Mistral LHD osztály (Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 809
113
Ne a bombázásból indulj ki a tüzérség folyamatosan képes pontosítani a tüzet.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ne a bombázásból indulj ki a tüzérség folyamatosan képes pontosítani a tüzet.
Ha egy Mistrál méretű célt,5km-rol egy K9es üteg csak elözetes belövés módcerével talál el...Meg se kisérelem a bevetésüket,mert a kiképzésük nem megfelelő.Több lesz a veszteség,mint amennyi kárt okoznak.És a parancsnokukat az első fára felköttetem a kiképzés elhanagolásáért.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Kicsit sok itt a feltételezés...

Khmm, főleg ha sikerül megszórrni a fedélzetre felhozott, hangárban parkolt teknyikát. Lehet hazamenni.

(A mostani gépek nem éppen B-17-ek, : bzmeg van itt rajta egy ökölnyi lyuk... meg hiányzik a fél csűrő...SEmmi gond, kikapod abból a kényszerleszálltból, reggelre a helyére nyomjuk, kicseréljük a műszereket, a lyukra meg hegesztünk vaslami lemezt)
 
M

molnibalage

Guest
Tüzérséggel egy hajó méretű célt marha gyorsan eltalálsz.A vezérlöveg belövi a célt 3 gránátból a többi meg rázár.
Minden alkalommal, amikor előjön a tüzérség téma, akkor minden alkalommal magasról teszel a CEP-re. 10-15 km-es távolság és indirect fire esetén a CEP hosszirányban 50-100 méter között van. Ez azt jelenti, hogy a gránátok fele ezen a távon kívül esik.

Nem érted a CEP lényegét? Azt nem első lövésre adják meg. Ha megvan a távolság közepe és tökazonos beállításokkal lősz, akkor a CEP írja le a szórását a gránátoknak. Ezzel te egy keményt célt nem nagyon hatsz meg főleg, ha a gránátok a vízbe csapódva robbannak, mert a fedélzet szintje magasabban van, egyes távolság és irány esetén nincs közvetlen rálátás. Vagy minden gránát magassági rádiógyújtós? Ez esetben mea culpa.Ellenkezpő a repfedélzeten levő technika és ember elég nehezen kap repeszt, ez egyszerű geometria...

Szerinted viccből vannak PGM gránátok a tüzérséghez? Szeritned viccből van repcsihez? A CEP miatt. Ez is ott van a HT összefoglalóban, jó lenne végre elolvasnod...

A hajótestet meg egyszerű tűzérségi repesz nemigen viszi át, mega a szerkezeti azcél és borítás elég vastag ahhoz a legtöbb helyen. Nézd már meg, hogy a repeszpáncélozással bíró MT-LB milyen komoly "páncélzattal" bír. Szerinted annál hol vékonyabb annál bárhol egy hadihajó...? [fejvakarás]

Nézzél már tüzérségi videókat, amikor lőtéren lőnek. A gránátok szórása tisztán látszik rajtuk és sanszosan nem nagy távolságból lövöldöznek akkor, mert a lőterek mérete korlátos sok helyen.

Tessék. Bár a lőtáv ismeretlen, de nézd már meg szórás. Van, ami éppenhogycsak belefért a képbe...

Na, ez mekkora szórás?

Hány videót likeljek még? De tényleg...

Szerinted miért vannak oda és vissza a bokorugrók az A-10 GAU-8-ért, Azért, mert annak annyira kicsi a szórása, hogy kurva közel lehet vele CAS-t adni és igény esetén PGM is van rajta. Szerinted viccből vannak oda annyira a PGM bombákért és rakétákért? Tüzérségi CAS lényegében azt jelenti, hogy 400-500 métere a gyalogsától területet fognak le, pontcélokról szó nincs.

Tényleg nagyon irritáló, hogy huszadjára merül fel a téma és huszadjárja tojsz a videókra és minden másra.
Igen, egy tüzérségi támadás gond lenne, az tény, de elég vicces feltételezésekkel éltek. A tüzérség szerepének és tűzerejének totálisan félreértéséről van szó. Már megint...
 
M

molnibalage

Guest
Bizony sok.Minden haditerv feltételezés,amig meg nem valosul.A kérdés az volt,manapság lehet-e eröszakos partraszállást végrehajtani.Lehet.Egész fegyverrendszereket épitenek ez okbol.Veszélyes,kockázatos művelet?Az.Mint minden hadmúvelet.A hadvezetés feladata,hogy eldöntse,a várható haszon megéri-e a felvállalását
Egy partaszállást alapvetően kb. akkor kísérelnek meg, amikor sejtehető, hogy túl komloly ellenállás nem lesz, eszerint választanak helyet is. Te (vagy más volt?) azzal indít, hogy 5 km-re álcázva vannak lövegek. Aha... Az ellenfél meg mágikusan tudomást szerez arról, hogy hol lesz partaszállás? (Az 5 km lőtáv meg elve csak szívesség, jó hamar visszalőhetnek a hajók.) A lehetséges helyek száma limitált, de hol van ma olyan tömeghadsereg, ami mident tud védeni? Segítek, ilyen sosem volt... A partaszállás után X idővel vissza lehet ütni és átcsoportosítani, mert kb. zászlóalj erejá erőt lehet parta tenni, ami azért valljuk be, nemtúl sok.

Ezen felül a hajókon van radar manapság, nem is akármilyen. Miféle álcázásról tetszik álmodozni? Az első gránát kilövése után a hajók is (szerintem) azonnal elkezdik visszamérni, hogy az honnan jött, bőven van ma rá kapacitásuk. Hahó ABM képesség van a hajókon, ahol alapszintű követelmény az, hogy mérjék a BM becsapódási helyét...

A hajókon is van löveg. A tűzgyorsasága is elég "vicces"...
Na ebből több lőhet vissza, mert a Mistral nem egyedül jár. Ez nem egyedi, 30+ éve ilyen lövegek vannak fregattokon és rombolókon is, bár a fregattokon csak 76-100 mm kategóriában, de az is képes elrontani azért egy SP arty napját, nem maradhadnak egy helyen.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Mistralon és kisérőin milyen rendszer van ami elkaphatná az érkező 155-203 milliseket?
 
M

molnibalage

Guest
Khmm, főleg ha sikerül megszórrni a fedélzetre felhozott, hangárban parkolt teknyikát. Lehet hazamenni.

(A mostani gépek nem éppen B-17-ek, : bzmeg van itt rajta egy ökölnyi lyuk... meg hiányzik a fél csűrő...SEmmi gond, kikapod abból a kényszerleszálltból, reggelre a helyére nyomjuk, kicseréljük a műszereket, a lyukra meg hegesztünk vaslami lemezt)
Ez sem igaz. Linkeljem a Sivatagi Vihar képeit, hogy milyen sérülésekkel repültek haza repülőgépek? (Heliket még sosem kerestem.)
Sztrela-7 után.
F-18A_VMFAW-121_SA-7_damage1991.jpg


jaguar-fr.jpg
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
5km majdnem közvetlen lőtáv,könnyedén eltalálnák.Ha addig álcázva várnak(ha felfedezik jóval elöbb szétlövik a helik őket,minthogy löhetnének),mire mind kiiktatják a hajó harcászati szempontbol roncs.Valoszinű uszoképes marad,de vastagon harcképtelen min 1évig.A szerkezeti acél meg messze van a páncélacéltol

Mit keres a parttól 5km-re a Mistral-osztályú hajó, ha van partvédelem?
Ha van partvédelem, akkor hol van a felderítés adott esetben?
Hol vannak a kísérőhajók?
Itt az egész téma az orosz Mistral-októl indult, és azok képességeiről, ami hiányzik az orosz haditengerészetben.

Ez az 5km-es dolog és majd a tüzérség... Ez egy orosz haditengerészet ellen nagyon esetleges dolog, ha az orosz haditengerészet éppen partraszállást szeretne végrehajtani egy vagy két Mistral-osztályú LHD-val, és a rajta lévő Ka-52K harci helikopterekkel és kétélű járművekkel...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
nem mondtam, hogy hollywood féle lánggömbök lesznek.

nagyon durván ilyen olyankor a fedélzet.
hms_ocean-helicopter-carrier.jpg

na most képzelj oda csak 3-4 155-ös repeszgránátot.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Mistralon és kisérőin milyen rendszer van ami elkaphatná az érkező 155-203 milliseket?

Mármint melyiken? Mert az orosz Mistralokon két AK-630M CIWS lett volna, plusz két Gibka 3M-47 (4db Igla MANPAD per darab), az előbbiek alkalmasak elvben beérkező gránátok elfogására.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
Mistralon és kisérőin milyen rendszer van ami elkaphatná az érkező 155-203 milliseket?
203 mili? Juj... Miket tetszik hirtelen hallucinálni?
  1. A 203 milis tüzérség kb. szovjet/VSz idők front szintű támogató tüzérségi egységeinél volt, a tüzérhadosztálytnál. Tessék olvasni az FM 100-2-3-at, ha már annyiszor linkeltem és ott van a HT öszefoglalóban is. https://fas.org/irp/doddir/army/fm100-2-3.pdf Csak be kell írni a 2S7 vagy 203 szavakat a keresőbe...
  2. A klasszikus nagy tűzgyorsaságú önjáró tüzérség 155 mm-nél végetér, vagy akkor kérném a linket a nagy tűzgyorsaságú és gyorsan áttelepülő 203 mm-es lövegekről. Én ilyenről nem tudok, de szívesen tágítom horizontomoat.
  3. A tűzgyorsaságára ránéztél ezekre? 1 lövés / perc tája. A 203 milis löveg alapvetően atomlőszerhez készült (szerintem), de ettől még több másik ország is bír vele, de jó lenne talán a kaliberen túl is ránézni ezek gyakorlati alkalmazásainak korlátaira. Szerény 4 db lövedéket képes magával vinni, a többi úgy kell utána vinni mással. Az 1/perc lövés az első 4 db lövedékre vonatkozik... A személyzet nem védett küzdőtérben dolgozik. Ezek után várnám annak kifejtését, hogy ki lőtáv esetén a 20/perc tűzgyorsaságú hajólövegek HMZ-jben ki és milyen túlélés vízionál ezeknél...
  4. A tűzgyorsaság és szórás és ezek jellemző lőtávolságával kb. egészen véletlenül találnál el te egy álló hajót 20-30 km-ről. Mert senki nem tüzel 2S7 Pion szintű cuccal 5 km-ről...
  5. Egyáltalán nézzük már meg, hogy kinek van ilyen szintű lövege...
Gyerekek, számoljatok már el húszig kommentelés előtt, de tényleg... Ennyire képtelen a többség gondolkodni és összerakni a darabokat...? Számorma ez egészen megdöbbentő...
 
M

molnibalage

Guest
Ne a bombázásból indulj ki a tüzérség folyamatosan képes pontosítani a tüzet.
A lövegek természetes szórásával nem lehet mit kezdeni PGM nélkül. Pont. PGM gránáttal nincs kérdés, azzal tényleg elég hamar vége lenne a történetnek és ekkora hajóra van is értelme azzal lőni, csak pl. a lézeresek meg kell világítani a célt. Aktív radaros van? GPS-es PGM gránát? Annak meg a hajó kooridátáit kell kimérni és az, hogy a hajó már egyhelyben álljon.
 
M

molnibalage

Guest
De értsd meg, hogy nem! :D
Mit tudsz te erről, csak egy katona vagy! :D
Értem a szarkazmust, de néha egészen megdöbbentő, hogy a katonák mennyire nincsenek tisztában a dolgokkal. Egy jenki F-4G pilóta is olyan hülyeségeket írt le a rakéták kitérésőről helyenként, hogy csak pislogtam...
 
M

molnibalage

Guest
nem mondtam, hogy hollywood féle lánggömbök lesznek.
nagyon durván ilyen olyankor a fedélzet.
na most képzelj oda csak 3-4 155-ös repeszgránátot.
A helik még mozgó hajóról is képesek felszállni. Mozgó célt tüzérséggel te kb. a népmesében találsz el PGM nélkül.
Te is tojsz magasról a lövegek természetes szórására?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Minden alkalommal, amikor előjön a tüzérség téma, akkor minden alkalommal magasról teszel a CEP-re. 10-15 km-es távolság és indirect fire esetén a CEP hosszirányban 50-100 méter között van. Ez azt jelenti, hogy a gránátok fele ezen a távon kívül esik.

Nem érted a CEP lényegét? Azt nem első lövésre adják meg. Ha megvan a távolság közepe és tökazonos beállításokkal lősz, akkor a CEP írja le a szórását a gránátoknak. Ezzel te egy keményt célt nem nagyon hatsz meg főleg, ha a gránátok a vízbe csapódva robbannak, mert a fedélzet szintje magasabban van, egyes távolság és irány esetén nincs közvetlen rálátás. Vagy minden gránát magassági rádiógyújtós? Ez esetben mea culpa.Ellenkezpő a repfedélzeten levő technika és ember elég nehezen kap repeszt, ez egyszerű geometria...

Szerinted viccből vannak PGM gránátok a tüzérséghez? Szeritned viccből van repcsihez? A CEP miatt. Ez is ott van a HT összefoglalóban, jó lenne végre elolvasnod...

A hajótestet meg egyszerű tűzérségi repesz nemigen viszi át, mega a szerkezeti azcél és borítás elég vastag ahhoz a legtöbb helyen. Nézd már meg, hogy a repeszpáncélozással bíró MT-LB milyen komoly "páncélzattal" bír. Szerinted annál hol vékonyabb annál bárhol egy hadihajó...? [fejvakarás]

Nézzél már tüzérségi videókat, amikor lőtéren lőnek. A gránátok szórása tisztán látszik rajtuk és sanszosan nem nagy távolságból lövöldöznek akkor, mert a lőterek mérete korlátos sok helyen.

Tessék. Bár a lőtáv ismeretlen, de nézd már meg szórás. Van, ami éppenhogycsak belefért a képbe...

Na, ez mekkora szórás?

Hány videót likeljek még? De tényleg...

Szerinted miért vannak oda és vissza a bokorugrók az A-10 GAU-8-ért, Azért, mert annak annyira kicsi a szórása, hogy kurva közel lehet vele CAS-t adni és igény esetén PGM is van rajta. Szerinted viccből vannak oda annyira a PGM bombákért és rakétákért? Tüzérségi CAS lényegében azt jelenti, hogy 400-500 métere a gyalogsától területet fognak le, pontcélokról szó nincs.

Tényleg nagyon irritáló, hogy huszadjára merül fel a téma és huszadjárja tojsz a videókra és minden másra.
Igen, egy tüzérségi támadás gond lenne, az tény, de elég vicces feltételezésekkel éltek. A tüzérség szerepének és tűzerejének totálisan félreértéséről van szó. Már megint...
A Mistral méretileg területcélnak felel meg.Megismétlem.Egy korszerű,felszerélt,kiképzet,gyakorlot,jol vezetet önjáró üteg 5km-röl az első ösztüzzel legalább 70%kos hatékonsággal el kell tudni találni.D20as CEPjébe is bőven belefér.Van rádiógujtós gránát,de inkább valamilen rombolóra helezném a hangsulyt.A hajók szerkezeti anyaga NEM páncélacél.Az első 2ppercben gyorstüz,aztán nyulcipő.Talán az üteg fele túléli.De ha kikapcsolom a Mistralt,megakadályozom eg hidfő kiépitését,nyertem.Mondjuk ilen célra inkább valami gumikerekes tipust használnék...
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A Mistral méretileg területcélnak felel meg.Megismétlem.Egy korszerű,felszerélt,kiképzet,gyakorlot,jol vezetet önjáró üteg 5km-röl az első ösztüzzel legalább 70%kos hatékonsággal el kell tudni találni.D20as CEPjébe is bőven belefér.Van rádiógujtós gránát,de inkább valamilen rombolóra helezném a hangsulyt.A hajók szerkezeti anyaga NEM páncélacél.Az első 2ppercben gyorstüz,aztán nyulcipő.Talán az üteg fele túléli.De ha kikapcsolom a Mistralt,megakadályozom eg hidfő kiépitését,nyertem.Mondjuk ilen célra inkább valami gumikerekes tipust használnék...

Azt még mindig nem tudjuk, mi a francot keresne 5km-re a parttól egy Mistral, ha egyszer van partvédelem... o_O
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Azt még mindig nem tudjuk, mi a francot keresne 5km-re a parttól egy Mistral, ha egyszer van partvédelem... o_O
Boki állitott valamit,én kétségbevontam.Molni beleszolt,és kialakult.Különben igazad van,ha 5km-re a parttol meglep eg álcázot partvédö üteg:1,a felderitőtisztet a tengerbe dobatom.2,utánaugrom.
Különben ha elolvasod az előzméneket,meglátod,nem igy indult
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
Azt még mindig nem tudjuk, mi a francot keresne 5km-re a parttól egy Mistral, ha egyszer van partvédelem... o_O
Ez nem érti me sajnos ő és a többség sem. A tüzérségi lövegek nem arra készülnek, hogy direkt tüzet adjanak, mert ha az ellen visszalő, igen gyorsan elhaláloznak. A Mistral mellett meg bizony vannak kísérőhajók és harci helik is. Az AGM-114 lőtávolsága 8 km és van AH-1-en is, meg FLIR torony is. 5 km-ről csak a vak nem vesz észre tüzelő lövegeket, úgy hogy radar van a hajókon és FLIR a heliken...

Boki állitott valamit,én kétségbevontam.Molni beleszolt,és kialakult.Különben igazad van,ha 5km-re a parttol meglep eg álcázot partvédö üteg:1,a felderitőtisztet a tengerbe dobatom.2,utánaugrom.
Különben ha elolvasod az előzméneket,meglátod,nem igy indult
Még mindig nem tudjuk, hogy hogyan teleportálódtak oda és álcázódtak a lövegek, amik lényegében öngyilkos módon tüzelnének.

Csak megismétlem magam. Tényleg ennyire nem megy a gondolkodás egyeseknek? Egész egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy 2x2 szintű dolgokat nem fognak fel egyesek...
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon