[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Hát ebben meg neked van igazad. De legalább terápiás jelleggel kiírtam magamból a dolgot... ☺
Eleg ilyeszto volt. :confused:
"belso ellenseg remkepe", "populizmus", "egymásnak ugrasztott kisemberek", "acsarkodás" ?
Mi franc volt ez? Talan nincsenek olyan szervezett idiotak az orszagban akik rank hoznak a bajt? Talan a demokraciaban megsem a tobbseg velemenye szamit? Talan nem kell a eldontendo kerdesekre a jo valaszt megkeresni es megvedeni az allaspontod? Vagy nem lattal meg ellenzeket munka kozben, esetleg valasztasi kamapanyt?
A teljes atlathatosag utopiaja kizarolag a elitre vonatkozva? Szep, mondhatom. Nekem sem tetszik sokminden odafennt, de a funyiroelvnel azert biztos ki tudnank talalni valami jobbat. Megertem ha nem tetszenek a vezetok, de mit gondolsz honnan kerulnek oda? Itt a jo ido, setalj egyet az utcan es nezd meg az embereket. Beszelgess veluk! Na abbol a halmazbol kellene kivalogatni a legjobbakat orvosnak, mernoknek, tanarnak, katonanak stb... Ja es persze vezetonek. Elore szolok, hogy nem fog kijonni a matek. Utopiakat kergetni konnyu, de csak abbol lehet epitkezni ami van.
A terapia :)p) pedig nem ugy mukodik, hogy pozitivan visszacsatolunk arra ha valaki duhosen kiadja magabol. Abbol kesobb csak a baj van. Inkabb meg kell keresni hol romlottak el a dolgok. Szepen leulsz a kanapera (atmegyunk a kantin topikba, vagy egy kocsmaba, fizetem a sorod... Bocs, lathatoan nem tudok leallni.:)), aztan megkeressuk mi a valodi problema. Tipp: A mihuk modernizaciojarol semmi hir, az ancsak sorsa bizonytalan es meg Kosa sem tudja hogy mi a kulonbseg a MiG es a Griffek kozott... Tul sok volt ez mostanaban? :rolleyes:

(Bocsi Alesmor, de mindez a te hibad. Kellett neked okossagokat irni a tech. topikokban, mert igy most jobban odafogyelnek az emberek arra amit mondasz. :))
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 235
61 619
113
Nyugi, nem hülyültem meg. Ugyanis pont ott van a baj, amire te is egy fél mondattal utaltál. Mert ugye kimehetnék én az utcára, mint ahogy már jó ideje ott is vagyok és látom, hogy a mindenkori veretes bullshit, miszerint: "ne bántsd az elitet, mert ő is mi vagyunk" sajnos jó ideje nem igaz már. Vagyis sohasem volt igaz. A különféle politikai keltetőkben, páholyokban, burkokban szocializálódott figuráknak nulla közük van a mi valóságunkhoz. Anyám az egészségügyben dolgozott, apám katona volt, családom számos tagja pedagógus, jómagam mérnök vagyok a versenyszférából, voltam katona, dolgoztam az építőiparban, jelenleg az energetikában vagyok érdekelt és ki merem mondani, hogy nem az egyről a kettőre jutás a legnagyobb problémám. Fiatal orvos ismerősöm naponta számol be a legnagyobb magyar kórház beli horror valóságról. Magam is szembesültem néhai apám révén mindazzal amit ott vele művelt a rendszer. Én a kilencvenes évek eleje óta figyeltem végig a Honvédelem összeomlását. Rokonom révén jutok információhoz a hazai belpolitikai élet évtizedek óta tartó valódi összefonódásairól. Mondhatni elsőkézből vannak információim a sokatok által csak vélt szemfényvesztésről, amit még mindig úgy hívunk, hogy bal-, vagy jobboldal és azt próbálják elhitetni, hogy ezek egymástól elkülönülő szekértáborok.

Az úgynevezett elitnek semmi köze az utca emberéhez. Soha nem is volt. És ez sajnos nem csak hazai sajátosság, nyugat-európa is ettől szenved, ahogy mindenki más is.

Igazából arról ábrándozni, hogy ejj, ki kéne forgatni a sarkából a világot, valóban a kisemberi frusztrációból fakad. De ez tőlem függetlenül is be fog következni, csak az a kérdés, hogy mikor. Csakhogy, ami mégrosszabb, hogy ez ismét csak egy felülről levezényelt álforradalom lesz, ahol a nép soraiba ledelegált, illetve kiteljesedni hagyott provokatőrök (mint Lenin, vagy Hitler), majd kijelölik az ellenségképet. Zsidók, cigányok, értelmiségiek, nemzetiek, balosok, parasztok...valakiből majd lesz bűnbak az arénában. És ezzel van a baj.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Igazából arról ábrándozni, hogy ejj, ki kéne forgatni a sarkából a világot, valóban a kisemberi frusztrációból fakad. De ez tőlem függetlenül is be fog következni, csak az a kérdés, hogy mikor. Csakhogy, ami mégrosszabb, hogy ez ismét csak egy felülről levezényelt álforradalom lesz, ahol a nép soraiba ledelegált, illetve kiteljesedni hagyott provokatőrök (mint Lenin, vagy Hitler), majd kijelölik az ellenségképet. Zsidók, cigányok, értelmiségiek, nemzetiek, balosok, parasztok...valakiből majd lesz bűnbak az arénában. És ezzel van a baj.
Regen tenyleg igy tortenthettek a dolgok, de akkor még nem volt erdemi informacioaramlas az emberek kozott. Ez a 21. szazadra teljesen megvaltozott.
Ma megvitathatnak az emberek mindent. Megtanultuk a tomegek manipulalasanak pszichologiai alapjait. Felismerjuk a csusztatasokat, a manipulaciot. Megismerhetjuk a valodi szandekot, stb, stb. Ma csak akkor lehet bunos egy nagyobb csoport, ha tenyleg vaj van a fule mogott, egyebkent csak ido kerdese es tisztazodnak a dolgok. (Picit tultoltam az optimizmust, egyben el is hatarolodom magamtol, mert ez nem jellemzo ram.:))
Szvsz. nem fognak eldurvulni a dolgok. Attol nem kell tartanunk. (Na ez mar nekem is sok. Megyek megtisztitom a vadaszpuskam. :D)
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 291
113
http://index.hu/kulfold/2017/05/23/manchester_koncert_robbanas/

  • Hétfő este, helyi idő szerint este fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 19-en meghaltak és 60-an megsebesültek.
  • A koncert közönsége, így az áldozatok is túlnyomó többségben tizenéves lányok.
  • Ariana Grande nem sérült meg a robbanásban, ami az aréna kijáratánál történt.
  • A rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet.
  • Kedd reggelre összehívták a a COBRA-t, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testületét.
  • Találtak egy második gyanús csomagot is a helyszínen, amit ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a tűzszerészek. Erről később kiderült, hogy ruhaneműket tartalmazott.

Akkor életbe lép a terrorhelyzetekre kidolgozott vészforgatókönyv:

20160804_emergency.jpg
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A füvező kiscsóka rendszeresen járt haza Líbiába, fölszedni egy kis "tudást", sőt valószínűleg Szíriában is járt.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4536624/Salman-Abedi-known-security-services-point.html
A haverjai is elég bizalomgerjesztőek.

http://www.hirado.hu/2017/05/24/nog...acikbol-es-a-viragerdobol-cselekedni-kellene/

Ami teljesen érthető is, de az idióta törvényeink ezt a cselekvést sajna nem engedik.
És akik a másik oldalon állnak, pontosan tudják ezt. Hogy csak utólag intézkedhetünk.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 506
55 755
113
Én mondjuk még emlékszem rá, amikor még az előző fórummotor idején (fórum számításunk előtt két fórummotorral:rolleyes:) szóba került az állam és a társadalom szervezés, és nagyon le lettem szólva elég sokak részéről, amikor az autokratikus meritokrácia (értsd. szakszerű diktatúra) mellet érveltem, mint legracionálisabb államforma.
Akkor még megkaptam, hogy a "nyugati típusú" demokrácia a világok legjobbja, a nép uralma, meg mi választjuk az elitet, a média és a civil szervezetek miatti átláthatóság és civil kontroll, és a többi hülyeséget, amit sokan a valóságnak hittek. Szépen le lettem szólva akkor....
Viszont örömmel tölt el, hogy ilyen rövid idő alatt ennyit változott a közösség véleménye. :)
Jó látni, hogy az "elitek" annyira túltolták a biciklit , hogy egyre több embernek esik le a tantusz egyre több dologgal kapcsolatban. Csak így tovább srácok! ;)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Na jo, még ezt egy kicsit:
Az úgynevezett elitnek semmi köze az utca emberéhez. Soha nem is volt. És ez sajnos nem csak hazai sajátosság, nyugat-európa is ettől szenved, ahogy mindenki más is.
Na nem mintha az utca embere ezen valtoztatni szeretne. Panaszkodni annal inkabb.
A legritkabb eset az, hogy kulturaltan, megfelelo formaban es helyen elo tudnak adni egy jo otletet az eppen illetekes embernek. Tuncikezes, a hoborges, az ezerszer kitargyalt hulyesegek mantrazasa mindennapos dolog, de hogy befardjon a kepviseloje fogadoorajara es ott beszelgessenek az elkepzelhetetlen. A tobbseg azt se tudja, hogy ki a kepviseloje. Egy levelet nem kepes kulturaltan megfogalmazni vagy egy egyszeru kerdoivet kitolteni. Pedig ha jo az utca emberenek az elkepzelese akkor azert vevok ra a politikusok. Win-win.
Anyám az egészségügyben dolgozott, apám katona volt, családom számos tagja pedagógus,
Ilyen hatterrel bemakoltad a mernokseget es még szereted is a munkad. Szerencses flotas vagy ugye tudod?;)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Zed895

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 968
21 893
113
Regen tenyleg igy tortenthettek a dolgok, de akkor még nem volt erdemi informacioaramlas az emberek kozott. Ez a 21. szazadra teljesen megvaltozott.
Ma megvitathatnak az emberek mindent. Megtanultuk a tomegek manipulalasanak pszichologiai alapjait. Felismerjuk a csusztatasokat, a manipulaciot. Megismerhetjuk a valodi szandekot, stb, stb. Ma csak akkor lehet bunos egy nagyobb csoport, ha tenyleg vaj van a fule mogott, egyebkent csak ido kerdese es tisztazodnak a dolgok. (Picit tultoltam az optimizmust, egyben el is hatarolodom magamtol, mert ez nem jellemzo ram.:))
Szvsz. nem fognak eldurvulni a dolgok. Attol nem kell tartanunk. (Na ez mar nekem is sok. Megyek megtisztitom a vadaszpuskam. :D)

Annyira tul toltad, hogy mar utopisztikus az eszmefuttatas :D
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/05/24/muszaj_volt_megallapodni_torokorszaggal/ (szerintem meg nem, legalábbis a bevándorlás szempontjából semmiképp)
Német pénzügyminiszter: Ne erőltessük az európai szuperállamot
Hát ne.

„Ha továbbra sem szeretnénk belső határellenőrzéseket, kontroll alatt kell tartanunk a külső határokat” – mondta Schäuble."
Ez pofázzuk évek óta.

"Találni kell egy igazságos megoldást a menekültek szétosztására, ami nem azt jelenti, hogy az uniós országok a lakosság arányában kell, hogy fogadjanak menekülteket."
Inkább az "edd meg amit főztél" vezérszó alkalmazását tedd magadévá, Wolfgang.
Kértünk belőle ? Nem.

"Svédország és Németország többet tud vállalni, mint mondjuk Lengyelország, és ha ezt nem tartjuk tiszteletben, bukik az egész terv.”
Már bukott is, ui. Lengyelország szintén nem kér az európai moslékotokból.
 
  • Tetszik
Reactions: joker

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Nyugi, nem hülyültem meg. Ugyanis pont ott van a baj, amire te is egy fél mondattal utaltál. Mert ugye kimehetnék én az utcára, mint ahogy már jó ideje ott is vagyok és látom, hogy a mindenkori veretes bullshit, miszerint: "ne bántsd az elitet, mert ő is mi vagyunk" sajnos jó ideje nem igaz már. Vagyis sohasem volt igaz. A különféle politikai keltetőkben, páholyokban, burkokban szocializálódott figuráknak nulla közük van a mi valóságunkhoz. Anyám az egészségügyben dolgozott, apám katona volt, családom számos tagja pedagógus, jómagam mérnök vagyok a versenyszférából, voltam katona, dolgoztam az építőiparban, jelenleg az energetikában vagyok érdekelt és ki merem mondani, hogy nem az egyről a kettőre jutás a legnagyobb problémám. Fiatal orvos ismerősöm naponta számol be a legnagyobb magyar kórház beli horror valóságról. Magam is szembesültem néhai apám révén mindazzal amit ott vele művelt a rendszer. Én a kilencvenes évek eleje óta figyeltem végig a Honvédelem összeomlását. Rokonom révén jutok információhoz a hazai belpolitikai élet évtizedek óta tartó valódi összefonódásairól. Mondhatni elsőkézből vannak információim a sokatok által csak vélt szemfényvesztésről, amit még mindig úgy hívunk, hogy bal-, vagy jobboldal és azt próbálják elhitetni, hogy ezek egymástól elkülönülő szekértáborok.

Az úgynevezett elitnek semmi köze az utca emberéhez. Soha nem is volt. És ez sajnos nem csak hazai sajátosság, nyugat-európa is ettől szenved, ahogy mindenki más is.

Igazából arról ábrándozni, hogy ejj, ki kéne forgatni a sarkából a világot, valóban a kisemberi frusztrációból fakad. De ez tőlem függetlenül is be fog következni, csak az a kérdés, hogy mikor. Csakhogy, ami mégrosszabb, hogy ez ismét csak egy felülről levezényelt álforradalom lesz, ahol a nép soraiba ledelegált, illetve kiteljesedni hagyott provokatőrök (mint Lenin, vagy Hitler), majd kijelölik az ellenségképet. Zsidók, cigányok, értelmiségiek, nemzetiek, balosok, parasztok...valakiből majd lesz bűnbak az arénában. És ezzel van a baj.

Már megint bevetted a piros pirulát?:rolleyes:
 

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
358
421
63
Én mondjuk még emlékszem rá, amikor még az előző fórummotor idején (fórum számításunk előtt két fórummotorral:rolleyes:) szóba került az állam és a társadalom szervezés, és nagyon le lettem szólva elég sokak részéről, amikor az autokratikus meritokrácia (értsd. szakszerű diktatúra) mellet érveltem, mint legracionálisabb államforma.
Akkor még megkaptam, hogy a "nyugati típusú" demokrácia a világok legjobbja, a nép uralma, meg mi választjuk az elitet, a média és a civil szervezetek miatti átláthatóság és civil kontroll, és a többi hülyeséget, amit sokan a valóságnak hittek. Szépen le lettem szólva akkor....
Viszont örömmel tölt el, hogy ilyen rövid idő alatt ennyit változott a közösség véleménye. :)
Jó látni, hogy az "elitek" annyira túltolták a biciklit , hogy egyre több embernek esik le a tantusz egyre több dologgal kapcsolatban. Csak így tovább srácok! ;)
Igazabol Arisztotelesz 6 fele allamformat irt le: 'egy ember uralkodik', 'kevesek uralkodnak', 'sokak uralkodnak' es ezek 'jo' es 'rossz' valtozatait. A demokraciat (sokak uralkodnak) a 'rossz' kategoriaba tette.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 333
13 874
113
Én mondjuk még emlékszem rá, amikor még az előző fórummotor idején (fórum számításunk előtt két fórummotorral:rolleyes:) szóba került az állam és a társadalom szervezés, és nagyon le lettem szólva elég sokak részéről, amikor az autokratikus meritokrácia (értsd. szakszerű diktatúra) mellet érveltem, mint legracionálisabb államforma.
Ezt "magyarúl" úgy hívjuk, hogy konfuciánus államberendezkedés.
a "nyugati típusú" demokrácia a világok legjobbja, a nép uralma, meg mi választjuk az elitet, a média és a civil szervezetek miatti átláthatóság és civil kontroll, és a többi hülyeséget, amit sokan a valóságnak hittek. Szépen le lettem szólva akkor....
Ez jól is működik addig a pontig mígy a szavazóbázisodat a jólszituált középosztály teszi ki. Ha a középosztályod elszegényedik és lecsúszik akkor kezdődnek a gondok.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 506
55 755
113
Mackensen

"Ezt "magyarúl" úgy hívjuk, hogy konfuciánus államberendezkedés."

Akarod mondani kínaiul. Ázsiai kultúrában az általad említett néven ismerik. Ott is létező dolog.
Nálunk Európában, hála az ókori görögöknek meritokrácia a neve és szükségszerű feltétele az autokrácia is, akárcsak Ázsiában.
De alapvetően az európai és az ázsiai fogalom ugyan azt a tartalmat fedi le :)

Zed895

Nagy kárára vált sajnos az emberiségnek az, hogy Arisztotelész munkáinak egy igen jelentős része nem maradt fent. :(
Például (nem emlékszem a pontos számra) közel 100 városállam/állam/államszövetség politikai és társadalmi berendezkedését írta le. Ezen a téren sokkal változatosabb volt a világ, mint manapság, és sajnos ezen munkájának a nagy része is elveszett...
Rájött arra is, hogy alapvetően egy rendszer mindig semleges, a rendszer az csak egy szervezési elv, ami lehet hatékony vagy kártékony, arányos vagy aránytalan stb... Valódi jó/rossz vagy igazságos/álságos tartalommal a rendszert mindig a benne lévő emberek töltik meg. Így kiemelte azt is (szerintem nagyon helyesen), hogy az emberi minőség milyensége nagyon is meghatározója egy rendszernek.

Például egy demokrácia mindig is középszerű lesz, olyan, mint a szavazópolgárok szellemi és jellemi átlagának az összessége. Ez lényegében behatárolja az egész rendszer lehetőségeit. Hitvány, önző társadalomban ezért nem is lehet/nem is szabadna demokratikus rendszert csinálni.
És itt vissza is jutunk Mackensen megállapításához:
"Ez jól is működik addig a pontig mígy a szavazóbázisodat a jólszituált középosztály teszi ki. Ha a középosztályod elszegényedik és lecsúszik akkor kezdődnek a gondok."
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 333
13 874
113
Akarod mondani kínaiul. Ázsiai kultúrában az általad említett néven ismerik. Ott is létező dolog.
Nálunk Európában, hála az ókori görögöknek meritokrácia a neve és szükségszerű feltétele az autokrácia is, akárcsak Ázsiában.
De alapvetően az európai és az ázsiai fogalom ugyan azt a tartalmat fedi le :)
Ííígen, de! Európában nem tudok róla, hogy államberendezkedésé vállt volna, viszont Kínában a Han uralkodóház óta mondhatni az van. Míg mi európaiak elméleti szinten tárgyaltuk azt, a kínaiak a gyakorlatba is ültették.
 

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
358
421
63
emberi minőség milyensége nagyon is meghatározója egy rendszernek

amennyire en emlekszem Arisztotelesz adottnak vette az emberi termeszetet es a demokracianak mindegyik formajat elitelte. Tehat szerinte a legszegenyebbek mindig igy, a kozeposztaly mindig ugy, stb. viselkedik. Mondjuk 4 alfajat kulonboztette meg a demokracianak, de mindegyiket rossznak tartotta, ha kulonbozo mertekben is.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
amennyire en emlekszem Arisztotelesz adottnak vette az emberi termeszetet es a demokracianak mindegyik formajat elitelte. Tehat szerinte a legszegenyebbek mindig igy, a kozeposztaly mindig ugy, stb. viselkedik. Mondjuk 4 alfajat kulonboztette meg a demokracianak, de mindegyiket rossznak tartotta, ha kulonbozo mertekben is.

Az az erdekes dolog, hogy a reszletek jo reszeben nem feltetlenul ertek egyet, viszont a vegkovetkeztetesben meg igen.:)
En a demokraciat szukseges rossznak tekintem, amire szukseg volt a korabbi allamformak levaltasara; mostanra ideje lenne levaltani ezt is.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Igazabol Arisztotelesz 6 fele allamformat irt le: 'egy ember uralkodik', 'kevesek uralkodnak', 'sokak uralkodnak' es ezek 'jo' es 'rossz' valtozatait. A demokraciat (sokak uralkodnak) a 'rossz' kategoriaba tette.
Nos igen, de a demokraciaban -a gyakorlatban- mindig az oligarchak (a gazdag es befolyasos kevesek) uralkodnak.
Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 968
21 893
113
Az az erdekes dolog, hogy a reszletek jo reszeben nem feltetlenul ertek egyet, viszont a vegkovetkeztetesben meg igen.:)
En a demokraciat szukseges rossznak tekintem, amire szukseg volt a korabbi allamformak levaltasara; mostanra ideje lenne levaltani ezt is.

Azert azt is tegyuk hozza, hogy demokracia es demokracia kozott is egbekialto kulonbsegek vannak. Ha finnkent, svajcikent kerdeznel egesz biztos, hogy teljesen mast mondanek az orszag demokraciajarol, mint bulgar, magyar vagy, hogy meg jobban lesarkitsam ukrankent. Az elobbi orszagokban es meg nehanyban az atlag embernek, aki atlag keresetbol el minimalis problemaja van ezzel a fajta berendezkedessel az utobb felsorolt orszagok teljesen atlag emberehez viszonyitva.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Azert azt is tegyuk hozza, hogy demokracia es demokracia kozott is egbekialto kulonbsegek vannak. Ha finnkent, svajcikent kerdeznel egesz biztos, hogy teljesen mast mondanek az orszag demokraciajarol, mint bulgar, magyar vagy, hogy meg jobban lesarkitsam ukrankent. Az elobbi orszagokban es meg nehanyban az atlag embernek, aki atlag keresetbol el minimalis problemaja van ezzel a fajta berendezkedessel az utobb felsorolt orszagok teljesen atlag emberehez viszonyitva.

Szerintem a demokraciak egyformak es javareszt a nemzetek is egyformak (europai viszonylatban).
Egyedul a tarsadalmi elegedettseg foka kulonbozik, ami meg a gazdagsagbol fakad.
A demokracia alapvetoen keveseket tesz boldogabba vagy elegedettebbe. Az eletminoseg, biztonsagerzet, joletiseg, kiszamithatosag (konzekvensen kialakitott es alkalmazott jogi kornyezet) a fontosak.