96К6 Pancir / Pantsir / SA-22 Greyhound (Oroszország)

Jujj. Olvastátok Molni írását, vagy csak a butaságot ismételgetitek?

Ballisztikus rakétákat, atomerőműveket, repülőtereket stb. stb. Sz-300/400-assal védünk, nem pedig pontvédelmi rendszerrel.
Én azt mondanám, hogy mindkettővel. Most ebben a konkrét esetben az Sz-300/400 - ha volt ott - tüzelt már végre...?

Szerintem teljesen mindegy, hogy x db CM-et kell leszedni Sz-300/400 osztály mellett vagy az, hogy egy objektum mellett azt védve teszi ugyanazt. A célpontok mennyisége és a célcsatorna + rakéta mennyiség a lényeg. Itt a jelek szerint olyan salvo jött, hogy nem tudták már az önvédelmet sem megoldani valami miatt.

Az S300/400-hoz tartozik egy halom a Pancírénál komolyabb radar és parancsnoki központ amire "rá van kötve" a Pancír is (én így csinálnám)ami azzal jár az én olvasatomban,hogy a Pancírok sokkal teljesebb helyzetképpel rendelkeznek ami hatékonyabb célleküzdéstés ami talán fontosabb célelosztást tesz lehetővé a Pancírok közt.Szóval szerintem a különbség annyi,hogy a sokkal hatékonyabban lehet alkalmazni őket egy komplex rendszer részeként mint csak önmagában esetleg párban.

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre
Megnéztem én is a felvételt. Nekem úgy tűnik, hogy a rendszer inaktív volt a személyzet meg bandázott mellette.
Az lett volna a meglepő ha ilyen állapotban nem lehetett volna kilőni. 0 álcázás volt, gyakorlatilag kiálltak vele a placra inaktív állapotban, hogy ide lőjetek!

• Tetszik
Reactions: zsolti and endre
Én azt mondanám, hogy mindkettővel. Most ebben a konkrét esetben az Sz-300/400 - ha volt ott - tüzelt már végre...?

Szerintem azok csak akkor fognak tüzelni ha az oroszokat lövik(ez kizárt)vagy ha olyan stratégiai a célpont jellege ami veszélyezteti a szír állam vagy haderő alapvető létét.Egy szaros reptérért meg pár raktárért nem fognak lőni.

Az S300/400-hoz tartozik egy halom a Pancírénál komolyabb radar és parancsnoki központ amire "rá van kötve" a Pancír is (én így csinálnám)ami azzal jár az én olvasatomban,hogy a Pancírok sokkal teljesebb helyzetképpel rendelkeznek ami hatékonyabb célleküzdéstés ami talán fontosabb célelosztást tesz lehetővé a Pancírok közt.Szóval szerintem a különbség annyi,hogy a sokkal hatékonyabban lehet alkalmazni őket egy komplex rendszer részeként mint csak önmagában esetleg párban.
Már megint az a fránya "nincs időd olvasni"...

Az "egy halom" az pontosan két db radar, egy low level és egy med-hi level körkörös felerítő radar és ennyi. A Pancírok a PBU-n kersztül megkapják a védeni szükséges Sz-300/400 osztály teljes légi helyzetképét.

Persze, ha nincs rákötve semmilyen AVR-re (vagy az orosz Sz-300/400-ra), akkor pech...

Az "egy halom" az pontosan két db radar, egy low level és egy med-hi level körkörös felerítő radar és ennyi. A Pancírok a PBU-n kersztül megkapják a védeni szükséges Sz-300/400 osztály teljes légi helyzetképét.

Persze, ha nincs rákötve semmilyen AVR-re (vagy az orosz Sz-300/400-ra), akkor pech...

Oké,hogy az a halom az kettő de az pont kettővel több mint amikor önállóan kell dolgozniuk.Pont azt írtam amit te is:ha nincs rákötve semmilyen központi rendszerre hanem autonóm módon dolgozik, az nagyban csökkenti a hatékonyságot.És ez a nagy különbség amire rákérdeztél.

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre

Akkor bizony légi helyzetkép helyett marad a jármű SzOC által felderített célok ismerete, ami ugye csak 90%-os eséllyel szúr ki egy MiG-21 méretű célt 36km távolságból...

78-02.jpg

Mondjuk arra azért kíváncsi lennék,hogy milyen páncélzatot hiányolnak...Egy direkt Spike találatot még a harckocsi sem bírja ki pedig jelen állás szerint a tank a legjobban védett szárazföldi haditechnikai eszköz.

Mondjuk arra azért kíváncsi lennék,hogy milyen páncélzatot hiányolnak...Egy direkt Spike találatot még a harckocsi sem bírja ki pedig jelen állás szerint a tank a legjobban védett szárazföldi haditechnikai eszköz.
A csapatlégvédelmi járművek esetén a követelmény a full ABV és repeszvédelem. A PVO-nál nincs repeszvédelem sem. Az ABV-t ne tudom. Elég viccesen hangzik az, hogy ha pl. az Sz-300-nak ne lett volna ABV védelme, amikor annak a közelében is pukkanhatott volna nuki. Az Sz-25/75/125/200 esetén bevallom nem tudom, hogy volt-e ABV védelem.

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
A csapatlégvédelmi járművek esetén a követelmény a full ABV és repeszvédelem. A PVO-nál nincs repeszvédelem sem. Az ABV-t ne tudom. Elég viccesen hangzik az, hogy ha pl. az Sz-300-nak ne lett volna ABV védelme, amikor annak a közelében is pukkanhatott volna nuki. Az Sz-25/75/125/200 esetén bevallom nem tudom, hogy volt-e ABV védelem.

Ha a honi-légvédelem által védett objektum környékén már elpukkant a nuki, akkor ugyebár az alapfeladat ezzel meg is szűnt.
Csapat-légvédelem esetén, meg eleve nukival megszórt terület felszabadítása (az imperialista elnyomástól) volt a cél.

na ne szórakozzunk kérem...

épp pár órája küldtünk át egy adag hezzie i rakétát a határon, és ilyenkor a szomszédok NEM azzal fenyegetőznek, hogy a választott nemzetközi bíróságon beperelnek minket... előző napokba két légiccsapás sorozat? Vagy az Euroviziós döntőt nézték a kijelzőkön?

A napnál is világosabb, hogy brunya közben az összepakolt cuccot sikerült a legostobább helyen leparkolni, olyan volt mint a mágnes, kaptak is rajta a haverjaid és precizen likvidálták. Ennyi.

Sharid

"oké, akkor ez az harcedzett, véres háborúban és tapasztalatot szerzett szír hadsereg, és légvédelem...
csak én érzek zavart az Erőben?"

A kettő miért zárná ki egymást?
Attól, hogy harcedzettek még arabok. Ennek megfelelően is használják a technikát.
Az Iraki hadsereg is harcedzett volt 91-ben, hiszen előtte két háborút is megvívtak. Mégsem tudtak mit tenni a nyugattal szemben.
A szerbek nagyságrendekkel kevesebb technikával is eredményesebbek voltak, mint az Irakiak. A saját túlélésük szempontjából mindenképpen.

Hát ez az repesz védelem nem közvetlen rakétatalálat elleni védelem...

A szerbek nagyságrendekkel kevesebb technikával is eredményesebbek voltak, mint az Irakiak. A saját túlélésük szempontjából mindenképpen.
Ezt sokszor láttam már leírva, de bizonyos szempontból vizsgálva nem biztos, hogy ez az állítás megállja a helyét. Ok, az iraki légvédelem kb. megsemmisült, de 42 db merevszárnyú repülőeszközt lőttek le.

A szerb légvédelem kettő darab embervezette gépet lőtt le és cserébe odaveszett a Kubok cirka 40%-a a Nyevák kb. 33%-a így fejből.

A kérdés az, hogy a relatív helyi túlerő mekkora volt. A szerbek alapvetően a túlélésre játszottak. Irak meg nem. Tehát ezért direkben öszehasonlítani így őket emiatt nehéz.

molnibalage

Itt az arány párok lennének érdekesek.
Ugyanis szerintem az iraki légvédelem mennyiségileg messze a szerb fölött volt.
E mellet a kettő között 8 év eltelt, ami alatt a nyugati technika fejlődött. Míg a szerb technika ugyanúgy kb. az Iraki szinten volt.
Csak egy példa: amennyire én tudom 91-ben nem volt elterjedt a vontatott csali, miközben 99-ben már elég szép számmal használták, igen eredményesen.
91-ben nem tudom milyen volt a drón tevékenység, de 99-ban kb. 30 db UAV-ot lőttek le a szerbek.
E mellet 99-ben végig MANPAD magasság fölött repültek, míg 91-ben (ha jól emlékszem) volt olyan Tornado amit légvédelmi gépágyú lőtt le.

• Tetszik
Reactions: endre
molnibalage

Itt az arány párok lennének érdekesek.
Ugyanis szerintem az iraki légvédelem mennyiségileg messze a szerb fölött volt.
E mellet a kettő között 8 év eltelt, ami alatt a nyugati technika fejlődött. Míg a szerb technika ugyanúgy kb. az Iraki szinten volt.
Csak egy példa: amennyire én tudom 91-ben nem volt elterjedt a vontatott csali, miközben 99-ben már elég szép számmal használták, igen eredményesen.
91-ben nem tudom milyen volt a drón tevékenység, de 99-ban kb. 30 db UAV-ot lőttek le a szerbek.
E mellet 99-ben végig MANPAD magasság fölött repültek, míg 91-ben (ha jól emlékszem) volt olyan Tornado amit légvédelmi gépágyú lőtt le.
Csak a SV alatt bevetett koalíciós technika mennyiségileg a szerb felett volt...

A technika pont, hogy alig fejlődött SEAD és AG szempontból. Még nem jelentek meg a nagyfelbontású TGP-k és lényegében ugyanazokkal a HARM-okkal lövöldöztek, mint a 1991-ben. Az AMRAAM volt nagy újdonság, amitt is volt öngyilkosság a 29-esek emelése. HTS pod már volt, de F-4G már nem volt. EF-111 sem volt, csak EA-6B, de a kérdéses lelövéses napon nem volt közelben emlékeim szerint.

(Az AF alatti drónveszteség ott van az Összfoglalóban.)

• Tetszik
Reactions: endre