[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 132
113
Rakka.
C7XeMrkW4AEyNb9.jpg:large
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Azt írja a Haaretz, hogy a szír rakéta túl későn lett indítva ahhoz, hogy kárt tegyen a zsidó gépekben. Máshol legalább kettő, de inkább három rakétáról írnak.
http://www.haaretz.com/israel-news/1.777965
Lényegében arról szól a cikk, hogy (azt feltételezik) Netanyau megegyezett Putyinnal, hogy a szír háború új fejezetébe lépett. Asszad hatalmát már semmi sem veszélyezteti, ezért semmi szükség ott Iránra, vagy a proxi hadseregeire. Izrael el is kezdte tönkrebaszni a Hezbollahot, az oroszok jóváhagyásával. Azt írja " az orosz légvédelem által védett területen belül"
Asszadnak ez persze nem tetszik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Azt írja a Haaretz, hogy a szír rakéta túl későn lett indítva ahhoz, hogy kárt tegyen a zsidó gépekben. Máshol legalább kettő, de inkább három rakétáról írnak.
http://www.haaretz.com/israel-news/1.777965
Lényegében arról szól a cikk, hogy (azt feltételezik) Netanyau megegyezett Putyinnal, hogy a szír háború új fejezetébe lépett. Asszad hatalmát már semmi sem veszélyezteti, ezért semmi szükség ott Iránra, vagy a proxi hadseregeire. Izrael el is kezdte tönkrebaszni a Hezbollahot, az oroszok jóváhagyásával. Azt írja " az orosz légvédelem által védett területen belül"
Asszadnak ez persze nem tetszik.


Izraelnek minden egyes szíriai bombázást elore jelentenie kellett Putyinnak -ez volt a Putyin-Netanjahu megállapodásban. Viszont a Palmirai eset túllott minden egyeszségen. Ezért is kérették be az izraeli nagykovetet az orosz kulugybe -eloszor a zsidó állam szíriiai teruletek bombázása során. Vagy nem jelentették a zsidók az akciót vagy veszélyesnek ítélték az oroszok az ott tartózkodó orosz katonák miatt. Úgy tudni , hogy Putyin jóváhagyta a szíreknek, hogy lojjék az izraeli gépeket(ezért volt késon love).
Másik dolog, hogy az oroszok nem felelnek a szír teruletek légvédelméért. Azokért a szírek felelnek. Az Sz-300V4 a tartuszi orosz bázist míg az Sz-400 a Hmeimim légibázist védi. Ettol fuggetlenul az orosz radarok látják az izraeli gépeket, sot még Izrael teruletére is belátnak.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 901
21 411
113
"Pláne az öreg Sz-200 és a korszerű F-16I viszonylatában meg a szír légvédelem jelenlegi állapotának és az IAF felkészültségének fényében."
1999-ben a szerbek egy ősrégi Pecsorával lőtték le a láthatatlan F117-est.

Meg egy 16-ost ös egy B2-ot szedett le Dani alezredes csapata... Komoly blamat huzott a megtuningolt Sz-125 az amerikaiakra...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
OFF

Nekem sem a szívem csücske az a bizonyos közel-keleti állam, de a katonai/műszaki tények makacs dolgok, durván komoly erōfölényben vannak.

Igazából ez a klasszikus többszereplōs utcai bunyó esete. Képzett harcos 4 nagydarab állattal szemben. A 4-bōl 2 nagydarab nagyon súlyos sérülést fog elszenvedni, de végül a másik 2 leteríti. Senki sem szeretne a 2 súlyos sérült lenni, a nyereség szintén kétséges. Ha eldurvul a bunyó, akkor lehet, hogy a képzett harcos meghal. A megmaradottak emberölésért felelnek. Ez nem éri meg senkinek.

Mindenki tudja, hogy ki mit tud. Szerintem felesleges errōl filozófálni. Kellenek ezek a kemény pontok oda, hogy az olajpénz nagyrésze inkább harci repülōbe menjen és a hadsereg fenntartására, mint szalafista adomány legyen belōle Európában..
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
[QUOTE="boki, post: 319030, member: 634 Ettol fuggetlenul az orosz radarok látják az izraeli gépeket, sot még Izrael teruletére is belátnak.[/QUOTE]

Tartúsz eleve 200 km-re van Iraeltől és ott van köztük a Libanon-hegység is. Latakia meg még messzebb van és még több a hegy. Nagy magasságban persze belátnak Izrael fölé, de ennek gyakorlatilag semmi jelentősége nincs. Ahhoz hogy taktikailag használható radar felderítési információjuk legyen, Damaszkusz környékére, vagy még közelebb kell vinni nagy teljesítményű orosz radart (meg akkor már légvédelmet is). Ha meg az Izraeliek esetleg berepülnek Libanon légterébe és a Libanon-hegység csúcsai között lopakodnak közel (lévén libanoni légierő, légvédelem gyakorlatilag nem létezik), akkor Damaszkusztól pár 10 km távolságig észrevétlenül eljuthatnak még akkor is, ha az orosz tele pakolják a legjobb radarjaikkal Damaszkusz környékét.

Amint az oroszok maguk visznek hatékony légvédelmet Damaszkuszhoz (vagy névlegesen odaadják a szíreknek), a zsidók átlövöldözési kedve is jó eséllyel meg fog csappanni. De egyelőre ezt nem tették meg.

Mindenki tudja, hogy a szír rendezésről az oroszok fognak dönteni. Ezért járnak Moszkvába a törökök is, meg a zsidók is. Putyin meg dob némi koncot mindegyiknek, hogy kezelhetőek legyenek. Klasszikus nagyhatalmi oszd meg és uralkodj módszer. Kb. ugyanazt csinálja, mint Hitler a bécsi döntésekkel, mint a gyarmatosító angolok az indiai államocskákkal, mint Napóleon az európai országokkal, vagy mint a rómaiak. A törökök is megkapták a maguk kis homokozóját és Izrael is. Ezen belül az oroszok engedik az érintettek kisded játékait. De egészségtelen dolog feszegetni a határokat és felbőszíteni a medvét. Ha Izrael azt hiszi, hogy ki tudja golyózni Iránt a szír rendezésből, és meg tudja semmisíteni a Hezbollahot, valamint mesterségesen gyengén tudja tartani Aszadot, akkor téved. Putyinnak nem egy erős Izraelre és végletekig legyengített arab/perzsa államokra van szüksége.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 132
113
Jól értettem hogy az oroszok segítenek a kurdoknak egy demokratikus föderális Szíria létrehozásában? Nem csapja ki ez a regnáló kormánynál a biztosítékot?
Kurd gyerek mondja: ...szeretnének együttműködni az oroszokkal a szövetségi Szíria létrehozásában...

Afrinról beszélnek, de ez nyilván a régió. A filmben is elhangzik és máshol is írták, ettől a ponttól látótávolságban van a török határ.
---------------------------------------------------------------------------

Meg egy 16-ost ös egy B2-ot szedett le Dani alezredes csapata... Komoly blamat huzott a megtuningolt Sz-125 az amerikaiakra...
Az egyik izraeli lapban a kommentek között volt: az irániak némileg frissítettek az Sz-200 rendszeren.