A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Gondolom le kell bontani a fél gépet azon a szakaszon ahol ki kell szedni a hossztartót.
Az ilyen problémák általában nagyjavításkor szoktak kiderülni, ilyenkor úgyis szét vannak bontva, ki vannak ürítve a gépek. Előfordulhat, hogy még pluszként egy-egy berendezést, egy-két csövet, kábelt ki kell szedni hogy ne legyenek útban, de ez általában már nem túl nagy plusz feladat.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Nagyon furcsa elképzeléseid vannak a Kádár-korszakról. Mondhatni semmi köze az akkori valósághoz, de még a Rákosi-korszak se így működött.
A magyarorszagi vezetes mindig is Moszkva jovahagyasaval mukodott. Kadar is igy kerult hatalomra. Ebbol kifolyolag a vezetes mindig is meg akart felelni Moszkva valos vagy csak kepzelt igenyenek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 935
78 196
113
A magyarorszagi vezetes mindig is Moszkva jovahagyasaval mukodott. Kadar is igy kerult hatalomra. Ebbol kifolyolag a vezetes mindig is meg akart felelni Moszkva valos vagy csak kepzelt igenyenek.

Nincs igazad,nem feltétlen akart a vezetés mindig mindenben megfelelni.Sőt elég sok volt a vita Moszkva és a többi keleti-blokkos állam közt.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
khm.. akkor érdeklődőknek legendák helyett:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2008/1_2/003-019.pdf

A Varsói Szerzõdés és a Magyar Néphadsereg viszonyrendszerének néhány kérdése az 1960-as években

http://mek.oszk.hu/04900/04971/html/

A magyar demokratikus hadsereg és a Magyar Néphadsereg
Hadtörténelmi Levéltárban őrzött katonai irataiból
1945–1957

http://archiv.uni-nke.hu/downloads/...2008/2008_2/2008_2_nr_magyar_balazs_14_21.pdf

A MAGYAR KATONAI HÍRSZERZÉS TEVÉKENYSÉGÉNEK FŐ IRÁNYAI ÉS JELLEMZŐI A VARSÓI SZERZŐDÉS IDŐSZAKÁBAN




és

http://ujkor.hu/content/az-allandosag-hosszu-evtizede-a-magyar-nephadsereg-1970-1985-kozott

.....Előadása elején Solymosi a Magyar Néphadsereg kettős irányításáról beszélt. Ezen a témakörön belül először a politikai döntéshozó szerveket ismertette. A korszakban a legfőbb döntéseket az MSZMP Politikai Bizottsága és a párt első titkára hozta meg. A legfelsőbb politikai vezetés az irányítást részint közvetve, részint közvetlenül a Honvédelmi Bizottságon keresztül gyakorolta. A Honvédelmi Bizottság főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozott, illetve itt tárgyalták többek között a fegyverszállítások kérdését is. A Magyar Néphadsereg alkalmazását és fejlesztését illetően fontos politikai tényező volt a Varsói Szerződés Egyesített Fegyveres Erőinek Főparancsnoksága, amelynek főparancsnoka mindig a Szovjetunió honvédelmi miniszterének első helyettese volt. A főparancsnoki tisztség betöltése is mutatja, hogy a Varsói Szerződés tagállamai elsősorban a szovjet érdekeknek megfelelően és a szovjet hadseregnek alárendelve harcoltak volna.


.....

Az előadó által vizsgált időszakot a hadsereg egészére kiterjedő fejlesztések jellemezték, amelyeket ugyanúgy ötéves tervekben (Rába, Tisza, Mátra) határoztak meg, mint a polgári gazdaság fejlesztését. Ennek igényeit általában a Szovjetunió fogalmazta meg, azonban – az ötvenes évekkel ellentétben – a magyar vezetés már nem szándékozott minden rendelkezésre álló összeget erre költeni. Teljesen ugyan sohasem vetettek el beszerzéseket, de sok esetben nem minden úgy valósult meg, ahogyan azt a Szovjetunió elvárta. Érdemes megemlíteni azonban, hogy az ebben az időszakban beszerzett haditechnikának a mai Magyar Honvédségben is meghatározó szerepe van.

....

http://archiv.uni-nke.hu/downloads/..._szemle/szamok/2016/2016_3/16_3_hm_katona.pdf
A Szu–22-M3 repülőgéptípus beszerzésének előzményei, körülményei és háttere (1983-1987) Esettanulmány a 101. Önálló felderítőrepülő-század haderőnemi fejlesztés kereteiben történt repülőgép-beszerzéséről
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 935
78 196
113
Ahogy vitatkozik a eger az oroszlannal.

Sokszor valóban az lett a vége,hogy Moszkva az asztalra csapott és kész de ez nem egyenlő azzal amit te írtál,hogy a magyar vezetés mindenben meg akart felelni.
Katonai vonalon volt ez nagyon szembetűnő mert a régi vaskalapos Szovjet tisztekkel nem lehetett semmire menni ellenben a fiatalabb generáció nem hitte azt,hogy még mindig a II.vh-nál járunk.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
namég1x

video a nap esményéről:

és két bejegyzés:

...
Nem most esküdött először az ezredes úrhölgy:

Idén is különleges programokkal várta augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A rendezvényt szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal és Csongrád Megyei Önkormányzat a programokat leginkább a honvédelem, illetve a megyei települések közösségi és társadalmi szervezeteinek értékei köré csoportosították, valamint szerződéskötésekre és rangos elismerések átadására is sor került.

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott önkéntes műveleti tartalékos, míg Beregszászi Richárd és Héjja Péter önkéntes területvédelmi tartalékos szerződésüket írták alá ünnepélyes keretek között. A szerződéskötéseket Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnokhelyettese szentesítette kézjegyével, majd beszédében elmondta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer megújításával támogatják a járásokban élők munkáját, a helyi közösségeket, hiszen a területi elven működő rendszerhez csatlakozók kiképzését és szolgálatteljesítését munka mellett, lakóhelyükhöz közel tervezik.
......

és
Mint latod, van meg lejjebb.

Majd az eppen aktualis kormanymeghizott kimegy tavasszal a gat melle ( biztonsagos helyre ), majd egy ormesterre lefokozott ezredestol megkerdi, hogy is kell parancsot adni, majd parancsba adja, hogy lapatoljatok, s a zsakokat frissen rakjatok, majd elmegy sajtajt tartani, kemenyen dolgozik az udvari fenykepesszel, hogy az istenadta nepnek is nyilvanvalo legyen hogy ki a legeny/leany a gaton, majd nehany kaviaros szendvics mellett megpihen.



A vitezi rend helyett sikerult kitalalni ezt az OMT-t, ami ilyen kaderezo lesz nagyjabol, es a honvedelmi budzsebol lesz kitartva. Mar elhiszem ezt a 20 000 fos letszamot. Lesz, ha meg lesz valasztva ujabb 4 evre a Fidesz. A NATO koveteli a forrasbovitest? Am legyen, de akkor abbol a partkaderek lesznek eltartva. A professzinalis hadsereg meg varhat tovabb a fordulatra.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Sokszor valóban az lett a vége,hogy Moszkva az asztalra csapott és kész de ez nem egyenlő azzal amit te írtál,hogy a magyar vezetés mindenben meg akart felelni.
Katonai vonalon volt ez nagyon szembetűnő mert a régi vaskalapos Szovjet tisztekkel nem lehetett semmire menni ellenben a fiatalabb generáció nem hitte azt,hogy még mindig a II.vh-nál járunk.
Dudi, igaz, hogy Romania egy enyhe kulpolitikai, Magyarorszag pedig egy enyhe belpolitikai fuggetlenseget harcolt ki a SZU-val szemben, ellenben a tobbi KGST orszaggal, de epp ezert a flotilla lete lett volna az utolso dolog a vilagon, ahol a Mo-i vezetes ellent mond a SZU utasitasnak. Ha te ragaszkodsz ahhoz, hogy pl. te donthesd el, hogy mennyi gram liszt lesz a kenyerben Mo-n (es egyeduli KGST allamkent ezt el is ered) akkor hulye leszel majd olyan lenyegtelen kerdesben szembe menni a SZU-val, hogy legyen-e vagy ne flotilla Mo-n. Es a vita most errol szol, hogy SZU dontes volt-e hogy legyen itt flotilla vagy nem. Blogen szerint nem, masok szerint igen.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Sokszor valóban az lett a vége,hogy Moszkva az asztalra csapott és kész de ez nem egyenlő azzal amit te írtál,hogy a magyar vezetés mindenben meg akart felelni.
Katonai vonalon volt ez nagyon szembetűnő mert a régi vaskalapos Szovjet tisztekkel nem lehetett semmire menni ellenben a fiatalabb generáció nem hitte azt,hogy még mindig a II.vh-nál járunk.


Itt nem csak Moszkva kemenysegerol kezi vezerleserol van szo hanem a magyar vezetes szolgalelkusegerol is.
" Jaj mit szolnanak ehez az elvtarsak Moszkvaban"
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
namég1x

video a nap esményéről:

és két bejegyzés:

...
Nem most esküdött először az ezredes úrhölgy:

Idén is különleges programokkal várta augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A rendezvényt szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal és Csongrád Megyei Önkormányzat a programokat leginkább a honvédelem, illetve a megyei települések közösségi és társadalmi szervezeteinek értékei köré csoportosították, valamint szerződéskötésekre és rangos elismerések átadására is sor került.

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott önkéntes műveleti tartalékos, míg Beregszászi Richárd és Héjja Péter önkéntes területvédelmi tartalékos szerződésüket írták alá ünnepélyes keretek között. A szerződéskötéseket Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnokhelyettese szentesítette kézjegyével, majd beszédében elmondta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer megújításával támogatják a járásokban élők munkáját, a helyi közösségeket, hiszen a területi elven működő rendszerhez csatlakozók kiképzését és szolgálatteljesítését munka mellett, lakóhelyükhöz közel tervezik.
......

és
Mint latod, van meg lejjebb.

Majd az eppen aktualis kormanymeghizott kimegy tavasszal a gat melle ( biztonsagos helyre ), majd egy ormesterre lefokozott ezredestol megkerdi, hogy is kell parancsot adni, majd parancsba adja, hogy lapatoljatok, s a zsakokat frissen rakjatok, majd elmegy sajtajt tartani, kemenyen dolgozik az udvari fenykepesszel, hogy az istenadta nepnek is nyilvanvalo legyen hogy ki a legeny/leany a gaton, majd nehany kaviaros szendvics mellett megpihen.



A vitezi rend helyett sikerult kitalalni ezt az OMT-t, ami ilyen kaderezo lesz nagyjabol, es a honvedelmi budzsebol lesz kitartva. Mar elhiszem ezt a 20 000 fos letszamot. Lesz, ha meg lesz valasztva ujabb 4 evre a Fidesz. A NATO koveteli a forrasbovitest? Am legyen, de akkor abbol a partkaderek lesznek eltartva. A professzinalis hadsereg meg varhat tovabb a fordulatra.
Nyilvan megvan az eselye annak, hogy a tartalekosok vezetese kadertemeto lesz, nem orulnek neki, de ebbol a videobol nem kovetkezik. De meg ha ez is lenne, sajnos akkor is elorelepes a korabbi 17 fo tartalekoshoz kepest.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
illetve:
Tisztelt Ezredes Asszony! Hát pontosan ezért nem értem, hogy államigazgatási és jogi diplomával a kezében, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjeként, kormánymegbízottként hogyan vehette át az ezredesi kinevezést és húzhatott egyenruhát, ha Ön is tudja, hogy civilként ugyanez a feladata, és soha sem lesz katona. Bár kiigazítanám, mivel megbízatása a kinevező miniszterelnök mandátuma idejére szól, annak megszűnése esetén már akár be is vonulhat! Hiszen aláírt, és esküt is tett.
Tisztelt Miniszter Úr! Kedves István! Miért hiszed, hogy ilyen rendszeridegen, és a haderő morális helyzetét nem javító, egyedi döntésektől több Önkéntes Tartalékos lesz a Magyar Honvédség állományában? Miért kell minden hirtelen ötlettel meggondolatlanul előállni? A katonai hivatást választók számára a katonai Rendfokozat értékmérő! Azért tanulnak, és képezik magukat, hogy magasabb beosztásban, magasabb rendfokozatot érjenek el. A kormánymegbízott feladatrendszerében a honvédelmi feladatok adottak. Azt nem katonaként, hanem kormánytisztviselőként el kell végeznie. Téves az is hogy az így beöltözött kormánymegbízottak a MH
Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományába tartoznak. Ott maximum nyilvántartják a nevüket! Ugyanis ők a kormánytisztviselők! Munkáltatói jogokat felettük a miniszter, de nem a honvédelmi miniszter gyakorolja. Fizetés helyett tiszteletdíjat kapnak, és az után adóznak.

-0:59
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Sokszor valóban az lett a vége,hogy Moszkva az asztalra csapott és kész de ez nem egyenlő azzal amit te írtál,hogy a magyar vezetés mindenben meg akart felelni.
Katonai vonalon volt ez nagyon szembetűnő mert a régi vaskalapos Szovjet tisztekkel nem lehetett semmire menni ellenben a fiatalabb generáció nem hitte azt,hogy még mindig a II.vh-nál járunk.

Az az igazság hogy a MNH tele volt szovjeteknek jelentő politikai tisztekkel - ügynökökkel, ilyen-olyan mértékben. Az intenzitásuk persze a 80-as évekre enyhült, de tudok olyat, aki a módszerváltás után (!) is a sereg része volt, onnan nyugdíjazták, érdemei elismerése mellett ....
És annyira nem volt koros.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 049
66 598
113
khm.. akkor érdeklődőknek legendák helyett:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2008/1_2/003-019.pdf

A Varsói Szerzõdés és a Magyar Néphadsereg viszonyrendszerének néhány kérdése az 1960-as években

http://mek.oszk.hu/04900/04971/html/

A magyar demokratikus hadsereg és a Magyar Néphadsereg
Hadtörténelmi Levéltárban őrzött katonai irataiból
1945–1957

http://archiv.uni-nke.hu/downloads/...2008/2008_2/2008_2_nr_magyar_balazs_14_21.pdf

A MAGYAR KATONAI HÍRSZERZÉS TEVÉKENYSÉGÉNEK FŐ IRÁNYAI ÉS JELLEMZŐI A VARSÓI SZERZŐDÉS IDŐSZAKÁBAN




és

http://ujkor.hu/content/az-allandosag-hosszu-evtizede-a-magyar-nephadsereg-1970-1985-kozott

.....Előadása elején Solymosi a Magyar Néphadsereg kettős irányításáról beszélt. Ezen a témakörön belül először a politikai döntéshozó szerveket ismertette. A korszakban a legfőbb döntéseket az MSZMP Politikai Bizottsága és a párt első titkára hozta meg. A legfelsőbb politikai vezetés az irányítást részint közvetve, részint közvetlenül a Honvédelmi Bizottságon keresztül gyakorolta. A Honvédelmi Bizottság főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozott, illetve itt tárgyalták többek között a fegyverszállítások kérdését is. A Magyar Néphadsereg alkalmazását és fejlesztését illetően fontos politikai tényező volt a Varsói Szerződés Egyesített Fegyveres Erőinek Főparancsnoksága, amelynek főparancsnoka mindig a Szovjetunió honvédelmi miniszterének első helyettese volt. A főparancsnoki tisztség betöltése is mutatja, hogy a Varsói Szerződés tagállamai elsősorban a szovjet érdekeknek megfelelően és a szovjet hadseregnek alárendelve harcoltak volna.


.....

Az előadó által vizsgált időszakot a hadsereg egészére kiterjedő fejlesztések jellemezték, amelyeket ugyanúgy ötéves tervekben (Rába, Tisza, Mátra) határoztak meg, mint a polgári gazdaság fejlesztését. Ennek igényeit általában a Szovjetunió fogalmazta meg, azonban – az ötvenes évekkel ellentétben – a magyar vezetés már nem szándékozott minden rendelkezésre álló összeget erre költeni. Teljesen ugyan sohasem vetettek el beszerzéseket, de sok esetben nem minden úgy valósult meg, ahogyan azt a Szovjetunió elvárta. Érdemes megemlíteni azonban, hogy az ebben az időszakban beszerzett haditechnikának a mai Magyar Honvédségben is meghatározó szerepe van.

....

http://archiv.uni-nke.hu/downloads/..._szemle/szamok/2016/2016_3/16_3_hm_katona.pdf
A Szu–22-M3 repülőgéptípus beszerzésének előzményei, körülményei és háttere (1983-1987) Esettanulmány a 101. Önálló felderítőrepülő-század haderőnemi fejlesztés kereteiben történt repülőgép-beszerzéséről
Most is kettős irányítás van. :)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and tonyo

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 258
113
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd