A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Nos, a mai afgáni missziók okán nem kell mozgósítást elrendelni, ez logikus. Egy szomszédos országgal kitörő fegyveres konfliktus esetén, a jelenlegi Honvédség, max. csak a csapatok keretét adná, a több tízezer fővel feltöltött csapatoknak. Kivéve a különleges dandár. Nincs elfeledve a sorkötelezettség ma sem, csak fel van függesztve.


menni ideig tartana ez konfliktus?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 407
120 698
113
tisztítani kell, többet mint az AK-t.
Engedj azért meg egy kérdést: Volt már a kezedben M4. és mikor jártál utoljára a sivatagban?
Kuuurva sok akadályt produkál nem csak sivatagban hanem normál körülmények közt is, nagyobb (mihez képest nagyobb) lövésszám után. Még az újabb verziók is, bár ebbe beleszól az is, hogy a lőszer mennyire kormolós fajta.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Azt tegyük hozzá, hogy egy szétvert, megalázott kisemmizett, lefegyverzett nemzet voltunk akkor még egészséges nemzeti öntudattal. Ennyi tellett akkor tőlünk, de a szándék a jobbra azért mindig megvolt. Oké, hogy azóta volt itt 45 év szocializmus, látjuk is az eredményét, milyen káoszt okozott a fejekben, elég csak itt is olvasgatni, de akkor voltak fegyvereink, olyanok amik ma is potenciával,elrettentő erővel bírnának pl GvozGYika (csak mert egyesek szeretik harmadik nyelven írni a nevét az eredeti és a magyar helyett), Grad, vagy a NATO kód alapján Scud-B. A rendszerváltással és azóta is csak saját magunkkal b*sztunk ki. Ma már lehetnének világszínvonalú eszközeink is, de csak az van, amivel még apám is bohóckodott, talán még a nagyapám is, az igazán hasznos cuccok nélkül plusz persze a Gripen 1 p-vel, meg a nagyon divatos kutyabarna mellénnyel. De ha már nem akarunk költeni a seregre, akkor miért nem hagyták azt békén, miért kellett mindent kidobni? Azokkal muszájból még most is eldöcögnénk, most meg kinevettetjük magunkat mindenki előtt, hogy csak annyi XXI. századi dolog van nálunk, amit a srácokon lehetett látni, az amerika majmoló, de legalább divatos KB mellény, meg nagyon talán a Gripen bomba nélkül. Én a vezérkari tisztek stb helyében térdre rogyva zokogtam volna, hogy hogy nézünk ki az olaszok mellett, akik meg csak egy egyszerű gyakorlatra jöttek ide.

Ha most ilyen gáz a helyzet hogy lehetne rajta változtatni? Olvasgatom a fórumot és általában az jön fel a hadsereg elmaradottságára indokként hogy: Nincs Pénz, Nincs Ipar, Nincs Szakember, Nincs Ellenség.

Szóval ha ez így van akkor ezeket a dolgokat hogy lehet megváltoztatni? Vagy hogy lehet a honvédséget úgy módosítani hogy ne legyen lényeges ezek hiánya?

Nincs Pénz: Ha jól tudom jelenleg kevesebb mint a GDP 2% költjük hadseregre. Most csak rápillantva a google-re 400+ milliárd lesz a jövő évi költségvetés. Mennyi pénz az amit ebből fejlesztésekre tudnak költeni?

Nincs Ipar: Több helyen is azt olvastam hogy itthon nincs meg az alap egy katonai ipar felépítéséhez. Nincs megfelelő technika, alapanyag, szakember. Nem gyártunk magunknak így mindig külföldről kell beszerezni fegyvereket. (Habár mintha rémlene valami IED biztos személyszállító néhány évvel ezelőttről.)

Nincs Szakember: Mivel az ipar leépült a rendszerváltás után (talán már az előtt nem tudom milyenek voltak az állapotok) a szakemberek vagy leléptek vagy nyugdíjba mentek. Lévén hogy most sincs iparunk, újakat nem termel ki a rendszer.

Nincs Ellenség: Hát az szerencsére nincs. Persze így az emberek nem is érzik szükségesnek a honvédséggel való törődést, hiszen minek "majd a nato megvéd". Ettől persze nincs politikai nyomás hogy több pénz jusson a honvédelemre és nem települnek hadi gyára sem. Nem úgy mint a keleti szomszédainkban ahol az oroszoktól való rettegés beindította a haderő fejlesztést.

Szerintem van egy utolsó probléma a honvédséggel és ez a koncepció nélküliség. A legtöbb sikeres haderő egy adott stratégiára vagy helyzetre lett felépítve. Minekünk a haderőnk célja a honvédelem, ehhez pedig nincs szükség olyan szerteágazó eszköztárra mint a támadásra felépített hadseregeknél. (PL: US Marine vagy Expedíciós hadseregek) Nem kellenek erősen páncélozott tankok vagy AWACS. Nekünk elég lenne egy a gyalogságot minél több feladatra felhasználhatóvá tevő felszerelés is. (Kézi tank és légi elhárító rakéták, drónok, hordozható hőkamerák-optikák, lézeres megjelölők.) És az ezeket a gyalogosokat kiszolgáló támogató egységek. Légvédelmi rendszerek, modern tüzérségi rendszerek, géppark amivel komoly földmunkákat lehet végezni gyorsan, olyan szakemberek akik tudják hogyan lehet zavarni az ellenséges elektronikákat és parancsnoki irányítás segítő rendszerek, drónokat.

Az én fejembe a honvédségnek úgy kéne működnie mint a táliboknak vagy az ISIS-nek csak fejlett technikákkal. (Meg persze vallási sallang nélkül, tehát lényegében insurgency-t kéne profin űzniük.) Nyílt sisakos küzdelemben úgysem tudnánk megállítani a nagyobb ellenfeleket, de ha van egy jól képzett jól felszerelt gyalogsági mag akkor az szörnyen demoralizáló hatással tud lenni egy támadó hadseregre. A mostani háborúkban legalábbis az jött le hogy még komoly technikai fölénnyel sem tudtak gyors sikereket elérni ilyen emberek ellen (Afganisztán) ha pedig a technika szint közel azonos volt akkor komoly vértáldozatokat kellett hozniuk a sikerekhez (ISIS).

Szóval ha már ez a fejlesztés topik, akkor mondjátok már el hogy lehetne fejleszteni.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
833
4 229
93
Az izraeli változat miben volt rossz ? Használták rendesen, szerintem ott.

Annyira nem. Hamar felmerült a cseréje, jelentős politikai nyomás is bejátszott, hogy az amerikai m sorozat lett rendszeresítve.

Hogy miért cserélték?

Részben egyes változatainak súlya, tészben a politika

Üdv, ha már ennyire penge vagy benne, mert szolgáltál 3 évet ott, akkor ezt kifejthetnéd bővebben. A politika része nem nagyon érdekel,( bár ha érdekes, akkor megköszönöm azt is) inkább a fegyverzetbeli gondok a Galillal.

Illetve lehúztam 18 hónapot a Sinai félszigeten, voltam sokszor Izraelben is. Még helyszineltem is :) Valóban főleg M4-est láttam, de emellett pl. második világháborús M1 carbine-t is, meg Ruger mini 14-es, talán jól írom. OK, az M1-est pl. múzeum őröknél, de akkor is elképesztőnek tartottam. Ennek mi az oka? Nem tudták cserélni 40-50 év alatt?
Valamint annak mi az oka hogy a seregben a faszik is néha akkora loboncos hajjal járkáltak, mint a csajok? És ha nem titok, a Gáza övezetben a határon az izraeli őrtornyok úgy néztek ki mintha teljesen be lettek volna építve földtől végig. Ez most csak egy golyófogó fal volt, meg hogy ne lássák mikor mondjuk a torony tövében vizeltek, vagy teljesen zárt légkondival ellátottak?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 384
7 888
113
Ha most ilyen gáz a helyzet hogy lehetne rajta változtatni? Olvasgatom a fórumot és általában az jön fel a hadsereg elmaradottságára indokként hogy: Nincs Pénz, Nincs Ipar, Nincs Szakember, Nincs Ellenség.

Szóval ha ez így van akkor ezeket a dolgokat hogy lehet megváltoztatni? Vagy hogy lehet a honvédséget úgy módosítani hogy ne legyen lényeges ezek hiánya?

Nincs Pénz: Ha jól tudom jelenleg kevesebb mint a GDP 2% költjük hadseregre. Most csak rápillantva a google-re 400+ milliárd lesz a jövő évi költségvetés. Mennyi pénz az amit ebből fejlesztésekre tudnak költeni?

Nincs Ipar: Több helyen is azt olvastam hogy itthon nincs meg az alap egy katonai ipar felépítéséhez. Nincs megfelelő technika, alapanyag, szakember. Nem gyártunk magunknak így mindig külföldről kell beszerezni fegyvereket. (Habár mintha rémlene valami IED biztos személyszállító néhány évvel ezelőttről.)

Nincs Szakember: Mivel az ipar leépült a rendszerváltás után (talán már az előtt nem tudom milyenek voltak az állapotok) a szakemberek vagy leléptek vagy nyugdíjba mentek. Lévén hogy most sincs iparunk, újakat nem termel ki a rendszer.

Nincs Ellenség: Hát az szerencsére nincs. Persze így az emberek nem is érzik szükségesnek a honvédséggel való törődést, hiszen minek "majd a nato megvéd". Ettől persze nincs politikai nyomás hogy több pénz jusson a honvédelemre és nem települnek hadi gyára sem. Nem úgy mint a keleti szomszédainkban ahol az oroszoktól való rettegés beindította a haderő fejlesztést.

Szerintem van egy utolsó probléma a honvédséggel és ez a koncepció nélküliség. A legtöbb sikeres haderő egy adott stratégiára vagy helyzetre lett felépítve. Minekünk a haderőnk célja a honvédelem, ehhez pedig nincs szükség olyan szerteágazó eszköztárra mint a támadásra felépített hadseregeknél. (PL: US Marine vagy Expedíciós hadseregek) Nem kellenek erősen páncélozott tankok vagy AWACS. Nekünk elég lenne egy a gyalogságot minél több feladatra felhasználhatóvá tevő felszerelés is. (Kézi tank és légi elhárító rakéták, drónok, hordozható hőkamerák-optikák, lézeres megjelölők.) És az ezeket a gyalogosokat kiszolgáló támogató egységek. Légvédelmi rendszerek, modern tüzérségi rendszerek, géppark amivel komoly földmunkákat lehet végezni gyorsan, olyan szakemberek akik tudják hogyan lehet zavarni az ellenséges elektronikákat és parancsnoki irányítás segítő rendszerek, drónokat.

Az én fejembe a honvédségnek úgy kéne működnie mint a táliboknak vagy az ISIS-nek csak fejlett technikákkal. (Meg persze vallási sallang nélkül, tehát lényegében insurgency-t kéne profin űzniük.) Nyílt sisakos küzdelemben úgysem tudnánk megállítani a nagyobb ellenfeleket, de ha van egy jól képzett jól felszerelt gyalogsági mag akkor az szörnyen demoralizáló hatással tud lenni egy támadó hadseregre. A mostani háborúkban legalábbis az jött le hogy még komoly technikai fölénnyel sem tudtak gyors sikereket elérni ilyen emberek ellen (Afganisztán) ha pedig a technika szint közel azonos volt akkor komoly vértáldozatokat kellett hozniuk a sikerekhez (ISIS).

Szóval ha már ez a fejlesztés topik, akkor mondjátok már el hogy lehetne fejleszteni.
1; Szakemberek vannak. Csak el kell tudni őket érni. Ahhoz hogy ez megvalósuljon ehhez mint korábban írtam: A honvédségnek még mindig vannak "kiselejtezett" M zárolt "hasznavehetetlen eszközei. Ahhoz hogy a leendő jó kezű és KREATÍV mérnőkőket jó kezű kellő lQ val megáldott leendő szakikat megtaláljuk. Ahhoz kellene inditani egy olyan programot: Hogy pl x y műszaki egyetemet/szakmai képző intézetet bevonnánk mint pl hadipari műszaki alapkiképzés. A szükséges eszkőzők meg pont ezek a kiselejtezet/M zárolt eszközök lennének. Hülyén hangzik? Egyáltalán nem! Magyarán a honvédség ezzel az eszközökkel/hellyel biztosítaná egy katonai műszaki "tanműhelyet" + némi csekély pénzt. Mi következne ebből. Egyrészt ha lenne ilyen lehetőség és némi tőke. Pár év alatt rendelkezésre állnának azok a szakik/mérnőkök akikre oly szükségünk lenne. Persze meg is kell őket fizetni majd. Hidd el. Ha a fiatalok kelő kreatívitásal és ügyességgel plusz némi "tőkével" rendelkeznének,még egy lepukkan régi rádiós kontérneből is egy használható drón zavarot tudnának produkálni és így tovább.- A jó mérnők/Szaki nem terem magától. Azokat ki kell nevelni.
2:Ellenség: Én inkább jobban aggódnék a balkán felől pár év múlva. Viszont elég kinézni nyugatra is. Szerinted mi lesz ott pár év múlva? ha nem avatkoznak be :eek:. Mit mondott az egyik olasz miniszter: A helyzet nem súlyos. Hanem katasztrofális. Tehát igen el kellene kezdeni mocorogni nekünk is. És nem akkor kapkodni amikor ismét baj lesz.
3: Koncepció: Egyrészt biztosan kidolgoztak valami koncepciót. Egyrészt várnak még vele. Megvárják hogy egyáltalán lesz e valami ebből a közös eu s hadseregből. (saját véleményem: Tudják hogy szarban lesznek. Vajon ki fogja majd őket kihúzni a bajból? Egy esetleges helyzetben? Kik lesznek a beáldazhattóak?) Ha az eu ad rá pénzt akkor elképzelhető hogy nagy "fintorogva" majd adunk bele valamit. Mert Eddig amit felajánlottunk.Hát nem sokk minden.
A többivel koncepció terén amit felvázoltál teljesen egyetértek.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Ha most ilyen gáz a helyzet hogy lehetne rajta változtatni? Olvasgatom a fórumot és általában az jön fel a hadsereg elmaradottságára indokként hogy: Nincs Pénz, Nincs Ipar, Nincs Szakember, Nincs Ellenség.

Szóval ha ez így van akkor ezeket a dolgokat hogy lehet megváltoztatni? Vagy hogy lehet a honvédséget úgy módosítani hogy ne legyen lényeges ezek hiánya?

Nincs Pénz: Ha jól tudom jelenleg kevesebb mint a GDP 2% költjük hadseregre. Most csak rápillantva a google-re 400+ milliárd lesz a jövő évi költségvetés. Mennyi pénz az amit ebből fejlesztésekre tudnak költeni?

Nincs Ipar: Több helyen is azt olvastam hogy itthon nincs meg az alap egy katonai ipar felépítéséhez. Nincs megfelelő technika, alapanyag, szakember. Nem gyártunk magunknak így mindig külföldről kell beszerezni fegyvereket. (Habár mintha rémlene valami IED biztos személyszállító néhány évvel ezelőttről.)

Nincs Szakember: Mivel az ipar leépült a rendszerváltás után (talán már az előtt nem tudom milyenek voltak az állapotok) a szakemberek vagy leléptek vagy nyugdíjba mentek. Lévén hogy most sincs iparunk, újakat nem termel ki a rendszer.

Nincs Ellenség: Hát az szerencsére nincs. Persze így az emberek nem is érzik szükségesnek a honvédséggel való törődést, hiszen minek "majd a nato megvéd". Ettől persze nincs politikai nyomás hogy több pénz jusson a honvédelemre és nem települnek hadi gyára sem. Nem úgy mint a keleti szomszédainkban ahol az oroszoktól való rettegés beindította a haderő fejlesztést.

Szerintem van egy utolsó probléma a honvédséggel és ez a koncepció nélküliség. A legtöbb sikeres haderő egy adott stratégiára vagy helyzetre lett felépítve. Minekünk a haderőnk célja a honvédelem, ehhez pedig nincs szükség olyan szerteágazó eszköztárra mint a támadásra felépített hadseregeknél. (PL: US Marine vagy Expedíciós hadseregek) Nem kellenek erősen páncélozott tankok vagy AWACS. Nekünk elég lenne egy a gyalogságot minél több feladatra felhasználhatóvá tevő felszerelés is. (Kézi tank és légi elhárító rakéták, drónok, hordozható hőkamerák-optikák, lézeres megjelölők.) És az ezeket a gyalogosokat kiszolgáló támogató egységek. Légvédelmi rendszerek, modern tüzérségi rendszerek, géppark amivel komoly földmunkákat lehet végezni gyorsan, olyan szakemberek akik tudják hogyan lehet zavarni az ellenséges elektronikákat és parancsnoki irányítás segítő rendszerek, drónokat.

Az én fejembe a honvédségnek úgy kéne működnie mint a táliboknak vagy az ISIS-nek csak fejlett technikákkal. (Meg persze vallási sallang nélkül, tehát lényegében insurgency-t kéne profin űzniük.) Nyílt sisakos küzdelemben úgysem tudnánk megállítani a nagyobb ellenfeleket, de ha van egy jól képzett jól felszerelt gyalogsági mag akkor az szörnyen demoralizáló hatással tud lenni egy támadó hadseregre. A mostani háborúkban legalábbis az jött le hogy még komoly technikai fölénnyel sem tudtak gyors sikereket elérni ilyen emberek ellen (Afganisztán) ha pedig a technika szint közel azonos volt akkor komoly vértáldozatokat kellett hozniuk a sikerekhez (ISIS).

Szóval ha már ez a fejlesztés topik, akkor mondjátok már el hogy lehetne fejleszteni.
Így ahogy leírtad. Én is ezt mondom régóta. Ezzel viszont a gyakorlatban van több probléma is! A NATO tagja vagyunk, és NEKIK nem az az érdekük hogy mi olyan haderőt fejlesszünk/tartsunk fent, amely mint a jó komondor, be beenged, de ki már nem, tehát átfordítva az analógiát: tőlünk jóval erősebbnek ellent továbbra sem tudnánk útját állni, de megkeseríteni az ittlétét, az esetleges megszállását igen.

Az az érdek, hogy legyen légierőnk, amely tud adni ha kell pl. a Baltikumba készültségi gépeket, "közös érdekből" az Oroszok ellen, illetve különlegeseink akik néha mennek rizikós begyűjtésekre is USA csapatok mellett/helyett afganisztáni talibán vezetőkért. E mellett még tudunk adni néhány specializált de amúgy szükséges képességet a nagy "közösbe", mint pl. víztisztítás. Az hogy legyen legalább saját kézifegyver és hozzá való lőszergyártás, MINIMUM alapvetésnek kéne lennie, s utána jöhetne a többi. Ez viszont sajnos rajtunk kívül konkrétan senkinek sem érdeke.


Az hogy kidobáltatták velünk és a térségben mindenkivel a MANPADS rendszereinket, jelzi hogy nem ez a nekünk meghatározott irány feltétlen, amiben TE, vagy akár én is gondolkodnék.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
Ha most ilyen gáz a helyzet hogy lehetne rajta változtatni? Olvasgatom a fórumot és általában az jön fel a hadsereg elmaradottságára indokként hogy: Nincs Pénz, Nincs Ipar, Nincs Szakember, Nincs Ellenség.

Szóval ha ez így van akkor ezeket a dolgokat hogy lehet megváltoztatni? Vagy hogy lehet a honvédséget úgy módosítani hogy ne legyen lényeges ezek hiánya?

Nincs Pénz: Ha jól tudom jelenleg kevesebb mint a GDP 2% költjük hadseregre. Most csak rápillantva a google-re 400+ milliárd lesz a jövő évi költségvetés. Mennyi pénz az amit ebből fejlesztésekre tudnak költeni?

Nincs Ipar: Több helyen is azt olvastam hogy itthon nincs meg az alap egy katonai ipar felépítéséhez. Nincs megfelelő technika, alapanyag, szakember. Nem gyártunk magunknak így mindig külföldről kell beszerezni fegyvereket. (Habár mintha rémlene valami IED biztos személyszállító néhány évvel ezelőttről.)

Nincs Szakember: Mivel az ipar leépült a rendszerváltás után (talán már az előtt nem tudom milyenek voltak az állapotok) a szakemberek vagy leléptek vagy nyugdíjba mentek. Lévén hogy most sincs iparunk, újakat nem termel ki a rendszer.

Nincs Ellenség: Hát az szerencsére nincs. Persze így az emberek nem is érzik szükségesnek a honvédséggel való törődést, hiszen minek "majd a nato megvéd". Ettől persze nincs politikai nyomás hogy több pénz jusson a honvédelemre és nem települnek hadi gyára sem. Nem úgy mint a keleti szomszédainkban ahol az oroszoktól való rettegés beindította a haderő fejlesztést.

Szerintem van egy utolsó probléma a honvédséggel és ez a koncepció nélküliség. A legtöbb sikeres haderő egy adott stratégiára vagy helyzetre lett felépítve. Minekünk a haderőnk célja a honvédelem, ehhez pedig nincs szükség olyan szerteágazó eszköztárra mint a támadásra felépített hadseregeknél. (PL: US Marine vagy Expedíciós hadseregek) Nem kellenek erősen páncélozott tankok vagy AWACS. Nekünk elég lenne egy a gyalogságot minél több feladatra felhasználhatóvá tevő felszerelés is. (Kézi tank és légi elhárító rakéták, drónok, hordozható hőkamerák-optikák, lézeres megjelölők.) És az ezeket a gyalogosokat kiszolgáló támogató egységek. Légvédelmi rendszerek, modern tüzérségi rendszerek, géppark amivel komoly földmunkákat lehet végezni gyorsan, olyan szakemberek akik tudják hogyan lehet zavarni az ellenséges elektronikákat és parancsnoki irányítás segítő rendszerek, drónokat.

Az én fejembe a honvédségnek úgy kéne működnie mint a táliboknak vagy az ISIS-nek csak fejlett technikákkal. (Meg persze vallási sallang nélkül, tehát lényegében insurgency-t kéne profin űzniük.) Nyílt sisakos küzdelemben úgysem tudnánk megállítani a nagyobb ellenfeleket, de ha van egy jól képzett jól felszerelt gyalogsági mag akkor az szörnyen demoralizáló hatással tud lenni egy támadó hadseregre. A mostani háborúkban legalábbis az jött le hogy még komoly technikai fölénnyel sem tudtak gyors sikereket elérni ilyen emberek ellen (Afganisztán) ha pedig a technika szint közel azonos volt akkor komoly vértáldozatokat kellett hozniuk a sikerekhez (ISIS).

Szóval ha már ez a fejlesztés topik, akkor mondjátok már el hogy lehetne fejleszteni.

Lehet, hogy sok szerencsével meg tudnád állítani az ellent nehéztechnika nélkül is, a megszállt területeket viszont esélyed sem lenne visszavenni. Például tegyük fel, hogy Románia a magyarországi románok jogaira hivatkozva megszállja Békés megye felét + egy darabot Hajdú-Biharból, majd - részint politikai megfontolásból, részint a veszteségek hatására - megállnak. Egy normálisan felépített hadsereg ekkor lendülne ellentámadásba, egy modern hk/IFV/miegymás nélküli MH maximum farkasszemet tudna nézni az ellenséggel.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Lehet, hogy sok szerencsével meg tudnád állítani az ellent nehéztechnika nélkül is, a megszállt területeket viszont esélyed sem lenne visszavenni. Például tegyük fel, hogy Románia a magyarországi románok jogaira hivatkozva megszállja Békés megye felét + egy darabot Hajdú-Biharból, majd - részint politikai megfontolásból, részint a veszteségek hatására - megállnak. Egy normálisan felépített hadsereg ekkor lendülne ellentámadásba, egy modern hk/IFV/miegymás nélküli MH maximum farkasszemet tudna nézni az ellenséggel.
Békés megye fele az úgy lenne esélyesen ahogy mondod, de zaklatni azért akkor is lehetne őket beszivárgásokkal, viszont ha az országot szállnák meg, nagyon nagy vonalon kéne folyamatosan az utánpótlásaikat, logisztikájukat és a saját csapataik mozgását védeni, ami nem is menne nekik hatalmas veszteségek nélkül. Szépen lassan felőrlődnének, aztán ami marad, azzal mehetnének haza. A nehéztechnika jó dolog, ebben egyet értünk, és Románia szintű ellenfél ellen még szükség is lehetne rá, de van olyan erőfölény, amivel szemben egyszerűen értelmetlen lenne még megpróbálni is, mivel csípőből elsöpörnék. Akkor ott más nincs, mint a fentebb vázolt opció.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 760
113
25513599_98ce3e0541a48ef2e415950223e75a4f_xl.jpg

25513605_c4d58bff0946776614ffc139a737cc62_xl.jpg

25513631_af4bec42fd05909b3eeb1052cc9179fb_xl.jpg

25513625_4c03f80dcd605223d4c652eb5ec5204f_xl.jpg
Hát, az az olasz szinte nem is látszik, a fiúk meg szinte világítanak. Ez a sisak álcázás honnét jött dudi? Mert szinte minden terepes képen így néznek ki a mieink. A többi ország nem nagyon szokott ilyesmit csinálni. Valaki odafent megnézte a híd túl messze van c filmet?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 760
113
AK van mert nem bírtak összehozni máig sem egy modern rohamfegyvert.

Kettő szép dolog a mundért védeni, de ha ilyen vállszíjakat osztogatnának (többiről nem is beszélve) két héten repülne az illetékes az állásából.

kb ez már az alap:
sl-1b.jpg
Te Hiryu, izraelben nem AK koppintott Galilt használnak?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 407
120 698
113
Hát, az az olasz szinte nem is látszik, a fiúk meg szinte világítanak. Ez a sisak álcázás honnét jött dudi? Mert szinte minden terepes képen így néznek ki a mieink. A többi ország nem nagyon szokott ilyesmit csinálni. Valaki odafent megnézte a híd túl messze van c filmet?
Nincs a sisakhoz huzat rendszeresítve csak az acélhoz.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Hát, az az olasz szinte nem is látszik, a fiúk meg szinte világítanak. Ez a sisak álcázás honnét jött dudi? Mert szinte minden terepes képen így néznek ki a mieink. A többi ország nem nagyon szokott ilyesmit csinálni. Valaki odafent megnézte a híd túl messze van c filmet?
A britek máig használják ezt a "gólyafészek" sisakálcát. Ha lenne hozzá türelmem én is csinálnék ilyet.
britisharmy_bathuni.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 270
73 987
113
Hát, az az olasz szinte nem is látszik, a fiúk meg szinte világítanak. Ez a sisak álcázás honnét jött dudi? Mert szinte minden terepes képen így néznek ki a mieink. A többi ország nem nagyon szokott ilyesmit csinálni. Valaki odafent megnézte a híd túl messze van c filmet?

Hogy a többi résztvevőről is legyen fotó.

25513627_ae32a8ef100ca2ef2008b87c4ede8550_xl.jpg


25513607_b8f9b6e42370f9ddffe0fcdd5d224165_xl.jpg


25513579_c8beb1be611fb549c1be4fd5811154f9_xl.jpg


25513601_6bfaed29d929ff62d8b821071b2baab7_xl.jpg


25513611_3223377ae66cc5ce2af51dccd533a88b_xl.jpg


25513621_82bd490dd529350ac82c0b063e19fe5b_xl.jpg


25513623_9510d2a3cd90764c3f205f6b902941ce_xl.jpg

25513615_b24f0c1239a147da0512ac3ec1399eb3_xl.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 760
113
Nem mondtam hogy rossz az a sisak álca, csak honnét jött az ötlet? Amúgy ha jól láttam az egyik btr-en nem a szokásos ruszki gumi van hanem valami más minta. Erről még nem hallottam történetet.