A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Rég törvényben kellen tiltani a "honvéd" szót, pontosan az ilyen beteg logika miatt. Az a hadsereg, amely nem alkalmas agresszív támadó taktikára nem alkalmas semmire. A történelem során azok, akik védekezni próbáltak, úgy százból kilencvenkilenc alkalommal lemészárlásra kerültek. A maradék egy a dicsőséges kivétel, amivel a nacionalista propaganda révén a civilek agyát mossák.
Vagya "hon"-t definialni torvenyben mint a Karpatmedence. De amugy egyetertek.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Igen 30+ tervezett20.000 tartalekossal eggyutt legalabb 100.000 karabelyal kellene rendelkezni. Also hangon. Ehhez jonnie kellenne meg a belugyi szerveknel. 20-25000 db /plane hogy vannak hatarvadaszok/ es az mind1 hogy nem telljes az allomany feltoltottsege... Es meg legalabb 25-30000 nek kene lenni strat tartalekba hatha valakinek adni kellene. Emellett a vilagpiacon ha masnak nem a gyujtoknek ellehet adni siman 5000 db felautomatava alakitott valtozatot.tehat 150 000 + t kellene gyartani. Also hangon.
Kicsit gondolkodtam ezen. A legfőbb gond az lenne vele hogy egy két minden hájjal megkent hülyegyerek/liberál politikus-párt cafatokra szedné. Mindenki döntse el magában hogy milyen elképzelésekkel.
A helikopterek felújítását és esetleg a T-72 modernizálását még viszonylag jól le lehet kommunikálni,de egy fegyvergyártásba az élő fába is képesek lennének belekötni. Ami nem jelentené azt hogy nem lehetne. De meg kellene várni vele a kedvező alkalmat. Viszont addig is ha már mindenáron fegyvert akarnak gyártani, én szépen lépesről lépesre haladnék vele.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Rosomak, Stridsfordon 90:)
Reméljük 50%-50% os felállásban lesz:) Egy 50-50 db os készlettel itthon mindenki kibékülne. Használtan a 90 ek. Újként a Rosomakok. Ha szerencsénk lenne az árban ez ki is jönne 60-70 milliárdól. Még csúsztatott/részlet fizetés is talán beleférne. 30 milliárd a 72-es reinkarnálására és meg is lenne egy nehéz Dandár alapja. (bűvös 100) A tüzérség,felderítés,légvédelem stb meg + 20-25 milliárd. (mondjuk ez folyamatban is van)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Nagyon nem. Mivel loszert mar gyart Mo ezert most a kezifegyver-gyartast kell beinditani, ez a kovetkezo lepes, nem veletlenul van benne a Zrinyiben. Nekem mindegy, hogy licence vagy teljesen hazai, de jobb lenne a teljesen hazai, mert kell ilyen szintu fuggetlenseg ha sajat allamot akarsz. (Norvegia megteheti, hogy haboru eseten is kapjon supportot, ellatast, kulfoldrol, Mo meg nem, Mo tenger nelkuli orszag teljesen ellenseggel (vagy potencialis ellenseggel) korbeveve.) Amugy Norvegia nemigazan tett le meg sokmindent a hadtortenelem asztalara amit oktatni lenne erdemes.

1.: Nem mindegy? Egy karabelygyart osszedobni max fel ev... ez nem urtechnika. Es itt kezdodik a hadipar, nem az AK63-MF ganyolassal.
2.: Nem. Kell kb. 1 millio darab. Igen. Mivel egy dolog a profi, 30.000 fosre tervezett hadero, az eleg is annyinak, de ezen felul (majdnem) mindenkit ki kell kepzeni olyan szinten amilyenen az adott egyent lehet (ha csak 20 napos tartalekos, akkor annyi, ha vallal tobbet (es vallal, ha az allam osztonzi plusz egyetemi felveteli pontokkal, akarmivel) akkor meg komolyabb szinten (persze meg mindig nem hivatasos). Es ezeket fel kell tudnod szerelni karabellyal, meg egy reszuket RPG-vel, ha szukseg van ra. Es szukseg meg lesz, garantalom.
3. Nem uzleti kerdes. Ahogy adot sem szeretunk fizetni de kell, ugy fegyvert is kell gyartani, profit nelkul is. Arrol nem is beszelve, hogy az itt tervezett, itt legyartott karabelyok koltsege is itt marad, ha a projekt megvalosul akkor a magas fizut kapott mernok lephet tovabb a kovetkezo szintre, amikor mar IFV-t gyartunk,... a melos meg meg mindig jobb ha a fizujaert dolgozik mintha segelykent kapna: igy is ugy is ki kell fizetni, de nem mindegy, hogy kulfoldre vagy belfoldre. Arrol nem is beszelve, hogy ha 10 fillerert tudsz csak exportalni 100 darabot Tuvalunak, akkor tedd azt. Gyartani igyis-ugyis kell, mert meg kell tartani a gyarat es meg munkaerot, ez olyan mint az ado: igen, koltseg, de ezt ki kell fizetni es kesz. Es Mo-nal sokkal, de sokkal kisebb gazdasagok is megteszik. Szlovakia IFV-t gyart/modernizal es nem rokkannak bele.
Ha nem kezdik karabelygyarral, akkor nem igaz, hogy fel akarjak tamasztani a magyar hadiipart. Es az, hogy tudsz exportalni az csak hab a tortan (nem igaz, hogy kis orszag nem tud, Szerbia is tud, persze nem 5. generacios vadaszgep-et kell az amcsikeval versenyeztetni a piacon, de karabelyt nyugodtan gyarthat, exportalhat barki. Es eleinte nem is kell a fegyvereken levo extranagy marge -ot ratenni, akar onkoltsegesen is adhatod eleinte.
Ebbol semmi, de semmi nem vagyalom kategoria, ennek sokszorosat megteszik sokkal kisebb gazdasagok (szerbia, szlovakia,...) es Mo is ennek durvan sokszorosat teljesitette a XX. szazadban. Itt kezdodik, aztan lehet menni felfele.

(APC gyar pl. most nem kell, mert van tobbszaz, ha elavult is, IFV gyar kell a kovetkezo lepesben (RPG (granatfej) gyar utan), addig pedig venni meg tankot vagy IFV-t es igy mar nem kell a BTR-t elso vonalban hasznalni, tehat az elavultsagabol akado fo hatranya nem lesz akkora gond. APC-gyar maradhat a kesobbiekre.
Komondort, meg minden hulyeseget ami nem illik egy logikus fontossagi sorrendben szinten nem kell eroltetni. Geppisztoly sem kell sajat, azt lehet venni, mert az (foleg)bekeidoszakra kell rendorsegnek, bekeidoben meg nem kell azzal szamolni, hogy nem kapsz kulfoldrol. Amilyen keves kell abbol a seregnek, abbol be lehet vasarolni elore egy 5-6 eves haborura is. (Ha nem olyan haborura keszulsz ami legalabb 5 evig tart, akkor komolytalan orszag vagy, NATO ide vagy oda.)
Tehat mindent ami a hadseregnek (nem csak a hivatasoskonak, hanem a teljesnek!) kell es alap, foleg a fogyoeszkozt, azt le kell tudnod magadnak gyartani, ha nem urtechnika vagy nem sert nagyon komolyan nagyhatalmi erdeket. Magyarul copy-paste Lo, Szerbia, Cseho,...

Az elmúlt 500 évben mi sem remekeltünk a hadtörténelem színpadán.Ezen kívül,az,hogy valanikor jók voltunk és az nem az elmúlt 50 évben volt az teljesen irrelevánsá válik...


2. pont : 10 ezer fő stabil létszám + 20 ezer fő tarcsi. Így jön ki a 30 ezer fő.

Na látod ennek az elképzelésnek az a mozgatórugója,hogy hogyan lehet miniél kevesebb pénzből fenntartani egy látszat hadsereget ami nem mellesleg semmire sem való zsákpakoláson kívül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Nem a francot nem drága. Egy MCP modul (a 3. gen éjjelátók lelke) 3 ezer dollár felett van. Ezért kerülnek 10k USD+-ba a modern éjjellátók.
A civil kamerából kiszedheted az infraszűrőt, az IR alávilágítás nélkül még nagyon satnya lesz.

A PVS-14 elég modern de 1,5 millió forintnál nem drágább.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Mert Hollandiában csak csatornák vannak. Méretpontos széllességgel.
A leendő APC/IFV állománynak feltéve ha lesz. Legalább a felének úszóképesnek kellene lennie.

Hát nem, Hollandiában több és szélesebb folyó van (Rajna delta például!), mint Magyarországon. Azonkívül az átlag holland csatorna sokszor szélesebb és mélyebb, mint a magyarországi. Magyarországon az önjáró hadihíd a létszükséglet a gépesített csapatoknál, míg Hollandiában az önjáró pontonhíd.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Mert el kell árasztanunk néhány megyét. Nem rémlik?

A túl széles vízfelületeken (nagyobb tavak/tározók, tenger) kialakuló hullámzás nem kedvez az úszóképes járműveknek. Balatonátkelésre nem igazán ideális egy BMP. Ezért van az, hogy a tengeri használatra tervezett expedíciós járművek külön fejlesztések a hagyományos úszóképes IFV/APC járművektől eltérő paraméterek miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Teljes páncélzattal és előzetes felkészítés nélkül a K21, meg a BMP-3 (mivel ez utóbbi nincs is "túlpáncélozva") úszóképes a normálisabb lánctalpasok közül, ha jól tudom. A többinél már vagy úszik, vagy van komolyabb kiegészítő páncélzat, de a kettő együtt nem megy.

Szinte kizárható, hogy orosz IFV vagy APC lenne beszerezve.

Orosz-orosz nyilván kizárt az EU-s ht-szankciók miatt. Mondjuk ami meg nem orosz-orosz, hanem csak volt orosz (vagy szovjet..), azokat meg jobb is, ha nem. Azok nélkül is van már itthon épp elég roncs...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

arpikav

Well-Known Member
2018. január 2.
362
787
93
Teljes páncélzattal és előzetes felkészítés nélkül a K21, meg a BMP-3 (mivel ez utóbbi nincs is "túlpáncélozva") úszóképes a normálisabb lánctalpasok közül, ha jól tudom. A többinél már vagy úszik, vagy van komolyabb kiegészítő páncélzat, de a kettő együtt nem megy.



Orosz-orosz nyilván kizárt az EU-s ht-szankciók miatt. Mondjuk ami meg nem orosz-orosz, hanem csak volt orosz (vagy szovjet..), azokat meg jobb is, ha nem. Azok nélkül is van már itthon épp elég roncs...

Érdekes az új úszóképes török KAPLAN-30-as IFV is.

FNSS_from_Turkey_unveils_Kaplan-30_NG_AFV_Next_Generation_Armoured_Fighting_Vehicle_at_IDEF_2017_640_002.jpg

FNSS_from_Turkey_unveils_Kaplan-30_NG_AFV_Next_Generation_Armoured_Fighting_Vehicle_at_IDEF_2017_640_001.jpg
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Érdekes az új úszóképes török KAPLAN-30-as IFV is.

FNSS_from_Turkey_unveils_Kaplan-30_NG_AFV_Next_Generation_Armoured_Fighting_Vehicle_at_IDEF_2017_640_002.jpg

FNSS_from_Turkey_unveils_Kaplan-30_NG_AFV_Next_Generation_Armoured_Fighting_Vehicle_at_IDEF_2017_640_001.jpg


Fene tudja, én (most attól eltekintve, hogy az "új" török irány nagyon nem tetszik és pont velük túlzottan nem akarnék bizniszelni) valahogy nem bízok ezekben a török cuccokban. Külsőre rendben lévőnek tűnnek, sőt némelyik egészen futurisztikusan is néz ki, de ha az jut eszembe, hogy közben meg a Leóikat nem bírták korszerűsíteni és úgy küldték harcba Szíriában, ahol egy csomót ki is lőttek, háááát... Az biztos, ha tőlük vennénk ilyesmit, akkor azt nagyon, de nagyon alaposan le kéne tesztelni előtte.
 

arpikav

Well-Known Member
2018. január 2.
362
787
93
Fene tudja, én (most attól eltekintve, hogy az "új" török irány nagyon nem tetszik és pont velük túlzottan nem akarnék bizniszelni) valahogy nem bízok ezekben a török cuccokban. Külsőre rendben lévőnek tűnnek, sőt némelyik egészen futurisztikusan is néz ki, de ha az jut eszembe, hogy közben meg a Leóikat nem bírták korszerűsíteni és úgy küldték harcba Szíriában, ahol egy csomót ki is lőttek, háááát... Az biztos, ha tőlük vennénk ilyesmit, akkor azt nagyon, de nagyon alaposan le kéne tesztelni előtte.

Én is óvatosan bánnék a török technikával, de végső soron a politika dönt.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Fene tudja, én (most attól eltekintve, hogy az "új" török irány nagyon nem tetszik és pont velük túlzottan nem akarnék bizniszelni) valahogy nem bízok ezekben a török cuccokban. Külsőre rendben lévőnek tűnnek, sőt némelyik egészen futurisztikusan is néz ki, de ha az jut eszembe, hogy közben meg a Leóikat nem bírták korszerűsíteni és úgy küldték harcba Szíriában, ahol egy csomót ki is lőttek, háááát... Az biztos, ha tőlük vennénk ilyesmit, akkor azt nagyon, de nagyon alaposan le kéne tesztelni előtte.
Tudnak ők is mínőséget csinàlni. A lényeg valaki felügyelje a gyártást minőségszempontból.
Minőség szempontból akkor inkább használt svéd IFV ék. Szerintem árrban se lenne rosz. Pláne ha a gripen karbantartást kitoljuk velük még pár évre.
plusz lengyel Rosomárkok egy 3-4 ezres lengyel modern karabélyal megfűszerezve.
A lényeg ha ezekre a cuccokra kerülne a sor,akkor tegyünk bele némely értelmes opciót is.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Én nem kívánok fegyvergyártással foglalkozni (nem hinném, hogy üzletileg pozitív beruházás lenne), igen, tisztában vagyok vele, hogy egyes gyártócégek képesek lehetnek egyes részelemeket legyártani. De ugye a felhozott példa licencgyártásról szólt. Én erre reagáltam, hogy egy adott cég ezzel aligha birkózna meg.

És most visszautalnék a lényegre: igen, vannak olyan cégek, akik számára rendelkezésre áll gép / ember a feladat végrehajtásához. De nem erre vannak berendezkedve. Vagy volumen terén nem tudnák vállalni (az, hogy van egy-két profi CNC esztergád / maród, oszlopos fúród, stb., tehát le tudod a részelemeket egyenként gyártani, még nem jelenti azt, hogy mennyiséget is tudsz gyártani rövid időn belül), vagy egyes részegységek gyártására képesek csak. Tehát megint ott vagyunk, hogy akkor a részegységek gyártását kell megoldani, aztán a részegységeket egy összeszerelő üzembe vinni, ott összeépíteni, letesztelni...

És akkor a végén vegyél számot ez mennyibe kerül, és esélyesen vagy kétszer-háromszor annyiba, mint amennyiből XY gyártó idehozza legyártva....
Nos igen, licensz ára, gyártónak a haszna, plusz még az EI fele sápot lehúzó közvetítők együttesen lehet többé kerülnének mint egy egyszerű vásárlás ötvenezer darabra. Másrészt ugye fejleszteni akarják a hadiipart, ha mindent úgy veszünk meg az ilyen egyszerű dolgokat is akkor sosem fejlődik. Nem lesz tapasztalt fejlesztő gárda hozzá hogy további új terméknek alapozzon meg. Sajnos nálunk rossz a gyakorlat, elavult xarokat kendacsolunk lassan és drágán. Nagyon furcsa ez, olyan belterjes, burokratikus korrupt érzést kelt bennem. Teljesen új alapon egy profi ,akár civil céggel meg lehetne ezt oldani, kérdés hogy egy ötvenezres tétel amit ledaralna két hét alatt mennyire vállalható be neki. Viszont az eddigi szereplőket teljesen ki illene zarni a rendszerből már, így nem lennének az Ak modernizációs szörnyűségek pl.
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Az volt a pletyka, hogy a zászlóaljak számáról vitatkoznak, tehát nem releváns a T-72 darabszáma, ha három zászlóalj vita tárgya.
Akkor a második - harmadik hkz- hez papíron se lesz T-72- és? Van hetven kb aminek a fele teljesen xar. A kb 37 nagyjából működőképes meg total elavult egy rendes háborúban. Hogyan tamadsz vele ha tíz perc alatt lekukazzak? A T-72m1 az nem T-90ms, de még csak nem is T-72b3
 
  • Tetszik
Reactions: endre

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 735
113
Akkor a második - harmadik hkz- hez papíron se lesz T-72- és? Van hetven kb aminek a fele teljesen xar. A kb 37 nagyjából működőképes meg total elavult egy rendes háborúban. Hogyan tamadsz vele ha tíz perc alatt lekukazzak? A T-72m1 az nem T-90ms, de még csak nem is T-72b3
Nem zárnám ki a vásárlást sem azért.