stb.)
- brutális gyilkosságok odahaza (pl. Nyemcov) (USA-ban is...)
- brutális tömeggyilkosságok letagadása (maláj gép) (nem bizonyított)
- szélsőséges fegyveres csoportok támogatása (pl. MNA) (szír felkelők támogatása, iszlám állam támogatása, fegyverek juttatása Szíriába szaudi közvetítéssel)
- EU-ellenes propaganda, az EU bomlasztása (nem kell propaganda, az EU hatékonyan szétveri saját magát is)
- az EU-s polgárok saját kormányuk és saját szövetségeseik ellen hergelése (Magyarországon épp ti hergelitek a népet a saját kormánya ellen!!)
- a nemzetközi határok semmibe vétele (pfff... NGO-k hálózata, amerikai harckocsik telepítése Európába - tudom... maguk kérték...)
- erőszakos beavatkozás mások belügyeibe (na az USA ilyet soha....)
- sunyi beavatkozás mások választásaiba (na az USA ilyet soha....)
- az állandó fenyegetőzés (na az USA ilyet soha....)
- a terjeszkedő imperialista politika (na az USA-ra az imperialista politika leghalványabb árnyéka sem vetülhet....)
- stb. stb. stb.

és amikor ezek (és hasonlók) az embereknek nem tetszik, akkor

- nyugati fizetett propaganda vádak kiáltása az emberek ellen.

(én ezzel nem vádollak, tudom, hogy te meggyőződésből teszed)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ebben az a ferdítés, hogy az orosz agitprop szervezett nyugati agitpropnak minősít mindenkit és minden olyan véleményt, amely Oroszországot bírálja. ...
Okai:
...
- brutális gyilkosságok világszerte (pl. Litvinyenko)
- brutális gyilkosságok odahaza (pl. Nyemcov)

...
- stb. stb. stb.

Erről a kettőről eszembe jutottak azok az "öngyilkosságok" az USA-ban/UK-ben, ahol már a 12. bankár lett fura körülmények között "öngyilkos".

Az alább találsz egy kis csokrot ezekről az öngyilkosságokról, próbáljd meg előítéletek nélkül megnézni, és próbálj a saját agitprop-ketreceden kívül is gondolkodni néha:


A videók sorát még lehetne folytatni. Érdemes a videókban mutatott cikkeket is végigkövetni. Mind orosz dezinfó oldalra vezet, nyilván. Sőt, ezek az amerikaiak, akik a videóban beszélnek, is mind orosz ügynökök.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Erről a kettőről eszembe jutottak azok az "öngyilkosságok" az USA-ban/UK-ben, ahol már a 12. bankár lett fura körülmények között "öngyilkos".

Az alább találsz egy kis csokrot ezekről az öngyilkosságokról, próbáljd meg előítéletek nélkül megnézni, és próbálj a saját agitprop-ketreceden kívül is gondolkodni néha:


A videók sorát még lehetne folytatni. Érdemes a videókban mutatott cikkeket is végigkövetni. Mind orosz dezinfó oldalra vezet, nyilván. Sőt, ezek az amerikaiak, akik a videóban beszélnek, is mind orosz ügynökök.

Na itt van például a szögbelövős/szegecselős "öngyilkossági" eset:


http://www.dailymail.co.uk/news/art...s-suicide-nail-gun-company-investigation.html
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 704
3 960
113
Vegyünk egy példát, a maláj gép ügyét. Ott ugye az egyik oldal ezt állította:
"a szakadárok lőtték le egy orosz BUK-al"

az ukránok mégis mi mást mondhattak volna? Ez így totál jól jött ki nekik.
Ha meg mégis az ukránok verték le az égről, akkor meg evidens, hogy nem fogják bevallani (ugyanis: „ Ez így totál jól jött ki nekik.”), ráadásul az újdonsült spanok vizsgálóbizottsága úgyis kimossa őket a kulából, legfeljebb kicsivel több fizetséggel kell majd betömni a szájukat ha vége a háborúnak...
Azt például nem hangoztatták, hogy miért nem nyilvánították tiltott légtérré egy zajló háború feletti légteret elkerülendő az ilyen „baleseteket”.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ok és mi a megoldás? Vegyünk egy átlagembert. Mérsékelt hírfogyasztó aki kb azokat a híreket olvassa ami a FB falán megjeleni és mindez lenyomódik a torkán...

Az átlagember nem sokat, semmit. tvileg viszont ez is szabályozható. pl Aki fullba tolja össze vissza hazudozunk agitálunk agitpropot kap egy felszólítást, majd büntetést, ha nem megy/segít megy FBn először hirre majd kompletten sitera a blokk.
Tippre egy hónapon belűl eltünne az agitprop oldalak 99%a. Igen tudom VPN, TORal kerülhető, de a 99.9% átlagemberről volt szó.

Tényleg hirtelenjében. Lehet lazábban és keményebben is. És persze megfelelően kell tvileg szabályozni az egészet.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 794
113
Az átlagember nem sokat, semmit. tvileg viszont ez is szabályozható. pl Aki fullba tolja össze vissza hazudozunk agitálunk agitpropot kap egy felszólítást, majd büntetést, ha nem megy/segít megy FBn először hirre majd kompletten sitera a blokk.
Tippre egy hónapon belűl eltünne az agitprop oldalak 99%a. Igen tudom VPN, TORal kerülhető, de a 99.9% átlagemberről volt szó.

Tényleg hirtelenjében. Lehet lazábban és keményebben is. És persze megfelelően kell tvileg szabályozni az egészet.

Ha jól értem a németek valami ilyesmire készülnek, de ez bárhogy is nézem cenzúrát jelent.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Ha jól értem a németek valami ilyesmire készülnek, de ez bárhogy is nézem cenzúrát jelent.
Ha az átlagembert, aki vagy jól, vagy rosszul válogatott oldalakról, hírforrásokból gyűjti az információit, majd ezt vagy jól, vagy rosszul értelmezve véleményt formál, nem engedik hangoztatni a véleményét, az maga a cenzúra. Sok sikert a németeknek hozzá, olyan kontraproduktív lesz szerintem, hogy csak öröm lesz nézni! Ezzel kb. a másik oldalnak nem is kell mást tenni, mint erre a vonalra ráfeküdni, kihangsúlyozni hogy a rothadó és hazug liberális demokrácia a végsőket rúgja, nincs más a fegyvertárukban, nincsenek érvek, és hátradőlve kérnek egy kávét...

Nem ellehetetleníteni kell az átlagembert, hanem meggyőzni. Az eddig a történelem folyamán szerintem sosem cenzúrával sikerült.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ha jól értem a németek valami ilyesmire készülnek, de ez bárhogy is nézem cenzúrát jelent.

Sajnos nem, illetve mindha egészet felvizeték volna.

MOon ha vki valótlanságokat ír az perelhető. 99%ban senki se foglalkozik vele és ha igen 1-3év mire lesz itélet. A végén ha lehet törölni kell a tartalmat, helyreigazítást megjeleníteni. Akkor MOon cenzura van?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Amit a gyakorlatok videóin látsz, hogy összeszednek, úgy értesültem az összes bevethető. Mozgásképes kicsit több ennél, meg van még amit kannibalizálnak.
Emiatt a felosztás miatt nincs értelme nagyságrendeket megadni.
Értelmetlenül kevés :(
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Amit a gyakorlatok videóin látsz, hogy összeszednek, úgy értesültem az összes bevethető. Mozgásképes kicsit több ennél, meg van még amit kannibalizálnak.
Emiatt a felosztás miatt nincs értelme nagyságrendeket megadni.
Értelmetlenül kevés :(

Értem... Tehát 20 alatt van a működők száma. Mondjuk, a T-72 eléggé elavult, de egy zászlóaljnyit azért csak össze kéne szedni belőlük és ERA-val, meg amit még rájuk lehet pakolni, "korszerűsíteni". Meg persze kéne egy másik zászlóalj is később, valamilyen tényleg korszerű tankokból. Az úgy kb. elég is lenne.