Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
No, azért néhány dolgot illene tisztázni, mielőtt még az egész máshogy kerül el a fejekben...

Kezdjük sorban, idézések Tőled, szpg9:

- "Le..rom, kivel mit beszélgettél és mikor..."
- "Én csak egy 51 éves szarfaszú mérnök vagyok
- "Nem irigylem a barátnődet, de val.szeg, melletted csak egy szubalkat maradhat meg. Nem hiszem, hogy ez off lett volna...
- "Egyébként, hogy partiban legyünk, milyen végzettséged van, min dolgozol és hány éves szakmai tapasztalatod van.
- "Talán tudnék még 200 sort is írni magamról, de ha te írsz magadról 5 sort, azzal is kieggyezem..
- "mondjad már, civilben, mivlyen programmal foglalkoztaál felelős tervezőként
- "A 32 évedet tartom kevésnek. Az azért szakmai tapasztalatnak,elég vékonyka, kb. 6-8 év...
- "Egyébiránt (másoktól eltérően) nem vagyok nagyképű, de még nem találkoztam olyan harmincas tervellenőrrel, akit a saját szakterületemen olyat tudott volna kérdezni,tőlem, komolyan, megrendelői egyeztetésen, amit a a részemről ne követett volna alázás" - majd erre: "Az alázással az a gond, hogy egy lehengerő/lealázó stílussal el lehet fedni az érvrendszer gyengeségeit, illetve meg lehet akadályozni egy értelmes kommunikációt, mivel bunkó stílusra az ember nem szívesen reagál."
- "Azt írod, volt kb. 250 projekted, 5-8 év gyakorlatra. Az igen fasza, mert, ha utána számolok, egy projektre jutott 1,5-2 hét. Ezek igen komoly projektek lehettek."
- "Nagyot néznél, ha tudnád ki vagyok, persze ez nem célom, mert én az elmúlt 25 évemet folyamatosan a szakmai élvonalban töltöttem el"
- "Figyu, mit tudsz te első kézből Csernobilról... ??? Szerintem semmit..."
- "Napi 400 dollárt kerestem.."
- "mikor lovéról keztél írni, azzal akartad alátámasztani, hgy értesz valamihez"
- "szócikk vagyok a Kortárs magyar éltrajzi lexikonba.."
- "Lehet, hogy b(egy friss diplomáva) vakok között te vagy a félszemű, de vez még nem a szakma csúcsa."
- "Egy diploma csak belépó, de nem egy szakmai végpont, és ha valaki erre felvág, azt igazándiból nem tartom igazi mérnöknek, mert azt sem tudja, mit nem tud..."
- "Én országos szinten óriási problémának látom azt, ha valakinek van egy kis hatalma, akkor az már gőgös iz."
- "Ezért, bár igen bosszant MOLNI hülye stílusa, nagyon nem érdekel, bár úgy látom ha megöregszik, akkor se lesz az belőle, mint belőlem...."
- "Az egy nagyon szar dolog, ha csak erre vagy képes. Elárulok egy titkot, ennél sokkal több mindent már mások felismertek..."
- "Ez sajnos azt mutatja, olyan buta vagy, mint a föld. Szállj magadba aztán rájössz, hogy elég h..lye vagy mindahhoz, amiben kommentelsz, ha ezt leírtad..."

Ezek után lássuk, hogy mi is a mérnöki etikett, szintén szpg tolmácsolásában:

- Magad meg bezárod a nárcisztikus kalitkádba, igen zavar egy mérnökhöz méltatlan, etikátlan stílusod...Mert az alpári hangvételeddel, amit a moderátorok sajnos engednek, magát a mérnökséget járatod le, de kurvára. Emberként semmire sem becsüllek a kommentjeid hangvétele miatt, legyél akárki is...Ezt kérlek jól és egy életre jegyezd meg....
- De azért a modora az hagy kívánni valót. Ez méltatlan egy mérnökhöz. Én megtanultam, sőt otthonról hoztam
- Molni-t a stílusa miatt kb. egy hét alatt páros lábbal rúgták volna ki onnan és ezt én így is tartottam és tartom rendjén
- Nem szeretném, hogy repülj a fórumról, hanem csak azt, hogy moderáld magad!!!!
- olvasva a történéseket, nem is értettem meg soha, mi váltja ki azt az eszeveszett dühös alpáriságot, amit pld. DUDI-val szemben megengedtél. Úgy gondolom, Ő is, illetve bárki más, megérdemelné az emberi hangvételt és tiszteletet. Ha Te sem adsz másnak tiszteletet, miért várnád el azt, hogy viszont ne anyázzon senki????

Majd a további intelmek:

- "Annak nem látom értelmét, hogy „egyesek” folyamatosan negatívan minősítgetnek bárkit, aki nem borul le a „nagyságuk” előtt. Ezeknek – köztük neked – azt ajánlom, hogy sürgősen szokj le itt az erről a fajta tevékenységedről, vagy ha nem teszed, akkor ott, ahol dolgozol, a főnököddel és a munkatársaiddal (de ajánlhatnám a magánéleti ismerőseidet is!!!) ugyanúgy „bánj el”, mint velünk. Hidd el, gyorsan meg lenne az „eredménye”. Ha én lennék a főnököd, akkor úgy repülnél, hogy a lábad se érné a földet! Úgyhogy, ha velük nem mersz ilyen hangnemben „kommunikálni”, akkor itt se tedd, mert egy Pestre származott vidéki bunkó megalázó címkéire azt hiszem, sokan nem vagyunk itt semmilyen formában sem kíváncsiak!"

- "Molni anyázott, Te azzal jöttél, mennyit keresel.. (egy szóval nem írtam, hogy mennyit keresek, hanem írtam egy számot. Egyedül Te írtál keresetről...) Szerinted ezeknek valami köze van a természettudományokhoz, uram bocsá a humán tudományokhoz, vagy akár a profi szakmai témához??? Mert szerintem semmi köze nincsen egyiknek se ahhoz, amit hiányolsz...... Az pedig a Te szerencséd, hogy 50 felett még nem találkoztál értékelhető szakemberekkel... Írtam, vakok között a félszemű a király... "

És akkor elérkeztünk a kiváltó okokhoz - de emlékezzünk az előzményekre:

"Sose született volna meg, ha Molni és OXI tegnap nem lett volna olyan bunkó...De maradjunk inkább az egzaktabb dolgoknál, de a folyamatos személyes sérelmeken túlemelkedni egyre nehezebb... Főleg, ha drusztrált, no name emberek próbálnak erőből helyre tenni... Nagyon besértődtem, úgyhogy a kitiltásomig harcolni fogok a kiváltó személyek "baromságai" ellen, pedig ez a meddő időtöltés pénzügyileg nem éri meg nekem."

Majd erre érkezik nekem címezve ez a kérdés:

"...Bocsi, csak az érdekelne, hogy miért vagy itt, ezen az oldalon? Összefolalva, amit tudok rólad, külföldön élsz, ott is dolgozol és igen jól keresel... Mégis, miért vagy itt??? Van egy jó ismerósöm, ő is évekig dolgozott -építész mérnökként- Ausztriában. Igen jól keresett, de 10 év után hazajött. Mikor megkérdeztem tőle miért, azt felelte azért, mert hiába volt a pénz, vele egy bécsi lány nem ismerkedett. Ő ott mindig kivúlálló maradt. Hazajött, itt dolgozik töredék pénzért ést azt mondja, elégedett, mert lett családja, gyereke... Kíváncsi lennék az indíttatásodra, mégis, Miért ittt????.."

pfff...

Igen, ezt vedd úgy, hogy a fejedre olvasok - a saját mondataidat. Ebben semmi nincs, ami a korodnak szól, vagy bármi másnak. Ezeket Te írtad - nekünk. Lett volna lehetőséged megmutatni, hogy lehetnél más, mint a bunkó Molni meg OXI, de nem tetted.

Nem érzed a kettősséget a mondanivalódban? Számonkérsz valamit, ami ezek szerint neked sincs meg, de ez másokkal szemben hivatkozási alap. Valami végtelenül magas parnasszusból hinted felénk az igét az emberi kommunikációról, szakmaiságról, mérnöki attitűdről, miközben amiket írtál teljesen mást mutat. Ne haragudj, de ez hiányzik. Te folyamatosan kiosztod az embereket, majd bemenekülsz a közhelyes "normatíva gyűjteményed" mögé. A beszélgetést leszállítottad a bulvár szintjére - lásd fent. Persze, nem szabad semmi konkrétumot írni, mert kiderül, hogy ki vagyok - meg a titoktartás. Na igen, a titoktartás jótékony leple ismét előkerül. Senki nem kért Tőled a munkádat érintő "érzékeny" adatot, vagy bármi mást, de ezt az már az első adandó alkalommal el kellett lőni. Szerintem mindhárman írtunk alá titoktartásit, ellenben Molni sem bújik ez mögé, ahogy én sem.

Végül a suta tanulság, hogyan is értelmezzük az egészet:

".. sajátos "mérnök-továbbképzőnek" felfogva"

Köszönöm, de inkább nem.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Tegnap rákötötték a hálózatra a Leningrád-2 erőmű első VVER-1200/491-es blokkját. Ez számunkra azért különösen érdekes, mert ezt a blokkot tartják a két új paksi blokk referenciájának.





Más. Efölött valahogy átsiklottam annak idején, de a Flamanville-i EPR-blokk becsült építési költsége már 10.5 milliárd eurónál tartott 2015-ben.

https://www.edf.fr/en/edf/flamanville-epr-optimised-project-management-and-a-new-timetable

Valamit nagyon, de nagyon elbaszcsiztak az Arevánál...
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
No, azért néhány dolgot illene tisztázni, mielőtt még az egész máshogy kerül el a fejekben...

Köszi de ezek nem vélaszok a kérdésekre, innentől kezdve nem sok értelmük van. Ha érdekel írtam a Visszajelzések topicba. Ha norméisan kérdeznek, akkor tudok őszinte válaszokat adni, addig a szintig, amit megtehetek. Köszi, hogy elrettentésül kigyűjtötted az elmúlt két napi "aranyköpéseimet" de tényleg úgy gondolod, ezt csak velem lehet megtenn??? Azt hiszem már pld. MOLNI is kapott, talán ZEAL-tól hasonlókat. Mivel szinte csak idézel, nem válaszolsz érdemben semmire, tartalmatlan volt, amit úgy összekaptál... Pedig úgy érdekelt volna, 6-7 év szakmai munka alatt hogyan jött össze az a 250 db projekt??? Egyébkén Te és Molni csőbe húztatok. Nem lett volna szabad felvennem a kesztyűt, mert nem volt semmi értelme. Sem rólad, sem a munkádról, sem a projektjeidről nem tudtam meg semmit, miközben engem ktitizáltatok, hogy nem szegek meg aktuális titoktartási nyilatkozatokat. Egyébiránt azt hiszem, mindnyájunk között 2ndt-nek volt a legnagyobb igaza. E szerint a képzettség, a kor, a szakmai tapasztalat, a fizetés, önmagukban fontos mérőszámok, de nem mindegyik támasztja alá azt, hogy kinek lenne egy szakmai vitában igaz, vagy olyan mondanivalója, amit többen el tudnak fogadni... (Vannak szerencsés helyzetek, szerencsés periódusok, de a közmondás is azt mondja, több nap, mint kolbász. Meg azt a koromnál fogva megtanulnat, minden sikeres sztorinak vannak árnyoldalai... Tudod, az egész aranyköpés gyűjteményedben az fájt a legjobban, hogy véletlenül sem foglalkoztál azokkal a HSZ-okkal, amikben tényleg magamról vallottam. Amit kiemeltél, az nyilván benne volt az elmúlt 2 nap termésében, de azt hiszem, ennél jóval többet elárultam magamról, a gondolkodásomról úgy, hogy próbáltok nevetségessé tenni anélkül, hogy saját magatokról egyetlen őszinte megnyilvánulást lehetett volna itt olvasni...Ezért nem értékelem ez a HSZ-t sem sokra.... Én arra vártam, hogy a kérdéseimre kapok őszinte választ. Én adtam, de cserébe semmi értékeset nem kaptam tőletek..
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Tegnap rákötötték a hálózatra a Leningrád-2 erőmű első VVER-1200/491-es blokkját. Ez számunkra azért különösen érdekes, mert ezt a blokkot tartják a két új paksi blokk referenciájának.





Más. Efölött valahogy átsiklottam annak idején, de a Flamanville-i EPR-blokk becsült építési költsége már 10.5 milliárd eurónál tartott 2015-ben.

https://www.edf.fr/en/edf/flamanville-epr-optimised-project-management-and-a-new-timetable

Valamit nagyon, de nagyon elbaszcsiztak az Arevánál...
Hibás anyagok, hamisított műbizonylatok a kovácsolt edényfenekeknél...
 
  • Tetszik
Reactions: 2ndt and wolfram

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Milyen munkakörben dolgozol napi 400 dollárért? A magyarországi bérekkel most nem vagyok napirenden, de nálunk a vadkeleten ez a havi netto minimálbér fölött van.


Az elmúlt néhány nap nem feltétlenül szándékolatlan bunkóságaim után (ezt vegye mindenki önkritikának, és azt szeretném, hogy akire gondolok, az tegye szintén ezt meg), ezért egy kis színes anekdótázással próbálom jóvátenni a személyeskedéseket, amiket kaptam és ezért is adtam...Amikor Dévaványán a Magyar horizont Energetikai Kft. részére, mint külső magánvállalkozó (és nem alkalmazott!) dolgoztam, (találtunk is egy gáztelepet, amit azóta is termelnek) az amerikai főnököm, megkért, ha megyek boltba, hozzak neki 10 liter dobozos tejet. Adott 20 eFt-ot, és amikor megkapta a tejet meg a visszajáró 19 eFt-ot, igen meglepődött. Azt hitte, elszámoltam magam. Mikor mondtam neki, ez teljesen rendben van, akkor azt hebegte, MO egy olcsó ország. erre azt feleltem, itt a létminimum alapján számított minimálbér 55eFt, erre megkérdezte: hetente? Nem mondtam hanem havonta. láttam az arcán, azt gondolja, nem jól fejeztem ki magam, neki ezek a számok sokkolóak voltak. Egy másik sztori szintén az Alföldről, magán olajiparból... Az ami főnököm egyszer azzal fogadott, hogy dolgozott már 20 országban, de a magyarok a legegészségesebbek. Megkérdeztem miért, erre azt mondta, még semelyik országban sem találkozott annyi biciklissel, mint itt. erre azt mondtam, ezek az emberek nem sportból bicikliznek, hanem azért, mert nem tudnak megvenni egy autót. erre egy értetlen tekintet volt a válasz és vége is lett ennek a témának...remélem árnyalja az a két apró sztori azt, amit korábban leírtam....
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 656
55 313
113
Utazàsi lehetöségek stb ellenère valòjàban nagyon keveset tudunk màs orszàgokròl.Mi is másokròl, meg màsok is ròlunk...
Ezért engem NAGYON felhùz, ha pl egy portugáliai sötétzöld kioktatast tart a magyar allapotokròl, mikor szinte azt sem tudja, hol vagyunk a terkepen. Ha meg idejön, akkor ndzséòkkal meg a " demokratikus ellenzékkel" beszel és annak ( meg az ideològiai elöitéleteinek) alapjàn alakit alternativa nélküli véleményt (inkàbb itéletet). Ha külföldi mediàkat halgatok, akkor ez itt egy siralomvölgye, nincs egy mosoly egy arcon, egész nap csak bùslakodunk. (Pedig megèrkezett Tobiás, a gòlya és vàrja pàrjàt, Sàràt :))
Persze, nem mintha nem lenne javitanivalò itthon.... ( belpol: off !)
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
@szpg9

"E szerint a képzettség, a kor, a szakmai tapasztalat, a fizetés, önmagukban fontos mérőszámok, de nem mindegyik támasztja alá azt, hogy kinek lenne egy szakmai vitában igaz, vagy olyan mondanivalója, amit többen el tudnak fogadni..."

Megjegyzes: sem a kor, sem a fizetes nem meroszam szakmai vitaban, ilyet nem is allitottam.

A szakmai tapasztalat es kepzettseg szamit (azonos szakteruleten), azonban a szakmai kerdes a vegen tudomanyos kerdes szintjere redukalodik (legalabbis a mernoki munka eseteben). Ott meg vagy kijon a matek vagy nem; egyetlen embernek is lehet igaza a tobbivel szemben, ha ezt helyesen levezeti.

Egyebkent senki nem akart nevetsegesse tenni vagy csobe huzni, szerintem ezt tulreagalod/felreertelmezed.

En tovabbra is a geotermikus eromuvekrol szolo irasodat varom, mert erdekel a tema (tobbszor elokerult mar itt, szivesen olvasnek rola egy jo kis szakmai vitat).
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
molnibalage said:
Na, akkor tisztázzuk. Szándékosan nem reagáltam ma az összes kommentebe, mert mindegyikben sikerült vastagon személyeskedned. Persze ez neked nem tűnt fel. Nincs itt semmiféle kettős mérce, még olcsón megúsztad. Minősíthetetlen stílus? Aha. No lássuk csak...

Nem értem, hogy mit úsztam meg olcsón? Talán a legutóbbi parkolási büntimet Pesten? Azt nem, eléggé levettek... (Volt parkolócetlim, azt elküldtem a cégnek egy levél kíséretében, aztán 5 év után kaptam egy 70 eFt körüli ítéletet a bíróságtól. Persze már nem volt meg semmilyen papírom..) Úgy gondolod, ha kitiltanának innen végleg, felakasztanám magamat? Szerintem nem..

Milyen jó, hogy csak idézni kell.

Itt már játszottad a mártírt, a fentiek ellenére...

Nem mártírkodom, és két napja tőlem te annak a stílusnak a felét kaptad, amit korábban nekem és másoknak is kiosztottál. Igazából úgy látom, hogy neked a vita az életelemed, elég öncélúan. Azt látom, amit a legtöbb topicban művelsz, az színtiszta szofizmus. Nem az érdekel, hogy másnakk mi a véleménye, és megtudsz-e esetleg valami infót mástól vagy csak megérzed egy másik ember mentalitását, nem téged az éltet, hogy vitatkozz és a vitában tiéd legyen az utolsó szó. Emiatt hatásosan tudsz topicot rombolni, ha tetszik úgy, akkor trollkodni, pld. a II. VH. topic jut az eszembe, ahol igen erőszakosan toltad a saját véleményed addig, mindenki elfáradt melletted. Te győztél, csak az egésznek nem volt semmi értelme. Hogy értsd mit mondok, annak az álláspontnak sem, amit képviseltél... De ha visszaolvasod, nem volt oly régen, rájösszz, hogy ezt ott akkor neked sokan megmondták. Sajnáltam az ott kialakuló vita elhalását, mert érdekesen indult..


Ez meg a legvicessebb rész attól, aki húzta itt az ívet, hogy ő mennyi pénzt keres és mekkora ember ő. Érdekes módos a saját kommentedben levő ordító ellentét sem tűnt fel. Magadnak miért nem tetted fel ugyanezt a kérdést?


Ha az volt a kérdésed, hogy miért vagyok itt, azt leírom. Szerintem már régebben megtettem, akkor is őszintén, de most még őszintébb leszek. (De ha én ennyire őszinte vagyok, akkor Te is válaszold meg ugyanezt a kérdést. Elég sok munkám van, persze az időmet én osztom be. De általában emiatt kb. 10-12 emberrrel tartok fenn civil kapcsolatot. Ebben a két gyerekem és a barátnőm is benne van. Hát igen ezen a területen elég szűk a világom. Valamit-valamiért.. De ha soha sem fogod elismerni, akkoris én a szakmára, a mérnöki munkámra nagyon sok tétet tettem fel. És ez lemondásokkal jár, de vállalom a siker íze miatt. Mert annak ellenére, hogy itt bohóckodunk egymással azért abból is kijut. (pld.: itthoni ember lévén már 3 országba terveztem, ahol honosították a terveim. Sorolom, Ukrajna, Szerbia, Szlovákia. Nekem ez is valami, tudok legalább a saját szemétdombomon valamire büszke lenni. Húsvétig nem is lesz egyetlen szabadnapom. Itt lép be az indíttatásom, beszélni, kommunkálni ismeretlenül olyanokkal, akiknek van valamilyen gondolata azokról a dolgokról, amik engen is komolyan, vagy szegről-végről foglalkoztatnak. Igen, egy nagyobb emberi (személyes) merítési közösséget (annak a hiányát) próbálom pótolni egy virtuális közösséggel. Én ezt fel merem vállalni és úgy érzem ebben semmi szégyen nincsen. De azt is gondolom, hogyha a legtöbb ember aki itt van fele annyira lenne őszinte, mint én veletek, akkor magasabb szinten társalognánk, mert



Reggel óta vártam a titkárnő által legépelt szöveget, merthogy neki az is van, akkora ember ő.

Nem értem mi a bajod azzal, ha az ember 2-3 embert alkalmaz 25 éve. Ha visszaolvasnád a dolgokat rájönnél, hogy most nincsen titkárnőm, hanem gépírőnőm. OXI-nak vagy valaki másnak írtam is arról, milyen kapcsolatban vagyok vele.. Sajnos nem az volt a legfontosabb, hogy a Te igényeidet kielégítsem... Egyébként 14 éven keresztül volt asszisztensem, a feleségem. De mióta elváltunk, lassan 12 éve, ez a poszt betöltetlen. De ha a nagyobbik fiam 2 év múlva végez a BME-én, ha akar, nagyon szívesen dolgozhat velem, mert át akarom adni családon belül a praxist. Ez is egyik életcélom, ami vagy sikerül vagy nem. Egyébiránt, aki úgymond a gépírónőm, ez en a helyen is nagy tisztelettel beszélek róla is, mert megérdemli. Egyébként minden olyan szövegemet, ami egy A/4-es oldalnál hosszabb Ő gépel. Még a magán hivatalos leveleimet, sőt, amikor elváltam a szerelmes leveleimet is. Nincsen sok titkom előtte...


UI.: Nem tudom ki írogatta, de a titoktartást folyó ügyekben mindig komolyan kell venni. mint korábban írtam, egyszer, még a múlt évezredben voltam tud. főmunkatárs a MOL-nál, úgy öt évig. Mivel pikkelt rám a főnököm, rám akarta bizonyítani a kiszivárogtatást, csak nem tudta. bírósággal, stb. fenyegetett. El is jöttem... De megtanultam, senki sem énekelheti ki a szádból a sajtot. A folyó ügyekről csak név és más azonosító alapján lehet írni. Én erre azért ügyelek, mert az egzisztenciám függ ttól, hogy ezt megteszem vagy sem. Egyébiránt ezen a lapon sem Tőled, sem OXI-tól, sem KRISS-től, vagy DUDI-tól, de mástól sem olvastam olyan hírt, ami arra utált volna, hogy olyan dolgokat szellőztetnek itt meg, amit valójában nem szabadna megtenni. De ha nagyon érdekel ki vagyok, megadom a nevem és a címem és ha eljössz személyesen folytatjuk. Persze ez csak vicc volt, de annyi segítséget adok neked ennek a megfejtésében, hogy ezt egyszer már, korábbi szpg9 koromban megtettem...
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
@szpg9

"E szerint a képzettség, a kor, a szakmai tapasztalat, a fizetés, önmagukban fontos mérőszámok, de nem mindegyik támasztja alá azt, hogy kinek lenne egy szakmai vitában igaz, vagy olyan mondanivalója, amit többen el tudnak fogadni..."


Megjegyzes: sem a kor, sem a fizetes nem meroszam szakmai vitaban, ilyet nem is allitottam.

Szerintem én teljesen megértettem mit írtál ezzel kapcsolatosan. Ugyanazt mint most. Szándékom szerint erre akartam utalni, ha nem jött át, akkor a rossz fogalmazásért bocsi..... fontos a fizu, de nekem is volt egyszer MOL Rt-és főnököm, aki leginkább azzal foglalkozott, hogy a beosztottai vajon hány A/4-es lapot vihetnek hata. Pedig menedzserként kb. 10-szer jobban keresett nálam, mégsem volt az a top szakmaiság.

A szakmai tapasztalat es kepzettseg szamit (azonos szakteruleten), azonban a szakmai kerdes a vegen tudomanyos kerdes szintjere redukalodik (legalabbis a mernoki munka eseteben). Ott meg vagy kijon a matek vagy nem; egyetlen embernek is lehet igaza a tobbivel szemben, ha ezt helyesen levezeti.

Persze lehet én vagyok a hülye, Te meg még naívabb nálam is, de azt látom, amit a MOLNI-nak szóló, de ide is előbb bevágott HSZ-omból látszik, itt a viták nagy része puszta szofizmusba torkollik. Ez elkedvetlenített...

Egyebkent senki nem akart nevetsegesse tenni vagy csobe huzni, szerintem ezt tulreagalod/felreertelmezed.

A csőbe húzást úgy értettem, hogy bele mentem egy olyan vitába, aminek szerintem az eredménye mindenki számára negatív volt. sajnos semmit sem tudtam meg OXY-tól sem, MOLNI meg a szokasost tolta. Sajnos itt ilyen viták lesznek mindaddig, amíg a hangadóknak ez lesz a módszere...

En tovabbra is a geotermikus eromuvekrol szolo irasodat varom, mert erdekel a tema (tobbszor elokerult mar itt, szivesen olvasnek rola egy jo kis szakmai vitat).

Elhatároztam, hogy elkezdem, ezért előbb-utóbb meg is lesz. De nem műleírást, hanem következtetéseket akarok írni... Közérthetően.. Aztán majd akik eddig is ezt csinálták, hát köpködjenek... De köszi a bizalmat...Ez erősített, pedig ma reggel látva az előzményeket, amit tegnap vázlatként felírtam, gyorsan a kukába gyűrtem... De ki lehet még onnan venni. De ha elkezdem, biztos csinálok egy saját topicot neki...
 
  • Tetszik
Reactions: 2ndt

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Elhatároztam, hogy elkezdem, ezért előbb-utóbb meg is lesz. De nem műleírást, hanem következtetéseket akarok írni... Közérthetően.. Aztán majd akik eddig is ezt csinálták, hát köpködjenek... De köszi a bizalmat...Ez erősített, pedig ma reggel látva az előzményeket, amit tegnap vázlatként felírtam, gyorsan a kukába gyűrtem... De ki lehet még onnan venni. De ha elkezdem, biztos csinálok egy saját topicot neki...


Ird meg ugy, hogy ne lehessen kopkodni, szamokkal es hivatkozasokkal alatamasztva. Ebben a topikban szamokkal szokas ledozerolni meg a zold propagandat is, keves kiveteltol eltekintve (lasd az en snorkeling vs palackos merules analogiamat, de azt a kenyszer szulte).

Egyetlen pillanatig nem gondolnam, hogy barki belekotne egy tisztessegesen osszerakott "cikkbe"; Molnival szivjuk egymas veret pl. tarsadalomtudomanyi temakban, de itt a szamok dontenek es "el tudjuk engedni" az elozmenyeket.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Ird meg ugy, hogy ne lehessen kopkodni, szamokkal es hivatkozasokkal alatamasztva. Ebben a topikban szamokkal szokas ledozerolni meg a zold propagandat is, keves kiveteltol eltekintve (lasd az en snorkeling vs palackos merules analogiamat, de azt a kenyszer szulte).

Egyetlen pillanatig nem gondolnam, hogy barki belekotne egy tisztessegesen osszerakott "cikkbe"; Molnival szivjuk egymas veret pl. tarsadalomtudomanyi temakban, de itt a szamok dontenek es "el tudjuk engedni" az elozmenyeket.


Nem az a célom, hogy itt engem mindenki királynak tartson (néhány más emberrel ellentétben). Engem érdekel tényleg, hogy ki mit gondol ezekről a témákról. Mert És közben én is tanulhatok bárkitől szinte valamit. De engedd meg,, itt azért nem mindig műszaki paraméterekről ment a vita, hanem arról, hogy mások hozzászólásának a létjogosultságát is eleve kétségbe vonták mások.. Remélem mindenki okul majd ebből.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Nos, a csōbehúzás terminológia sántít, magadtól írtad. Az, hogy a múltban ki kit, mivel sértett meg, nem érdekel. A legutolsó hozzászólásommal ezt a kört kívántam lezárni. Bennem nincs tüske, csupán olyan vagyok, mint egy forgóajtó. Ahogy bejöttél, úgy mész ki. Most kint vagy. Ha akarsz, bejöhetsz, a Te döntésed. Az ajtó működése már ismeret számodra...

Projektek...

- Egyszerre több, nagyobb projekt volt, átlag 4-5 hullámvasút projekt, illetve 1-2 óriáskerék vagy torony per év.
- a kisebb a projektek (maximum 30 tonnás szerkezetek, havi 2.
- ehhez jöttek a speciális szerkezetek (daruelemek, vasúti vázak, vízturbinaházak) évi 5-7, nagyobb méretben
- csōvezetékek, kiegészítō elemek
- olaj meg gázos cuccok (csörlōk, tartályok, ejektorok)
- nyomástartók (vízturbina-elemek, kohóalkatrészek, stb.)
- szervízrendelések
- speciális javítások (bármi, ami hegeszthetō)
- alagútfuró-gépek alkatrészei (folyamatosan)

A projektlistám egy A3-as lap volt, kezdve 3000EUR-s tételtōl a 14millió EUR-ig. Ezek 99,5%-ban külföldi vevōk voltak. Kevés olyan munka volt, amire nemet mondtam, mert nem tudjuk megcsinálni...
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Az RBMK konstrukció lényege, hogy a blokkok teljes leállítása nélkül lehet fűtőelemet cserélni, csak azok teljesítményét


Nyitottam egy geotermikus energia topicot. Ha gondolod, és hajlandó vagy az építő vitára és nem másnak a sárba döngölésére, akkor várom kommentjeid, infóid és megjegyzéseid...
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Az RBMK konstrukció lényege, hogy a blokkok teljes leállítása nélkül lehet fűtőelemet cserélni, csak azok teljesítményét kellett visszavenni. Ez a fegyerminőségű hasadóanyag gyártás számára volt előnyös, mert a bomlási sor miatt adott pillanatban kivéve magas a Pu-239 aránya.

Az, hogy mennyire ismerték vagy nem ismerték mutatja az, hogy az operátorok úgy lavírozgattak vele, hogy nem voltak tudtatában a Xe mérgezésnek, vagyis erről soka nem kaptak oktatást. Ez a reaktor egyik legveszélyesebb üzeme és nem tudtak róla, mert ezt beléjük kellett volna verni. Az, hogy milyen szinten volt vele tisztába ezzel valaki és értette meg nem mindegy.

Fussunk neki még egyszer a csernobili témának. Bukóság nélkül, mert igazából tényleg meg kéne értelmes embereknek beszélni tudni a dolgokat. Rajunk röhögnek (rajtam, OXY-n, meg rajtad itt azmerek, mert az tényleg nagy bénaság volt, ahogy össze kaptunk. Az egész onnan indult, hogy lebalfaszosztad a csernobili kezelőket. Ez a szíved joga, de nincs benne igazad. hiszem az előző hozzászólásaimban is leírtam, Moszkvából indult el a dolog, az onnan jött vezetők lettek kijelölve a kísérlet vezetésére. Ezek az emberek készítették fel a személyzetet a kísérlet lefolytatására. Aztán az ottani ünnepek és még a dolguk elvégezte előtt táboztak haza... Ez is egy kulcsmotívum. Én is dolgoztam veszélyes üzemben, gáz- és gőzkitörés veszélye mellett, ilyenkor, aki vezetési pozícióban van, nem mehet semmikor sem haza. Akkor sem, ha hétvége van, akkor sem, ha a vezetőnek meghal az anyja, gyereke vagy Ő maga. Ekkor el kellene halasztani a kísérletet. Szerintem ezek az emberek nem is teljesen hivatalosan távozhattak el még a SZU-ban sem az ünnepekre. Erre az eljárásra igaz, hogy a főnöknek mindenben igaza van. (Zárójelben egy anekdota. Amikor még MOL RT-éztem, a beosztásomnál fogva korlátlan belépési engedélyem volt a kutatás-termelési ágazat minden létesítményébe. Az igazoló kártyámat eltettem, így megvan, ha nem hiszel nekem. Akkor igen kicsi gyerekem volt, először az idősebb, később a fiatalabb. Ha olyan helyre vetődtem, ahol ilyen létesítmény volt, pl.: az Algyői létesítmény együttes, vagy a Balaton mellett a Sávolyi kőolaj gyűjtő, vagy valamelyik bázakerettyei ipari műemléknek is beillő szivattyúállomás, akkor pld. vasárnap családostul megjelentünk ezeknél a létesítményeknél és sose indokoltam, hogy mit akarok. Csak felmutattam a kártyámat, aztán családostól bement ez a furcsa társaság ezekre a helyekre és addig maradtunk, amíg akartunk. Ebben az a lényeg, hogy csak nekem volt személy szerint engedélyem a belépésre, sem a feleségemnek, sem a max. 3 éves magyobbik, sem a fél éves kisebbik gyerekemnek sem. Soha semelyik portás, vagy műszakvezető nem tette ezt nekem sehol szóvá, bár MO-n ráadásul a 90-es évek végén voltunk. Láttam az emberek szemében a félelmet, mivégre ez a hétvégi, bejelentetlen ellenőrzés (Ők úgy fogták fel), de mikor eljöttünk, mindig megnyugtattam mindenkit, minden a legnagyobb rendben volt...Pedig igen groteszk lehetett a kis csapatunk....Ezért el tudom képzelni, hogy a SZU-ban is a Moszkvából jött szakértők megtehették azt, amit akartak. Akár hazamehettek hétvégére is... Persze ez egy jelentős, nem helyi hiba....Eredetileg úgy volt elképzelve, hogy az előző váltással hajtják végre a kísérletet. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy csak egyetlen váltás személyzetét oktatták volna ki a kísérletre. Mert a források szerint ez volt az egyik feladatuk. Ha mégis ezt tették volna, az egy másik jelentős, de nem helyi hiba lenne... Én az előző hozzászólásodból azt szűröm le úgy gondolod, az éppen szolgálatban lévők sosem hallottak még a xenon mérgezésről és úgy tevékenykedtek. Én ezt nem állítanám, mert ugyan az amik fedezték fel ezt a jelenséget, se a SZU-ban sem voltak annyira hülyék, hogy maguktól ne jöttek volna rá. Másrészt a SZU-ban jópár szakterületen az elméleti képzés az egyetemeken a szockóban világszínvonalú volt. Ide tartozott ismereteim szerint a geológia, a villamosság, a fizika szakterülete is. Ezek személyes találkozások alapján szűrődtek le bennem, olyan emberek kapcsán, akik pld.: a Lomonoszovon végeztek. Nem volt az egy rossz iskola. Emiatt elképzelhetetlennek tartom, hogy ne tudtak volna a xenon mérgezés jelenségéről, csak egyszerűen az adott körülmények között nem ismerték fel. Valamint nem volt idejük arra, hogy jól reagáljanak, gondolkodjanak és eszerint tevékenykedjenek. Egyszerűen ezeket az embereket, akik akkor és ott voltak, elsodorták az események. Egyszerűen képtelenek voltak helyesen reagálni, mármint a globális eredményeket nézve. Ha azt nézed, hogy a pillanatnyi döntéseik az aktuális, de tényleg pillanatnyi eseményekre, akkor azokban nem találsz kivetnivalót. (Az általad nagyra értékelt Hpasp is bevágta a kritikus percek történéseit... Ez is alátámasztja, hogy tulajdonképpen, akkor már mindegy volt, akár társasozhattak volna, ekkor már ezen a dolgon nem segíthettek volna. Leírtam korábban, hogy a hiba ott történt, hogy a leírt előzmények után egyáltalán belevágtak a kísérletbe és azt végre is akarták hajtani. Manapság nem dolgozom olyan projektetben, így hozta a sors, amelyekben a pillanatnyi döntésemen jelentős anyagi kár, vagy emberélet kockáztatása tőrténne meg. De a mai napig is tudom, hogy a mobilon, interneten feltett kérdések tömkelege is úgy túl tudja terhelni az ember döntéshozói agyát, hogy képtelen átlátni a kialakult szituáció hosszú távú összefüggéseit. Én ekkor -agyi vészhelyzet címén lekacsolom az e-mail jelzést a számítógépről, valamint lenémítom a mobiltelefont... Aztán nem figyelve a külső elvárások kavalkádjára, gondolkodok.... Persze Csernobilban nem adatott meg ez a léehetőség a kezelőknek, nekik a beszűkült tudatállapotban kellett dönteniük. Ilyenkor nem biztos, hogy triviális dolgok az eszedbe jutnak. Ha Te ezt számonkéred az ottani operátorokon, akkor teneked erről a jelenségről halvány fogalmad sincsen, ergo meg sem értheted az embereket. Neked valszeg soha sem kellett pld. a felébresztésed után 5 perccel kávé meg egyéb ébresztő után fontos döntéseket megtenned. Ilyenkor, ha ez a szituáció kialakult, akkor a döntésekben benne volt a félreértelmezés és a rossz döntés lehetősége. Én azért értem meg a csernobili operátorokat, mert nekem megadatott élet és halál felett ilyen szitukban döntenem, de erről majd egy mádik HSZ-ban írok, milyen érzés ez....és mik a veszélyei..
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
El tudom képzelni, mekkora örömködés lesz, amikor a csövek hegesztésének a fele 2 hónap után feladja a harcot.. Magas hōmérséklet, klór-ionok orrvérzésig, kén, feszültség.. Ez a nikkel-ötvözetek világa. Most így wc-n ülve 625-ös ötvözetet használnék. Ilyet helyszínen hegesztve elég kevesen tudnak jól meghegeszteni - mivel a magyar ipar ilyen dolgokkal elég ritkán találkozik...