1. Úgy beszélsz, mintha nem lehetne két rendszer a városban, ha már kiépült a gáz, akkor nem lehet távhő?
De lehet. Csak pont annyira lesz olcsó, mint ugyanazon célra kétszer felhúzni bármit úgy, hogy az új hálózaton kb. 0 fogyasztó lesz kezdetben. ---> Gazdasági képtelenség.
Ahol most lakom, van évtizedek óta távfűtés.
A 2000-es évek eleje óta egy rakás régi épület levált a fővárosban a központiról és házközpontira tértek át. 2005 óta épült új társasházakban egyedi vagy házközponti fűtés van kb. mindenhol. Másmilyet én még nem láttam, pedig jártam már jó sok ingatlanban.
Pár éve kiépítették a gázhálózatot is. 1-2 éve meg elkezdték gőzerővel lecserélni a távfűtés teljes hálózatát, a szénerőművet pedig gázosra. Egyik sem örökéletű rendszer, időnként kell cserélni őket.
A távfűtésnél te most helyi vezetékkiváltásról írsz vagy 100% cseréről? A távvezetéki rendszerek élettartama a régi vezetékekkel ~40 év... A nagynyomású rendszereké...
3. Az idén vettem házat, rengeteg helyen voltam megnézni házakat. Sok helyen kiépítették a központi gázfűtést, aztán ha hiszed, ha nem, mégis akadtak olyanok, akik a hatalmas kezdeti beruházás daccára drágálták a gázt és maradtak a cserépkályhánál. Az emberek nagy része azt használ, ami olcsóbb, vagy annak tartja.
Jó reggelt, ennél a meglevő városi gázhálózatról leágazás költségét fizették ki. Viszont hol van egész várost lefeogó központi fűtés hálózat? Oh, wait, az nincs. Szigetszentmiklóson is kb. a '70-es évek végén épült és talán a korábban épült József Attilla lakótelepen van és ennyi. Minden máshol "ház/intézmény központi" fűtási rendszer van és gáz megy oda kazánhoz. Ez egy majd 40 ezeres város. Szerinted máshol ez máshogy van?
Márpedig ahogy itt számoltuk, egy geotermikus erőmű már az áramot is majdnem versenyképesen termeli meg.
Mit? Hol? Te a beruházási költséget számítottad ki, ami kurvadrága volt már önmagában is. Sehol nem volt az erőmű üzemeltetési költsége. Amikor a KÁT kasszából 35-40 Ft/kWh táján volt az átvételi ár akkor sem épített senki geotermikus erőművet. Na szeritned miért? Hát azért, mertk kurvára nem üzlet áramtermelésre. Fűtésre meg nem kell 200-300 fokos víz...
A hőenergiát akár annyiért is adhatnák a lakosságnak, amennyi fedezi a hálózat kiépítésének és működtetésének a költségeit.
Kíváncsi lennék, hogy van-e fogalmad arról, hogy mennyibe kerül 1 méter 16 bar-os szigetelt vezeték kiépítése. (A fenntartást most ne firtassuk).
Amúgy meg a gázkazánt is kell cserélni, amikor arra kerül a sor, az egyszerű ember inkább fizetné ki a kisebb összeget fűtésdíj formájában, mint egyszerre 200000-300000 forintot gázkazánra+bekötés. Ha a távhő olcsóbb lenne, arra térne át seperc alatt a lakosság.
Miből vezetted le, hogy olcsó...? Elképesztően irritáló, hogy te olyan feltételezésekkel élsz, ami egész egyszerűen nem igaz. De, ha ennyir jó buli, nosza kalapozz össze befektőket, villantsál egy üzleti tervet és kaszáld le a profitot. Vagy essél nagyon pofára, mikor megnézed, hogy mibe kerül egy ilyen és mennyire nincs piaca...
4. Nem tudom. De vajon mennyi pénzt fizet ki havonta fűtésre és melegvízre pl. egy 10000 házból/lakásból álló város? Alsó hangon is több száz millió forint lehet. Abból nem lehet fedezni az üzemeltetést és fizetni a kiépítésre felvett hitel törlesztőjét?
Szerezz egy számlát, azon rajta kell lennie ezeknek a tételeknek. Én azt tudom, hogy nekem egy 2005-ös építésű kétszobás lakásban a fűtési díjam egy szezonban kb. 16-18 ezer Ft volt (két lakásos minta.) 6 hónap alatt. Ez fedezte a teljes rendszer fenntartását a hőigénnyel együtt. Ennek fényében kezdjél picit gondolkozni, hogy hova húzol fel egy geoterm. fűtőművet, aminek kezdetben 0 db végpontja van.
5. Ehhez nem értek. De annak hőforrásaink, amik már a római korban is ugyanúgy működtek, ahogy ma.
Gyakorlatialg oda éri meg fűtőművet tenni, ahol nagyon kis mélységben lefúrva jön a 80-90 fokos víz és a vízparaméter nem legendeásan szar a szennyezők és keménység szempontjából.
6. Nyáron zuhanyozunk belőle, mehet az uszodáknak, strandoknak, a többit meg elfolyatjuk. Már írtam, ha csak az áramot hasznosítanánk belőle, akkor is versenyképes még Paks2-höz hasonlítva is (ha csak a megépítést számolom, aminek a felét fizeti az EU, tudom, hogy ez gázos, de miért ne használnánk ki, ha fizetik?), pedig Paks 2-nél minden rosszabb. Ma mennyi áramot termelünk a szénerőművekkel?
Ha ennyit kérdezel, akkor nem értem, hogy mire vagy fel olyan magabiztos. Az elfolyatás része meg műszaki hülyeség. Ez egy kétkörös zárt rendszer. A hőmennyiség elengedéséhez csőerélő kell. Láttál te már száraz/nedves hűtőronyot, szivattyút és árat hozzá?
Semmiféle összeesküvés nincs. A technika fejlődött. Ami régen nem volt elérhető, ma már az.
Ez bullshittelésnek jó. Üzleti tervnek röhejes.
Régen palaolajat sem termeltek, ma meg már az adja a világtermelés jó nagy szeretét.
Az a jó nagy olyan ezen diagram alapján olyan 3%... Ja, senki nem mondta, hogy ezt kéne tolni környezetvédelmi okok miatt.
Rólam meg aztán nem lehet elmondani, hogy sötétzöld vagyok.
Inkább csak álomdozó.
Írtam, hogy az üzemeltetés költségeit nem ismerem, fogalmam sincs mennyi lehet. A 30 Ft/kWh honnan jött? Még nem épült ilyen erőmű Magyarországon, nem tudjuk, mennyi lesz az üzemi költség.
MOL épített kísérleti erőművet. A tervezett kapacitás 20%-át sikerüt vele elérni...
A költségre azt írtam, hogy bőven 30 Ft/kWh átvételi árral és kötelező átvétellel sem épített senki ilyen erőművet és még a rezsicsökkentés nevű baromság előtt is, amikor magasabb áramár volt. Kettőt találhatsz, hogy miért. Nem nem éri meg.
Ha valóban megéri az üzemeltetés és sok város mellé épül, sokan áttérnek rá, akkor csökkenni fog a gázimportunk.
Egyszámjegyű gázfogyasztás csökkenést eléri ezekkel is isteni csoda lenne...