A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 742
2 572
113
Gondolom devizahitelt is vettél (volna) fel, és aki figyelmeztetett (volna), az kishitű volt, és nem látta (volna) a nagy igazságot, hülye looser (volt/lett volna).

Ha valaki homeopátiával akar rákot gyógyítani, és ennek lehetetlenségére felhívom a figyelmet, akkor pedig csak gyógyszerlobbista/orvos lehetek?
Nem lehet, hogy simán felelősen gondolkozok, és a hurráoptimizmus helyett a felelős mérlegelésre buzdítsak, és a visszásságokra hívjam fel a figyelmet?

Rólad amúgy már lemondtam, csak azért írom ezt ide, nehogy mások is besétáljanak a kelepcébe, halom pénzt költsenek olyan eszközökre, amiktől majd a lufi pukkadásakor töredékáron sutnak szabadulni (de az árukból amúgy is rohamosan veszítenek).

Az eszközök az élettartamuk alatt, ami az intenzív használat miatt legyen 2 év, a garancia, ki kell termeljék a bekerülési költséget, az üzemeltetési költséget (áram), a járulékos infrastruktúra költséget (ház, alaplap, processzor, memória, disk), minderre a befektetés egy hasonló, mondjuk közepes kockázatú megtakarításba rakáskori kamatos kamatját (de legalább az alapkamatot, amit alacsony kockázattal is megkaphattál volna). Ekkor leszel ott, hogy nem veszítettél semmit. Jelenlegi trendeket figyelve erre még van esélyes, de már a profitabilitás határán jár ez a dolog. A befektetett pénzt ha nem veszed ki időben, bízva a deflációban, akkor tudsz majd különösen nagyot bukni. Érdemes a felszerelés bekerülési költségét mielőbb kivenni. Persze aki igazán hinni akar a piramisjátékban, az úgyis inkább még többet fektet be...

Nem válaszoltál. Igen vagy nem.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 285
113
Nem válaszoltál. Igen vagy nem.

Semmi közöd hozzá, de szintén ad hominem kérdéssel válaszolok: Te amúgy egy 16 éves kölyök vagy, aki gyorsan gazdag akar lenni mert olvasta a gamestarban, hogy van ez a bányászás? Már azért is gyanús, mert a helyesírásod, és a központozásod is botrányos.

Folytatom monográfiámat azokhoz az olvasókhoz, akikben felmerül, hogy "kriptopénzt" bányásszanak, és képesek megfontolni dolgokat, a személyes támadás helyett a dolog háttere érdekli őket:

A jelenlegi "kriptopénzek" alapja egy nehéz matematikai probléma megoldása: Manapság hash függvényekben ötközést keresnek. A hash függvény tetszőleges hosszú adatsor ujjlenyomatát képezi fix hosszban. Látható, hogy végtelen sok tetszőleges hosszú adat van, de véges sok fix hosszú. Mi értelme van az egésznek? Az, hogy ezt egyirányú függvénynek gondoljuk, amibe a berakott adat hashát könnyű kiszámolni, de a hasből az eredeti adatot(vagy más azonos hasht eredményező eredeti adatot, hisz végtelen sok ilyen lehet) nem tudunk mondani. Amíg ez igaz, addig hasznosak ezek a függvények a kriptográfiában. Ez egy idealizált dolog, néhány évente, évtizedente valunak ezek el, de a lényeg, hogy gyorsan számolható, nagyon nehezen invertálható, és nagyon hasonló adatra is nagyon más kimenetet adó főggvények kellenek, nagyon hasznosak, akar egy letöltött file sértetlenségének ellenőrzésére is.

A kriptopénzeknél egy köteg tranzakciót egybe csomagolnak (ez a blokk), ezek mellé rakják az előző köteg tranzakció azonosítóját (ettől blokk-lánc, blockchain), egy azonosítót, és az egész hash-ét képzik. Ez valami pszeudo-véltlen szám lesz, azonban ha további ballaszt adatot csomagolnak mögé, akkor a hash megváltozik. Ezt újraszámolva, és egy egyezményes mintával egyezésik ismételve (például első 10 számjegy legyen 0 a hash-ban) az első megfelelőt produkáló ember adatcsomagját (a megfelelő ballaszt a proof of work - elvégzett munka bizonyítéka) felfűzik a naplóra, és a tranzakciók lezajlottnak tekinthetőek. Ezt kiszámolni drága, ezért a rendszerben ekkor új pénz kerül kibocsájtásra,és a számolásban résztvevők közt elosztásra kerül (gondolom a következő tranzakcióban, ennyire nem mentem bele...). Ez a bányászás.
Ami a hagyományos rendszerben egy hiteles központ bejegyzése lenne, azt most rengeteg energia pazarlásával a semmi számolgatásával csináljuk, egy most még kriptográfiailag megbízható módszerrel (idővel ez gyengül, már csak a gépek fejlődése miatt), azzal a módszerrel, hogy aki először hibázik rá, annak a megoldást mindenki gyorsan ellenőrzi, és ha jó, elhiszi, és elkönyveli hitelesnek. Tömény pazarlás.

Ahhoz, hogy ez működjön, mindenkinek a pénztárcájában ott van a néhány gigabytenyi korábbi tranzakció, ami ugyan névtelen, de számlaszámok vannak, tehát megfelelő apparátussal az "anonim" alakok pénzmozgása nevesíthető, de akár apparátus nélkül is lehet statisztikai elemzéseket csinálni. Amikor egy új blokkot felfűzünk, azt is le kell menteni. A hálózat első érméje óta z összes története a zsebünkben kell legyen. Ez is pazarlás, de az egész rendszernek ez az egyik ígérete, ez a nagyon hiteles mivoltának bizonyítéka. (A forkokról majd később)

Térjünk vissza a hashekhez egy kicsit: remélem már érthető (vagy utána lehet ennyiből nézni), hogy a hashelés kissé önáltatás, amiben a matematikusok, és számítástechnikai mérnökök hinni akarnak. Ezt persze tudják is. Tudta ezt a bitcoin megalkotója is, és tudta, hogy a technika fejlődésével egyre könnyebb lesz a bányászat. Ezért (is?) beépített egy deflációs mechanizmust, ami miatt a bányászat egyre kevesebb bitcoint hoz azonos mennyiségű befektetett energiáért. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy egyre több számjegynyi nulla kell a hash elején legyen. (vagy ezzel egyenértékűen egyre nagyobb része a mintának előre meghatározott). Belátható, hogy ezzel egyre többet kell próbálgatni, ugyanis a hash függvényt olyan nehéz megfordíthatatlan függvényenk tekintjük, ami gyakorlatilag fix hosszú véletlenszámot ad (ha eltekintünk attól, hogy azonos bemenetre azonos kimenet van, de mivel nem tudjuk egy bemenetre mi a kimenet..), így tehát csökken a valószínűsége, hogy egy véletlenszám a megfelelő mintát tartalmazza, minél hosszabb a minta. Ez a deflációs tulajdonság azonban a valódi pénzként használatot ellehetetleníti, hisz aki a makroökonómia alapjaival tisztában van, az tudja, hogy mennyire pusztító hatású a defláció egy gazdaságra. (Aki nem tudja, nézzen utána.)

Látható, hogy eddig többszörösen pazarló ez a rendszer a központi bankos rendszerhez képest, mi hát az előnye (azon túl, hogy gémerpisti tutira meggazdagszik ebből, és ő lesz a blockchain street farkasa)? Mi akkor a hurráoptimizmus oka? Azt állítják a hívei, hogy:
  • anonim (láttuk, hogy ez nem igaz)
  • így nincs központi bank, így nincs aki pénzkibocsátást manipulálná (kínában van a bányász kapacits 51%-a. Erre még visszatérek)
  • a tranzakciók nem lehet elleheteleníteni (lásd: letiltják a bankkártyád a hatóságok). Ez sem igaz, lásd később az 51%-nál.
  • a lezajlott tranzakciók érinthetetlenek (lásd: viszaveszik a pénzt a számládról. Kereskedők biztos jártak már pórül kártyavisszaéléses bűnözők miatt ilyennel). Ez sem igaz, lásd az Ethereum DAO hard fork történetét.
Ha van 51%-nyi kapacitás egy kézen, onnantól az az illető képes a hálózatot befolyásolni: a hálózatban a blockchain töténelme konszenzus alapú. Ha ő mást fűz fel, mint mások, akkor is az övé a hálózat domináns "történelmét" tartalmazó napló, a hálózat kettévált. Így nem csak a kibocsátást, de tranzakciók végrehajtását is felügyelhetik (egyes dolgokat nem válogatnak be az új tranzakciókba), sőt, túlsúlyuk folytán akár vissza is tudnak görgetni tranzakciókat, azt ő történelműket letolva a többiek torkán. Annyit érhetünk el ezzel, hogy egy nemzeti érdekekkel valamelyest együttműködő központi bank helyett kínai magánemberek intézik ezeket a dolgokat a számítógépeiken, áramot pazarolva, (akár titkosszolgálati kapcsolataik utasításai alapján)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum#Hard_Forks

Látható, hogy attól, hogy valaki otthon a battlestationjén hasheket számol, amíg isiben van, azzal most játékpénzeket kap, de ez nem lesz a gazdaságunk megreformálása, és ennyiből talán érthető, hogy miért csak az alvilágot és a hinni akarok indexújságírókat, és naív kölyköket mozgatja meg a dolog.
Attól, hogy egy programot futtatni tudunk, amit nem is mi írtunk, nem lesz valahogy sok pénzünk. Ha így lenne, akkor akiknek eleve sok pénzük van, ezt futtatnák már rég.

Piramisjáték az egész.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Köszi a tanácsot, de inkább megtartóm a nyereséges befektetéseimet, eddig már 130 eur sikerült realizálnom egy honap alat befektetéssel. a két AMD kártyát meg amugy is meg vettem volna csak játékra. Szerintem te is ás bele egy kicsit jobban.:)

A villanyszámlád mekkorát nőtt?
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Semmi közöd hozzá, de szintén ad hominem kérdéssel válaszolok: Te amúgy egy 16 éves kölyök vagy, aki gyorsan gazdag akar lenni mert olvasta a gamestarban, hogy van ez a bányászás? Már azért is gyanús, mert a helyesírásod, és a központozásod is botrányos.

Folytatom monográfiámat azokhoz az olvasókhoz, akikben felmerül, hogy "kriptopénzt" bányásszanak, és képesek megfontolni dolgokat, a személyes támadás helyett a dolog háttere érdekli őket:

A jelenlegi "kriptopénzek" alapja egy nehéz matematikai probléma megoldása: Manapság hash függvényekben ötközést keresnek. A hash függvény tetszőleges hosszú adatsor ujjlenyomatát képezi fix hosszban. Látható, hogy végtelen sok tetszőleges hosszú adat van, de véges sok fix hosszú. Mi értelme van az egésznek? Az, hogy ezt egyirányú függvénynek gondoljuk, amibe a berakott adat hashát könnyű kiszámolni, de a hasből az eredeti adatot(vagy más azonos hasht eredményező eredeti adatot, hisz végtelen sok ilyen lehet) nem tudunk mondani. Amíg ez igaz, addig hasznosak ezek a függvények a kriptográfiában. Ez egy idealizált dolog, néhány évente, évtizedente valunak ezek el, de a lényeg, hogy gyorsan számolható, nagyon nehezen invertálható, és nagyon hasonló adatra is nagyon más kimenetet adó főggvények kellenek, nagyon hasznosak, akar egy letöltött file sértetlenségének ellenőrzésére is.

A kriptopénzeknél egy köteg tranzakciót egybe csomagolnak (ez a blokk), ezek mellé rakják az előző köteg tranzakció azonosítóját (ettől blokk-lánc, blockchain), egy azonosítót, és az egész hash-ét képzik. Ez valami pszeudo-véltlen szám lesz, azonban ha további ballaszt adatot csomagolnak mögé, akkor a hash megváltozik. Ezt újraszámolva, és egy egyezményes mintával egyezésik ismételve (például első 10 számjegy legyen 0 a hash-ban) az első megfelelőt produkáló ember adatcsomagját (a megfelelő ballaszt a proof of work - elvégzett munka bizonyítéka) felfűzik a naplóra, és a tranzakciók lezajlottnak tekinthetőek. Ezt kiszámolni drága, ezért a rendszerben ekkor új pénz kerül kibocsájtásra,és a számolásban résztvevők közt elosztásra kerül (gondolom a következő tranzakcióban, ennyire nem mentem bele...). Ez a bányászás.
Ami a hagyományos rendszerben egy hiteles központ bejegyzése lenne, azt most rengeteg energia pazarlásával a semmi számolgatásával csináljuk, egy most még kriptográfiailag megbízható módszerrel (idővel ez gyengül, már csak a gépek fejlődése miatt), azzal a módszerrel, hogy aki először hibázik rá, annak a megoldást mindenki gyorsan ellenőrzi, és ha jó, elhiszi, és elkönyveli hitelesnek. Tömény pazarlás.

Ahhoz, hogy ez működjön, mindenkinek a pénztárcájában ott van a néhány gigabytenyi korábbi tranzakció, ami ugyan névtelen, de számlaszámok vannak, tehát megfelelő apparátussal az "anonim" alakok pénzmozgása nevesíthető, de akár apparátus nélkül is lehet statisztikai elemzéseket csinálni. Amikor egy új blokkot felfűzünk, azt is le kell menteni. A hálózat első érméje óta z összes története a zsebünkben kell legyen. Ez is pazarlás, de az egész rendszernek ez az egyik ígérete, ez a nagyon hiteles mivoltának bizonyítéka. (A forkokról majd később)

Térjünk vissza a hashekhez egy kicsit: remélem már érthető (vagy utána lehet ennyiből nézni), hogy a hashelés kissé önáltatás, amiben a matematikusok, és számítástechnikai mérnökök hinni akarnak. Ezt persze tudják is. Tudta ezt a bitcoin megalkotója is, és tudta, hogy a technika fejlődésével egyre könnyebb lesz a bányászat. Ezért (is?) beépített egy deflációs mechanizmust, ami miatt a bányászat egyre kevesebb bitcoint hoz azonos mennyiségű befektetett energiáért. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy egyre több számjegynyi nulla kell a hash elején legyen. (vagy ezzel egyenértékűen egyre nagyobb része a mintának előre meghatározott). Belátható, hogy ezzel egyre többet kell próbálgatni, ugyanis a hash függvényt olyan nehéz megfordíthatatlan függvényenk tekintjük, ami gyakorlatilag fix hosszú véletlenszámot ad (ha eltekintünk attól, hogy azonos bemenetre azonos kimenet van, de mivel nem tudjuk egy bemenetre mi a kimenet..), így tehát csökken a valószínűsége, hogy egy véletlenszám a megfelelő mintát tartalmazza, minél hosszabb a minta. Ez a deflációs tulajdonság azonban a valódi pénzként használatot ellehetetleníti, hisz aki a makroökonómia alapjaival tisztában van, az tudja, hogy mennyire pusztító hatású a defláció egy gazdaságra. (Aki nem tudja, nézzen utána.)

Látható, hogy eddig többszörösen pazarló ez a rendszer a központi bankos rendszerhez képest, mi hát az előnye (azon túl, hogy gémerpisti tutira meggazdagszik ebből, és ő lesz a blockchain street farkasa)? Mi akkor a hurráoptimizmus oka? Azt állítják a hívei, hogy:
  • anonim (láttuk, hogy ez nem igaz)
  • így nincs központi bank, így nincs aki pénzkibocsátást manipulálná (kínában van a bányász kapacits 51%-a. Erre még visszatérek)
  • a tranzakciók nem lehet elleheteleníteni (lásd: letiltják a bankkártyád a hatóságok). Ez sem igaz, lásd később az 51%-nál.
  • a lezajlott tranzakciók érinthetetlenek (lásd: viszaveszik a pénzt a számládról. Kereskedők biztos jártak már pórül kártyavisszaéléses bűnözők miatt ilyennel). Ez sem igaz, lásd az Ethereum DAO hard fork történetét.
Ha van 51%-nyi kapacitás egy kézen, onnantól az az illető képes a hálózatot befolyásolni: a hálózatban a blockchain töténelme konszenzus alapú. Ha ő mást fűz fel, mint mások, akkor is az övé a hálózat domináns "történelmét" tartalmazó napló, a hálózat kettévált. Így nem csak a kibocsátást, de tranzakciók végrehajtását is felügyelhetik (egyes dolgokat nem válogatnak be az új tranzakciókba), sőt, túlsúlyuk folytán akár vissza is tudnak görgetni tranzakciókat, azt ő történelműket letolva a többiek torkán. Annyit érhetünk el ezzel, hogy egy nemzeti érdekekkel valamelyest együttműködő központi bank helyett kínai magánemberek intézik ezeket a dolgokat a számítógépeiken, áramot pazarolva, (akár titkosszolgálati kapcsolataik utasításai alapján)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum#Hard_Forks

Látható, hogy attól, hogy valaki otthon a battlestationjén hasheket számol, amíg isiben van, azzal most játékpénzeket kap, de ez nem lesz a gazdaságunk megreformálása, és ennyiből talán érthető, hogy miért csak az alvilágot és a hinni akarok indexújságírókat, és naív kölyköket mozgatja meg a dolog.
Attól, hogy egy programot futtatni tudunk, amit nem is mi írtunk, nem lesz valahogy sok pénzünk. Ha így lenne, akkor akiknek eleve sok pénzük van, ezt futtatnák már rég.

Piramisjáték az egész.

Akár elfogadható is lenne számomra a rendszer leírása ha nem lenne benne benne nézetem szerint egyrészt egy elemi hiba, másrészt nem ordítana belőle, hogy pont a leglényegesebb, vagy inkább az egyetlen fontos részét vagy nem érted, vagy tudatosan elhallgattad.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 285
113
Akár elfogadható is lenne számomra a rendszer leírása ha nem lenne benne benne nézetem szerint egyrészt egy elemi hiba, másrészt nem ordítana belőle, hogy pont a leglényegesebb, vagy inkább az egyetlen fontos részét vagy nem érted, vagy tudatosan elhallgattad.

És mi lenne az amit elhallgattam, vagy nem értek?
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 742
2 572
113
Sajnos nem tudok , de nem is akarok Istvánnal vitatkozni bocsi István hogy bele rondítottam a világodba. A koromról annyit hogy 40 év felet vagyok, elég régi motoros vagyok itt. Én csak élvezem a kis hasznomat. Amúgy nem komolyan bányászkodom a villany fogyasztásom nem nőt jelentősen. A játékra szánt gépemet a mikor nem vagyok itthon beállítom bányászkodni,ETH bányászatkor 310-320 watt fogyasztással (2db RX580 -as). Van egy kis cryptó pénz befektetésem. A mai napig 160 eur haszon.
 
M

molnibalage

Guest

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
És mi lenne az amit elhallgattam, vagy nem értek?
A kriptopénzeknek az alapelve eredetileg mindegyiknél az lenne, hogy a csereeszköz kibocsátása a tranzakciók összes szereplője által követhető, ellenőrizhető, a kibocsátás mögött lévő pillanatnyi piaci érték minden esetben és minden egységnél a legutolsó szereplőig és tranzakcióig bezárólag kontrollálható. Kicsit olyan mintha falusi kalákára mint globális pénzhelyettesítő eszközre tekintenénk. Mindenki első kézből való hiteles információval rendelkezik az összes szereplőnek mint adósnak a megbízhatóságáról, "hitelképességéről", "pénzügyi" helyzetéről. Egy ilyen rendszer sem teszi lehetetlenné az információval való visszaélést és a manipulációt de a mostani rendszerhez képest a kánaán lenne.
Ehhez képest csak piramisjátékokat látunk és a rendszer működtetése egy olyan technikai hátteret feltételezne ami globálisan nem megvalósítható és a végtelenségig sérülékeny. Minden szereplő csak azt látja meg belőle, hogy hogyan lehet becsapni a másikat.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Én ez az egész virtuális valutát nem értem, hogy akkor ki és mit bányászik és mit fizetnek. Amit nem értek, attól meg távolmaradok, de nagyon.


Még két combos videókari folyamatos járatása 0-24-ben sem kerül többe, mint néhány kWh.... 1 kWh áram ma 38 HUF.

Közben utánanéztem. Az RX580-as 24 MH/s bányászik és 136 W-ot fogyaszt. Ha folyamatosan megy és semmi másra nem használod a gépet, akkor évente hoz 212 dollár profitot. Igen ám, de ebből még le kellene vonni 360 dollárt, ennyibe kerül a videókártya, plusz kell venni egy elég combos gép is, ami szintén belekerül minimum ennyibe, de inkább többe. Szóval oda jutunk, hogy 700-800 dollár a befektetés, évi 200 dollár haszonnal számolva 4 év alatt megtérül. Kár, hogy ilyen intenzív használat mellett nem fog 4 évet menni a gép, hamarabb megsül valami benne.

https://www.cryptocompare.com/minin...nit=MH/s&PowerConsumption=136&CostPerkWh=0.14
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 285
113
A kriptopénzeknek az alapelve eredetileg mindegyiknél az lenne, hogy a csereeszköz kibocsátása a tranzakciók összes szereplője által követhető, ellenőrizhető, a kibocsátás mögött lévő pillanatnyi piaci érték minden esetben és minden egységnél a legutolsó szereplőig és tranzakcióig bezárólag kontrollálható. Kicsit olyan mintha falusi kalákára mint globális pénzhelyettesítő eszközre tekintenénk. Mindenki első kézből való hiteles információval rendelkezik az összes szereplőnek mint adósnak a megbízhatóságáról, "hitelképességéről", "pénzügyi" helyzetéről. Egy ilyen rendszer sem teszi lehetetlenné az információval való visszaélést és a manipulációt de a mostani rendszerhez képest a kánaán lenne.
Ehhez képest csak piramisjátékokat látunk és a rendszer működtetése egy olyan technikai hátteret feltételezne ami globálisan nem megvalósítható és a végtelenségig sérülékeny. Minden szereplő csak azt látja meg belőle, hogy hogyan lehet becsapni a másikat.

Nos leírtam, hogy miért nem igaz az, hogy a kibocsátást mindenki felügyel.
  • Aki a hálózat 51%-át felügyeli (jelenleg kínai magánemberek), azok a mostani jegybankok. Elvileg lehetne csökkenteni a súlyuk, de ez egy fegyverkezési verseny lenne. Könnyebb saját hálózatot csinálni, azt meghagyni másoknak, és visszaértünk a mai jegybankos rendszerhez egy kerülővel.
Mindenki mindent tud egymás helyzetéről.
  • Az én pénzügyi helyzetemről ne tudjon más. Ki tudja, mikor lesz irigyem, mikor jön egy olyan fordulat, hogy digitális padlássöprés lesz. Vicces, hogy a függetlenség és szabadság szószólói hogyan harcolnak az ellen.
Az információval visszaélést hogy nem teszi lehetővé egy olyan rendszer, amiben minden nyilvános? Úgy, hogy ami most visszaélés, azt alapértelmezetté tesszük?
Ráadásul ha valaki a hálózat 51%-át felügyeli, akkor bármire képes gyakorlatilag. Eldöntheti kinek a tranzakció mikorra kerülnek sorra. Simán vissza tud azzal érni, hogy nem engedi a csókos részvényeit eladni, a vetélytársát meg igen, és a vételi oldalon is csak a sorrendezés befolyásolásával tudja a részvényárfolyamokat manipulálni.

Volt mostanában arra példa, hogy a bitcoin áresés során voltak, akik eladási utasítást adtak ki, de mivel az további esést okozott volna, azért az érdekelt felek (tőzsdék) átmeneti üzemzavart jelentettek.

Arról nem is beszéltünk még, hogy azért sem jó pénzhelyettesítő eszköznek, mert a sok kis tranzakcióval nem képes megbirkózni ez a rendszer. Veszek egy kávét a sarki kávézóban munkába menet. Paypassal 10 sec. Készpénzzel 3 sec-30sec. Bitcoinnal, ethereummal percek, órák, napok lehetnek, mire a tranzakció nyugtázásra kerül.

Minden szempontból zsákutca, csak az alacsony kamatkörnyezet miatt sokan inkább ezzel spekuláltak, plusz a valódi fundamentum mögötte a feketepiac, de a pénzmosás elleni törvények kriptovaluta vásárlásra, eladásra is kiterjesztésével ez is bezáródni látszik lassan.
 
M

molnibalage

Guest
Megpróbáltam egy áttekintőt adni róla, de tény, hogy kissé csapongó lett. Reggeli kávé mellett ennyire futja :p
Semmilyen írás alapján nem értem, hogy mi a faszt jelent azt, hogy bitocoint bányászni...
Most akkor annak adtak fancy nevet, hogy a gépem számítási teljesítményét pénzért megosztom olyan célra, amiről azt sem tudom, hogy micsoda? Ennyi? Ettől nedves a bugyija a világnak? 10 éve ezt még önként és ingyen csinálták a csillagászati kuatásokra is emberek...
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Nos leírtam, hogy miért nem igaz az, hogy a kibocsátást mindenki felügyel.
  • Aki a hálózat 51%-át felügyeli (jelenleg kínai magánemberek), azok a mostani jegybankok. Elvileg lehetne csökkenteni a súlyuk, de ez egy fegyverkezési verseny lenne. Könnyebb saját hálózatot csinálni, azt meghagyni másoknak, és visszaértünk a mai jegybankos rendszerhez egy kerülővel.
Mindenki mindent tud egymás helyzetéről.
  • Az én pénzügyi helyzetemről ne tudjon más. Ki tudja, mikor lesz irigyem, mikor jön egy olyan fordulat, hogy digitális padlássöprés lesz. Vicces, hogy a függetlenség és szabadság szószólói hogyan harcolnak az ellen.
Az információval visszaélést hogy nem teszi lehetővé egy olyan rendszer, amiben minden nyilvános? Úgy, hogy ami most visszaélés, azt alapértelmezetté tesszük?
Ráadásul ha valaki a hálózat 51%-át felügyeli, akkor bármire képes gyakorlatilag. Eldöntheti kinek a tranzakció mikorra kerülnek sorra. Simán vissza tud azzal érni, hogy nem engedi a csókos részvényeit eladni, a vetélytársát meg igen, és a vételi oldalon is csak a sorrendezés befolyásolásával tudja a részvényárfolyamokat manipulálni.

Volt mostanában arra példa, hogy a bitcoin áresés során voltak, akik eladási utasítást adtak ki, de mivel az további esést okozott volna, azért az érdekelt felek (tőzsdék) átmeneti üzemzavart jelentettek.

Arról nem is beszéltünk még, hogy azért sem jó pénzhelyettesítő eszköznek, mert a sok kis tranzakcióval nem képes megbirkózni ez a rendszer. Veszek egy kávét a sarki kávézóban munkába menet. Paypassal 10 sec. Készpénzzel 3 sec-30sec. Bitcoinnal, ethereummal percek, órák, napok lehetnek, mire a tranzakció nyugtázásra kerül.

Minden szempontból zsákutca, csak az alacsony kamatkörnyezet miatt sokan inkább ezzel spekuláltak, plusz a valódi fundamentum mögötte a feketepiac, de a pénzmosás elleni törvények kriptovaluta vásárlásra, eladásra is kiterjesztésével ez is bezáródni látszik lassan.
Ebben a mostani felállásban természetesen használhatatlan, eltekintve arról, hogy lehúzzák vele a hülyéket.
Nem is erről írtam hanem arról az elvről, hogy a pénzrendszer fejlődése mindenképpen ebbe az irányba kell. hogy mutasson.
Csakis egy valós idejű globális, mindenki számára korlátlanul hozzáférhető, nyílt, rendszer lehet működőképes.
"Az én pénzügyi helyzetemről ne tudjon más."
A megbízhatóságodat, hitelképességedet mindenképpen nyilvánosságra kell hoznod valamilyen formában különben kizárod magad a mai rendszerekből is.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 654
1 525
113
Semmilyen írás alapján nem értem, hogy mi a faszt jelent azt, hogy bitocoint bányászni...
Most akkor annak adtak fancy nevet, hogy a gépem számítási teljesítményét pénzért megosztom olyan célra, amiről azt sem tudom, hogy micsoda? Ennyi? Ettől nedves a bugyija a világnak? 10 éve ezt még önként és ingyen csinálták a csillagászati kuatásokra is emberek...

Nyugi, ha megerted, akkor garantalt az agyverzes:) 10 eve a SETI temaban konkretan ertelmes feladatra hasznaltad a gepet, itt meg ez sincs meg.
Viszont hajpoljak, tehat lehet vele keresni is. Ne keress mernoki racionalitast. Nincs.
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán
M

molnibalage

Guest
Nyugi, ha megerted, akkor garantalt az agyverzes:) 10 eve a SETI temaban konkretan ertelmes feladatra hasznaltad a gepet, itt meg ez sincs meg.
Viszont hajpoljak, tehat lehet vele keresni is. Ne keress mernoki racionalitast. Nincs.
De valamire csak használják a teljesítményt?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 026
113
Ok, azárt ennyire ne írjátok le a dolgot. Lehet nem ez jelenti majd a jövőd, de lehet, hogy egy első lépés a felé.
Mi a pénz?
A pénz egy univerzális csereeszköz, amit el tudunk cserélni tárgyakra, szolgáltatásokra stb.
Amióta vagyunk egy rakás mindent kipróbáltunk mint univerzális csereeszközt, gyöngyöket, kagylókat, mindenféle nemesfémeket és végül leginkább az aranynál kötöttünk ki.
Aztán az aranyat papírral helyettesítettük, de úgy, hogy annak megmaradt az aranyfedezete. Viszont néhány évtizede lemondtunk erről.
Most már a papírpénz mögött "csak" a bizalom áll. Ne értem miért ne válthatná fel a papírt egy digitális pénz, ha a mögött is kialakul egy bizalom?
Azért nem tartom feltétlenül piramisjátéknak a bitcoint, mivel a bitcoinok száma nem növekszik exponenciálisan, csak a kezdeti szakaszban. Idővel egyre nehezebbé válik a bányászat és egyre több számítási kapacitás kell a bitcoinok előállítására. Idővel oda jutunk, hogy a bolygó összes szuperszámítógépének a kapacitására lesz szügség a bitcoinbányászathoz.
Mivel egy nagyon új dolog, alakulhatnak lufik körülötte, de nem írnám le feltétlenül a jelenséget.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 695
46 287
113
Ok, azárt ennyire ne írjátok le a dolgot. Lehet nem ez jelenti majd a jövőd, de lehet, hogy egy első lépés a felé.
Mi a pénz?
A pénz egy univerzális csereeszköz, amit el tudunk cserélni tárgyakra, szolgáltatásokra stb.
Amióta vagyunk egy rakás mindent kipróbáltunk mint univerzális csereeszközt, gyöngyöket, kagylókat, mindenféle nemesfémeket és végül leginkább az aranynál kötöttünk ki.
Aztán az aranyat papírral helyettesítettük, de úgy, hogy annak megmaradt az aranyfedezete. Viszont néhány évtizede lemondtunk erről.
Most már a papírpénz mögött "csak" a bizalom áll. Ne értem miért ne válthatná fel a papírt egy digitális pénz, ha a mögött is kialakul egy bizalom?
Azért nem tartom feltétlenül piramisjátéknak a bitcoint, mivel a bitcoinok száma nem növekszik exponenciálisan, csak a kezdeti szakaszban. Idővel egyre nehezebbé válik a bányászat és egyre több számítási kapacitás kell a bitcoinok előállítására. Idővel oda jutunk, hogy a bolygó összes szuperszámítógépének a kapacitására lesz szügség a bitcoinbányászathoz.
Mivel egy nagyon új dolog, alakulhatnak lufik körülötte, de nem írnám le feltétlenül a jelenséget.
Alakulhatnak lufik :D ?