1; Szakemberek vannak. Csak el kell tudni őket érni. Ahhoz hogy ez megvalósuljon ehhez mint korábban írtam: A honvédségnek még mindig vannak "kiselejtezett" M zárolt "hasznavehetetlen eszközei. Ahhoz hogy a leendő jó kezű és KREATÍV mérnőkőket jó kezű kellő lQ val megáldott leendő szakikat megtaláljuk. Ahhoz kellene inditani egy olyan programot: Hogy pl x y műszaki egyetemet/szakmai képző intézetet bevonnánk mint pl hadipari műszaki alapkiképzés. A szükséges eszkőzők meg pont ezek a kiselejtezet/M zárolt eszközök lennének. Hülyén hangzik? Egyáltalán nem! Magyarán a honvédség ezzel az eszközökkel/hellyel biztosítaná egy katonai műszaki "tanműhelyet" + némi csekély pénzt. Mi következne ebből. Egyrészt ha lenne ilyen lehetőség és némi tőke. Pár év alatt rendelkezésre állnának azok a szakik/mérnőkök akikre oly szükségünk lenne. Persze meg is kell őket fizetni majd. Hidd el. Ha a fiatalok kelő kreatívitásal és ügyességgel plusz némi "tőkével" rendelkeznének,még egy lepukkan régi rádiós kontérneből is egy használható drón zavarot tudnának produkálni és így tovább.- A jó mérnők/Szaki nem terem magától. Azokat ki kell nevelni.Ha most ilyen gáz a helyzet hogy lehetne rajta változtatni? Olvasgatom a fórumot és általában az jön fel a hadsereg elmaradottságára indokként hogy: Nincs Pénz, Nincs Ipar, Nincs Szakember, Nincs Ellenség.
Szóval ha ez így van akkor ezeket a dolgokat hogy lehet megváltoztatni? Vagy hogy lehet a honvédséget úgy módosítani hogy ne legyen lényeges ezek hiánya?
Nincs Pénz: Ha jól tudom jelenleg kevesebb mint a GDP 2% költjük hadseregre. Most csak rápillantva a google-re 400+ milliárd lesz a jövő évi költségvetés. Mennyi pénz az amit ebből fejlesztésekre tudnak költeni?
Nincs Ipar: Több helyen is azt olvastam hogy itthon nincs meg az alap egy katonai ipar felépítéséhez. Nincs megfelelő technika, alapanyag, szakember. Nem gyártunk magunknak így mindig külföldről kell beszerezni fegyvereket. (Habár mintha rémlene valami IED biztos személyszállító néhány évvel ezelőttről.)
Nincs Szakember: Mivel az ipar leépült a rendszerváltás után (talán már az előtt nem tudom milyenek voltak az állapotok) a szakemberek vagy leléptek vagy nyugdíjba mentek. Lévén hogy most sincs iparunk, újakat nem termel ki a rendszer.
Nincs Ellenség: Hát az szerencsére nincs. Persze így az emberek nem is érzik szükségesnek a honvédséggel való törődést, hiszen minek "majd a nato megvéd". Ettől persze nincs politikai nyomás hogy több pénz jusson a honvédelemre és nem települnek hadi gyára sem. Nem úgy mint a keleti szomszédainkban ahol az oroszoktól való rettegés beindította a haderő fejlesztést.
Szerintem van egy utolsó probléma a honvédséggel és ez a koncepció nélküliség. A legtöbb sikeres haderő egy adott stratégiára vagy helyzetre lett felépítve. Minekünk a haderőnk célja a honvédelem, ehhez pedig nincs szükség olyan szerteágazó eszköztárra mint a támadásra felépített hadseregeknél. (PL: US Marine vagy Expedíciós hadseregek) Nem kellenek erősen páncélozott tankok vagy AWACS. Nekünk elég lenne egy a gyalogságot minél több feladatra felhasználhatóvá tevő felszerelés is. (Kézi tank és légi elhárító rakéták, drónok, hordozható hőkamerák-optikák, lézeres megjelölők.) És az ezeket a gyalogosokat kiszolgáló támogató egységek. Légvédelmi rendszerek, modern tüzérségi rendszerek, géppark amivel komoly földmunkákat lehet végezni gyorsan, olyan szakemberek akik tudják hogyan lehet zavarni az ellenséges elektronikákat és parancsnoki irányítás segítő rendszerek, drónokat.
Az én fejembe a honvédségnek úgy kéne működnie mint a táliboknak vagy az ISIS-nek csak fejlett technikákkal. (Meg persze vallási sallang nélkül, tehát lényegében insurgency-t kéne profin űzniük.) Nyílt sisakos küzdelemben úgysem tudnánk megállítani a nagyobb ellenfeleket, de ha van egy jól képzett jól felszerelt gyalogsági mag akkor az szörnyen demoralizáló hatással tud lenni egy támadó hadseregre. A mostani háborúkban legalábbis az jött le hogy még komoly technikai fölénnyel sem tudtak gyors sikereket elérni ilyen emberek ellen (Afganisztán) ha pedig a technika szint közel azonos volt akkor komoly vértáldozatokat kellett hozniuk a sikerekhez (ISIS).
Szóval ha már ez a fejlesztés topik, akkor mondjátok már el hogy lehetne fejleszteni.
2:Ellenség: Én inkább jobban aggódnék a balkán felől pár év múlva. Viszont elég kinézni nyugatra is. Szerinted mi lesz ott pár év múlva? ha nem avatkoznak be . Mit mondott az egyik olasz miniszter: A helyzet nem súlyos. Hanem katasztrofális. Tehát igen el kellene kezdeni mocorogni nekünk is. És nem akkor kapkodni amikor ismét baj lesz.
3: Koncepció: Egyrészt biztosan kidolgoztak valami koncepciót. Egyrészt várnak még vele. Megvárják hogy egyáltalán lesz e valami ebből a közös eu s hadseregből. (saját véleményem: Tudják hogy szarban lesznek. Vajon ki fogja majd őket kihúzni a bajból? Egy esetleges helyzetben? Kik lesznek a beáldazhattóak?) Ha az eu ad rá pénzt akkor elképzelhető hogy nagy "fintorogva" majd adunk bele valamit. Mert Eddig amit felajánlottunk.Hát nem sokk minden.
A többivel koncepció terén amit felvázoltál teljesen egyetértek.