[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
T

Törölt tag 008

Guest
Erre annyit tudok mondani hogy volt azon a számlán nekem év végén +1200000 Ft, a következő év végén meg valami 880000 Ft, mert eltapsolta a kedves magán nyugdíj biztosító. Hány szűnt meg az évek során míg működtek? Sok. Mi nekem arra a garancia hogy nem verik el az összes pénzem 10-20 év múlva én meg 25 év múlva ott állok egy garas nélkül? A saját pénzükkel szórakozzanak ne az enyémmel.

Ha picit megnézzük, hogy hogyan is működnek a nyugdíj alapok akkor tisztul a helyzet.
USA-ban kölcsönadják a részvényeket brokereknek, akik frankón shortolgatnak vele. A bróker nyer az árfolyam veszteségen, a biztosító megkapja a fix kölcsönadási összeget a nyugdíjas meg szív mert kevesebbet ér a portfóliója.
Nem azt mondom, hogy ez az általános, vagy hogy itthon ez lett volna, de felelősség nélkül eltapsolhatják az ember pénzét.
Nekem szerencsém volt, 1 év kivételével mindig plusszos volt a biztosító. Csak azért álltam vissza az államiba, mert felhívtam a magánt, és megkérdeztem, hogyan kaphatom majd meg a pénzt ha nyugdíjas leszek.
Azt mondták, sehogy. Nincs rá jogszabály.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Tényleg bocs de ha annyira hülye vagy, hogy előléptetnek és benyeled, hogy ez fizetéscsökkentéssel jár akkor grat.
Amúgy meg pár multinál dolgoztam már és valós előléptetéseknél ami ugye azonnal level, band emelkedéssel is jár szépen szokott jönni a 10-20 akár 50%.

Te meg okos vagy, hogy 1 változó tudatában lehülyézel.
Magasabb beosztás más struktúrájú bérezést eredményez. 1 évig volt alacsonyabb a bérem, utána kompenzálták az egyik esetben. A másikban 2 év múlva (az pont a gazdasági válságra esett). Jelenleg majdnem háromszorosát keresem a kezdő béremnek, tehát hosszútávon megérte és ezt akkor el is mondták.
Pont ahogy írtad, beosztásonkénti fizetési sávok vannak.
Csak azért írtam, hogy nemcsak a közszférában fordulhat elő ilyen átstruktúrálás, hanem versenyszférában is.
Ja és nyilván te azonnal felmondtál volna, amikor 1 millió munkanélküli volt épp a piacon és mindenhol költségcsökkentés meg létszámstop volt. Mert okos vagy.
 
M

molnibalage

Guest
Mi az akadálya hogy egy diplomás gyereket csináljon, ami szerintem normális emberi dolog? El mókol a kis egyetemén ,főiskoláján kb 22-23 éves koráig, aztán a jóval magasabb jövedelme miatt még mindig van 10 éve hogy egzisztenciát és utána családot építsen. Mást se látni az álláshirdetésekben itthon és Ausztriában szintúgy hogy ilyen mérnököt olyan baxkettyet keresnek ide oda. Az én drága fejlesztőmérnök barátom mióta előléptették technika tanári diplomával veri a havi 700000-et, amúgy sík hülye. A csaja szintén "tudós" szóval havi kb 1 millióból nehogy már egy két év alatt valaki ne tudja rendbe tenni az anyagi hátterét. Nem beszélve róla hogy nagyrészt pénzes szülők gyerekei végzik el a fősulit, egyetemet. Kollegám pl nem tudta tovább finanszírozni a lánya orvosi egyetemét, és így a csaj abba is hagyta a tanulmányokat.
Pl az, hogy nem talál alkalmas párt...?
 
M

molnibalage

Guest
Most találtam, ha ez tényleg így van akkor komoly bajban van magyar felsőoktatás :

A videó készítői is elismerték, hogy ez összevágott videó, tehát ne úgy tessék már elképzelni, hogy 1:1 az arány, hogy akit megszólítottak az ilyen...
No offense, de a HTKA-n felmerülő témák kapcsán hány ilyen videót is lehetne összevágni? A TVC vitában egyesek a felhajtóerőt és a gép három tengely körüli kormányozását keverték össze.

Ennek fényében azért kollektíve ítélkezni egy videó alapján orbitális hiba...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Valami olyan érdekeltségen alapuló rendszer kellene,ami átlátható és ösztönző,hsszú távra is,valamint nem egénfüggő a müködése.A liberális demokrácia elvénél nem tudok jobbat.Ugy vagok vele,mint W:C. a kapitalizmussal.A kapitalizmus egy rossz rendszer,de nem tudok nála jobbat
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
hmm.. az elsőt csak a politikusok szövegei miatt linkelem...

https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/tenyleg-osszeomlik-a-nyugdijrendszer.219302.html
A Fidesz részéről Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes jelent meg a vitán, ő kiemelte, hogy a kormánypárt szerint fenntartható a magyar nyugdíjrendszer és a nők számára biztosítható a jövőben is a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás.
A jelenlegi rendszer a 2020-as évek közepéig-végéig fenntartható, bízzunk abban, hogy több gyermek születik majd

- emelte ki.

(..ra magyar, hí a haza!)

....
A Magyarországhoz hasonló demográfiai problémákkal küzdő európai államok fontos lépéseket tettek a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében az elmúlt két évtizedben. Magyarország 1997-98-ban elindított egy reformot, ami jó alap lehetett volna, az azóta eltelt több mint tizenöt évben azonban csak visszaléptünk - mondta Spät Judit közgazdász. Szerinte a magánnyugdíjpénztári rendszeren is finomítani kellett, ehelyett teljesen megszüntették, amivel az egyik legfontosabb reform tűnt el.

Emellett a közgazdász szerint a kilencvenes években még senki nem számolt a kivándorlással, ami mára nehezítette a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Tizenöt évvel ezelőtt például húsz százalékkal több fiatal élt Magyarországon, mint ma, ami szerinte ijesztő statisztika. Aki a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról gondolkodik, annak arra kell elsősorban gondolnia, hogyan lehet a mai negyvenes-ötvenes korosztály munkaképességét fenntartani az egészség megőrzésével és képzésekkel. Ez pénzigényes, vagyis el kell döntenünk, mire akarjuk költeni a kérdéses pár százmilliárd forintot: kifizetjük nyugdíjként vagy ezekre a dolgokra fordítjuk - mondta Spät Judit.

.....
A másik fő probléma szerinte a bizalom hiánya, hiszen ha egy kormány el tudja venni az emberek magántulajdonát, ahogy tette azt a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel, akkor az az egész rendszerbe vetett bizalmat csökkenti. Szerinte az a probléma, hogy a jelenlegi rendszer megbukott és nincs hova visszatérni, mert nem hiszünk az államnak,a tőkefedezeti rendszert pedig legalább egy generációra tönkretették. Emiatt első ránézésre is rémisztő a helyzet - hangsúlyozta Vajda.

... egy "optimistább" tanulmány:

https://24.hu/fn/penzugy/2017/08/21...zer-nem-omlik-ossze-de-egyre-igazsagtalanabb/

2030-2035 – éppen a rendszer fenntarthatóságának gyengülése – idején nő meg azoknak a száma, akiknek a nagyon szaggatott munkaviszonyuk miatt nem lesz teljes nyugdíjuk, résznyugdíjra vagy még arra sem lesznek jogosultak. Azokra gondol, akik hosszabb ideig munkanélküliek, feketén vállalnak munkát, vagy nem is tudják, hogy a munkáltatójuk nem jelentette be őket.

E csoportban főleg az alacsony iskolai végzettségűek vannak, akiknek a pontos számát is nehéz megbecsülni, tíz éve készült egy kutatás, amely már 2020-ra több százezer főre tette azok számát, akik nem lesznek nyugdíjra jogosultak, vagy rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak.

Nincs okunk azt gondolni, hogy az ő helyzetük javult volna az utóbbi időben. Hogy velük mit kezd majd a politika, az egy óriási kérdés!

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Pl az, hogy nem talál alkalmas párt...?
Arról az egyetem vagy az állam vagy netán a világ női lakossága tehet,
mind a +3 milliárd fő?

Emeli a nyugdíjkorhatárt... de hol fog dolgozni...
70 évesen a szerelősor melletT?
akkor már legyenek vállat temetők is...
Keresztapám apja 86 éves koráig dolgozott éjjeli őrként, felesége 80 évesen hagyta abba a múzeumi munkát. A háziorvosunk 76 éves koráig praktizált. Nem éri meg mindenki ezt a magas kort, a zöm meghal jóval korábban, pláne aki olyan munkát ,munka időbeosztást végez.
Ettől függetlenül valószínűleg úgyis a nyugdíj járulékot fogják emelni majd 10-ről 15 vagy 20 % -ra, hogy a gyerekeim és mások gyerekei eltartsák azokat akik egész életükben csak magukra ,a karrierjükre, a műkörmeikre és hasonlókra gondoltak mivel az a természetes.
A nyugdíj korhatárt biztosan emelik még szerintem 2025-2030 körül 67 évre.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Valami olyan érdekeltségen alapuló rendszer kellene,ami átlátható és ösztönző,hsszú távra is,valamint nem egénfüggő a müködése.A liberális demokrácia elvénél nem tudok jobbat.Ugy vagok vele,mint W:C. a kapitalizmussal.A kapitalizmus egy rossz rendszer,de nem tudok nála jobbat
Melyik kapitalizmus, mert mintha az se működne mindenütt egyformán?!! Van Svájc, Oroszország, USA, Norvégia, Egyiptom, Japán, Szaúd Arábia, Svédország, Görögország, Németország meg a többi. Melyik legyen a példakép, mert talán nem mindegy?!!
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Arról az egyetem vagy az állam vagy netán a világ női lakossága tehet,
mind a +3 milliárd fő?


Keresztapám apja 86 éves koráig dolgozott éjjeli őrként, felesége 80 évesen hagyta abba a múzeumi munkát. A háziorvosunk 76 éves koráig praktizált. Nem éri meg mindenki ezt a magas kort, a zöm meghal jóval korábban, pláne aki olyan munkát ,munka időbeosztást végez.
Ettől függetlenül valószínűleg úgyis a nyugdíj járulékot fogják emelni majd 10-ről 15 vagy 20 % -ra, hogy a gyerekeim és mások gyerekei eltartsák azokat akik egész életükben csak magukra ,a karrierjükre, a műkörmeikre és hasonlókra gondoltak mivel az a természetes.
A nyugdíj korhatárt biztosan emelik még szerintem 2025-2030 körül 67 évre.

éjjeliőrként.
fél műszakot átszundikálhatta... (
76 éves orvos elmegy, ha a náthámat kezeli,papírt tölt, beutalót ír... de ha már a sebész is az...
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
emlékeim szerint, magán biztosítónál te választottál, milyen kockázatú csomagot írsz alá...
Csak az utolso par evben (3,4?) lehetett valasztani. Elotte csak egy torvenyileg beszukitett es kevesbe volatilis befektetesi portfoliot epithettek fel a biztositok. A lazitas pedig csak arra volt jo, hogy a gazdasagi lufi vegen meg egy nagyot belefujjunk... Voltak kevesen akiknek bejott, de a tobbseg szamara veszteseges volt. Persze a biztosito minden korulmenyek kozott levette ami szerinte neki jart.
Az állami rendszer pedig természetesen nulla/zéró költséggel működik, hiszen a marslakók és a gyíkemberek 50-50%-os arányban fizetik ezt helyettünk?!! Valószínűleg ezért nem volt elég majd 8 év, hogy a megígért egyéni, névre szóló nyugdíj-befizetési számlarendszert életbe léptessék!! GRATULA ...
Nem a fenntartasi koltsegek a kulonbseg, hanem a profit.
Igaz, a nyugdij nincs egyeni szamlakon nyilvantartva, de nyugdijba vonulas elott pontosan kiszamitjak a jaradekot. A vegeredmeny ugyanaz. Se tobb, se kevesebb nem lesz emiatt a penzed.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Melyik kapitalizmus, mert mintha az se működne mindenütt egyformán?!! Van Svájc, Oroszország, USA, Norvégia, Egyiptom, Japán, Szaúd Arábia, Svédország, Görögország, Németország meg a többi. Melyik legyen a példakép, mert talán nem mindegy?!!
Amelik liberális jogállami alapom mükdik.Oroszország oligarhikus-államkapitalizmus,Szaud-Arábia meg feudalista monarchia,görögöket se nevezném liberális mintaállamnak.Németek a keynesi szociálliberalizmus hosszutávú hatásait testesitik meg.Talán Svájcot lehetne a liberalizmus mintaállamának mondani.
 
M

molnibalage

Guest
Magánbiztosítóknál fizetheted az egész apparátust, a reklámjaikat meg a buktáikat. Legyen magánbiztosító az állami mellett, és választhasd ha akarod de az állam ne garantálja. Amikor megszűntették a magánőénztárakat volt olyan amelyik majdnem 10%-os költséggel működött!
Én azt tudom, hogy nekem 10% feletti hozama volt...

Az állami rendszer pedig természetesen nulla/zéró költséggel működik, hiszen a marslakók és a gyíkemberek 50-50%-os arányban fizetik ezt helyettünk?!! Valószínűleg ezért nem volt elég majd 8 év, hogy a megígért egyéni, névre szóló nyugdíj-befizetési számlarendszert életbe léptessék!! GRATULA ...
Hát igen, ilyen amikor a valóság pofáncsapja az embert. Persze egyesek mai napig védig a védhetetlent..
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Megjegyzem egy időben kötött nyugdíjelőtakérékossági számla is piszok sokat segíthet később, de pont azoknál kezelhetetlen költség az a havi 10000 ft/ kereső, ahol erre a legnagyobb szükség lenne...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Nem muszáj. De akkor ne sírjon. Ha nincs kire ráhagyja akkor meg minek neki a pénz? Főnökasszonyom 50+, keres cc havi 400-450-et, gyerek nincs, első volt annak idején a karrier. A férje kint dolgozik osztrákban, szóval ha egy misi fölött harácsolnak be. Minden túlórát bevállal, egy zsugori vén k....a. Mikor kérdeztem tőle minek, kinek gályázik, éjszakázik .hétvégézik, a rokonságának? Majdnem gutaütést kapott mert azokra nem akar hagyni semmit sem. Akkor kinek dolgozik??? o_O
Más havi +1 milliót egy év alatt nem keres meg és mégis él.
Gondolom, a sok gályázás odahaza az ötös BMW-ért szintén a gyerekek miatt van, ami a gyerek be sem teheti a lábát...
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Sőt még Izraelben is kimennek.
Van ugyanis az demokrácia, jog meg ilyesmi... ha akarod adok róla linket.
 
Status
Not open for further replies.