A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Akkor csak úgy általánosságban hogy kell elképzelni a felhasználását a haderőnknek? A motorizált gyalogság csinál egy bufferzónát ami mögött a technikákat mozgatják és ott vetik be ahol szükséges vagy hogy? Nem értem hogy lehet felhasználni valamit ami ennyire egyoldalú.

Ne tőlem kérdezd, nem vagyok katona. :)
Én csak arra reagáltam, hogy a románok is nagyon le vannak most gatyásodva, mint mi. Csak annyival vannak előbb, hogy bejelentettek egy halom beszerzést. De azok még egyáltalán nem biztosak, hisz azt a halom pénzt elő is kell teremteni. Továbbá mire felszerelik a seregüket, addig remélhetőleg nekünk is lesz már több technika. A másik meg, hogy én nem sok esélyt látok egy román-magyar konfliktusnak. Eu tagok vagyunk, komoly kereskedelmi partnerek.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 229
3 608
113
A kerítés őrzésének feladatát a készenléti rendőrség keretén belül működő határvadász szervezetnek kellene ellátni és pont...
Miért nem lehet ezt logikusan kezelni. Gondolom ezért hozták létre a határvadászokat mint a határőrség jogutódját. Egyáltalán miért kellett megszüntetni a schengeni övezethez való csatlakozás kezdetén a határőrséget?!
Teljesen le kell választani erről az ügyről a honvédséget.
Mind a nem határvadászokhoz tartozó belügyi és persze a honvédségi egységeket vonják vissza. Max. a határszakaszon lévő járási ÖTT-ket lehetne odavezényelni kisegítőnek amikor épp a 20-25 napos éves idejüket szolgálják le.
Hosszú távon nem működik, hogy mindenkit odacsődítünk csak az egyéb tevékenységek rovására. Így pedig mindenféle rendvédelmi, bűnmegelőzési, honvédelmi tevékenység minősége megkérdőjelezhetővé válik...
A belügynek egyébként is nagyobb és rugalmasabb a költségvetése mint a honvédségé és a technikai beszerzéseik is gördülékenyebbek folyamatosabbak. Nem kukacoskodnak vele olyan szervezetek mint a NATO vagy az EU.
Állítsák vissza a határőrséget ami érdekes módon jól működött annak idején és minden ehhez kapcsolódó feladatot el tudott látni legyen az rendvédelmi, határvédelmi vagy bűnmegelőzési. Aminek anno teljes vagyona a rendőrséghez került a szervezet 2008. január 01-i megszűnéskor/beolvadáskor.
Ja hogy az sorkötelesség keretein belül működött. Nincs elég emberük a határszakaszra? Fejlesszék fel a Határvadászokat. Adjanak olyan fizetést amiért megéri egy mai fiatalnak egész nap az isten háta mögött egy kerítést őrizni...Vegyenek csúcs technikát, teremtsék meg a 21. századi körülményeket. Vegyenek példát a USA Border Security szervezetéről. Az USA-ban egy dolgot tisztelek. A lakosság és a kormányzat tiszteli az egyenruhás szervezeteket és biztosít számukra mindent amire szükségük van mert ez az ország érdeke.
A 2018-as büdzsé elvileg erről fog szólni. Legalábbis májusban még ezt mondták. Meglátjuk mi lesz belőle...
https://www.hirado.hu/2017/05/08/a-jovo-evi-budzse-a-magyar-emberek-biztonsaganak-koltsegvetese-is/
Ha valamit csinálsz akkor csináld jól vagy bele se kezdj...
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Mikor a katonai sajtót nézegetem a hasonló témájuk cikkeivel, mindig eszembe jut, hogy "puja-koromban" ilyen miért nem volt? Jó, mondjuk akkor vettem meg az első airsoft gépkarabélyomat, egy fasza kis műanyag tokozású AK-74-est, meg harcolgattunk mi is, de ez valahogy más. Érdekes, hogy a cikk külön kiemeli, hogy a téma csak a kormánypártnak volt eddig fontos, itt meg a lovak kapcsán többen előhoztátok azt, hogy jó lesz majd azokról kardlapozni. Dühös-siheder koromban mentem már fel úgy Pestre, hogy gázálarcot kellett vinnem, akkor meg tényleg lövettek, meg kardlapozások voltak, most meg megy ki a sok füves tüntizni, és a kormány egyből meghátrál. Pont ettől a kormánytól nem nézem ki azt, hogy diktatórikus lenne, vagy diktatórikusabb, mint az előzőek. Annak fényében meg pláne nem, hogy annyira nem fél a fiataloktól, hogy csak ez tartja fontosnak a katonai nevelést - a többiek még a gondolatától is rettegtek.

Összekovácsolja a fiatalokat a Tisza-menti „dzsungel”
"
Hazánkban a sorkatonai szolgálat eltörlését követően az elmúlt években mutatkozott egyre nagyobb igény arra – főleg a kormány részéről –, hogy a fiatalok megismerkedjenek a honvédelem alapvetéseivel. Emiatt katonai középiskolák alakultak – például Debrecenben –, illetve tervben van az is, hogy az ország diákjai tanóra keretében foglalkozzanak lövészettel.

Hogy mindezekre szükség van-e egyáltalán, egyelőre nehéz választ adni."
https://mno.hu/f22/osszekovacsolja-a-fiatalokat-a-tisza-menti-dzsungel-2424026
006_fit_800x10000.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 388
7 908
113
az,hogy egy halom emberre kiskanalat sem lehet bízni.
Konkréttan az, hogy a mai munkaválallók közt ne vegye senki sértésnek. Nagyon kevés a "megbizható" önálló munkavégzésre képes ember. Továbbá főként egy fegyveres testületnél vannak hiearikus és fegyelmi szabályok. Nos a mai világban sokk ember munkaválalló ezeket a szabályokat nem akarja vagy IQ értelem szempontjábból nem tudja figyelembe venni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 460
121 026
113
Amikor én bevonultam előbb a fizikai alkalmasságin meg kellett felelni az orvosi és pszichológiai mellett ma már ez sem kell.És még sorolhatnám a különbségeket napestig.
A bevonulás hetén mentek kecskemétre alkalmasságira. Ki is szórtak jó sokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 674
77 679
113
Konkréttan az, hogy a mai munkaválallók közt ne vegye senki sértésnek. Nagyon kevés a "megbizható" önálló munkavégzésre képes ember. Továbbá főként egy fegyveres testületnél vannak hiearikus és fegyelmi szabályok. Nos a mai világban sokk ember munkaválalló ezeket a szabályokat nem akarja vagy IQ értelem szempontjábból nem tudja figyelembe venni.

De van vagy 800.000-1000000 jó képességű,értelmes,bármire használható magyar munkavállalók csak nem itthon hanem Nyugaton...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 179
113
Áruljatok már el ha megint lenne egy Dél-szláv válság honnan lenne kiképzett katona?Mert most kiképzés helyett a határon vannak.Azt nem fogjátok fel,hogy nem laktanyai üldögélés helyett van a határ hanem kiképzés helyett.
Ahogy vesszük, a zöm ki van képezve már rég. Pl te is a feladatodra. De mondjuk vegyünk egy T-72 személyzetet, 1978 óta van hadrendben, 40 éve, kit kell még kiképezni rá? Van talán egy tucat hadrendben, nehogy már ne legyen kezelőszemélyzet hozzá.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 674
77 679
113
Ahogy vesszük, a zöm ki van képezve már rég. Pl te is a feladatodra. De mondjuk vegyünk egy T-72 személyzetet, 1978 óta van hadrendben, 40 éve, kit kell még kiképezni rá? Van talán egy tucat hadrendben, nehogy már ne legyen kezelőszemélyzet hozzá.

Pont a zöm nincs kiképezve már...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 388
7 908
113
Ekkora lenne a fluktuáció? 3 év és továbbáll a fele legénység?
Gondolj csak bele. Ha lenne itt nagyobb balhé szerinted hányan dezertálnának lépnének le. Egyébként a hűen visszatükrözi az országban mindenhol jelen lévő a jelenlegi morál hangulatot. És nemcsak a honvédségen belül hanem lakosságon,cégeken belül.