Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Hohó, ilyet seha nem mondanék, csak nagyon behatárolja a gőzkörfolyamatot, ha 55 fokos külső levegőbe működik egy hűtőtorony és akkor a gőzciklus alsó nyomása és hőmérséklete lesz határos. Attól még működik.

Sőt, tengervízzel működő hőcserélőben is lehe hűteni a gőzt, csak drágább a korrózió miatt. Senki nem mondta, hogy csak édesvízzel oldalható meg, csak a hatásfok és ár változik tőle.
Most azt kívánod sugallni, kedves Balázs, hogy nem gondoltam arra, hogy erre nem gondolsz!? :)

Ezt csak mint érdekesség szúrtam be.

A nagyváradi erőműben 2015 tavaszán jártam. LM6000-es aeroderivatív gázturbinára cserélték le a volt Láng Gépgyár építette széntüzelésű hűerőmű gőzturbináit, amelyek a két évvel ezelőtti ottjártamkor még üzemeltek (mivel ekkor csinálta a kivitelező az LM6000-esnek a betonozást. Teljesen izolált rendszer. Vicces, de a nyolc évvel ezelőtti munkahelyem pedig a távhő rekonstrukcióhoz szükséges csöveket szállította, már akkor. Pedig akkor még sehol se volt a gáztrubinás erőmű.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
http://www.alternativenergia.hu/energiatarolos-napelempark-epul-bekescsaban/81392

És még mindig ez a lemez. A zōdenergia egyes egyedül csak azoknak éri meg, akiknek az ügyvédi irodája intézte a pályázatokat, akika támogatást elnyerték a pénzt és akik a karbantartást majd elvégzik... (halk bazmegezés az elmutyizott pénz miatt)

Egy beszakadt szénpiacon, egyre brutálisabb hatékonyságú nem-konvenciónális gáz és olajtermelés mellett futunk a megújulók után.. (fejvakarás)

http://www.alternativenergia.hu/energiatarolos-napelempark-epul-bekescsaban/81392

És még mindig ez a lemez. A zōdenergia egyes egyedül csak azoknak éri meg, akiknek az ügyvédi irodája intézte a pályázatokat, akika támogatást elnyerték a pénzt és akik a karbantartást majd elvégzik... (halk bazmegezés az elmutyizott pénz miatt)

Egy beszakadt szénpiacon, egyre brutálisabb hatékonyságú nem-konvenciónális gáz és olajtermelés mellett futunk a megújulók után.. (fejvakarás)
7760 USD/kWe. Hát ez aztán kurvára megéri 0,09 load factor mellett.... Ez a világ eddigi legdrágább atomerőművének fajlagos telepítési költségének kb. 140%-a... 0,09 load factor mellett...

Pusztán mennyiségre nézve a termelt áram ára úgy 15-20-szorosa...

Ez az állami támogatással futatott lopás kategóriája...

A cikk még az energia-kapacitás fogalmakkal is hadilábon áll. 6 MW-os tároló kapacitás. Anyám... 6 MWh. Kemény, kb. néhány órai tároló kapacitás... Azt meg sem kérdezem, hogy a töltés és kisütés teljesítmény gradiense milyen lehet, mert szerintem megfulladék a röhögéstől. Már, mintha amúgy nem..

Az 7760 USD/kWe azt is mutatja, hogy az energiatárolás mekkora faszság. Sima PV erőműként 1600-1800 USD/kWe-ből illene kijönnie... Vagy csak kurvrára lopnak ebből is...

Kb egy éve még feljött ez az ITER téma itt a fórumon, akkor a Skunk Works egy hasonló(?) fejlesztéséről volt egy hír, amit nagyon sorozatgyártásra alkalmasnak állítottak be és 1-2 éven belűl, hogy piacon lesz. Arról valami hír?

Hát most az van, hogy rájöttek, a kezdeti hurráoptimizmus első körben nem nagyon fog működni. Szóval a teherautóra pakolható méretű egyelőre felejtős, de a munka folyik tovább.
https://www.nextbigfuture.com/2017/...-about-100-times-larger-than-first-plans.html

A piacra kerülést amúgy 2024-re mondták anno, de én már akkor is szkeptikus voltam ezzel. Ha meg is tudják csinálni, akkor is inkább úgy 2030 magasságában várnám.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and 2ndt
7760 USD/kWe. Hát ez aztán kurvára megéri 0,09 load factor mellett.... Ez a világ eddigi legdrágább atomerőművének fajlagos telepítési költségének kb. 140%-a... 0,09 load factor mellett...

Pusztán mennyiségre nézve a termelt áram ára úgy 15-20-szorosa...

Ez az állami támogatással futatott lopás kategóriája...

A cikk még az energia-kapacitás fogalmakkal is hadilábon áll. 6 MW-os tároló kapacitás. Anyám... 6 MWh. Kemény, kb. néhány órai tároló kapacitás... Azt meg sem kérdezem, hogy a töltés és kisütés teljesítmény gradiense milyen lehet, mert szerintem megfulladék a röhögéstől. Már, mintha amúgy nem..

Az 7760 USD/kWe azt is mutatja, hogy az energiatárolás mekkora faszság. Sima PV erőműként 1600-1800 USD/kWe-ből illene kijönnie... Vagy csak kurvrára lopnak ebből is...

Molni, irnal errol a toltes-kisutes gradiensrol? Mik a problemak? Koszi.

Molni, irnal errol a toltes-kisutes gradiensrol? Mik a problemak? Koszi.
Mit kell erről írni? Meddig tart feltölteni egy 800 vagy 2400 mAh-s kis szaros akksit? 1 óra. Mi van közbe? Kurva meleg lesz.

Na, akkor képzeld el ezt GWh-s léptékben. Tehát még ezt a nevetséges tároló kapacitás is korlátozott teljesítménnyel lehet tölteni és kisütni. Ha meg jól egymásra pakolod őket, akkor még hűteni is kell...

Mit kell erről írni? Meddig tart feltölteni egy 800 vagy 2400 mAh-s kis szaros akksit? 1 óra. Mi van közbe? Kurva meleg lesz.

Na, akkor képzeld el ezt GWh-s léptékben. Tehát még ezt a nevetséges tároló kapacitás is korlátozott teljesítménnyel lehet tölteni és kisütni. Ha meg jól egymásra pakolod őket, akkor még hűteni is kell...

Pont ezt, amit irtal, csak reszletesebbre szamitottam:) Koszi, ettol fuggetlenul.
A kisutes idotartamat kell valamilyen modon korlatozni az elettartam erdekeben?

Pont ezt, amit irtal, csak reszletesebbre szamitottam:) Koszi, ettol fuggetlenul.
A kisutes idotartamat kell valamilyen modon korlatozni az elettartam erdekeben?
Igen, a felső korlát az, hogy ne gyulladjon ki az egész... :)

Hogy azon túl mi van azt , nem tudom.

Kivancsi lennek, hogy nez ez ki a gyakorlatban a szethajpolt Tesla-fele PoweWall meg a hasonlo termekeik kapcsan.
Szarul. A powerwall nem más, mint egy agyonhypolt és felülárazott akksitelep, csak nem ólomaksikkal, hanem picit újabb technikával. Ettől még pont olyan szar és alkalmatlan a célra.

http://index.hu/tech/2017/11/15/hihetetlen_attores_jon_az_elektromos_autozasban/
...800 kilométerre elegendő, egy perc alatt feltölthető aksikat szabadalmaztat...
De most komolyan... nemár. Vagy lemaradtam valamiről mikor átírták a fizikakönyvet?
Tüntetni kellene amellett, hogy kisebb súlyú szabálysértésnek számítson, ha valaki újságírót bántalmaz.
A szabadalomnak nem kell működnie, a pisával működő belsőégésű motors is levédhetem.

Azért megnézném én is ezt. 1 liter gázolaj vagy benzin energiatartalma kb. 10 kWh. A kocsi igen megendegőden fogasszon 6 litert 100 km-en 30% hatásfokkal.
8*6*10 = 480 kWh, de ebből ami hasznos az kb. 160 kWh. Ha ezt egy óra alatt töltöm be, akkor 160 kW a teljesíményt.

Mi franctól nem fog ez szétolvadni, ha a töltés hatásfoka még 90% is? Mert ez 16 kW fűtés, egy családi ház kifűthető ezzel -20 fok ban. Egy kis akupakk ettől hogyan nem gyullad ki? A szaros AAA-s elemem töltés közben elmenne kézmelegítőnek.

Ezek tényleg hülyének néznek mindenkit. Persze, amíg az emberiség cirka 95%-a természettudományos analfabéta...

Az újságíró nem tehet arról, hogy hülyeség továbbít. Nem az újságíró jelentette ki azt, amit. Bár szó nélkül elhitte...

http://index.hu/tech/2017/11/15/hihetetlen_attores_jon_az_elektromos_autozasban/

...800 kilométerre elegendő, egy perc alatt feltölthető aksikat szabadalmaztat...

De most komolyan... nemár. Vagy lemaradtam valamiről mikor átírták a fizikakönyvet?

Tüntetni kellene amellett, hogy kisebb súlyú szabálysértésnek számítson, ha valaki újságírót bántalmaz.

Nem kötözködés, de ha akku, akkor inkább kémia óra...

Viszont, fejszámolás után: 800km hatótáv legalább 100kWh villamos tárolókapacitás. Ha percek alatt tölthető (tegyük fel 5 perc) akkor a töltési teljesítményre 1200kW jön ki. Ha ez 230V-os hálózatból jönne, akkor az cca. 5200A. A töltési időt tekintve a méretezés alapja egy 10A/négyzetmilliméter lehetne, ami feltételez egy 520 nmm-es vezetéket, aminek az átmérője cca 80mm. Szép számok! Villamos hálózati támogatás?