[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
A Szu-22 kapott egy találatot, de mivel ez nem egy hollywoodi film, az AIM-9 a valóságban nem robbantja cafatokra a Szu-22-t. Végzetesen megsérült, de a lendület vitte tovább. Például át a Kurd részre. Az F-18 például azért ment ilyen közel, mert nem volt mindegy mikor kapja a Szu-22 a találatot. Olyan irányba kellett repülnie, hogy a roncs és a pilóta lehetőleg a Kurdokhoz kerüljön. Ezzel egy hangyányit eladhatóbb az amcsi verzió, mondván hogy biztos a kurdokat akarta bombázni.

Abban, hogy az AIM-9X közelségi gyújtóval működött el, semmi különös nincs. A közelségi találat is pont ugyanolyan jó, mint a közvetlen találat.

Lehet ezt úgy előadni, hogy a "gép mögött robbant" de valójában ha mögötte robbant volna, akkor a Szu-22 esélyesen megúszta volna. A WDU-17/B robbanófej repeszei egy táguló gyűrűt alkotnak, azaz elsősorban oldalirányban fejtenek ki hatást. Akkor semmisítik meg a gépet, ha a robbanófej mellette robban, és nem mögötte. A lézeres közelségi gyújtó is oldalirányba néz.

A pilóta azért tudott katapultálni, mert a 9 kilós robbanófej közelségi gyújtással nem tépi szét a Szu-22-t, csak megrongálja. Megszórja a gép egy részét repeszekkel. A pilótafülke esélyesen nem sérül, mert a rakéta vezérlése ugyan az utolsó pillanatban előbbre helyezi a találati pontot a forró fúvócsőhöz képest, de nem annyival, hogy a pilótafülkét is elérjék a repeszek. A pilótának bőven van lehetősége katapultálni egy teljes értékű találat esetén is.

Az AIM-9X nem csodafegyver. Próbalövészeteken viszonylag magas találati arányt ér el, de még ott sem 100 %-ot. A valós teljesítmény pedig általában érdemben gyengébb szokott lenni, mint a tesztek eredménye. Például a Sivatagi Vihart alatt tudomásom szerint F-15C-k 12 db AIM-9 rakétát indítottak és 8 gépet lőttek le (67%). F-16-osok 36 AIM-9 indításból egyetlen lelövést sem produkáltak, de az indítások legalább 20 %-a véletlenül történt a szerencsétlen botkormány kialakítás miatt. F-14.-esek és F-18-asok 38 AIM-9 indításból két lelövést hoztak össze (5,3%). A falklandi háborúban az angol Harrier gépek 26 db AIM-9 indításából 19 volt eredményes (73%). Szintén 1982-ben a szír gépekből 51-et AIM-9L rakétával szedtek le, 80 %-os találati arány mellett.

Nincs abban semmi különös, ha két rakétát kell elküldeni ahhoz, hogy egy találjon.

Valóban: "Még ezeken a csúcskategóriás gépekkel sem annyira egyszerű a légi harc, hogy megnyomom a rakéta kioldót és már le is írhatom a célpontot....ez nem szimulátor." Ezért sem szabad készpénznek venni a hadgyakorlatok légiharc eredményeit sem. Mert ott ténylegesen nem indítanak el rakétákat, de minden szimulált indítást lelövésnek tekintenek.

Nem tudom, hogy mennyire megbízható, de a CNN szerint a Szu-22 tudatában volt annak, hogy követik, az első rakéta (AIM-9X) az infracsapda miatt nem talált, ezért másodjára már AIM-120-t használtak.
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
ISIS infografika a hozzájuk átállt fegyveresekről Szíriában. Balról jobbra, FSA, szír hadsereg, Nusra, YPG

DC44C3VXcAYq0_b.jpg:orig