A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Tehát a D-naptól mennyi idő alatt is értek a német határra?A németek ennyi idő alatt mekkora területet foglaltak el a Barbarossa alatt?Vagy a Balkánon?Lengyelország?


MEG JAVASLOM EBBE AZ ÖSSZEHASONLÍTÁSBA FELVENNI A SZOVJET BAGRATYION HADMŰVELET IDŐTARTALMÁT ÉS ELŐRETÖRÉSÉT IS.. LEGYEN MÉGEGY ÖSSZEHASONLÍTÁS A KELETI FRONTRÓL...
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
824
4 187
93
Akkor elnézést én csak a T-34-re értettem. De ettől függetlenül a hadrafoghatóságra tojik a kedves kommentelő...
Nem tojik a kedves kommentelő, csak épp a hadrafoghatóság is egy bizonyíték a német hadsereg minőségére a szovjettel szemben. Mit kell ezen rugózni még? Mit nem értesz meg azon, hogy a haderő szervezettsége, a logisztikai századok munkájában, az ellátó és műszaki alakulatok, a karbantartó századok munkájában is megmutatkozik? Oda is kell a jó parancsnoki lánc, a hatékonyság, a minőségi, kiképzett emberanyag. Azért is volt a német hadsereg hadrafoghatósága magas mert jobb volt az emberanyag, jobb volt a katonai szervezettsége. Ezért is volt messze jobb más okok mellett a német sereg. Az a tény, hogy a szovjet technika szét volt esve, ami volt meg rosszul, elavult elvek alapján használták, meg annak az ékes bizonyítéka hogy szarabb volt a szovjet sereg. Szarul képezték ki a tisztjeiket, az altisztjeiket, meg a legénységi állományt is. Nem kezelték megfelelően azokat a nyomorult tankokat, meg a többi felszerelést, hagyták lerohadni, a maradékot meg még kannibalizációval sem tudták egyben tartani, aztán ezért volt az hogy több ezer tankot nem tudtak felhasználni. Mit nem lehet azon felfogni hogy az emberanyag kiképzettsége és a módja ahogy a rábízott technikát használja, vagy épp szétbarmolja az egyik legékesebb bizonyítéka a két haderő közötti minőségbeli különbségnek.

Azon azért sikerült túljutnod ahogy látom, hogy a német sereg kevesebb emberrel és technikával kezdte meg a B hdműveletet, mint amennyivel a ruszkik védekeztek. Hol volt a háromszoros túlerő a támadáshoz? Gyorsan haladtak előre, de volt ahol a ruszkiknak hetei voltak felkészülni, mégsem akasztották meg a németeket. Ahoz hogy a két sereg ugyanazt a minőségi szintet képviselje, a németeknek 15 millió katonával kellett volna támadni.....izé.

És most tessék, keress a postomban egy 2 szóból álló gondoltat töredéket, amit kiragadva bele tudsz kötni és ahogy szoktad, ignorálva mindenki más hozzászólásának a lényegét, vidd félre a dolgot valamerre.
Már alig várom. Ja, ez nem igaz. Nem várom, most nem dolgozom, szabad időmben meg nem kötnek le annyira a netes fórumok.
 
M

molnibalage

Guest
Nem tojik a kedves kommentelő, csak épp a hadrafoghatóság is egy bizonyíték a német hadsereg minőségére a szovjettel szemben. Mit kell ezen rugózni még? Mit nem értesz meg azon, hogy a haderő szervezettsége, a logisztikai századok munkájában, az ellátó és műszaki alakulatok, a karbantartó századok munkájában is megmutatkozik? Oda is kell a jó parancsnoki lánc, a hatékonyság, a minőségi, kiképzett emberanyag. Azért is volt a német hadsereg hadrafoghatósága magas mert jobb volt az emberanyag, jobb volt a katonai szervezettsége.
Öööö, vagy mert talán ők határozták meg a támadás idejét és a helyét...? Almát tetszik összevetni a körtével...


Ezért is volt messze jobb más okok mellett a német sereg. Az a tény, hogy a szovjet technika szét volt esve, ami volt meg rosszul, elavult elvek alapján használták, meg annak az ékes bizonyítéka hogy szarabb volt a szovjet sereg. Szarul képezték ki a tisztjeiket, az altisztjeiket, meg a legénységi állományt is. Nem kezelték megfelelően azokat a nyomorult tankokat, meg a többi felszerelést, hagyták lerohadni, a maradékot meg még kannibalizációval sem tudták egyben tartani, aztán ezért volt az hogy több ezer tankot nem tudtak felhasználni. Mit nem lehet azon felfogni hogy az emberanyag kiképzettsége és a módja ahogy a rábízott technikát használja, vagy épp szétbarmolja az egyik legékesebb bizonyítéka a két haderő közötti minőségbeli különbségnek.
Rgr csak ettől függetlenül a többibe szartak bele a legtöbben. Én továbbra is az látom, hogy a németek teljesítményének - már elnézést - körbeszopkodása megy...


És most tessék, keress a postomban egy 2 szóból álló gondoltat töredéket, amit kiragadva bele tudsz kötni és ahogy szoktad, ignorálva mindenki más hozzászólásának a lényegét, vidd félre a dolgot valamerre.
Micsoda mártír megközelítés..
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 854
15 215
113
Nem értem, hogy miért vagy képtelen számok és konkrétumok nélkül kommentelni folyamatosan.

A Cobra július utolsó hete.
Párizs egy héttel később felszabadítva.
Szept. elején a holland határnál voltak.

Ez csak az északi területek, érdemes összevetni a német tempóval 1940-ben, Sedan és Dunk. bekerítése között.

Ez teljesen baromság. Persze, ha meg 1945. május 7-től számítom akkor meg a jenkik 2 nap alatt megnyerték a világháborút is. :D

Fura mód a D-nap és a Cobra közöttazért valahogy mégiscsak eltelt valahogy bő másfél hónap lényegében semmivel, sorozatos kudarcokkal és sok fejvakarással aminek max. egy mellékterméke a németek lassú felőrlése, brutál veszteségek mellett.

Vesd össze az 1940 májusi hadjáratot (Fall Gelb) 25 napját május 10-június eleje között, ott a németek kb. fele ennyi idő alatt fullra megsemmisítették az - egyébként létszámfölényben lévő - északi szövi erőket Belgiumban, több teljesen intakt hadsereggel szemben, szétvertek kb. 60 szövi hadosztályt.

Ezzel szemben a szövik a második partraszállás előtt már jó ideje Normandiában voltak bezárva bő másfél hónapig, jóval tovább tartott mint eredetileg tervezték (Caennek pl. az első napon el kellett volna esni, ez eltartott bő egy hónapig végül, az kis kb. úgy hogy porrá bombázták a németek meg visszahúzódtak a városból jobb védelmi vonalakba). Az egész addig tartott, amíg a legkőbaltásabb módszerrel lassan felőrülték a németeket anyagháborúban amíg össze nem omlott a védelmük több ponton.

Falaise után után már csak a lényegében teljes visszavonulásban lévő, alulmotorizált német hadsereget üldöztek.

A németek csak a benelux államokat és észak Fr. egy igen kis részén ügyködtek. A szövik a második partaszállás után kvázi 1 hónap alatt egést Fr-t elfoglalták néhány katlant leszámíva. Tehát azzal együtt gyorsabbak voltak és két parszallást kellett megoldni és előrenyomulni. Az egyiknél úgy, hogy hiányzott a kikötői kapacitás alsó hangon fele a tervekhez képest.

Jujj, előre kellett nyomulni egy visszavonuló ellenséggel szemben, aki lényegesen szarabbul volt motorizálva, előtte kvázi minden járművét elveszette Normandiában, és valahogy még így is el tudott szakadni egy sokkal, sokkal jobban motorizált ellenségtől és újraszerveződni egy hónapon belül. Bravó. Azért szerintem erősen borítékolható, hogy egy fordított szituban ennek mi lett volna a vége, erről az 1941-es orosz katlancsaták túlélői sokat tudnának mesélni.

USA-E-Supreme-II.jpg


Amúgy meg dehogy voltak gyorsabbak.

A szövik Falaise utáni helyzete és előrenyomulása legfeljebb azzal volt összevethető, amikor a németek az észak franciaországi szövi erők bekerítése és szétverése után délre fordultak a magukra maradt / megmaradt francia erőkkel szemben (kb. a fele francia hadsereg még mindig intakt volt)....

Ja - nem.

A franciák 1940. júniusában még konkrét frontvonalat próbaltak megvédeni jelentős (bár a tartós sikeres védelemre már reménytelenül kevés) intakt erőkkel, kb. 50-60 hadosztállyal, ezt a németek 44-ben erő hiányában meg sem próbálhatták, csak simán visszavonultak.

Ehhez képest amíg a németek 1940-ben nyolc (8!!) nap alatt áttörték a francia vonalakat és előrenyomultak a belga határtól a Szajnáig (lényegében a szövikhez hasonló utat megtéve) addig ez az összehasonlíthatatlanul jobban gépesített szöviknek lényegében ellenállás nélkül 1 hónapig tartott.

Ennyit a relatív sebességről és hadműveleti teljesítményről. A németeket 1944 a teljes összeomlástól csak az mentette meg, hogy a jenkik és az angolok reménytelenül balfaszok voltak harcászati-hadműveleti-hadászati szinten.

1940. június 4-12 közötti német hadműveletek (Fall Rot)

4June-12June_Battle_of_France.PNG


Az más kérdés, hogy a jenki hadviselés milyen veszteségekkel vagy logisztikával számolt egy emberre nézve a Wermacthoz vagy a Vörös Hadsereghez képest...

Teljesen mindegy hogy milyen veszteséggel vagy logisztikával számolt a jenki hadviselés, ha végül egyiket sem tudták tartani. A durva az, hogy sokszoros légi- és harckocsi és hadianyagfölény mellett tudtak nagyjából 1:1 élőerő veszteséget kihozni.
 
M

molnibalage

Guest
Fura mód a D-nap és a Cobra közöttazért valahogy mégiscsak eltelt valahogy bő másfél hónap lényegében semmivel, sorozatos kudarcokkal és sok fejvakarással aminek max. egy mellékterméke a németek lassú felőrlése, brutál veszteségek mellett.
Bockage harc és az erők felépítése a kitöréshez.

Vesd össze az 1940 májusi hadjáratot (Fall Gelb) 25 napját május 10-június eleje között, ott a németek kb. fele ennyi idő alatt fullra megsemmisítették az - egyébként létszámfölényben lévő - északi szövi erőket Belgiumban, több teljesen intakt hadsereggel szemben, szétvertek kb. 60 szövi hadosztályt.
Öööö, egy partaszállás után? Ja, bocs, nem. 6+ hónap elkőkészület után úgy, hogy csak egy hegyen és néhány nagy folyón kellett átkelni. A Cobra az a rész, ahol ez kezdődött.

Ezzel szemben a szövik a második partraszállás előtt már jó ideje Normandiában voltak bezárva bő másfél hónapig, jóval tovább tartott mint eredetileg tervezték (Caennek pl. az első napon el kellett volna esni, ez eltartott bő egy hónapig végül, az kis kb. úgy hogy porrá bombázták a németek meg visszahúzódtak a városból jobb védelmi vonalakba). Az egész addig tartott, amíg a legkőbaltásabb módszerrel lassan felőrülték a németeket anyagháborúban amíg össze nem omlott a védelmük több ponton.
Caen az egész háború egyik legelhibázottabb hadművelete volt szövi oldalon, ezt jól látod.

Falaise után után már csak a lényegében teljes visszavonulásban lévő, alulmotorizált német hadsereget üldöztek.
És ez miben tér el 1940-től a német oldalról nézve? ööö, semmiben. Akkor meg nem értem, hogy mire a nagy óda...

A szövik Falaise utáni helyzete és előrenyomulása legfeljebb azzal volt összevethető, amikor a németek az észak franciaországi szövi erők bekerítése és szétverése után délre fordultak a magukra maradt / megmaradt francia erőkkel szemben (kb. a fele francia hadsereg még mindig intakt volt)....
Khöm, dudi még azt sem volt hajlandó felismerni, hogy van összevethetőség... Csak tipírozza a németek csodálatos teljesíményét...


Ehhez képest amíg a németek 1940-ben nyolc (8!!) nap alatt áttörték a francia vonalakat és előrenyomultak a belga határtól a Szajnáig (lényegében a szövikhez hasonló utat megtéve) addig ez az összehasonlíthatatlanul jobban gépesített szöviknek lényegében ellenállás nélkül 1 hónapig tartott.
Azért valahol az vicces, hogy 1940-ben a teljesen új szerű hadviselés és motiválatlan francia haderőt veszed alapul. 1944-ben a hadműveleti tervezés figyelembe vette pl. 1940 tanulságait it. Nem érzed ezt faktornak...? [fejvakarás]

Ennyit a relatív sebességről és hadműveleti teljesítményről. A németeket 1944 a teljes összeomlástól csak az mentette meg, hogy a jenkik és az angolok reménytelenül balfaszok voltak harcászati-hadműveleti-hadászati szinten.
Meg az, hogy a valóban harcképes hadosztályok száma egyszámjegyű volt 1944 őszén a logisztikai gondok miatt...

A durva az, hogy sokszoros légi- és harckocsi és hadianyagfölény mellett tudtak nagyjából 1:1 élőerő veszteséget kihozni.
Erre azért keresnék statisztikát. Európában az USA vesztesége kb. 300 ezer fő volt, a Csendes-óceánon 90k táján halottakban. Csak ebben benne van az USAAF-tól kezdve minden.

Az CW veszetséget fejből nem tudom.

Ezzel azt akarod mondani, hogy 1942-től kezdve Észak-Afirka és 1945 között ennél kevesebb német halott volt? Hm....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
Bockage harc és az erők felépítése a kitöréshez.


Öööö, egy partaszállás után? Ja, bocs, nem. 6+ hónap elkőkészület után úgy, hogy csak egy hegyen és néhány nagy folyón kellett átkelni. A Cobra az a rész, ahol ez kezdődött.


Caen az egész háború egyik legelhibázottabb hadművelete volt szövi oldalon, ezt jól látod.


És ez miben tér el 1940-től a német oldalról nézve? ööö, semmiben. Akkor meg nem értem, hogy mire a nagy óda...


Khöm, dudi még azt sem volt hajlandó felismerni, hogy van összevethetőség... Csak tipírozza a németek csodálatos teljesíményét...



Azért valahol az vicces, hogy 1940-ben a teljesen új szerű hadviselés és motiválatlan francia haderőt veszed alapul. 1944-ben a hadműveleti tervezés figyelembe vette pl. 1940 tanulságait it. Nem érzed ezt faktornak...? [fejvakarás]


Meg az, hogy a valóban harcképes hadosztályok száma egyszámjegyű volt 1944 őszén a logisztikai gondok miatt...


Erre azért keresnék statisztikát. Európában az USA vesztesége kb. 300 ezer fő volt, a Csendes-óceánon 90k táján halottakban. Csak ebben benne van az USAAF-tól kezdve minden.

Az CW veszetséget fejből nem tudom.

Ezzel azt akarod mondani, hogy 1942-től kezdve Észak-Afirka és 1945 között ennél kevesebb német halott volt? Hm....

Én egyben vizsgáltam a D-naptól a német határig nem részekre bontva.

Mennyivel volt motiváltabb a német sereg 44-ben mint a 40-es francia sereg?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 142
113
44- Ben másodosztályú német erők voltak zömmel Franciaországban. Gyerekkatonak, rehabosok, első világháborús öregek. Alig pár német elit alakulat. Azért ez nagyon messze van az 1940 - és franciaországi seregekhez képest. Akkor egy teljes háborúra felkészült brit és francia sereget kergetett szét egy fénykorában lévő német sereg. Nem minden az utánpótlás ön múlik, ehhez a katonák is sokat hozzatettek.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 454
10 546
113
Komoly kis vitát kerekítettetek ki. A Német hadsereg katonai teljesítménye elismerésre méltó minden szempontból. Helytálltak a sivatagban a fjordokban a sztyeppéken. Lecumiztatták egész európát ezt nem szabad elfelejteni.A háború elején a hadseregük kétségtelenül a világ legjobbja volt. Aztán idővel a többiek kezdtek felnőni hozzájuk és pl. az USA hadserege el is ért arra a szintre ahol ők voltak, az oroszok pedig anyagi és ember előnnyel kompenzálták a hátrányukat.A gond számukra az volt hogy a Führer szerint képesek lettek volna az egész világot lenyomni úgy, hogy stratégiai nyersanyagokban nem dúskáltak. Ami a német csapatok minőségét illeti, 1940-42 volt az időszak mikor toppon voltak, később az állomány felhigult és a háború végén már szinte képzetlen embereket küldtek a frontra.
Erről nagyon sokat lehetne vitázni parttalanul. Én személy szerint úgy gondolom hogy ha az olasz hadsereg ugyanolyan potens lett volna mint a német akkor a háború máshogy alakul hiába a hatalmas USA gazdasági fölény.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 292
17 368
113
Nem lehetne esetleg ezt a meddő kinek volt nagyobb pöcse vitát abbahagyni, és elismerni pl, hogy mind a német, mind a szövetséges, főleg amerikai logisztika hatalmasat alkotott a háború évei alatt?
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and fishbed

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
M

molnibalage

Guest
Nem lehetne esetleg ezt a meddő kinek volt nagyobb pöcse vitát abbahagyni, és elismerni pl, hogy mind a német, mind a szövetséges, főleg amerikai logisztika hatalmasat alkotott a háború évei alatt?
Azért nem borulnék le azon logisztika előtt, ami az orosz télig nem tudta a csapatokat téli motyóval ellátni... Mondjuk ez a jenkiknél is igaz volt 1944-ben sok alakulatnál... Csak a difi annyi, hogy ők az óceán túloldaláról hozták át azokat...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 410
113
Azért nem borulnék le azon logisztika előtt, ami az orosz télig nem tudta a csapatokat téli motyóval ellátni... Mondjuk ez a jenkiknél is igaz volt 1944-ben sok alakulatnál... Csak a difi annyi, hogy ők az óceán túloldaláról hozták át azokat...

Az első orosz télig, így pontosabb. Mert nem is készültek rá, hogy télen még hadműveletek lesznek ott 1941-ben.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg