Alternatíva lehetne a két gyártósor közül (KnAPOO, Irkut) az egyiket bezárni, és a felszabaduló erőforrásokat inkább az új típusok fejlesztésébe fektetni.
Hogy aztán stealth gépről dobálják ugyan azt a OFAB-ot, meg lőjék az Sz-8 at? Minek? De most komolyan? Égető szükség a jelenlegi helyzetben NINCS ilyen eszközre, azoknak a RAM felületének a karbantartása annyiba van, mint elreptetni egy komplett Szu-25 öt.
A kecskepásztorokat meg persze lehetne lőni olyan méregdrága okos fegyverzettel is, mint ahogy az US csinálja pl a Szíreknél 105 CM el alaphangon 105+ milláért egy bunkert, raktárházat, egyetemi épületet, vagy minden afgán meg IS SUV-ra SDB II -t dobálni 250.000 USD-ért, csak az oroszoknak arra nincs pénze, meg lássuk be, ennek szerintem sem sok értelme van, HA ugyan ezt elvégzi a filléres buta rombolóbomba is.
A járulékos károk, civilekre leselkedő kisebb veszélyt meg azok után
ahogy felszabadították Rakkát a szövetségesek a precíziós fegyvereikkel, szerintem gondolja át mindenki újra.
Jelenleg az VVS-nek kellő számban meglévő, megfelelő állapotban lévő, nagy harci terhet nagy hatósugárral bevetni képes gépre van szüksége. Nem arra hogy legyen egy markoknyi méregdrága és méregdrágán üzemeltethető csúcs vadász vagy multirole gépük, ami még akár technológiai gyermekbetegségekkel is küzd, hanem egy kiforrott bevált 4+ genre, ami azért ha kell, a Szu-34, a Szu-30Sm és a Szu-35 is tud irányított rakétafegyverzetet is bevetni, mind nagy fegyverterheléssel és hatósugárral rendelkezik.
Hozzáteszem, már csak azért sem lenne a fentieken túl sem leállni a gyártással, mert bőven tudnak még eladni is belőle külföldre, s lehet hogy még lesz vevő. Azt a bizniszt ami hozzá a pénzt, nem szabad leállítani.
Pont azt csinálják, amire szükségük van. Ha az USA, NATO az ellenfél, azt tudják nagyon jól, hogy hirtelen az egységnyi erőforrásból a kb. 250 viszonylag új gyártású 4+ gen helyett gyártottak volna 100 Szu-57-est, azzal sem mennének semmire konvencionális ütközetben. Viszont az atomütőerejük fiatal, sanszosan jó hatásfokkal és megbízhatóan tenné a dolgát, akár ABM rendszerekkel szemben is.
Ez van, nem lekövették az USA-t, hanem más útvonalon játszanak.
Szerintem a lehetőségeikhez képest jól csinálják, pont ezért is vannak démonizálva, mert eléggé tartják magukat a töredék lehetőségeikből is.